d7d 15.10.2018 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Nie "zapomniał", tylko post factum zmienił koncepcję.Ile powinno być styropianu (i jakiego) 10 styropianu cm to marnie.... podłgowka zwiekszy komfort, ale równieź i straty Ile powinno być styropianu i jakiego przy tradycyjnej podłogówce ? I ile cm wylewki ? Co mówią praktycy a co teoretycy ? https://muratordom.pl/wnetrza/prace-wykonczeniowe/wylewka-na-ogrzewanie-podlogowe-cementowa-czy-anhydrytowa-aa-qx81-tzX8-eYxD.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 15.10.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Ile powinno być styropianu i jakiego przy tradycyjnej podłogówce ? I ile cm wylewki ? Co mówią praktycy a co teoretycy ? https://muratordom.pl/wnetrza/prace-wykonczeniowe/wylewka-na-ogrzewanie-podlogowe-cementowa-czy-anhydrytowa-aa-qx81-tzX8-eYxD.html Co rozumiesz pod pojeciami praktycy i teoretycy?. Jezeli ktos chce wiecej płacic za ogrzewanie daje mniej styropianu z gorszą lambdą, mniej płacic to grubiej styropianu grafitowego. Czy ten co dał 20 cm styropianu grafitowego jest teoretykiem bo liczy ze straty bedzie miał mniejsze i vice versa? Ja zawsze przy ozc doradzam aby było co najmniej 20 cm styro 0,031. Gdy wykonujemy instalacje podłogówki tez staramy sie aby była taka grubosc. Jestem praktykiem czy teoretykiem, uwazam ze jednym i drugim. Nie zawsze jednak stosujemy 20 cm styro gdyz albo wyskosc kondygnacji za mała, albo nisko osadzone drzwi wejsciowe lub tarasowe. Kazdy inwestor musi miec na uwadze ze ani architekta ani murarza nie insteresuje energooszczednosc jego domu. Te 20 cm styro na podłodze na gruncie musi sobie sam przypilnowac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 15.10.2018 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 (edytowane) Ok, dziękuję za info. Pytam też w nawiązaniu do systemów renowacyjnych w tym także systemów mat kapilarnych. Nikt w tym przypadku nie pisze o wymaganiach termicznych i opłacalności montażu (w sensie kosztów eksploatacji). Sumując: 20cm teoretyk (i praktyk) a sam praktyk powie : wystarczy np. 10-15cm. Czy więc renowacja ogrzewania polegająca na montażu mat lub tradycyjnego ogrzewania podłogowego na istniejące posadzce na gruncie ma sens ekonomiczny? Czy faktycznie będzie lepszy komfort użytkowania a koszty nie wzrosną znacznie w stosunku do tradycyjnego c.o. grzejnikowego ? Edytowane 15 Października 2018 przez d7d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.10.2018 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Jak grzejesz prądem 1:1 to lepsza izolacja jest optymalna, jak PC to mniejsza. Im droższa kWh - tym lepiej warto izolować. Przy podłogówce dT miedzy wylewką a gruntem jest sporo wyzsza, niz przy grzejnikach. Przy 10cm styro o nędznej lambdzie nie pchałbym się w podłogowkę. No, może z PC w taniej strefie. Ile kWh ucieknie do gruntu w różnych wersjach policzysz np. W builddesku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 16.10.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Remont ogrzewania polegający na instalacji ogrzewania podłogowego wodnego - tradycyjne rury PEX lub maty kapilarne.Dom istniejący z ogrzewaniem grzejnikami i płytkami ceramicznymi na podłodze.Opcje do rozważenia:1. maty kapilarne na istniejących płytkach lub skucie płytek2. tradycyjne w rurach PEX na w bruzdach w płytkach lub niżej po skucie płytek3. całkowity demontaż płytek, podbetonu gr. 4cm i wymiana istniejącego styropian gr. 8cm lub coś koło tego.Te 8 cm styropianu to dużo za mało wg obecnych wymagań. Chyba tylko pozycja 3 jest sensowna, zarówno pod względem komfortu i ekonomi grzania.Ale jest najbardziej kosztowna w realizacji i najbardziej demolująca dom. Ogrzewanie kotłem kondensacyjnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.10.2018 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Wiesz nawet mój nowo rozbudowywany dom jest słaby bo zostawiłem po "chudziaku" 15 cm styropianu 0,031. Chciałem to zalać PUR`em ale cena "z d*py" Więc musi 15 cm grafitowego starczyć. Ma opcję zbić i zalać 3 cm PUR`a wiem drogo ale może zrobi robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 16.10.