donkacper 05.10.2018 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Witam, Mieszkam w domu jednorodzinnym, od razu zaznaczę, że nie budowałem tego domu. Powierzchnia użytkowa 220 m2 (parter + poddasze użytkowe), w tej chwili ogrzewany piecem olejowym, wcześniej także ekogroszkiem. W całym domu niestety grzejniki, bez podłogówki. Mury 50 cm, w tym 12 cm styropianu. Jestem zainteresowany pompą ciepła i mam duży dylemat. Pompa gruntowa wiadomo, droga, pompy powietrzne tańsze ale czy koszty użytkowania nie będą zbyt wysokie? Mam oferty na następujące modele pomp: 1. Alpha Innotec WZS 102H3M2. Alpha Innotec LWD 90A-HTD3. Nibe F1245-12 E4. Panasonic WH – MXC12H6E5 Instalator Alpha Innotec podał szacowane koszty roczne użytkowania na poziomie 4200 zł przy pompie powietrznej i na poziomie 3400 przy pompie gruntowej, czy w ogóle realne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2018 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Jak przeliczysz olej na kWh (uwzględniając sprawność kotła) to ile rocznie kWh zużywasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 05.10.2018 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Olejem palę dopiero w tym roku. Mogę powiedzieć, że na poprzednią zimę (październik - kwiecień) poszło 6 ton ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.10.2018 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Olejem palę dopiero w tym roku. Mogę powiedzieć, że na poprzednią zimę (październik - kwiecień) poszło 6 ton ekogroszku. Witam, było tu to opisywane wielokrotnie ,ale napiszę jeszcze raz : zużywasz 6 ton ekogr ,teoretycznie jest 8 000kWh x6 =48 000 kWh ,sprawność pieca nie większa niż 70% zatem zużywasz ok 48 000 x 0,7=33 600kWh Średni COP=3 na grzejnikach spokojnie osiągalny dla temp do 50st dla PC powietrznej. Czyli zużycie na PC : 33 600 :3=11 200 kWh x średnia stawka w G12W (np moja ) 0,43 pln=4 816 pln Pytanie zasadnicze -jakie masz temp na grzejnikach ? pzdr PS jeśli sprawność pieca jest gorsza i jeśli zejdziesz do temp na grzejnikach do 45 st ,to możesz mieć jeszcze wyraźniej mniejsze koszty Edytowane 5 Października 2018 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 05.10.2018 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Na grzejnikach było max 55 stopni.Podobno dla pompy powietrznej Alpha średnie COP to 3,6. Jeśli podane w wyliczeniach Alpha dane by się potwierdziły to różnica w cenie pompy gruntowej i powietrznej zwróciła by się po jakiś 15 latach... Lekko już głupieje. Macie jakieś zdanie o pompach Alpha? Ceny są dość wysokie. Kompletna gruntowa to 60000 brutto. Kompletna powietrzna (z buforem 300l) to 46 000 brutto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.10.2018 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Na grzejnikach było max 55 stopni. Podobno dla pompy powietrznej Alpha średnie COP to 3,6. Jeśli podane w wyliczeniach Alpha dane by się potwierdziły to różnica w cenie pompy gruntowej i powietrznej zwróciła by się po jakiś 15 latach... Lekko już głupieje. Macie jakieś zdanie o pompach Alpha? Ceny są dość wysokie. Kompletna gruntowa to 60000 brutto. Kompletna powietrzna (z buforem 300l) to 46 000 brutto. 46 000pln to raczej duuużo za powietrzną... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 05.10.2018 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Sama ta pompa kosztuje 40 000. Np Panasonic jest sporo tańszy ale ma niższe COP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 05.10.2018 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Skoro faktycznie masz takie zuzycie, to i obciażenie moze byc dobre kilkanaście kW i te pompy mogą być za słabe. A ryzykujesz grubą kasę. Wiec zamów najpierw profesjonalne OZC i bardzo cieplo pomyśl o mozliwościach termomodernizacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cristoteles 05.10.2018 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 No 46000 złotówek za powietrzną to naprawdę duuużo i choćby miała ona najlepszy COP na świecie to i tak dużo. Nie wiem czy warto żyłować się z tym COP, różnica w okolicach 0.5 ile będzie Ci się zwracała? 10, 15, 20 lat? Wtedy przyjdzie zmienić już pompę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 05.10.2018 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Sama ta pompa kosztuje 40 000. Np Panasonic jest sporo tańszy ale ma niższe COP Pewny jesteś wyników porównania ? Dla np -15 st /50 st i moc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 05.10.2018 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 za 46000 to już znajdziesz dobrą PL gruntówkę ja miałem np. wyceny z wymiennikiem poziomym około 32000 na gruntową także jak masz miejsce na wymiennik poziomy... a za 4600 to zrobisz z odwiertami więc jak bym miał brać powietrzną za 46000 to biorę gruntową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 05.10.2018 16:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 (edytowane) Muszę poszperać, na szybko dla 2/35: Panasonic 3,44, Alpha Innotec 3,60Nie mam jeszcze pełnej wyceny Panasonica, tzn mam ale np bez bufora. Wycena Alpha obejmuje wbudowany zasobnik 180 l i bufor 300l. Jeszcze Alpha ma wyższą temperaturę zasilania, do 70 stopni. Jaki koszt wg Was dla takiego rodzaju pomp jest akceptowalny? Edytowane 5 Października 2018 przez donkacper Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 05.10.2018 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 dla powietrznej max 40tys. a przy takiej kwocie to już się zmieścisz z gruntówką za około 45tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 06.10.2018 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Sama ta pompa kosztuje 40 000. Np Panasonic jest sporo tańszy ale ma niższe COP Za swojego Zubadana zaplacilem 27k ponad 2 lata temu (sama pompa) co wchodzi w te 40k ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 07.10.2018 09:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Za swojego Zubadana zaplacilem 27k ponad 2 lata temu (sama pompa) co wchodzi w te 40k ? W skład oferty wchodzi: 1. Alpha Innotec LWD 90A-HTD alira (grzanie) powietrze/woda do ustawienia zewnętrznego z modułem hydraulicznym (elektroniczna pompa obiegowa, grzałka, naczynie wzbiorcze, sterownik, zawory odcinające, wbudowany zbiornik na c.w.u. 180 l) - 32 500 zł netto 2. Zbiornik buforowy do c.o. 300 l (twarda piana poliuretanowa) - 1860 zł netto 3. Przepust ścienny z izolowanym połączeniem poziomym, izolacja, przyłącza elastyczne, rama ze stali ocynkowanej do montażu na ścianie (WDF+WKS) - 1950 zł netto 4. Materiały instalacyjne (naczynia wzbiorcze, zawory odcinające, separator zanieczyszczeń, zabezpieczenia dla instalacji c.o. i c.w.u., pozostałe materiały), prace instalacyjne w kotłowni, podłączenie modułu zewnętrznego, próby ciśnieniowe, rozruch pompy ciepła, konfiguracja startowa, dobór krzywych grzewczych, szkolenie użytkowników - 6700 zł netto Łącznie to dawało 46450 zł brutto, obecnie zeszli na 43 500. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 07.10.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 W skład oferty wchodzi: 1. Alpha Innotec LWD 90A-HTD alira (grzanie) powietrze/woda do ustawienia zewnętrznego z modułem hydraulicznym (elektroniczna pompa obiegowa, grzałka, naczynie wzbiorcze, sterownik, zawory odcinające, wbudowany zbiornik na c.w.u. 180 l) - 32 500 zł netto Z czego wynika wybor tej pompy ? czynnik R290 czy cos innego ? Osobiscie po 2 latach uzytkowania w IV strefie wybrałbym ponownie swojego Zubadana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 07.10.2018 17:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Ja dopiero próbuję wybrać. Akurat Alpha ma kilka ciekawych cech, np wysoka temperatura zasilania, dobre COP, zasilana 3 fazowo, obudowa z anodowanego aluminium, cicha praca.Ja się absolutnie nie upieram na żadną pompę, próbuję coś wybrać, na Zubadana jeszcze nie mam ofery ale spróbuję zdobyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
donkacper 08.10.2018 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Czekając na kolejne oferty mam jeszcze do Was pytania 1. Pompa 1 czy 3 fazowa? Jakie różnice? 2. Potrzebny bufor czy nie? Co instalator to inne zdanie, Pan od Alphy chce montować 300 l, Pan od Panasonica absolutnie nie widzi potrzeby, ten od Nibe też by zamontował, bądź tu mądry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 08.10.2018 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 (edytowane) Ad.1 To zależy od jakości zasilania.Pomierz fazy w momencie gdy sieć jest najbardziej obciążona.Oczywiście sprawdź jaki masz przyłącz, bo jak masz za slaby to 1 fazowym urządzeniem może być krucho Ad.2 Nie jest potrzebny bufor, na pewno nie 300l. Instalacja bez bufora powinna wyjść drożej.Z tego powodu, że trzeba więcej materiału i czasu by ją prawidłowo wykonać. Dla ciebie, jako użytkownika - różnica jest wyłącznie w ilości zajętego miejsca w kotłowni i być może jakieś promile wydajności o ile wszystkie warianty wykonane są poprawnie. Przede wszystkim wybierz sprawdzonego i polecanego instalatora ze swojej okolicy.Sprzęt, czy jego konfiguracja nie ma większego znaczenia. Edytowane 8 Października 2018 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 08.10.2018 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2018 Instalacja bez bufora powinna wyjść drożej. Z tego powodu, że trzeba więcej materiału i czasu by ją prawidłowo wykonać. Bufor kosztuje, wymagana pompa i grupa mieszająca, automatyka regulująca temperaturę. To dołożenie bufora powoduje dołożenie materiałów i czasu, żeby ją prawidłowo wykonać. Bez bufora wszystko ogarnia automatyka i pompa wbudowana w PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts