Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pomocy, zawrót glowy

wiertar

Recommended Posts

A więc tak....

Od dłuższego czasu chodzi mi po głowie taka myśl.

Jako że mieszkam w pięknym regionie Polski, czyli Pieninach a do tego posiadam tam całkiem ładna nasłoneczniona działkę wpadłem na pomysł żeby postawić tam domek lub domki całoroczne pod wynajem.

Do tego momentu wszystko fajnie, i tu zaczyna się mętlik w głowie...

Jakie te domki? Murowane czy szkieletowe?parterowe czy z poddaszem? jakie ogrzewanie? a jaka wielkość? Pozwolęnie na budowę czy zgłoszęnie... Uf już mnie boli głowa.

Hmmm

Koncepcja jest taka że buduje domek lub dwa domki typu stodoła. Bardzo mi się podobają takie projekty i w sumie chyba są dość ekonomiczna opcją

Jako wzór chciałbym przytoczyć dwa projekty

https://muratordom.pl/przed-budowa/prezentacje-domow/siedlisko-na-polesiu-nowoczesna-stodola-czyli-stylowy-dom-letniskowy-aa-3w5h-M5B5-qiY3.html

Podoba mi się przedewszystkim bryła tego budynku

https://nowoczesnastodola.pl/z-polski/zagorami-zag-architekci

A tutaj całą stylistyka czyli ciemna elewacja.

Chciałbym to w pewien sposób połączyć w calosc, ale czy jest to możliwe?

Co do systemu budowy to byłem przekonany do tradycyjnego czyli murowanego, jednak byłem ostatnio u znajomego który kończy dom drewniany szkieletowy i nie powiem podoba mi się to przez to mam metlik w tej kwestii.

Chciałbym żeby w domku na parterze byla łazienka i salon połączony z aneksem kuchennym. Poddasze natomiast to dwie sypialnie i chyba tyle.

Ogrzewanie raczej na prąd plus kominek gdyż szkoda miejsca na kotlownie, ewentualnie pompa.

Pod koniec tygodnia umowilem się architektem któremu chcialbym przedstawić moje wizję.

Macie może jeszcze jakieś projekty które mniej więcej odpowiadały by na moje wymagania?

A tak w ogóle Jak to widzicie?;) Ma to wszystko sens?

Pytasz o coś a linki jakieś nie do końca poprawne i szukaj wiatru w polu. Jak trafiłem w dobre fotki to spore domki nie wiem czy to domy pod turystykę. Domy stylistycznie raczej nie pasuja do okolicy.

Ja bym planowanie domu chyba zaczynał od tego komu go chcesz wynajmować ile osob ile grup czy rodzin. Bo na 100m2 domku dla 4-5 osób to raczej biznesowo nie wyjdziesz. Piszesz poddasza dwie sypialnie a gdzie kibelek? Jak nawet planujesz cały dom jednej grupie rodzinie wyjmować to na gorze musi być conajmniej toaleta a powinna być łazienka.

Jako turysta z rodziną 2+2 oczekuje pokoju lub 2 z wydzieloną łazienka i fajnie jak jest aneks kuchenny.

Zacznij od pomyslu pod kogo to ma być.

Pytasz o coś a linki jakieś nie do końca poprawne i szukaj wiatru w polu. Jak trafiłem w dobre fotki to spore domki nie wiem czy to domy pod turystykę. Domy stylistycznie raczej nie pasuja do okolicy.

Ja bym planowanie domu chyba zaczynał od tego komu go chcesz wynajmować ile osob ile grup czy rodzin. Bo na 100m2 domku dla 4-5 osób to raczej biznesowo nie wyjdziesz. Piszesz poddasza dwie sypialnie a gdzie kibelek? Jak nawet planujesz cały dom jednej grupie rodzinie wyjmować to na gorze musi być conajmniej toaleta a powinna być łazienka.

Jako turysta z rodziną 2+2 oczekuje pokoju lub 2 z wydzieloną łazienka i fajnie jak jest aneks kuchenny.

Zacznij od pomyslu pod kogo to ma być.

Jasne zapomniałem o najważniejszym :)

Celuje w model domków 2sypialnie po 2 osoby plus ewentualnie rozkładana sofa w salonie czyli max 6 osób.

Oczywiście salon z aneksem kuchennym.

Kibel to jest toaleta oczywiście chciałbym zmieścić na parterze. Myślę że na 4 osoby spokojnie jedna toaleta wystarczy.

Co do wymiarów to celował bym około 35-40m2 zabudowy.

Szczerze to mam trochę dość domków na góralska modłę, jest tego u nas pełno i chciałbym coś orginalnego.

Od strony południowej duże okno z wyjściem na taras, natomiast od strony północnej, ciemnej raczej bez przeszkleń.

35-40 zabudowy to da jakieś 60m2 użytkowej na 2 kondygnacjach. Może i wygodnie dla turysty ale nie jestem pewny czy trzba dzielić tak strefy w domku pod wynajem czy musi być to aż 60m2 na 4 osoby. Pewnie wygodnie ale zastanów się dlaczego nikt tak nie buduje?

35-40 zabudowy to da jakieś 60m2 użytkowej na 2 kondygnacjach. Może i wygodnie dla turysty ale nie jestem pewny czy trzba dzielić tak strefy w domku pod wynajem czy musi być to aż 60m2 na 4 osoby. Pewnie wygodnie ale zastanów się dlaczego nikt tak nie buduje?

Czyli że co za duże? Dla 6 osób mniej niż te 40-50metrow to chyba ciasnawo.

To co byś proponował najrozsadniejszego?

Czasy się zmieniają i ludzie obecnie nie chca podczas wakacji męczyć się w małej klitce ...

Jak ze swoja rodziną jak jadę na wakacje (4osoby) to wybieram apartamenty o wielkości 40-60m2 (salon z aneksem kuchennym (w pełni wyposazonym) + sypialnia + oczywiście własna łazienka z ubikacją.

Przy pokoju 6 osobowym potrzebna jeszcze jednego dodatkowego pokoju ...

W Polsce ciągle najchętniej by się tych 6 ludzi wpakowało do pokoju 10m2 na 3 łóżkach piętrowych , ale czasy się zmieniają i ludzie płacą i ŻĄDAJĄ ..

W Polsce ciągle najchętniej by się tych 6 ludzi wpakowało do pokoju 10m2 na 3 łóżkach piętrowych , ale czasy się zmieniają i ludzie płacą i ŻĄDAJĄ ..

W Polsce to raczej żądają z płaceniem gorzej.

Jeżdżę na kwatery od lat i powiem nie wiem po co komu 60m2 na urlopie. Ale jak inwestor udźwignie finansowo taka kwaterę wolno stojącą to czemu nie.

Z ciekawości ile jesteś w stanie zapłacić za taką kwaterę za dobę?

Policzmy tak inwestycja z 60x4 tyś -240 tyś - może się udać nie musi z jakims prostym wykończeniem proste łóżka.

Cena najmu z ostaniej zimy dla Tatr to jakieś 200-250 zł doba za 4 osoby. Ile z tego może pokrywać inwestycje 100zł ? To masz zwrot za 2400 dni wynajmu..... jakieś 6,5 roku od wybudowania non stop wynajęte. Jest na zero a tu trzeba remontować........

200zl w sezonie za domek w Tatrach? Gdzie takie promocje? U mnie najzwyklejszy domek szkieletowy. Za 4 osoby wynajmują za około 160-200zl i to wcale nie w sezonie.

A koszt takiego domku to pirazy drzwi jakieś 90-120tys.

Polskie Tatry są "zadeptane" przez 'turystów" i za to co oferują bardzo drogie ...

Ciągle wielu tam szybko zarobić i jak najniższym kosztem.

Osobiście jak wybieram góry to Słowacja albo Czechy ...

Sporo lepsza infrastruktura , poziom obsługi i większa kultura na szlakach ..

Pierwszy przykład z brzegu.

https://www.olx.pl/oferta/domek-domki-w-gorach-gory-zakopane-sylwester-pokoje-noclegi-8-osob-CID3-IDrxghh.html cena w zimie 400zl. A szału jakiegoś nie ma.

Oferta dla masochistów ;)

Taka cena i to bez bezobsługowego ogrzewania ?

Domy wyglądają jakby nie miały ocieplenia , więc w zimę współczuję tym co tam zamieszkają.

Cały pobyt jedna osoba robi nonstop za palacza aby było ciepło . ale jak ktoś lubi to czemu nie ;-)

Dodatkowo myślę że takie domki obok blisko stojące w których przez 24 godzinę na dobę się pali aby utrzymać ciepło to dopiero świeże powietrze ;-)

Edytowane przez kaszpir007

200zl w sezonie za domek w Tatrach? Gdzie takie promocje? U mnie najzwyklejszy domek szkieletowy. Za 4 osoby wynajmują za około 160-200zl i to wcale nie w sezonie.

A koszt takiego domku to pirazy drzwi jakieś 90-120tys.

Pokazujesz domki za 8 osób za 400 zł A rozmawiamy o domku dla 4 osób.

Pokazujesz na początku domy i jakiś standard wykończania , rozważasz szkielet drewniany a teraz odwracasz kota ogonem i wstawiasz co innego z hasłem ze kosztuje 120 tyś. Może i tyle kosztuje taki dom nie wiem.

Co do ceny 200-250 w ostanie ferie płaciłem coś koło 220-250zl za dobę w apartamencie z osobną kuchnią osobne wejście , łazienka w komplecie. W Bukowinie. Od lat jeżdżę zimą i cena od lat podobna.

Więc jak potrafisz postawić domek za połowę ceny rynkowej, i sprzedać noclegi za 200% ceny rynkowej to znaczy że odniesiesz wielki sukces finansowy.

Albo jest druga opcja mniej różowa.

Zaraz zaraz. Gdzie odwracam kota ogonem? Pisałem o konstrukcji szkieletowej bo taka chciałbym postawić. Tutaj wrzuciłem pierwszy lepszy domek do wynajęcia w zakopanem który owszem ma 8 miejsc. Bardziej mi chodziło o fakt że za 200zl w sezonie będzie bardzo ciężko wynająć domek. Podkreślam domek bo przeważnie apartament wychodzi taniej.

120 tys za domek 35m2 ze szkieletem drewnianym to raczej wykonalne patrząc na oferty firmy wykonujących takie domki.

Zresztą to nie jest tematem tego wątku.

Myślę że na 4 osoby spokojnie jedna toaleta wystarczy.

Co do wymiarów to celował bym około 35-40m2 zabudowy.

Czyli że co za duże? Dla 6 osób mniej niż te 40-50metrow to chyba ciasnawo.

120 tys za domek 35m2 ze szkieletem drewnianym to raczej wykonalne patrząc na oferty firmy wykonujących takie domki.

Zebrałem Twoje wypowiedzi ja tam może się nie znam ale raz jest 35-40 zabudowy raz piszesz o 40-50 to ciasno, a potem wyskakujesz ze domek będzie miał 35m2.

Piszesz o 4 osobach maks 6 a porównujesz cena domku dla 8. To się ma nijak do siebie.