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 @marcinbbb Są jeszcze płyty PIR,które stosowałem razem ze styro grafitowym. Ale twarde to i robota nie była łatwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 16.10.2018 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Jak porównać 15 cm XPS do płyty PIR i jak to ma się do ceny? Przekonaj mnie do ich stosowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.10.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Ale jak dam ogrzewanie sufitu to w nogi nie będzie zbyt ciepło ech te Déjà vu sprzed lat, wyobraź sobie podobnie gadali o ogrzewaniu podłogowym te kilka lat temu. Faktycznie smog elektromagnetyczny to straszna rzecz dla pamięci. Zrozum mając sufitówkę będziesz miał unikalną szansę rozpostarcia na podłodze z mozaiki z klepek rozłożyć oryginalny gruby jedwabny dywan perski za te nikczemne 20 tysiączków oszczędzonych na bzdurnym kuciu i na siłę montowaniu podłogówki . Ścienne lub sufitowe ogrzewanie /chłodzenie płaszczyznowe to logiczny krok naprzód . Owszem ścienne narzucają ograniczenia w meblach tak jak podłogowe. Sufitowe takich ograniczeń nie mają .No chyba że planujesz meble sufitowe:jawdrop: Dodasm nie ma jak przy podłogówce bzdurnego dla ogrzewania ograniczenia temperaturowego . jak będziesz miał kaprys to puścisz nawet wrzątek zalecałbym jednak max 50 stopni Edytowane 26 Października 2018 przez gnago dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2018 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Sufitowe działa bardziej na zasadzie promieniowania czy konwekcji? Nogi pod stołem też będą miały ciepło ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.10.2018 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 "Jak porównać 15 cm XPS do płyty PIR i jak to ma się do ceny? Przekonaj mnie do ich stosowania" Bracia ze wschodu łyknęli te technologie , a nasi handlowcy wywęszyli spotkałem się już z nimi na eks tablicy. Różnica między styro a nimi zredukowali do kilkunastu procent Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 26.10.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 (edytowane) Sufitowe działa bardziej na zasadzie promieniowania czy konwekcji? Nogi pod stołem też będą miały ciepło ? jakże musisz cierpieć wiosną gdy świat się mai a ty w kozakach czy gumofilcach bo słonko nie zagląda tak nisko. Ale masz rację tam gdzie sufit to promieniowanie a pod stołem konwekcja i ruchy powietrza . Analogicznie jak w cieniu latem. Niewierny Tomaszu I nie zapomnij o puchowej poduszeczce na klejnotach aby z mrozu nie odpadły. Po namyśle pieluchomajtki również skutecznie chronią przed przemrożeniem cienistym Edytowane 26 Października 2018 przez gnago dopisek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 26.10.2018 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Dziękuję za bystrą odpowiedź Wiosna jest ciepło w domu. Chłodniej jest gdy przychodzą jesienne chłody a ogrzewanie nie jest jeszcze włączone. Latem w cieniu jest czasami chłodno a w słońcu bardzo gorąco i ruchy powietrza nie ogrzeją .... Każdy ma swoje wizje. PS Klejnoty raczej lubię chłodne niż za ciepłe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 27.10.2018 05:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2018 ja zwyczajnie lubię dywany grube, domki dla ludożerczych roztoczy, wzorzyste mozaiki z rozmaitych gatunków drzewa z pretensją do wnętrz pałacowych. A to zwykła podłogówka ogranicza jeśli nie umożliwia. A ogrzewanie płaszczyznowe, te tanie (nie systemowe- drożyzna) to same zalety dla użytkownika i duża niewygoda dla wykonawcy. Ale jestem gotów znieść te poświęcenie. Przy olaniu przegrody termicznej sufitu/podłogi na piętrze mamy ekstra darmowe OP i przy skomplikowaniu konstrukcji chłodzenie latem. Nawet wodociągówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts