Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Prośba o ocenę stropów

Recommended Posts

• Odpowiedzi 45
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

^^

Załącz lepszej jakości skany nawet nie widać jakiej jest tam zbrojenie, ale jeżeli chodzi o strop nad parterem to co pierwsze rzuciło mi się to , że jest tam wieniec, którego nie potrzeba , chyba ze jest to nadprożowieniec lub chcesz wyrównać wysokość ostatniej warstwy muru żelbetem zamiast elementami murowymi...

@ŁUKASZ ŁADZIŃSKI Ty to jesteś niezły architekt... nie znasz niezaprzeczalnej zalety "trumny" jaką jest izolacja akustyczna oraz akumulacja ciepla - latem na takim poddaszu będzie zdecydowanie przyjemniej aniżeli na tak samym ocieplonym tradycyjnym poddaszu, dlatego uwazam, ze pozycja architekta w projektowaniu domu jest zdecydowanie "zawyzona" i konstruktor pownien wystepować równocześnie z architektem podczas rozmów z inwestorem, Wy architekci macie marną wiedze techniczną, a zajmujecie wiodaca pozycje w procesie projektowym....

Edytowane przez jacentyy

^^

projekt robiony na kolanie, w ogole chyba zadne obliczenia nie były do niego robione -> fi 12 co 13,12 cm bardzo gęsto zbrojenie i to w dwóch kierunkach, albo zupełnie zły schemat statyczny czyli zbrojenie liczone w specbudzie dla płyty wolnopodpartej i dla stropu nad parterem ten nieszczesny winiec (chyba ze jest do niego sensowne wytłumaczenie)... tak to niestety jest za 500 pln nikt nie bedzie tego dokladnie liczyl ...

Słowo "akustyka" nie jest Ci znane?

- znane i to BARDZO !!!

- uważasz, że 25cm wełny mineralnej nie jest w stanie zastąpić 10cm betonu ? poza tym spójrz na kuriozalne błędy w gotowcach ( i nie tylko ) gdzie np. garaż oddzielony jest od pokoju ścianką gr.12cm z np. betonu komórkowego, czy też z jednej strony mamy odbiornik TV, z drugiej strony działówki zagłówek łóżka. W obu przypadkach, jak również innych o tzw. komforcie akustycznym można sobie jedynie pomarzyć, ale to temat na osobny wątek.

Pewne jest, że im cięższa przegroda, tym lepsza bariera akustyczna, o ile nie jest podziurawiona w kilku miejscach z wypełnieniem nie spełniającym wymogów akustycznych.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

^^

projekt robiony na kolanie, w ogole chyba zadne obliczenia nie były do niego robione -> fi 12 co 13,12 cm bardzo gęsto zbrojenie i to w dwóch kierunkach, albo zupełnie zły schemat statyczny czyli zbrojenie liczone w specbudzie dla płyty wolnopodpartej i dla stropu nad parterem ten nieszczesny winiec (chyba ze jest do niego sensowne wytłumaczenie)... tak to niestety jest za 500 pln nikt nie bedzie tego dokladnie liczyl ...

Tego się obawiałem. Po co ten wieniec nie wiem. Cena za 1 strop to 800pln wliczony w cała adaptacje i nie chodzi o 300zl w tą czy tą ale o gwarancję poprawnych obliczeń. Ja miałem styczność z 4 biurami i moje wrażenie (w 2 przypadkach na własnej skórze) że chodzi tylko o jak największe wyciągnięcie kasy od inwestora.

Tego się obawiałem. Po co ten wieniec nie wiem. Cena za 1 strop to 800pln wliczony w cała adaptacje i nie chodzi o 300zl w tą czy tą ale o gwarancję poprawnych obliczeń. Ja miałem styczność z 4 biurami i moje wrażenie (w 2 przypadkach na własnej skórze) że chodzi tylko o jak największe wyciągnięcie kasy od inwestora.

Czyli 2 x 800 PLN za oba stropy? Obliczenia + rysunki ?

Do tego ileś PLN za adaptację projektu ?

Projekt wymaga weryfikacji - przeliczenia bo nie jest dobrze i optymalnie wykonany.

Masz ścianki kolankowe? Jakiej wysokości ?

Może wieniec ma przenosić rozpór od stropu poddasza?

Dwukierunkowy stop poddasza może być dobrym schematem statycznym.

Pokaż jeszcze zbrojenie balkonu.

Edytowane przez d7d

Czyli 2 x 800 PLN za oba stropy? Obliczenia + rysunki ?

Do tego ileś PLN za adaptację projektu ?

Projekt wymaga weryfikacji - przeliczenia bo nie jest dobrze i optymalnie wykonany.

Masz ścianki kolankowe? Jakiej wysokości ?

Może wieniec ma przenosić rozpór od stropu poddasza?

Tak 2x800 za stropy.

Ścianka kolankowa podniesiona z 58cm na 1m. Ściana nośna przez szerokość budynku tak jak leci garaż, na piętrze też planuje podeprzec strop w tym samym miejscu silką ( nosne z Bk, działówki z silikatu)

Łukaszowi chodzi raczej o moje czepianie sie architektów...

1600 PLN za taka kaszane? to niezle - stropy ewidentnie do optymalizacji a placiles juz?

Niestety zapłaciłem, ale ponowne przeliczanie przez tego samego konstruktora nic nie zmieni. Dlatego liczę na waszą pomoc bo nawet idąc do innego konstruktora nie mam pewności że zrobi to dobrze. Człowiek idzie do fachowca, płaci i liczy że będzie dobrze, a później musi się martwić.

Niestety zapłaciłem, ale ponowne przeliczanie przez tego samego konstruktora nic nie zmieni. Dlatego liczę na waszą pomoc bo nawet idąc do innego konstruktora nie mam pewności że zrobi to dobrze. Człowiek idzie do fachowca, płaci i liczy że będzie dobrze, a później musi się martwić.

A dlaczego nic nie zmieni ? Rozmawiałeś z nim ? No niestety z konstruktorami jest tak jak z lekarzami i innymi fachowcami z kilkanascie kilkadziesiat procent to moze fachowcy reszta to ludzie z "przypadku" deilikatnie nazywajac...

A dlaczego nic nie zmieni ? Rozmawiałeś z nim ? No niestety z konstruktorami jest tak jak z lekarzami i innymi fachowcami z kilkanascie kilkadziesiat procent to moze fachowcy reszta to ludzie z "przypadku" deilikatnie nazywajac...

I to jest problem, mało jest specjalistów z powołania.

Chłopaki to napiszcie parę sugestii co jest "źle" co można zmienić żebym miał argumenty.

Łukasz czy możesz rozwinąć swoją wypowiedź.

oczywiście :

w odróżnieniu od Architektów dla Konstruktora projekt domu jest zamkniętym, wyznaczalnym obliczeniowo zbiorem elementów konstrukcyjnych – i to wszystko ! Inwestor jest na drugim planie.

stąd :

„ konstruktor powinien występować równocześnie z architektem podczas rozmów z inwestorem ” jest nieporozumieniem lub też niezrozumieniem tematu oraz roli jaką odgrywa zarówno architekt, jak i konstruktor w procesie inwestycyjnym, począwszy od projektu, po realizację obiektu.

Nie chce pisać o sytuacjach skrajnych, ale gdybym wcześniej nie współpracował z wieloma projektantami konstrukcji nie napisałbym pierwszego zdania, a współpracowałem z wieloma : świetnymi !!! dla których każdy cm betonu czy zbrojenia był cenny, ale też i takimi, którzy z mojej strony otrzymywali ( przykładowo ) 60-80 kolizji z samą architekturą co świadczy o jednym : braku wyobraźni przestrzennej i ( w tym zgadzam się z jacentym ) projektowaniem „ na kolanie ”

Nie chce uogólniać, ponieważ po latach prób i błędów mam zespół współpracujących rewelacyjnych branżystów od których przysłowiowego „ bubla „ konstrukcyjnego, czy instalacyjnego nie dostanę !

dot. izolacji akustycznej beton / wełna : niezaprzeczalnie beton jest bardzo dobrą przegrodą o wysokiej izolacyjności akustycznej, ale też ( równocześnie ) pochłanianie dźwięków dla betonu wynosi 0,01 – 0,04, a dla wełny ( zaledwie gr.5cm ) 0,2 – 1,0. Obie te cechy ( pochłanianie / izolacyjność ) wpływają między innymi na tzw. komfort akustyczny.

@b_kan

Za dużo zbrojenia jak na takie rozpietości tam maks powinno być fi 12 co 250 plus dozbrojenia w newralgicznych miejscach , wieniec jeżeli nie ma konretnego wytłumaczenia zbedny , jezeli chodzi o przenoszenie sil z "trumny" i sciany kolankowej to wystarczy płyta ta beleczka ktora ledwiej jest kilka cm wyższa nie daje takiej sztywnosci na skrecenie aby ja wykonywac chyba ze jak pisalem wczesniej musisz docinac elementy murowe aby wyrownac wysokosc pomieszczenia lub tez ten wieniec pelni role nadproza dla okien .

oczywiście :

w odróżnieniu od Architektów dla Konstruktora projekt domu jest zamkniętym, wyznaczalnym obliczeniowo zbiorem elementów konstrukcyjnych – i to wszystko ! Inwestor jest na drugim planie.

stąd :

„ konstruktor powinien występować równocześnie z architektem podczas rozmów z inwestorem ” jest nieporozumieniem lub też niezrozumieniem tematu oraz roli jaką odgrywa zarówno architekt, jak i konstruktor w procesie inwestycyjnym, począwszy od projektu, po realizację obiektu. .

Czym dla Architekta jest projekt domu?

"Zamkniętym zbiorem elementów architektonicznych spełniających wymagania inwestora, Prawa Budowlanego i warunków technicznych" ? ;)

@jacentyy chyba pisze o problemie architektów którzy nie znają się na konstrukcji i na konstrukcji domu który projektują.

Edytowane przez d7d