Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

932087d343349c336bc97b4d6030.jpg

Hydraulicy zamontowali mi dwa rozdzielacze Tece z pompkami i głowicami termostatycznymi (zdjęcie)

Czy jest możliwość wymiany głowicy termostatycznej z tej fabrycznej na taką którą mógłbym podłączyć do regulatora temperatury na ścianie?

Nie zależy mi na sterowaniu osobno każdym obwodem ponieważ jeden rozdzielacz obsługuje duże pomieszczenie (salon z kuchnią 44m2), chciałbym mieć możliwość sterowania całością bez otwierania szafki z rozdzielaczem.

https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/

Nie wiem konkretnie czym chcesz tam sterować. Zawór termostatyczny na listwie rozdzielacza jest w tym przypadku tylko zabezpieczeniem przed wysokim zasilaniem podanym na pętle podłogówki natomiast samo sterowanie powinno się raczej odbywać z pozycji komunikacji z kotłem.

Tylko tam podłaczenie pod konkretne zaciski ON/OFF będzie powodować uruchomienie kotła natomiast zastosowanie zamiast zaworu termostatycznego jakiegoś siłownika spowoduje tylko i wyłącznie zamykanie przepływu w pętlach a sam kocioł wyłączał się będzie dopiero po jakimś czasie gdy stwierdzi że temperatura na powrocie jest za wysoka lub zabraknie mu minimalnego zakresu modulacji palnika do osiągnięcia temperatury zadanej na zasilaniu.

Jeśli chcesz mieć sterowanie osobno każdym z obwodów to siłowniki musisz zamontować na pętlach

https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/#findComment-7584982

Marek, to nie do końca tak. Mam ten sam rozdzielacz, tylko starszą pompę. Głowica z kapilarą owszem, nie puści w układ więcej jak 50 st, ale głównie reguluje temp listwy zasilającej. Od zabezpieczenia termicznego od przegrzania jest osobny czujnik połączony z pompą.
https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/#findComment-7585117

Może i przez jakiś czas mnie tu nie było ale nagrodzeni Noblem chyba nie wynaleźli innych zasad hydrauliki w ogrzewnictwie.

Głowica z kapilarą owszem, nie puści w układ więcej jak 50 st, ale głównie reguluje temp listwy zasilającej..

Według mnie to masło maślane. Jeśli reguluje temperaturę na listwie zasilania to co ja innego powiedziałem.

Po drugie to po jakiego grzyba pytającemu regulacja temperatury na całej listwie.

Może niech sobie do zaworu trójdrogowego założy siłownik i będzie full wypas.

Od zabezpieczenia termicznego od przegrzania jest osobny czujnik połączony z pompą.

Drogi Kolego.Czujnik podłaczony z pompą to służy do uruchamiania pompy aby nie chodziła cały czas gdy rozdzielacz nie jest zasilany i jego temperatura jest niższa niż.....

Edytowane przez Mareks77
https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/#findComment-7585510

Drogi kolego ( :) ), o nowych zasadach hydrauliki nie słyszałem, ale mogę nie być "na czasie". Ty masz z pewnością większe doświadczenie, ja posiłkuję się tylko instrukcją obsługi posiadanego rozdzielacza + obserwacja działania na co dzień. Nie ma się co denerwować.

Może i przez jakiś czas mnie tu nie było ale nagrodzeni Noblem chyba nie wynaleźli innych zasad hydrauliki w ogrzewnictwie.

Według mnie to masło maślane. Jeśli reguluje temperaturę na listwie zasilania to co ja innego powiedziałem.

Niewiele - może trochę inaczej, i tyle. Ale wg mnie to nie masło - Ty napisałeś "...Zawór termostatyczny na listwie rozdzielacza jest w tym przypadku tylko zabezpieczeniem przed wysokim zasilaniem podanym na pętle podłogówki..."

Natomiast producent w instrukcji (str1) podaje :

"...Głowica termostatyczna z czujnikiem zanurzeniowym

do ustawiania temperatury zasilania ogrzewania podłogowego."

Po drugie to po jakiego grzyba pytającemu regulacja temperatury na całej listwie.

Może niech sobie do zaworu trójdrogowego założy siłownik i będzie full wypas.

Nie mam pojęcia, po jakiego grzyba, ale napisał w pierwszym poście :

"..Nie zależy mi na sterowaniu osobno każdym obwodem ponieważ jeden rozdzielacz obsługuje duże pomieszczenie (salon z kuchnią 44m2), chciałbym mieć możliwość sterowania całością bez otwierania szafki z rozdzielaczem."

Może nie ma zaworu 3-drożnego? Jeśli ma jeden rozdzielacz na pętle w jednym pomieszczeniu to zmiana temp na belce zasilającej wpływa na temp pomieszczenia. Czy to dobry pomysł - nie wiem, Ty na pewno masz w tym większą praktykę i wiedzę.

Drogi Kolego.Czujnik podłaczony z pompą to służy do uruchamiania pompy aby nie chodziła cały czas gdy rozdzielacz nie jest zasilany i jego temperatura jest niższa niż....

Czujnik zabezpieczający o którym ja napisałem, to wg producenta (instrukcja str 1 pkt 6)

"...Czujnik przegrzewu powyżej 55 C..."

Nic o wyłączaniu pompy PONIŻEJ temp xx

Edytowane przez przemo1
https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/#findComment-7585644

Przemku OK.

Nie chcę tu polemizować ze zwrotami i opisami zawartymi w instrukcjach producentów.

Natomiast wyznaję zasadę aby wszelkie rozwiązania techniczne stosować tak aby miały sens a późniejsze ich użycie nie stwarzało problemów i bezsensownych sytuacji.

Jeżeli więc mówimy o zastosowaniu zaworu termostatycznego z czujnikiem zanurzeniowym do regulacji temperatury na zasilaniu podłogówki to czemu on ma służyć.

Przecież w ogrzewaniu pomieszczeń głównie zależy nam na utrzymaniu stałej temperatury pomieszczenia a nie stałej temperatury na zasilaniu pętli ogrzewania.

I co ma w takim przypadku zrobić szczęśliwy użytkownik takiego wynalazku i radosnej twórczości instalatora hydraulika....... codziennie zaglądać do tej nieszczęsnej szafki i kręcić tym zaworem?

Z tego też powodu zamiast pokrętła zaworu niech sobie założy siłownik i do niego podłączy swój naścienny regulator.

W instrukcji technicznej TECE jest siłownik SLQ termoelektryczny (230V), w stanie bezprądowo zamkniętym (NC), z przyłączem M30 x 1,5 do rozdzielaczy ogrzewania podłogowego TECE

W ten sposób zrealizuje całość swojego problemu przestając zaglądać do skrzynki

https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/#findComment-7585684

Jasna sprawa, ja też jestem zwolennikiem jak najprostszego sterowania, ale to jego wybór jak to rozwiąże - pewnie dlatego pyta.

Ja też się zastanawiam, czy np sensowne i możliwe by było podpięcie zasilania CO - wspomnianej głowicy - tego rozdzielacza do jakiegoś (jakiego?) sterownika pogodowego albo pokojowego (układ steruję tylko tz na kotle). W zasadzie z działania CO jestem zadowolony, i coś bym zmienił jedynie, jeśli miałbym z tego jakieś oszczędności.

Edytowane przez przemo1
https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/#findComment-7585691

Oszczędności takiego działania są w zasadzie mierne bo jeśli kocioł nie ma czujnika temperatury zewnętrznej to nadal będzie zasilał układ zadaną temperaturą a poprzez zamknięcie tego zaworu instalacja grzewcza zmniejszy swoją pojemność przez co dopiero po jakimś czasie automatyka kotła zmniejszy modulację palnika a następnie go wyłączy.

Jeśli czujnik jest i pogodówka działa to oszczędności w zasadzie nie będzie żadnych bo zasilanie układu jest już zależne od temperatury zewnętrznej i dla idealnie dobranej krzywej grzewczej dublowanie regulacji wybranego obszaru poprzez zamykanie lub sterowanie przepływami całego rozdzielacza jest raczej działaniem zbędnym. które można określić jako mieszanie wodę w szklance bez dodania cukru.

Jeśli już rozbudować układ to szedł bym raczej w stronę sterownika pogodowego umieszczonym w danym obszarze lub pomieszczeniu który steruje kotłem a nie danym rozdzielaczem, i mam tu na myśli sterowniki fabryczne producenta kotła natomiast jeśli rachunki Cię w pełni satysfakcjonują to udoskonalanie działającego układu bez dogłębnej analizy nie wróży niczego dobrego.

https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/#findComment-7585826

Mareks77, to co piszesz jest zasadniczo słuszne, aczkolwiek nie dotyczy sytuacji kombinacji temperatury na zewnątrz 5-15 stopni, słonecznego dnia i domu ze względnie licznymi przeszkleniami. Ja tak mam i mimo optymalnie ustawionej krzywej, kiedy zaświeci słoneczko i jest np. +8 zewn., to w domu robi mi się sauna. Co z tego, że kocioł skorygował sobie temperaturę czynnika np. na 24 stopnie, podczas gdy w salonie jest tyle słońca, że robi się +26 wewnątrz i w zasadzie należałoby wyłączyć kocioł parę godzin wcześniej, żeby wylewka zdążyła trochę wystygnąć... Dlatego w salonie postawiłem regulator pokojowy, który wyłącza mi pompę podłogówki, gdy temperatura przekroczy +24 (w normalnych warunkach krzywa jest tak ustawiona, że w pomieszczeniu jest 22-23 stopnie). I tak jest to działanie spóźnione, ale lepsze niż nic. Tak naprawdę to pomoże jedynie algorytm, który spojrzy na prognozę i w zależności od temperatury, nasłonecznienia, siły wiatru itd. z kilkugodzinnym wyprzedzeniem skoryguje temperaturę czynnika. :) Może kiedyś coś takiego napiszę...
https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/#findComment-7585835

No niestety. Jeszcze się taki nie narodził co by wszystkim dogodził.

Sterowanie pogodowe jest oparte na jednym czujniku temperatury zewnętrznej, natomiast sam regulator i umieszczony w nim pomiar temperatury w pomieszczeniu służy jedynie korekcie.

Zyski z nasłonecznienia tak samo jak i np. z kominka regulator postrzega raczej jako anomalię i reaguje tylko i wyłącznie na podstawie rosnącej temperatury pokojowej.

Poza tym całość instalacji grzewczej jak sama nazwa wskazuje ze służy ona do ogrzewania pomieszczeń, dlatego wszelkie uwagi ze system nie zareagował np. chłodzeniem lub nie w porę na wystąpienie nadmiernych zysków z nasłonecznienia są moim zdaniem nie na miejscu.

Może po prostu powinieneś dokupić odpowiedni moduł do komunikacji z internetem i to z niej regulator ściągał by aktualną prognozę pogody i aktualizował na bieżąco swoje poczynania.

A może po prostu nie zaktualizowałeś jeszcze oprogramowania swojego sterownika o poprawkę na ocieplenie klimatu i topniejące lodowce.

Mógłbym tu się oczywiście doczepić ze instalator który popełnił Twoją instalację pomimo wiedzy o licznych przeszkleniach oraz o posadowieniu domu względem stron świata nie należycie wykonał projekt instalacji gdyż do instalacji grzewczej powinien dołączyć jeszcze klimatyzację wraz ze sterowaniem roletami nad którym to wszystkim będzie sprawował pieczę jeden sterownik pokojowy.

A może po prostu ów instalator miał ograniczony budżet za który odpowiada już inwestor.

Edytowane przez Mareks77
https://forum.murator.pl/topic/241888-sterowanie-rozdzielaczem-tecefloor/#findComment-7585946