Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien w świeżym SSO, a tzw zimowanie budynku

Recommended Posts

Cześć,

pytanie chyba do tych co wybudowali i do tych co montują.

Mam świeżo postawiony dom SSO ukończony we wrześniu. Fundamenty były zrobione w kwietniu tego roku. Obecnie bez blachy, z papą i pełnym deskowaniem. Chciałbym zamontować teraz okna w systemie ciepłego montażu, czyli ciepły parapet taśmy itp.

Czy lepiej przeczekać zimę aby budynek odstał trochę na czy spokojnie mogę montować okna nie zwazając na "pracę" budynku?

mogą pojawić się jakieś mikropęknięcia itp. milimetrowe sprawy ale to może równie dobrze być za 2-3 lata

a co do okien jak zrobisz szczelny montaż na taśmach to u mnie była gwarancja na nie do 6 m-cy muszę zakryć ( ale spokojnie wytrzymały by z rok)

jeżeli zrobią ci montaż szczelny na jakimś takim czarnym silikonie Illbruck SP925 ( ponoć najlepsza opcja ale droga) to miałem gwarancję na rok :)

i tynkarze się wkurzają:D

Edytowane przez robos2234

Cześć,

pytanie chyba do tych co wybudowali i do tych co montują.

Mam świeżo postawiony dom SSO ukończony we wrześniu. Fundamenty były zrobione w kwietniu tego roku. Obecnie bez blachy, z papą i pełnym deskowaniem. Chciałbym zamontować teraz okna w systemie ciepłego montażu, czyli ciepły parapet taśmy itp.

Czy lepiej przeczekać zimę aby budynek odstał trochę na czy spokojnie mogę montować okna nie zwazając na "pracę" budynku?

Witaj w klubie. Ja okna montuje bo zależy mi na montażu instalacji do tynkowania. Okna, woda, prąd - to cię ominie na wiosnę jeśli chcesz szybko wystartować. :)

Jeśli budynek Ci będzie "pracowal" to coś nie tak z tym budowaniem

Czas obalić te mity o "pracujacym" budynku

Jedyny argument to pozbawienie się wody technologicznej z budynku ale to też nie problem - wystarczy po montażu stolarki wietrzyc

Amen. Tyle w temacie. Przecież to właśnie inwestorowi powinno zależeć na tym aby jego dom stał pewnie i stabilnie.

mogą pojawić się jakieś mikropęknięcia itp. milimetrowe sprawy ale to może równie dobrze być za 2-3 lata

a co do okien jak zrobisz szczelny montaż na taśmach to u mnie była gwarancja na nie do 6 m-cy muszę zakryć ( ale spokojnie wytrzymały by z rok)

jeżeli zrobią ci montaż szczelny na jakimś takim czarnym silikonie Illbruck SP925 ( ponoć najlepsza opcja ale droga) to miałem gwarancję na rok :)

i tynkarze się wkurzają:D

robos2234 co masz na myśli że się wkurzają. U mnie własnie mieli robić na Ilbrucku :)