Kaizen 13.10.2018 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 (edytowane) Tak.. a przepis mówi, że do pomieszczenia z kominkiem z wkładem. musi być dostarczone 10m3/h powietrza na każdy kW mocy wkładu. Da radę bez rury? Co za problem? Edytowane 13 Października 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.10.2018 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Co za problem? Dla kominiarzy problem. Twierdzą, że te 140m3/h nie wejdzie do pomieszczenia przez zamknięte okna, szczególnie bez nawiewników. Jeśli jest inaczej, rób uprawnienia i ręce będą Cię bolały od stawiania pieczątek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.10.2018 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Dla kominiarzy problem. Twierdzą, że te 140m3/h nie wejdzie do pomieszczenia przez zamknięte okna, szczególnie bez nawiewników. Jeśli jest inaczej, rób uprawnienia i ręce będą Cię bolały od stawiania pieczątek Obliczeniowo do pomieszczenia z kozą dostarczam 60m3/h. Mogę dwa razy więcej. Tak czy inaczej do współczesnego domu trzeba szukać kominka jak najmniejszej mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 13.10.2018 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 (edytowane) Obliczeniowo do pomieszczenia z kozą dostarczam 60m3/h. Mogę dwa razy więcej. Tak czy inaczej do współczesnego domu trzeba szukać kominka jak najmniejszej mocy. Kaizen, możesz mieć rację, możesz jakimiś sposobami obliczyć ile powietrza wchodzi tędy i owędy (mówimy o wentylacji grawitacyjnej) ale kominiarze tego nie zrobią. Mają swoje schematy i koniec. Kratka taka i owaka, rura taka a nie inna i amen, Żaden nie będzie wliczał w to ile powietrza przepuszczą szpary w oknach, bo nie mają na to "papierka" * który mówi - to okno wpuści do domu tyle powietrza. Ja, będąc budowlańcem co rusz mam jakieś dyskusje z kominiarzami. Na wiosnę jeden przyszedł i stwierdził, że w łazience mieszkania na wynajem mam w drzwiach za mało dziur. Pomijam, że 3 lata je widział i mu nie przeszkadzały i trochę ich rozumiem (kominiarzy)bo to dostosowywanie budynków z lat 70tych i starszych do obecnych przepisów to często walka z wiatrakami...ale mnie wkurzył tekstem, że MUSZĘ założyć kratkę w tych drzwiach. Zapytałem, czy potrafi obliczyć kwadraturę koła i jeśli tak to ile im brakuje do odpowiedniego wymiaru i czy dodał szparę pomiędzy drzwiami i podłogą? On mi, że na oko Poprosiłem, by mi to wyliczył dokładnie i napisał ile brakuje a ja dorobię dziur ile trzeba. Ma gdzieś koło 30tki, więc może pamięta kwadraturę koła, bo po chwili przystał na dwie dodatkowe dziury Zrobiłem cztery, bo ładniej dla oka a i kto wie, co za rok będzie * - niektórzy producenci to podają Edytowane 13 Października 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 14.10.2018 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Kaizen, możesz mieć rację, możesz jakimiś sposobami obliczyć ile powietrza wchodzi tędy i owędy (mówimy o wentylacji grawitacyjnej) ale kominiarze tego nie zrobią. Mają swoje schematy i koniec. Kratka taka i owaka, rura taka a nie inna i amen, Żaden nie będzie wliczał w to ile powietrza przepuszczą szpary w oknach, bo nie mają na to "papierka" * który mówi - to okno wpuści do domu tyle powietrza. Ja, będąc budowlańcem co rusz mam jakieś dyskusje z kominiarzami. Na wiosnę jeden przyszedł i stwierdził, że w łazience mieszkania na wynajem mam w drzwiach za mało dziur. Pomijam, że 3 lata je widział i mu nie przeszkadzały i trochę ich rozumiem (kominiarzy)bo to dostosowywanie budynków z lat 70tych i starszych do obecnych przepisów to często walka z wiatrakami...ale mnie wkurzył tekstem, że MUSZĘ założyć kratkę w tych drzwiach. Zapytałem, czy potrafi obliczyć kwadraturę koła i jeśli tak to ile im brakuje do odpowiedniego wymiaru i czy dodał szparę pomiędzy drzwiami i podłogą? On mi, że na oko Poprosiłem, by mi to wyliczył dokładnie i napisał ile brakuje a ja dorobię dziur ile trzeba. Ma gdzieś koło 30tki, więc może pamięta kwadraturę koła, bo po chwili przystał na dwie dodatkowe dziury Zrobiłem cztery, bo ładniej dla oka a i kto wie, co za rok będzie * - niektórzy producenci to podająDobry tekst...Pytajnick. U siebie w domu mam nowoczesne urządzenia które potrafią czerpać powietrze z zewnątrz w sposób odseparowany. Ale to u siebie! Mam sporo nawiewników i dbam o ich stan. U klientów lepiej za dużo nie wymyślać. Rurka w dziurkę i spokój... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts