cristoteles 01.12.2018 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 listopad , teraz spisane z podlicznika 440 kw G13 , grzane tylko 21-6 od tygodnia też w szczycie przedpołudniowym Czy ty przypadkiem nie wtorójesz w innym wątku twojemu panowi i kubsonowi, że najlepsze jest grzanie ciągłe, a nie tylko w T2. Jeśli się mylę to zwracam honor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 01.12.2018 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Czy ty przypadkiem nie wtorójesz w innym wątku twojemu panowi i kubsonowi, że najlepsze jest grzanie ciągłe, a nie tylko w T2. Jeśli się mylę to zwracam honor. Nikomu nie wtóruje , grzeje od 2 miesięcy i testuje , wypytuje, poczytaj posty , dom nowy niedawno zamieszkały i jakoś trzeba to ustawić aby było w miare tanio i komfortowo.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 01.12.2018 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Ok poprawiam zapłaciłem za prawie 400 kwh 161 złoty a na fv tak jak wyżej pisałem ,lepiej ? A co mają do tego opłaty stałe? A nawet jeśli się je doliczy to tyle nie wyjdzie. Mam roczne zużycie dla całego domu na poziomie 7000 kWh. Czyli max do doliczenia 0,05 gr. A ci co mają 1 fazę nawet tyle nie muszą doliczać. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 01.12.2018 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ziomal doliczales resztę opłat ( jakościowe ,zmienne itp itd? Ile wychodzi kwh ? Sumuję z faktury te składniki, które płaci się za kWh. Reszta to opłaty stałe płatne za miesiąc co miesiąc. Płaciłbym je i tak, bo prąd w domu zużywam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 01.12.2018 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Listopad CO+CWU+Reku 545kWh. Tyle z podlicznika za okres 1-30.11 Bez kagańca. Okres rozliczeniowy 24.10-25.11. i rachunek w zał. Ile m3 grzejesz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 01.12.2018 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Ile m3 grzejesz ? Poniżej w zał. Z OZC liczonego na podstawie projektu indywidualnego wynika, że 451m3. Jest nieco więcej, salon jest wyższy a niżeli w projekcie. Więzar pozwolił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 01.12.2018 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2018 Jeśli do mnie pijesz to masz wynik za listopad: Podlicznik - 367 Sterownik - 340 SmartCloud - 328 Produkcja - 1165 Teraz szybciutko bierz kalkulator i licz, natomiast jeśli dalej masz wątpliwości to pakuj manatki i przyjeżdżaj. Piję do podawania tych bzdur ze sterownika. Tym bardziej, że masz normalny licznik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mabakay 02.12.2018 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 ...dlaczego wykazuje pobór również w 1T czy to są pompki obiegowe? A odłączasz ją od prądu w T1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapawel7673 02.12.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 (edytowane) A odłączasz ją od prądu w T1? Witam Ale na forum większość użytkowników odłącza pompę na czas taryfy T1 bo wykazują zużycie tylkow taryfie T2 Moja pompka w T1 zużywa w ciągu miesiąca ok 14kWh bez grzania.Ale tu forum to forum lekko zakłamane bo nie można podać szczerze zużycie. Już wcześniej o tym pisałem ale zostałem całkowicie pominięty w tej kwestii, bo przecież to nie ważne zużycie, bo to nie grzanie!!!!!!. Pozdrawiam Edytowane 17 Lutego 2019 przez aniapawel7673 literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 02.12.2018 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Ale na forum większość użytkowników odłącza pompę na czas taryfy T1 Jak mają sterownik pokojowy, to te PC które rozkminiałem wyłączają pompę obiegową. Jak nie ma sterownika zewnętrznego, to muszą gonić wodę, żeby na tej podstawie obliczać obciążenie cieplne i temperaturę i np. na podstawie pogodówki sterować pracą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
toommm 02.12.2018 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Witam Ale na forum większość użytkowników odłącza pompę na czas taryfy T1 bo wykazują zużycie tylkow taryfie T2 Moja pompka w T1 zużywa w ciągu miesiąca ok 14kW bez grzania.Ale tu forum to forum lekko zakłamane bo nie można podać szczerze zużycie. Już wcześniej o tym pisałem ale zostałem całkowicie pominięty w tej kwestii, bo przecież to nie ważne zużycie, bo to nie grzanie!!!!!!. Pozdrawiam No i się zacznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 02.12.2018 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Jak mają sterownik pokojowy, to te PC które rozkminiałem wyłączają pompę obiegową. Jak nie ma sterownika zewnętrznego, to muszą gonić wodę, żeby na tej podstawie obliczać obciążenie cieplne i temperaturę i np. na podstawie pogodówki sterować pracą. niby to takie oczywiste jest, a sam widzisz....wpada tutaj z taką "sensacją" myli kw z kwh i jeszcze ma pretensje, że wcześniej nikt mu nie odpowiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aniapawel7673 02.12.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 niby to takie oczywiste jest, a sam widzisz....wpada tutaj z taką "sensacją" myli kw z kwh i jeszcze ma pretensje, że wcześniej nikt mu nie odpowiedział Przepraszam faktycznie mój błąd - 14 kWh. Czy z sensacją to nie wiem wiem że na pewno z prawdą oczywistą!!!! Kaizen Nie chodzi mi o to że chodzi obiegówka. Pompa w stanie czuwanie też pobiera pewną energię , którą tutaj większość pomija niestety. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pagu 02.12.2018 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 Poniżej w zał. Z OZC liczonego na podstawie projektu indywidualnego wynika, że 451m3. Jest nieco więcej, salon jest wyższy a niżeli w projekcie. Więzar pozwolił To mamy domy zbliżone w m2 i m3 i zużycie też podobne wychodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 02.12.2018 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2018 (edytowane) Kurde jakim cudem 44kWh na miesiąc za CWU. Jak wy to robicie? To wychodzi 1.5 kWh na dzień. COP niech będzie 3. To ciepła zużyto 4.5 kWh dziennie na zagrzanie zbiornika... Czyli jeden zbiornik 200l od 25*C do 45*C. Grzany w taniej pewnie 13-15 dociąga do wieczora? A rano do 13 zimna woda w kranie? Bez zaczepki po prostu jestem ciekaw. Jeden zbiornik zagrzany przed prysznicem, szybki prysznic i tyle. Bez cyrkulacji. Mam pierwszy pomiar zużycia u mnie. Ostrzegam że nie do końca miarodajny bo miałem awarię pompy i 2 wieczory paliłem w kominku. Odczyt z pompy więc dodawajcie ile trzeba CO: 281kWh, dane będą w stopce ale na szybko: OZC: 7,4kW, 240m2, w 40m2 18C, reszta 21-22C (wciąż nad temperaturą pracuję). 100% podłogówka, anhydryt. Grzanie krzywą 24/7, panasonic 9kW SDC. Czy możecie podawać wyniki bez CWU, albo osobno CWU? Myślę że to bardzo indywidualna sprawa, chociaż rozumiem że jak ktoś ma podlicznik to ma tylko sumaryczny wynik. Edytowane 2 Grudnia 2018 przez PrzyszłyBudowniczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olo1719516343 03.12.2018 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Marcin34_Śl - jak liczysz COP ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 03.12.2018 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Czy możecie podawać wyniki bez CWU, albo osobno CWU? Myślę że to bardzo indywidualna sprawa, chociaż rozumiem że jak ktoś ma podlicznik to ma tylko sumaryczny wynik. Podawane wyniki mają jedynie sens jak są z podlicznika , bo te z licznika często są obarczone błędem nawet do 40% .. A jak z podlicznika to nie ma podziału na CO i CWU , tylko łącznie całego poboru ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 03.12.2018 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 listopad .2018 - 648 kWh CO+CWU (94% w taniej) w 2017 - 516 w 2016 - 643 [ATTACH=CONFIG]422689[/ATTACH] Szczerze to takie zużycia są dla mnie najbardziej rzeczywiste/realne. Domy generalnie mamy dobrze ocieplone (budowane niedawno) i jeden ma 100kWh na CO za miesiąc inny 400kWh, a w obu domach 22*C - tia.... jasne. Tylko zastanawia mnie co takie "mijanie się z prawdą" daje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magdaseb 03.12.2018 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 Podawane wyniki mają jedynie sens jak są z podlicznika , bo te z licznika często są obarczone błędem nawet do 40% .. A jak z podlicznika to nie ma podziału na CO i CWU , tylko łącznie całego poboru ... U mnie na podliczniku pokazuje zużycie zbliżone do licznika PC- różnica to ok 2% (i to nie w każdym miesiącu). za listopad zużycie pokryło się z dokładnością do dwóch kWh. Uznaję więc, że podział na CO i CWU podawany przez PC też jest zgodny z prawdą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 03.12.2018 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2018 milsa666 Zakładasz że ktoś celowo kłamie i podaje zaniżone wyniki by się pochwalić? Chyba nie do tego forum służy.Zużywasz dużo ciepłej wody, OK. Ale nie zarzucaj od razu innym że wyniki nierealne. rob30 - jak procentowo rozkłada się CO/CWU u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts