Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

OP - wylewka zrobiona, a próba szczelności nie!

side

Recommended Posts

Witam forumowiczów

Nie było mnie w kraju i po powrocie mam taką sytuację: wylewki zrobione, ale zalane rurki są bez próby szczelności. Wykonawca na pytanie, dlaczego tego nie zrobił, odpowiedział, że nigdy mu się nie zdarzyło, aby coś ciekło. Nosz, kur... !

Jeszcze nie zapłaciłem, dlatego pytam, co w tej sytuacji mogę zrobić? Coś trzeba, zanim położę kafle i panele. Teraz zrobić próbę? Ma nabić 3 atm wody na tydzień, dwa? Czekać na plamy? W ogóle to one wyjdą?

Jak zrobisz próbę wodą to nie możesz tego zostawić na zimę bo rozwali.Wtedy należałoby uruchomić ogrzewanie na zimę.Weź pod uwagę fakt że przed położeniem np.płytek należy wygrzać jastrych co dla standardowej wylewki powinno trwać prawie miesiąc.Jak nie zamierzasz uruchamiać ogrzewania przed zimą to może zrób próbę powietrzem ale wodą jest pewniejsze zresztą powietrzem nie zlokalizujesz miejsca ewentualnej nieszczelności.

Tu też nie chodzi o samą szczelność instalacji podłogowej,w czasie zalewania wylewki powinna być pod ciśnieniem.

Edytowane przez Kondensat

Proponuję teraz zrobić próbę sprężonym powietrzem, uszkodzenie ciągłości rurki jest mało prawdopodobne (ale możliwe) więc 99 % będzie dobrze. Co nie oznacza że zalewanie bez próby szczelności to dobre wykonanie, dodatkowo tak jak pisał ktoś wyżej, OP zalewa się pod ciśnieniem, rurki mają się dobrze rozłożyć i dociążyć. Kolejny przykład super wykonawcy fachowca któremu trzeba zapłacić grubą kasę bo un fachman jest.

Próba szczelnosci teraz coś da. Ale przez czas robienia wylewek rury powinny być zalane wodą pod ciśnieniem. Wtedy każde rozszczelnienie widac od razu. Ale też trudniej zgnieść rurę i to też od razu widać na manometrze. A byla tu kiedys historia, jak wylewkarze zgnietli rure i potem ledwo woda przez nią przeplywala i sekcja byla zimna. Wiec teraz chociaż orientacyjnie sprawdzilbym też przeplywy.