Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę stropów

Recommended Posts

Witam wszystkich

Mam prośbę o ocenę, a dokładnie o ilość stali i grubość prętów w zbrojeniu, grubość stropu na poddaszu chyba też jest ciut za duża.

Dom 8x12, fundamenty, ściany nośne z BK, działówki z silki, dach przygotowany pod dachówkę. W projekcie była teriva i GK na poddaszu.

Rzut stropu nad parterem-1.jpg

Rzut stropu nad poddaszem-1.jpg

Edytowane przez b_kan

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

sorrki ale pierwszy raz wklejałem foto na forum

a wątpliwości wzięły sie z sugestii majstra, kierownika i trochę z informacji poczytanych na forum, żeby było jasno nie oczekuję żeby ktoś ten strop przeliczał ale może faktycznie jest to zrobione trochę nad wyrost i można zaoszczędzić jakąś kwotę, ale nie kosztem bezpieczeństwa.

... a ja się tak zastanawiam, skąd się biorą pomysły betonowego stropu nad poddaszem budynku ? czemu to ma służyć ? drewna nie ma w okolicy ?

na szalunek pójdzie więcej drewna, niż na normalną drewniana konstrukcję więźby dachu.

Mogę zrozumieć że ktoś jest szalenie zakochany w betonie, ale bez przesady ...

... a ja się tak zastanawiam, skąd się biorą pomysły betonowego stropu nad poddaszem budynku ? czemu to ma służyć ? drewna nie ma w okolicy ?

na szalunek pójdzie więcej drewna, niż na normalną drewniana konstrukcję więźby dachu.

Mogę zrozumieć że ktoś jest szalenie zakochany w betonie, ale bez przesady ...

To nie jest miłość do betonu, raczej niechęć do GK, błędów związanych z wykonaniem izolacji i samej zabudowy, komfort związany z betonowym stropem wcale niewiele droższym. Widziałem już parę domów gdzie trzeba było zdzierać płytę i wymieniać wełnę, GK prędzej czy później popęka.

sorrki ale pierwszy raz wklejałem foto na forum

a wątpliwości wzięły sie z sugestii majstra, kierownika i trochę z informacji poczytanych na forum, żeby było jasno nie oczekuję żeby ktoś ten strop przeliczał ale może faktycznie jest to zrobione trochę nad wyrost i można zaoszczędzić jakąś kwotę, ale nie kosztem bezpieczeństwa.

no ale ktoś zrobił projekt i się podpisał , jemu nie wierzysz a mjastrowi co nie ma uprawnień i podważa co ma zrobić już tak? kierownik też nie musi miec uprawnień projektowych a za słynne zdanie "panie kto tak robi" ..........osobiście to bym z budowy gonił

na szalunek pójdzie więcej drewna, niż na normalną drewniana konstrukcję więźby dachu

Co ma do tego więźba? Przecież lane skosy nie zastępują więźby :)

http://louis.mojabudowa.pl/pliki/louis/image/ebf040a81c85f21c7e9a4d124a2703cab2435b7f.jpg

Z tego co wiem jest to bardzo popularne rozwiązanie na Podkarpaciu, Małopolsce. Ja też zleciłem w swoim projekcie takie coś, przede wszystkim z powodu solidnosci, wg mnie ma więcej zalet niż karton-gips przykręcony do krokwi, szczególnie że klimat robi się coraz bardziej gwałtowny. Ale to już nie na temat :)

Edytowane przez kemot_p

To nie jest miłość do betonu, raczej niechęć do GK, błędów związanych z wykonaniem izolacji i samej zabudowy, komfort związany z betonowym stropem wcale niewiele droższym. Widziałem już parę domów gdzie trzeba było zdzierać płytę i wymieniać wełnę, GK prędzej czy później popęka.

Oj tu mozesz szybciej wałene wymienaic niż na g-k

Panowie jeszcze raz napiszę prosiłem pomoc w ocenie a nie zmianę konstrukcji i to nie jest kwestia wiary a zdrowego rozsądku projektanta, ja swój rozsądek wyraziłem cyt" nie kosztem bezpieczenstwa". Konstruktor nie płaci za materiały dlatego jeśli można zmienić stal z 12 na 10 czy 8 czy grubość betonu na poddaszu z 15 na 12 cm z zachowaniem bezpieczeństwa to proszę o poradę.

jajmar na betonowym skosie daje się styropian nie wełnę więc nie ma problemu

pandzik o gustach się nie dyskutuje a skosów i tak nie widać

" jeśli można zmienić stal z 12 na 10 czy 8 czy grubość betonu na poddaszu z 15 na 12 cm z zachowaniem bezpieczeństwa to proszę o poradę. "

- to są elementy konstrukcyjne wynikające z obliczeń statycznych budynku, dot. zarówno grubości elementów konstrukcyjnych jak i zbrojenia wewnątrz. Pytanie powinieneś skierować do projektanta konstrukcji obiektu lub ( jeśli wątpisz w jego obliczenia ) zlecić obliczenia konstruktorowi innemu / sprawdzającemu wydaną konstrukcję.

kemot_p

" Przecież lane skosy nie zastępują więźby "

no właśnie ! - dublują na skosach przegrodę budowlaną konstrukcji dachu, moim zdaniem niepotrzebnie.

Po co dwie przegrody skoro może być jedna ?

Nie róbmy off topicu, autor pyta o zbrojenie, a nie o wady i zalety danej technologii, które pewnie zna, skoro się zdecydował. Mnie do lanych skosów przekonało bezpieczeństwo na wypadek pożaru więźby, wichury. Zapraszam na wątek miłośników "trumny"

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?274817-Skosy-na-poddaszu-lane-czy-GK

u mnie w projekcie jest identycznie jak u ciebie 20cm styropianu. Zerknąłem na twój blog jaką grubość masz stropu na poddaszu? u mnie jest 15cm i 2,3 t stali na fi 12. Dlatego mam trochę wątpliwości, w mojej okolicy ciężko o kogoś kto projektował takie stropy (słyszę tylko po co to Panu, a jak się upierałem to ceny z kosmosu jakby to był prom kosmiczny). Mam wrażenie że jest to zrobione z dużym zapasem. Jeśli ktoś mający pojęcie o konstrukcjach zasugeruje że można coś "odchudzić" zlecę to jeszcze raz do przeliczenia(bez waszej sugestii wyjdzie mi taniej zostawić tak jak jest).

no właśnie ! - dublują na skosach przegrodę budowlaną konstrukcji dachu, moim zdaniem niepotrzebnie.

Po co dwie przegrody skoro może być jedna ?

Słowo "akustyka" nie jest Ci znane? Ja tam wole mieć zewnętrze oddzielone betonem, niz namiotem na drewnianym rusztowaniu. Pojemność cieplna i beton zamiast GK też są cenne.

Pewnie, że lepiej osiągnąć to brakiem poddasza, ale jak już ktoś musi (bo np. fzialka mała a MPZP nie dopuszcza dodatkowej kondygnacji) to trzeba się ratować jakoś.

.

jajmar na betonowym skosie daje się styropian nie wełnę więc nie ma problemu

Ja wiem co sie daje i co się remontuje, znam akurat opowieść z przed 2-3 mc kolegi po fachu z "trumny" ocieplanej styropianem.......po kilku latach od zrobienia byl syf i dramat.

Ja wiem co sie daje i co się remontuje, znam akurat opowieść z przed 2-3 mc kolegi po fachu z "trumny" ocieplanej styropianem.......po kilku latach od zrobienia byl syf i dramat.

Jajmar ja tej historii nie znam, znam za to z wełna i gk ale sam zobacz ile jest postów z twojej historii ile z mojej, przypuszczam że dom masz ocieplony styropianem i nie masz dramatu. Zrozum nie chce cie przekonywać do swojej racji, miałem już glupia przygodę z projektantem i proszę tylko o weryfikację moich stropów przez osoby znające temat.