Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Salon z aneksem kuchennym, czy jest szansa jakoś ciekawie rozmieścić meble?

laurka28

Recommended Posts

Witajcie. Jesteśmy na etapie wyboru projektu, tudzież szukania inspiracji do projektu indywidualnego. Na dzień dzisiejszy najbardziej nam pasuje projekt Przytulny 2 Domy z wizją, odbicie lustrzane. parter przytulny.jpg Nasze modyfikacje, to likwidacja wykuszu, zamiast tego w tym miejscu wyjście na taras, zlikwidowanie przeszklenia na całej ścianie w salonie (będzie to strona północna, więc bez sensu, damy tam mniejsze okno, bo taras będzie tak gdzie wykusz, strona wschodnia. Zlikwidujemy spiżarkę i kominek (pod schodami dodamy 3 stopnie w dół i tam umieścimy spiżarnię) dzięki temu będzie można dodać wyspę kuchenną. Teraz pytanie, czy da się jakoś sensownie rozplanować meble w tym niewielkim salonie czy szukać innych rozwiązań, projektów? Nie potrafię wyobrazić sobie jakie to pomieszczenie będzie duże. Zależy nam na niewielkim domu :) https://www.projektyzwizja.pl/pub/detail_view/przytulny2_rysunki_L.pdf

plan.jpg

Od zachodu blisko będą sąsiedzi, a od wschodu jest szansa że ich nie będzie jeszcze długi czas. Dodam że garażu nie chcemy, będzie wiata. Ale pomysł na salon od zachodu do przemyślenia. Nie chcę salonu od południa, od drogi wjazdowej bp mam tam nieciekawe widoki, za to od północy widać las i stawy. Dlatego pomyślałam o takim projekcie. A jaki projekt byś wybrała? Na dzień dzisiejszy możemy jeszcze zrobić wszystko :) Dziękuję za zainteresowanie.

Widok na las i stawy - zostaw przeszklenie, ale w formie fixa

Wybrałabym projekt z salonem na przestrzał domu.

Coś w tym kierunku:

7744d5e6a10687f0gen.jpg

Tak, aby kuchnia była od mniej nasłonecznionej strony a salon łapał światło

Z tym, że południowe okno w salonie mogłoby by być horyzontalnie poziomo ok 1,5 m nad podłogą - by wpuszczało światło ale nie dawało widoku wgłąb - jak tu:.

http://beautifulshoes.info/wp-content/uploads/2018/06/love-the-high-and-long-horizontal-window-light-private-us-colours-narrow-windows-for-sale.jpg

Temat do przemyślenia. Dobrze było by mieć kuchnię po mniej nasłonecznionej stronie, ale chyba chciała bym z niej widzieć kto stoi przy bramce ;) Czeka mnie sporo przemyśleń. Tak, fixy na pewno będą od tej północnej strony. Muszę jeszcze sporo nad tym pomyśleć. W tym projekcie co załączyłam na prawdę kiepsko z ustawieniem fajnym mebli by było?

• 1 month później...
  • 3 weeks później...

Problem z nasłonecznieniem salonu o orientacji północno-wschodniej mogłyby rozwiązać okna połaciowe. Jeśli dom jest parterowy to rozwiązanie jest łatwe do wdrożenia (chyba że dach będzie płaski…) Jeśli dom ma zagospodarowane poddasze, to można przemyśleć likwidację stropu i otworzenie przestrzeni ponad nim. Światło i przestrzeń to cechy bardzo pożądane w nowoczesnych aranżacjach. Lub takie rozwiązanie, bratnie z tym co proponowała Elfir.

12.jpg