b_kan 03.10.2018 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) Witam wszystkich Mam prośbę o ocenę, a dokładnie o ilość stali i grubość prętów w zbrojeniu, grubość stropu na poddaszu chyba też jest ciut za duża. Dom 8x12, fundamenty, ściany nośne z BK, działówki z silki, dach przygotowany pod dachówkę. W projekcie była teriva i GK na poddaszu. Edytowane 3 Października 2018 przez b_kan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 03.10.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Dałeś zdjęcia w takiej rozdzielczości że nic nie widać.Skąd się wzięły wątpliwości?Chyba ktoś z uprawnieniami to zaprojektował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.10.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 wklej mniejsze te rysunki bo te sa ogromne i widać tylko że sa................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kan 03.10.2018 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 sorrki ale pierwszy raz wklejałem foto na foruma wątpliwości wzięły sie z sugestii majstra, kierownika i trochę z informacji poczytanych na forum, żeby było jasno nie oczekuję żeby ktoś ten strop przeliczał ale może faktycznie jest to zrobione trochę nad wyrost i można zaoszczędzić jakąś kwotę, ale nie kosztem bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.10.2018 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 ... a ja się tak zastanawiam, skąd się biorą pomysły betonowego stropu nad poddaszem budynku ? czemu to ma służyć ? drewna nie ma w okolicy ?na szalunek pójdzie więcej drewna, niż na normalną drewniana konstrukcję więźby dachu.Mogę zrozumieć że ktoś jest szalenie zakochany w betonie, ale bez przesady ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kan 03.10.2018 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 ... a ja się tak zastanawiam, skąd się biorą pomysły betonowego stropu nad poddaszem budynku ? czemu to ma służyć ? drewna nie ma w okolicy ? na szalunek pójdzie więcej drewna, niż na normalną drewniana konstrukcję więźby dachu. Mogę zrozumieć że ktoś jest szalenie zakochany w betonie, ale bez przesady ... To nie jest miłość do betonu, raczej niechęć do GK, błędów związanych z wykonaniem izolacji i samej zabudowy, komfort związany z betonowym stropem wcale niewiele droższym. Widziałem już parę domów gdzie trzeba było zdzierać płytę i wymieniać wełnę, GK prędzej czy później popęka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.10.2018 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 sorrki ale pierwszy raz wklejałem foto na forum a wątpliwości wzięły sie z sugestii majstra, kierownika i trochę z informacji poczytanych na forum, żeby było jasno nie oczekuję żeby ktoś ten strop przeliczał ale może faktycznie jest to zrobione trochę nad wyrost i można zaoszczędzić jakąś kwotę, ale nie kosztem bezpieczeństwa. no ale ktoś zrobił projekt i się podpisał , jemu nie wierzysz a mjastrowi co nie ma uprawnień i podważa co ma zrobić już tak? kierownik też nie musi miec uprawnień projektowych a za słynne zdanie "panie kto tak robi" ..........osobiście to bym z budowy gonił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.10.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 (edytowane) ... a ja się tak zastanawiam, skąd się biorą pomysły betonowego stropu nad poddaszem budynku ? czemu to ma służyć ? drewna nie ma w okolicy ? na szalunek pójdzie więcej drewna, niż na normalną drewniana konstrukcję więźby dachu Co ma do tego więźba? Przecież lane skosy nie zastępują więźby http://louis.mojabudowa.pl/pliki/louis/image/ebf040a81c85f21c7e9a4d124a2703cab2435b7f.jpg Z tego co wiem jest to bardzo popularne rozwiązanie na Podkarpaciu, Małopolsce. Ja też zleciłem w swoim projekcie takie coś, przede wszystkim z powodu solidnosci, wg mnie ma więcej zalet niż karton-gips przykręcony do krokwi, szczególnie że klimat robi się coraz bardziej gwałtowny. Ale to już nie na temat Edytowane 3 Października 2018 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.10.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 To nie jest miłość do betonu, raczej niechęć do GK, błędów związanych z wykonaniem izolacji i samej zabudowy, komfort związany z betonowym stropem wcale niewiele droższym. Widziałem już parę domów gdzie trzeba było zdzierać płytę i wymieniać wełnę, GK prędzej czy później popęka. Oj tu mozesz szybciej wałene wymienaic niż na g-k Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 03.10.2018 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Nie lepiej postawić pełne piętro niz takie koszmarki lać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.10.2018 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 kemot_p " Przecież lane skosy nie zastępują więźby " no właśnie ! - dublują na skosach przegrodę budowlaną konstrukcji dachu, moim zdaniem niepotrzebnie. Po co dwie przegrody skoro może być jedna ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kan 03.10.2018 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Panowie jeszcze raz napiszę prosiłem pomoc w ocenie a nie zmianę konstrukcji i to nie jest kwestia wiary a zdrowego rozsądku projektanta, ja swój rozsądek wyraziłem cyt" nie kosztem bezpieczenstwa". Konstruktor nie płaci za materiały dlatego jeśli można zmienić stal z 12 na 10 czy 8 czy grubość betonu na poddaszu z 15 na 12 cm z zachowaniem bezpieczeństwa to proszę o poradę. jajmar na betonowym skosie daje się styropian nie wełnę więc nie ma problemupandzik o gustach się nie dyskutuje a skosów i tak nie widać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 03.10.2018 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 " jeśli można zmienić stal z 12 na 10 czy 8 czy grubość betonu na poddaszu z 15 na 12 cm z zachowaniem bezpieczeństwa to proszę o poradę. "- to są elementy konstrukcyjne wynikające z obliczeń statycznych budynku, dot. zarówno grubości elementów konstrukcyjnych jak i zbrojenia wewnątrz. Pytanie powinieneś skierować do projektanta konstrukcji obiektu lub ( jeśli wątpisz w jego obliczenia ) zlecić obliczenia konstruktorowi innemu / sprawdzającemu wydaną konstrukcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.10.2018 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 kemot_p " Przecież lane skosy nie zastępują więźby " no właśnie ! - dublują na skosach przegrodę budowlaną konstrukcji dachu, moim zdaniem niepotrzebnie. Po co dwie przegrody skoro może być jedna ? Nie róbmy off topicu, autor pyta o zbrojenie, a nie o wady i zalety danej technologii, które pewnie zna, skoro się zdecydował. Mnie do lanych skosów przekonało bezpieczeństwo na wypadek pożaru więźby, wichury. Zapraszam na wątek miłośników "trumny" https://forum.muratordom.pl/showthread.php?274817-Skosy-na-poddaszu-lane-czy-GK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.10.2018 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 @b_kan, korzystając z okazji zapytam jak ocieplasz? Ja mam w projekcie 20 cm styropianu szarego pod krokwie (przyklejonego do betonu) i na położone 15 cm wełny pomiędzy krokwiami, ale rozważam też samą wełnę lub pianę OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kan 03.10.2018 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 u mnie w projekcie jest identycznie jak u ciebie 20cm styropianu. Zerknąłem na twój blog jaką grubość masz stropu na poddaszu? u mnie jest 15cm i 2,3 t stali na fi 12. Dlatego mam trochę wątpliwości, w mojej okolicy ciężko o kogoś kto projektował takie stropy (słyszę tylko po co to Panu, a jak się upierałem to ceny z kosmosu jakby to był prom kosmiczny). Mam wrażenie że jest to zrobione z dużym zapasem. Jeśli ktoś mający pojęcie o konstrukcjach zasugeruje że można coś "odchudzić" zlecę to jeszcze raz do przeliczenia(bez waszej sugestii wyjdzie mi taniej zostawić tak jak jest). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 03.10.2018 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 no właśnie ! - dublują na skosach przegrodę budowlaną konstrukcji dachu, moim zdaniem niepotrzebnie. Po co dwie przegrody skoro może być jedna ? Słowo "akustyka" nie jest Ci znane? Ja tam wole mieć zewnętrze oddzielone betonem, niz namiotem na drewnianym rusztowaniu. Pojemność cieplna i beton zamiast GK też są cenne. Pewnie, że lepiej osiągnąć to brakiem poddasza, ale jak już ktoś musi (bo np. fzialka mała a MPZP nie dopuszcza dodatkowej kondygnacji) to trzeba się ratować jakoś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 03.10.2018 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 . jajmar na betonowym skosie daje się styropian nie wełnę więc nie ma problemu Ja wiem co sie daje i co się remontuje, znam akurat opowieść z przed 2-3 mc kolegi po fachu z "trumny" ocieplanej styropianem.......po kilku latach od zrobienia byl syf i dramat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
b_kan 03.10.2018 22:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 Ja wiem co sie daje i co się remontuje, znam akurat opowieść z przed 2-3 mc kolegi po fachu z "trumny" ocieplanej styropianem.......po kilku latach od zrobienia byl syf i dramat. Jajmar ja tej historii nie znam, znam za to z wełna i gk ale sam zobacz ile jest postów z twojej historii ile z mojej, przypuszczam że dom masz ocieplony styropianem i nie masz dramatu. Zrozum nie chce cie przekonywać do swojej racji, miałem już glupia przygodę z projektantem i proszę tylko o weryfikację moich stropów przez osoby znające temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 03.10.2018 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Października 2018 u mnie w projekcie jest identycznie jak u ciebie 20cm styropianu. Zerknąłem na twój blog jaką grubość masz stropu na poddaszu? W projekcie mam płytę żelbetową 12 cm, pręty fi 12, ale nie wiem jaka ilość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts