juliem 04.10.2018 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2018 Ściana jednowarstwowa Ytong. Ktoś budował/buduje? Jakie plusy i minusy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konstruktor1991 06.10.2018 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Dla mnie taka ściana ma tylko zalety. Nie mam tylko na myśli kosztów, bo w tym się nie orientuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2018 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Ściana jednowarstwowa Ytong. Ktoś budował/buduje? Jakie plusy i minusy? Jaja sobie robisz ? Dwa dni tenu zalozyłeś podobny wątek i dostales odpowiedzi, ze to marny pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 06.10.2018 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Dla mnie taka ściana ma tylko zalety. Nie mam tylko na myśli kosztów, bo w tym się nie orientuję. Może nam wypunktujesz te zalety ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aydin 26.10.2018 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2018 Też myślałem jak to jest z taką ścianą jednowarstwową. Same liczby mogą być być ładne piękne, ale to przecież nie wszystko. Sam fakt, że prawie nikt tak nie buduje daje do myślenia. Podstawowy problem dla mnie (laika) to jak zamontować w tym stolarkę zakładając najnowsze trendy z "ciepłym" montażem? MOWO odpada z oczywistych względów. Ciekawe jak da się wkleić te wszystkie taśmy, jak to zamaskować i pozbyć się mostków termicznych na łączeniach? Ściana monolityczna będzie miała wspaniałe U, ale jak żyć bez okien i drzwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawel_kubiak 01.11.2018 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2018 Ale jaki jest w ogóle cel budowania ściany z jednowarstwowego betonu komórkowego? Przecież to są raptem 42 decybele izolacji akustycznej Pomijając już problemy z montażem drzwi i okien bez mostków termicznych - ja się po prostu pytam po co akurat ten materiał? Zwykła ściana z porothermu 25 + 15 cm izolacji będzie mieć parametry termiczne na poziomie energo+, a przy tym jakieś 15 db izolacyjności aku więcej i zero mostków termicznych (oczywiście jak się chłopaki od dociepleń postarają). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sly20 21.02.2019 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2019 Witam Mam znajomego, ktory mieszka w parterowce 255m2 z 48energo plus szalowka drewniana bez tynku na zew i tynk w srodku. Super cieply dom, pali piecem na zgazowane drzewo. Bylem u niego w zeszla niedziele godzina 18 nie rozpalane bylo od nocy poprzedniej, nazimniejszy pokoj przeszklony ponad 21s, fakt ze bylo 5+ na zew. Drugi znajomy ma 36,5 energo plus strop ssytemowy ze wszystkimi nadprozami i reszta, pali tylko ok 18 i przez noc, z rana do pracy, ok 17 ma jeszcze 21st. Temp w domu pond 23 bo tak lubi. Moj architekt ktory projektuje mi z 48energo+u siebie ma 300m2 z garazem podwojnym ma piec na ekogroszek temp 23 w domu, trojka dzieci w tym jedno 10 miesieczne wiec musi byc cieplo schodzi mu 4T eko grochu. Plus przyejmny chlod w lecie i szybko odprowadza wilgoc. Niedawno rozmawialem z czlowiekiem ktory budubje z 48energo Plus i sasiad buduje z cerminiki drogiej bardzo znanej i rekalmowanej, sa po zrobionych tynkach stan zamkniety. w domu z ytong juz 35% wilgotnosci a u sasiada 75%. Masz info z pierwszej reki bo sam takich kiedys szukalem dopokoi nie poznalem ludzi ktorzy w tym mieszkaja. Nie sluchaj tych co nie robili tym domow, nie byli w takich i w takich nie mieszkaja, bo niestety w D... byli i G... widzieli. Material nie jest tak popylarny jak 24cm plus 15 grafitu i masz termos. jest drozszy to fakt wychodzi nawet sporoa roznica miedzy 48cm a 24 i 15 styro ale liczac grubosc materialu to dwa pustaki 24cm.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.02.2019 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) Kazdy dom jest "super ciepły" jak sie w nim dobrze napali. Pytanie, ile trzeba zużyc do tego paliwa.Jeśli ściana 48cm jest droższa w budowie, to w ogole nie rozumiem sensu jej stosowania, jesli potem dom będzie droższy w użytkowaniu.Że po tynkach miał mniej wilgoci ? Jaki to problrm ? Ja wproadzilem ponad rok po polozeniu tynków, nawet, jakbym wprowadzil sie 6 miesiecy wcześniej, to wilgotność nie była już problemem.Ale to znaczy, ze zimą, w mrozy bedzie jej mniej, niz dom z gazobetonu, ceramiki, silikatu ocieplonych styropianem.A zimą mala willgotność to spory problem... Edytowane 22 Lutego 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 22.02.2019 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Witam Mam znajomego, ktory mieszka w parterowce 255m2 z 48energo plus szalowka drewniana bez tynku na zew i tynk w srodku. Super cieply dom, pali piecem na zgazowane drzewo. Bylem u niego w zeszla niedziele godzina 18 nie rozpalane bylo od nocy poprzedniej, nazimniejszy pokoj przeszklony ponad 21s, fakt ze bylo 5+ na zew. Drugi znajomy ma 36,5 energo plus strop ssytemowy ze wszystkimi nadprozami i reszta, pali tylko ok 18 i przez noc, z rana do pracy, ok 17 ma jeszcze 21st. Temp w domu pond 23 bo tak lubi. Moj architekt ktory projektuje mi z 48energo+u siebie ma 300m2 z garazem podwojnym ma piec na ekogroszek temp 23 w domu, trojka dzieci w tym jedno 10 miesieczne wiec musi byc cieplo schodzi mu 4T eko grochu. Plus przyejmny chlod w lecie i szybko odprowadza wilgoc. Niedawno rozmawialem z czlowiekiem ktory budubje z 48energo Plus i sasiad buduje z cerminiki drogiej bardzo znanej i rekalmowanej, sa po zrobionych tynkach stan zamkniety. w domu z ytong juz 35% wilgotnosci a u sasiada 75%. Masz info z pierwszej reki bo sam takich kiedys szukalem dopokoi nie poznalem ludzi ktorzy w tym mieszkaja. Nie sluchaj tych co nie robili tym domow, nie byli w takich i w takich nie mieszkaja, bo niestety w D... byli i G... widzieli. Material nie jest tak popylarny jak 24cm plus 15 grafitu i masz termos. jest drozszy to fakt wychodzi nawet sporoa roznica miedzy 48cm a 24 i 15 styro ale liczac grubosc materialu to dwa pustaki 24cm. Pozdrawiam Idąc tropem takich "argumentów" to stanowczo stwierdzam, że wystarczy 24cm cegły i 10cm białego styro, bo u mnie ogrzewanie całkowicie wyłączone od tygodnia, wczoraj cały dzień lało, zero słońca a teraz mam w mieszkaniu 22,3stC PS budowałem ludziom z ytonga 42cm bo wtedy tylko taki był a sobie buduję 24+20 O ja głupi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kryzys 22.02.2019 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Znam bardzo dobrze własciciela domu z ytonga bodajże 36cm i mogę potwierdzić wg niego same zalety i nawet nie myśli o docieplaniu bo to szkoda kasy która nigdy by na siebie nie zarobiła , on to liczył i rocznie zyskałby może 100zł wiec powiedział życie jest krótkie a są inne przyjemności , mam też kumpla który ma wybudowane z thermomuru czyli styro zalewany betonem , budował w 2000 roku i jedynie co to narzeka że tynk powoli mu zaczyna się sypać .ale na ciepło też nie narzeka . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.02.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Jak ktoś już wybudował i wydał na to kase, to faktycznie nie ma sensu myśleć o ociepleniu.Ale jeśli ktoś dopiero stoi przed wyborem materialu, to ma lepsze opcje, niż sciana 48cm z gazobetonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2019 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Znam bardzo dobrze własciciela domu z ytonga bodajże 36cm i mogę potwierdzić wg niego same zalety Jaki i za ile ma tynk na zewnątrz? U mnie EUco+w przy BK24cm + 20 cm EPS 0,033 wychodzi niewiele ponad 2MWh/r Gdybym miał Ytong Energo 365 byłoby 3309,7KWh/r 1300kWh * 0,35zł/kWh=455zł rocznie. Czyli przy maleńkim domu sporo więcej, niż 100zł Do tego jest kłopot z otynkowaniem tego a cena wcale nie taka fajna. Bo Ytong Energo 365 kosztuje ponad 130zł/m2 ściany (same bloczki) a zwykły BK 24cm jakieś 55zł/m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sly20 22.02.2019 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 (edytowane) Przy obecnych cenach roznica przy 300m2 sciany miedzy 48cm a 24+15cm grafitu wychodzi 13000zl. Przy cenach ktore mi zoaferowano. Dodatkowo wykonawca ytong bierze mniej za prace bo szybko sie wznosi taki dom, dodatkowo tynki wew sa ciensze bo sciany sa bardzo rowno, znajomy robil sam tylko goldbantem (czy jak to sie pisze) poniewaz bloczki swietnie trzymaja wymiar do tego roil mu certyfikowany wykonawca z pila tasmowa nie reczna wiec sa spasowane, w lazienkach plytka bezposrednio na sciane bez tynku, z kolei drugi bral ekipe i robili 6mm tynku czy polowe tego co robia normalnie. Pozniej mniejsze koszty grzania i przyjemny chlod w lecie.Wiec trzeba by to dokladnie policzyc. Napewno wielki minus cena zakupu bloczka, ale na przestrzeni lat wychodzi dobrze. Dziekuje za odpowiedzi. Edytowane 22 Lutego 2019 przez Sly20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 22.02.2019 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Ale to o czym piszesz - cienkie warstwy tynku wewnętrznego - nie są niczym nadzwyczajnym również przy bloczkach 24cm. W DE robiłem silkę bezpośrednio pod malowanie, bez tynków....ale pomińmy. Jeśli masz dobrą dla Ciebie cenowo i jakościowo ekipę, widziałeś efekt ich pracy itd który Ci odpowiada, to Twój wybór będzie słuszny Tak samo jak mój 24+20 ,bo osobiście wolę robić taką elewację niż tynkować - i tu jest pies pogrzebany, czy ktoś zrobi Tobie dobrze taki tynk na którym nie będzie cieni i fal , kiedy słoneczko z boku przyświeci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2019 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Przy obecnych cenach roznica przy 300m2 sciany miedzy 48cm a 24+15cm grafitu wychodzi 13000zl. Jaki tynk zewnętrzny, za ile i jak znalazłeś ekipę? Niejeden na FM szukał i nie mógł znaleźć kogoś, kto mu położy tynk tradycyjny - wszyscy namawiali na styro + siatka Dodatkowo wykonawca ytong bierze mniej za prace bo szybko sie wznosi taki dom, dodatkowo tynki wew sa ciensze bo sciany sa bardzo rowno, Równość taka sama, czy ściana ma 12 czy 48cm. A taniej powinno być za dźwiganie mniejszych, lżejszych bloczków o typowej grubości 24cm. Naprawdę za 24cm liczyłby Ci więcej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sly20 22.02.2019 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Jaki tynk zewnętrzny, za ile i jak znalazłeś ekipę? Niejeden na FM szukał i nie mógł znaleźć kogoś, kto mu położy tynk tradycyjny - wszyscy namawiali na styro + siatka Równość taka sama, czy ściana ma 12 czy 48cm. A taniej powinno być za dźwiganie mniejszych, lżejszych bloczków o typowej grubości 24cm. Naprawdę za 24cm liczyłby Ci więcej? Chodzi o szybkosc budowy bloczek ma 300kg/m3 wiec nie jest ciezki. co do rownosci to sie nie zgodze, niestety rowniejszego materialu niz ytong i porotherm niestety nie widzialem w moich okolicach styropian z robocizna to ok 50zlm2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.02.2019 12:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Napewno wielki minus cena zakupu bloczka, ale na przestrzeni lat wychodzi dobrze. Dziekuje za odpowiedzi. No właśnie wychodzi gorzej, bo gorszy jest wspólczynnik przenikania ciepła. Wyższe koszty na poczatku i wyższe koszty użytkowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.02.2019 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Chodzi o szybkosc budowy bloczek ma 300kg/m3 wiec nie jest ciezki. co do rownosci to sie nie zgodze, niestety rowniejszego materialu niz ytong i porotherm niestety nie widzialem Twierdzisz, że ytong 24cm jest mniej równy, niż 48cm? Nawet jeżeli, to przy tym materiale, to żadne problem - szorujesz tarą i masz idealnie równo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.02.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Chodzi o szybkosc budowy bloczek ma 300kg/m3 wiec nie jest ciezki. co do rownosci to sie nie zgodze, niestety rowniejszego materialu niz ytong i porotherm niestety nie widzialem w moich okolicach styropian z robocizna to ok 50zlm2 Silikaty występuja chyba w tych samych klasach dokładnosci. Porothertm nie ma gladkiej powierzchnin ścianek, ale też da się z tego wymurować rowno. Mino tego przy tynkowaniu jest kłopot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sly20 22.02.2019 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2019 Twierdzisz, że ytong 24cm jest mniej równy, niż 48cm? Nawet jeżeli, to przy tym materiale, to żadne problem - szorujesz tarą i masz idealnie równo. caly gama ytong jest rowna jak od poziomicy. ZLe sie zrozumielismy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts