juliem 04.10.2018 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Witam wszystkich. Zastanawiamy się nad budową domu ze ścianami jednowarstwowymi. Z tego co przejrzeliśmy widzimy że mało osób się decyduje - głównie chyba ze strachu ze ekipa nie podoła. Może ktoś się odważył i może napisać nieco więcej zastanawiamy się nad ścianami ytong 40. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 04.10.2018 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Technologiczny przeżytek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
doOh 04.10.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Kumpel wybudował, po pierwszej zamieszkanej zimie - wilgoć, grzyb itp ściany chłodne. Teraz zaluje ze nie dorzucil chociaz 10tki styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elfir 04.10.2018 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Sam bloczek to pikuś, ale wieniec i nadproża to jak sobie wyobrażasz spełnienie wymagań współczynnika ciepła? Albo połączenie fundamentu z bloczkami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Regius 04.10.2018 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Rodzice podczas boomu w 2008 roku budowali 1W z keramzytobetonu na "ciepłej" zaprawie. Po pierwszej zimie bardzo ładnie pokazały się spoiny w bloczkach i nadproża (farba wewnątrz pomieszczeń zmieniła odcień) - pomimo, że proporcja zaprawy z keramzytem była pilnowana a wieńce i nadproża zaizolowane - systemowe kształtki U przy nadprożach i obmurówka wieńca bloczkiem kermazytobetonowym 5 cm + izolacja ze styropianu (patrząc od zewnątrz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katka 04.10.2018 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Ja wybudowłam i mieszkam od ponad dwóch lat w domu ze ścianami 1 warstwowymi, ale z Porotherm 44 EKO+ DRYFIX. Dwie zimy za mna, nie mam wilgoci, grzybów i nic innego o czym piszecie. Zapewne ściana nie jest tak ciepła jak z 20cm styropanu, ale nie odczuwam zadnego dyskomfortu w najniższe temperatury nie jest zimna jedynie nieco chłodniejsza od ścian działowych. U mnie był to świadomy, przemyślany wybór z którego jestem zadowolona. Ale na pewno nie polece tego tym co licza każda złotówkę na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 09.10.2018 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 To jest do zrobienia pod warunkiem że zrobisz to sam. Budowlańcy jadą na akord i nikt Ci nie będzie szczelnie wypelnial spoin tylko zasmarkaka z zewnątrz zebys się cieszył. Poza tym ekipa musi być obeznana z takimi rzeczami jak ciepłe ksztaltki wieńcowe, ciepłe nadproża, bloczki isomur, ciepłe laczniki balkonowe, itp. Nie ryzykuj lepiej bo szanse masz niewielkie trafić obecnie na taką ekipę. W praktyce narobią mostków więc i tak się skoczy dodatkowa dyszką na zewnatrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AG_home 06.11.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Jak dla mnie ściana 1W to bez sensu. Mozną tą grubość ściany lepiej spożytkować tzn uzyskać znacznie lepsze U. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 06.11.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2018 Sąsiad z za płotu budował ścianę jednowarstwową z Ytong 48 a dokładnie ekipa budowała.Ciężko mu było znaleźć do murowania, jak już murowali to mieli chyba mało siły;)Z rozmowy mówił że nie będzie docieplał. Jeszcze nie mieszka ale może za 2 lata się wprowadzi.Mógł z Y24 i 20 cm lepiej by na tym wyszedł ale to jego budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Misterhajt 30.11.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Ja wybudowłam i mieszkam od ponad dwóch lat w domu ze ścianami 1 warstwowymi, ale z Porotherm 44 EKO+ DRYFIX. Dwie zimy za mna, nie mam wilgoci, grzybów i nic innego o czym piszecie. Masz, tylko o tym nie wiesz. A jak nie masz, to będziesz miał - na jedno wychodzi. Tak rzecze rada nadzorcza forum murator! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 30.11.2018 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2018 Witam wszystkich. Zastanawiamy się nad budową domu ze ścianami jednowarstwowymi. Z tego co przejrzeliśmy widzimy że mało osób się decyduje - głównie chyba ze strachu ze ekipa nie podoła. Może ktoś się odważył i może napisać nieco więcej zastanawiamy się nad ścianami ytong 40. Kiedyś sporo inwestorów budowalo tak ale byli to inwestorzy albo bez wiedzy ile dom dzięki temu traci energii(dlatego narzekania że drogo za ogrzewanie) albo inwestorzy,którzy paliwo do ogrzewania mieli gratis. Jeśli nie spełniasz powyższych kryteriów to wydaje mi się,że zrozumiesz o co biega. Jednym słowem,ściana 1W to głupota. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts