Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Faktycznie podajesz łącznie, czyli samo CO wychodzi ci na poziomie ok. 51kWh/m2

Ok. stąd ta różnica.

Nasz dom nie jest bardzo energooszczędny. Duża część domu ma wysokie sufity (5,5m) , dodatkowo duże przeszklenia około 34m2.

Dodatkowo u mnie prąd w II taryfie to 32 grosze a że trochę zuzyłem prądu także w I taryfie więc dodałem do końcowej kwoty i zaokrągliłem.

Edytowane przez kaszpir007

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Oswoiłem się na tyle, że do 31-12-2020 mam gwarantowane ceny na dotychczasowym poziomie tj I-58 gr brutto; II-24 gr brutto

A potem zobaczymy... , może PV założę albo sprzedam to co mam i na 90m2 w parterze zamienię, więc koszty będę miał te same co dziś, na starość wystarczy aż nadto.

To masz rewelacyjne ceny ...

U mnie duuużo wyższe ...

Oswoiłem się na tyle, że do 31-12-2020 mam gwarantowane ceny na dotychczasowym poziomie tj I-58 gr brutto; II-24 gr brutto

A potem zobaczymy... , może PV założę albo sprzedam to co mam i na 90m2 w parterze zamienię, więc koszty będę miał te same co dziś, na starość wystarczy aż nadto.

Zagwarantowane to masz pół tej ceny.

Ja podpisałem umowę w styczniu 2018 do stycznia 2021 z gwarancją ceny I tar. 0,39 a II tar. 0,19

Gwarancją ceny

Z dystrybucją? To może do takich cen się odnoszą strasząc wielkimi podwyżkami. Niezła promocja. Większość, jak nie wszyscy poza okresem promocyjnym (gdzie ja miałem w taniej strefie 10,43gr - ale to sama dystrybucja, bo prąd był za darmo) ma te 30-50% drożej (wszystkie składniki liczone od kWh).

Cześć,

Podpinam się pod temat. Jakiej mocy pompę powinienem szukać. Wg informacji z neta policzyłem, że około 5 kW.

Zapotrzebowanie 38,5 kWh/m2 powierzchnia ogrzewana po podłodze 116,5m2 (nie liczę garażu i kotłowni tam nie będę grzał) wszystko w podłogówce.

Wg projektu 7,5 kW przy temp -20stopni około 3kW przy 1 stopniu. 4 osoby w domu dla CWU. Jakieś sugestie?

Gość Arturo72
Cześć,

Podpinam się pod temat. Jakiej mocy pompę powinienem szukać. Wg informacji z neta policzyłem, że około 5 kW.

Zapotrzebowanie 38,5 kWh/m2 powierzchnia ogrzewana po podłodze 116,5m2 (nie liczę garażu i kotłowni tam nie będę grzał) wszystko w podłogówce.

Wg projektu 7,5 kW przy temp -20stopni około 3kW przy 1 stopniu. 4 osoby w domu dla CWU. Jakieś sugestie?

7,5kW przy -20st.C.