Kaizen 05.10.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Jak masz ogrzewać kominkiem - to daruj sobie Kratki i kup coś porządnego.A jak to ma być okazjonalnie i dla klimatu, to i 7 kW będzie za dużo przy podłogówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sesjusz 05.10.2018 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Przy kratkach już zostanę, byłbym nie w porządku, podpisałem już umowę z facetem, teraz marudzę i robię manianę z tą mocą kominka Plam mam taki, że w momencie grzania kominkiem podłogówka będzie wyłączona. Mogę wziąć ten 200 zł tańszy wkład co ma 10 kW (według producenta) lub ten pierwotny 14 kW, gabaryty bardzo zbliżone. Porównanie obu: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Przy kratkach już zostanę, byłbym nie w porządku, podpisałem już umowę z facetem, teraz marudzę i robię manianę z tą mocą kominka Plam mam taki, że w momencie grzania kominkiem podłogówka będzie wyłączona. Jak masz nowy lokal, to ze trzy dni musiałby stygnąć, żeby temperatura spadła ze 3* żeby kominek 12kW miał co ogrzać. Masz PCHE albo OZC? Podłoga jest bezwładna (sporo kWh magazynuje). Więc szukaj kominka jak najmniejszej mocy. A jeszcze lepiej piecokominek o dużej akumulacyjności (czyli ważący tony, a nie dziesiątki kilogramów).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 05.10.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Ok, po moim długim mailu nasz specjalista od kminków doradził nam, że może nam zamontować kominek o takich samych proporcjach, z taką samą nazwą lecz z "SLIM" o mocy 10KW zamiast 14KW. Łączna cena instalacji 11 tyś zł brutto spadnie jedynie o 200 zł. Tydzień temu jak byłem u niego i spytałem o wersję slim tego kominka to zdecydowanie odradził "nie ma sensu, tych samych proporcji a moc niższa, jest zaledwie 6cm mniej głęboki". Teraz pomarudziłem i zmienił zdanie. To ten kominek co poleca teraz: https://kratki.com/sklep/pl/produkt/3674/lucy-14-slim-prawy-bs Wcześniej polecał ten 14KW: https://kratki.com/sklep/pl/produkt/2897/lucy-14-prawy-bs Brać 200 zł do kieszeni i ten tańszy kominek mimo, że rozmiar prawie identyczny ? Te 14KW i w tym 10KW to faktycznie nie naciągane wartości ? By się nie okazało, że w rzeczywistości mają np. 11 KW i 7 KW. Zechcesz napisać co będzie kosztowało 6,300 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sesjusz 05.10.2018 19:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Jasne Dolby, jest to cena za zrobienie zabudowy kominka, montażu. Fachowiec mówił, że 3 dni to potrwa, wyglądać będzie mniej więcej tak jak na obrazku poniżej, po lewej zostawi jednak półkę na drewno i na rurę dolotową, natomiast dojście rury dolotowej na zewnątrz już zrobi nam ktoś inny niestety. Pewnie drogo za taki montaż ? Dojazd w tym ekipy do innego miasta, blenda i inne podzespoły. Deweloper mi radzi bym brał 14 KW, zwariować idzie, podłogówkę mówi że dali 18kW ale że to inaczej się liczy. Kaizen nie mam pojęcia czy mam PCHE czy OZC, nie wiem co to jest. Nie znam się, jestem prostym informatykiem Musiałem zapłacić do końca tego tygodnia, zapłaciłem 11 tyś brutto. A wkład wybiorę 14 kW lub te 10 kW do poniedziałku. Najwyżej za 200 zł wezmę jakieś akcesoria do kominka w rozliczeniu. Edytowane 5 Października 2018 przez Sesjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 05.10.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Kiepska ta obudowa... Zdjec nie ma gdzie postawić, wiec kiedy już kilka razy zrobisz sobie saunę tymi 14kW i sie zniechecisz do palenia, to bedzie bezużyteczna... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 05.10.2018 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Musiałem zapłacić do końca tego tygodnia, zapłaciłem 11 tyś brutto. A wkład wybiorę 14 kW lub te 10 kW do poniedziałku. Najwyżej za 200 zł wezmę jakieś akcesoria do kominka w rozliczeniu. Za 200 kup flaszkę i i kiszonego. Przykro znowu widzieć, jak przed robotą płaci się za całość...ale mam prośbę.........jak już będziesz widział co robią i ostatecznie co zrobi "specjalista", nie pisz o tym. ps. chyba, że będzie "Pan zadowolony". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sesjusz 05.10.2018 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Panowie to nie te czasy bytu na rynku gdy klient jest niezadowolony, teraz jeżeli firma chce istnieć, musi dbać o feedback od klientów i ciągłe samodoskonalenie. Podejście typowo LEAN'owe do biznesu gwarantuje sukces. Teraz na każdym kroku opinia, polecenie, zdjęcie. Nie bez kozery wybrałem firmę, która jest od 20 lat na rynku. I tak, miałem opcję - płacić w transzach lub za jednym razem, wybrałem przelew z góry za jednym razem z uwagi na rabat i na moje zaufanie do firmy Staram się grzecznie z Wami dyskutować ale widzę zgryźliwości i ironię, dziękuję Wam za rady i rzeczową do tej pory dyskusję. Moc kominka nadal się klaruje, nie wybrałem jeszcze. Na kominku nie będzie miejsc na zdjęcia, nie podoba mi się taki projekt. Jeżeli mój kominek po montażu będzie pracował w sposób dla mnie niejasny - myślę że wrócę tu jeszcze po radę - przepraszam Dolby jeżeli Cię to rozwścieczy. Mamy forum i nie zawaham się by je użyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 05.10.2018 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Dlaczego rozwścieczy, co najwyżej zasmuci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Panowie to nie te czasy bytu na rynku gdy klient jest niezadowolony, teraz jeżeli firma chce istnieć, musi dbać o feedback od klientów i ciągłe samodoskonalenie. Widać, że nie budowałeś. W budowlance to klient musi się prosić. I długo czekać na ekipę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sesjusz 05.10.2018 22:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 A widzisz Kaizen - firma, z którą podpisałem umowę, zawarła w niej datę, kiedy zostanie wykonana budowa kominka. Co nie zmienia faktu, że wcześniej nie budowałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 06.10.2018 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Padł kolejny pomysł, chyba finalny: [ATTACH=CONFIG]419787[/ATTACH] Dopływ o średnicy 125mm wpierw puścimy w szczelinę za miejscem na kominek, kolejno przy suficie aż do ściany ogrodowej (wschodniej), gdzie będzie zaciągał powietrze, z zewnątrz będzie zamontowana kratka. Deweloper zapewnił, że zrobi otwór za whiskacza w ścianie do ogrodu Doradził by rurę plastikową owinąć wełną ociepleniową, na to folia metalowa spożywcza ale gruba (wspomniał że najlepsza jak od kebaba ), że rura powinna ponadto mieć około 0,5 - 1 stopniowy spadek w stronę ogrodu, by ewentualne skropliny wyciekały na zewnątrz). Macie do tego jakieś uwagi ? W ten sposób nie będę ciągnąć 10 metrów po piwnicy do przeciwległej ściany budynku, nie będę dziurawił stropu, jedynie ścianę wschodnią. Rurę obuduje się regipsem, w to wbuduje się np. lampy diodowe, będzie jak: wieś tańczy wieś śpiewa (żartuję, tak to powinno znośnie wyglądać). Kaizen, Twoja koza robi wrażenie, do tego jeszcze w wieku mojej żony, ciekawie by było mieć dwie takie kozy w domku Nie wygląda na tak "leciwą". Cenna uwaga z odsłoniętą dziurą w 1/4 - 1/3 do zasysania powietrza. Zobrazowałeś mi jaki dolot jest potrzebny do takiego paleniska, dzięki. Piotrze, jak wcześniej wspominał Dolby, 'kanał wentylacyjny, który jest przy kanale dymowym z pewnością jest przeznaczony do celu w jakim został postawiony', zapewne nie mam tam niewykorzystanego kanału. Jeżeli jednak by był, jak sądzisz, czy rozwiązanie które proponuję powyżej będzie korzystniejsze ? Krótsza droga dolotu, pod górkę do pokonania jedynie jakieś 2.3 metra w poziomie około 3.5 m. Fotohobby, dość mocno dałeś mi do myślenia z mocą kominka, ciepło się nie rozejdzie po całym naszym domku. Będzie to skupione głownie w salonie i kuchni. Tak doradził renomowany specjalista. Podpisaliśmy już umowę o prace, nie zapłaciłem jeszcze, nie wiem czy teraz zmieniać założenia umowy. Ten co chcemy zamontować ma 14 KW, pewnie jak bym miał kanały rozprowadzone po całym domu by było idealnie, ale nie mam kanałów. Grzać będzie tylko w najbliższej okolicy, pewnie ucieknie również ciepło na piętro wyżej i na poddasze, każde piętro dość rozległe, schody odkryte. Niech to podsumuję, widzę błąd że wcześniej zrobiłem, salon 21,45m2 + kuchnia 7,13m2 + komunikacja 5,56m2 = 35m2. Schody odkryte/niezabudowane stalowe wiec część ciepła poleci piętro wyzej na komunikację 9m2 i kolejno wyżej otwartymi schodami na poddasze (tam jeden duży pokoj) o powierzchni 50m2. Od kominka do tych schodów z metr odległości. Troche naciągane takie sumowanie ale wydaje mi się że ciepło mocno uderzy schodami w górę, tak więc: 35m2 parteru + 7m2 komunikacji z 1 piętra + 50m2 poddasza = 92m2. Reszty pokoi nie licze na parterze oraz na 1 pietrze, tylko przedpokoik przy schodach. Kurcze może jednak będzie dobrze z tymi 14 KW ? Chyba facet wie co robi, raczej nie naciągałby nas na droższy kominek Ten 14KW z wykonaniem instalacji dajemy 11 tyś zł brutto.Długość dolotu w granicach Twojego budynku jest bez znaczenia. Mając wolny kanał wentylacyjny, podłącz do niego. To o wiele prostsza, sprawdzona metoda. Twój rysunek też można oczywiście zrealizować. Odnośnie dyskusji na temat mocy....Pamiętaj, że bierze się ona z ilości spalonego opału, a nie naklejki z cyferkami. Nie musisz nic wędzić. Możesz mniej spalić. Z pewnością celuj w mniejsze gabaryty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dolby 06.10.2018 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 A widzisz Kaizen - firma, z którą podpisałem umowę, zawarła w niej datę, kiedy zostanie wykonana budowa kominka. Co nie zmienia faktu, że wcześniej nie budowałem dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2018 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Długość dolotu w granicach Twojego budynku jest bez znaczenia. Mając wolny kanał wentylacyjny, podłącz do niego. To o wiele prostsza, sprawdzona metoda. Twój rysunek też można oczywiście zrealizować. Odnośnie dyskusji na temat mocy....Pamiętaj, że bierze się ona z ilości spalonego opału, a nie naklejki z cyferkami. Nie musisz nic wędzić. Możesz mniej spalić. Z pewnością celuj w mniejsze gabaryty.... Tylko, ze w sporym wkladzie palenieie trzech polanek na krzyż wyglada slabo, szyby i wylożenie oddalone od ognia bedą się brudzily. Tam jest pojedyncza szyba ? Ja mam podwojną 44x32cm, efekty opisałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 A widzisz Kaizen - firma, z którą podpisałem umowę, zawarła w niej datę, kiedy zostanie wykonana budowa kominka. Co nie zmienia faktu, że wcześniej nie budowałem A ta obudowa to z jakich materiałów będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 10.10.2018 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 (edytowane) Nie doprowadzaj powietrza z zewnątrz. Nie warto się o to zabijać nawet w szczelnych domach a co dopiero przy wentylacji grawitacyjnej. Dlaczego tak uważasz?? Jeśli to koszt kilku metrów PVC110 Edytowane 10 Października 2018 przez kulibob Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.10.2018 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 (edytowane) Jasne Dolby, jest to cena za zrobienie zabudowy kominka, montażu. Fachowiec mówił, że 3 dni to potrwa, wyglądać będzie mniej więcej tak jak na obrazku poniżej, po lewej zostawi jednak półkę na drewno i na rurę dolotową, natomiast dojście rury dolotowej na zewnątrz już zrobi nam ktoś inny niestety. [ATTACH=CONFIG]419835[/ATTACH] Pewnie drogo za taki montaż ? Dojazd w tym ekipy do innego miasta, blenda i inne podzespoły. Deweloper mi radzi bym brał 14 KW, zwariować idzie, podłogówkę mówi że dali 18kW ale że to inaczej się liczy. Kaizen nie mam pojęcia czy mam PCHE czy OZC, nie wiem co to jest. Nie znam się, jestem prostym informatykiem Musiałem zapłacić do końca tego tygodnia, zapłaciłem 11 tyś brutto. A wkład wybiorę 14 kW lub te 10 kW do poniedziałku. Najwyżej za 200 zł wezmę jakieś akcesoria do kominka w rozliczeniu. Sesjusz.. masz może szczegółową wycenę? Ja właśnie będę u kogoś stawiał taki sam projekt, gdzie wkład Kratki kosztuje ok 2400, akcesoria, zabudowa (18 płyt Varmsen) kleje,siatka itd itp mniej więcej drugie tyle...z przesyłką całość ok 5400zł. Do 11k daleko, więc tak z ciekawości pytam. Coś mi się przypomniało - kiedyś robiłem kominek , gdzie był kanał wentylacyjny i brak możliwości doprowadzenia powietrza do kominka rurą. Podzieliliśmy kanał wentylacyjny (zamurowaliśmy( na pół - brał powietrze z piwnicy do kominka dolną częścią a górna jako wentylacja. W piwnicy do wybory - albo kratka w ścianie zewnętrznej albo rura do komina, by piwnicy nie wychładzać. Edytowane 13 Października 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.10.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 (edytowane) Nie doprowadzaj powietrza z zewnątrz. Nie warto się o to zabijać nawet w szczelnych domach a co dopiero przy wentylacji grawitacyjnej. A kominiarz co na taki pomysł? Wszyscy, jakich znam, nie zgodzą się na budowanie kominka bez doprowadzenia do niego powietrza z zewnątrz i pomijam już takich hardkorowców, którzy życzą sobie rurę fi 160 kiedy ta w małym kominku ma fi 100 Jedynie na małą kozę się zgadzają a i to tylko wtedy, kiedy WG działa a okna mają nawiewniki. Edytowane 13 Października 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2018 08:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Jedynie na małą kozę się zgadzają a i to tylko wtedy, kiedy WG działa a okna mają nawiewniki. Kominiarz nie jest od zgadzania się, tylko od pilnowania przepisów. A te zakazują kominków pobierajacych powietrze z pomieszczenia jedynie przy wentylacji wywiewnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.10.2018 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Kominiarz nie jest od zgadzania się, tylko od pilnowania przepisów. A te zakazują kominków pobierajacych powietrze z pomieszczenia jedynie przy wentylacji wywiewnej. Tak.. a przepis mówi, że do pomieszczenia z kominkiem z wkładem. musi być dostarczone 10m3/h powietrza na każdy kW mocy wkładu. Da radę bez rury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts