Tulisko 22.01.2019 05:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2019 Dziękuję. Celowałem w 7 kW. Nie wiem tylko jaką. Miejsce na poddaszu jest, zresztą może dodatkowo ocieplę dach. Od wewnątrz w garażu wg projektu ma być 5 cm styropianu, a muszę mieć min. 5 stopni, bo rekuperator wymaga. Rekuperator akurat ten mam w dobrej cenie, bo od kolegi. Na razie ssz więc jeszcze można pokombinować. Jakbyś znał swoje obciążenie cieplne, które podejrzewam że będzie wynosić 4-5kW w domu z rekuperacją to byś sobie mógł wrysować taką linię zapotrzebowania w wykres, który wkleiłem poniżej i to by Ci wiele wyjaśniło jeśli chodzi o dobór mocy pompy. Oczywiście kwestia producenta również otwarta bo ten mały typoszereg pomp to podobne urządzenia. Ja sobie zrobiłem takie wykresy dla swoich potrzeb ale może tobie się też przyda:) Splity - temperatura zasilania 35 stopni https://tinyurl.com/y95t3r5j Pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kacy21 25.01.2019 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2019 (edytowane) Dostałem ofertę na Hewalexa 10 Kw. Dziwne, bo w ofercie na stronie Hewalexa jej już nie ma. Jak napisał mi oferent, pompa przy -15 ma moc 4,9kW a cop 2,1.Niebawem hewalex ma pokazać nowe pompy w klasie A+++ (7kW) ze stałą wydajnością do jakieś temperatury. Edytowane 25 Stycznia 2019 przez kacy21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Buderus 08.02.2019 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2019 (edytowane) Panowie, jeśli zapotrzebowanie w domu wynosi ok 9-10kW to czy wybór mocniejszej pompy, np. 14kW niesie za sobą jakieś minusy poza wyższym kosztem zakupu? Czy przełoży się to na "zapas" na plus czy może będzie to negatywne dla pompy ze względu na to, że dom nie będzie odbierał tyle ciepła? A może wybrać 9kW i "dogrzać" grzałką w razie potrzeby? Witam, Zawsze bezpieczniej jest dobrać pompę o niższej mocy, ponieważ niedobór mocy będzie pokryty pracą dogrzewacza elektrycznego. Dobór pompy ciepła o niższej mocy jest zasadny również pod kątem niższej ceny zakupu samego urządzenia. Z drugiej strony dobór pompy o wyższej mocy pozwala na jej pracę przy niższej mocy inwertera, a więc zapewnia wysoki komfort przy niekorzystnych warunkach temperaturowych na zewnątrz. Taka praca pozwoli na wydłużenie to żywotności sprężarki w pompie ciepła. Dlatego przy wyborze musi Pan przeanalizować który aspekt jest dla Pana ważniejszy - Niższe koszty inwestycyjne czy bardziej stabilna praca urządzenia Moderowano Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant marki Buderus Edytowane 8 Lutego 2019 przez Tomaszs131 Reklama wykraczająca po za ramy PP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maxus79 13.02.2019 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Witam Czy dla nowo budowanego domu z poddaszem uzytkowym 100% podlogowka 110m2+30m2 garaz powiatrzna pompa ciepla to bedzie dobry wybor czy moze lepiej zainwestowac w gruntowa? Jaki by byl mniejwiecej koszt ogrzania takiego domu powietrzna pompa ciepla? Z gory dziekuje za kazda odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 13.02.2019 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Nie wiem jak dobrze, wnikliwie śledziłeś wątki na temat PCi ale już wielokrotnie była o tym wcześniej mowa. Inwestycyjnie gruntówka z pionowym wymiennikiem ciepła wyjdzie drożej, z poziomym, jeśli go sam wykonasz koszt może być zbliżony z niewielką przewagą pompy PW. Tak naprawdę to ciężko jednoznacznie określić co wyjdzie taniej. Jak w każdym przypadku zakupu sprzętu spotkasz się ze sporą rozbieżnością cenową, a to ze względu na markę pompy, jej COP itd. Są pompy renomowanych firm, które kosztują o wiele więcej niż firm chociażby krajowych (mowa tu pompach GW) . Pytasz o koszt ogrzewania obu rozwiązań- polecam wpierw wykonać OZC i dopiero na tej podstawie będziesz mógł dowiedzieć się ile mniej więcej kwh pompa zużyje. Podsumowując moim zdaniem pompy GW nadają się bardziej do większych powierzchniowo budynków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szklara 13.02.2019 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Witam Czy dla nowo budowanego domu z poddaszem uzytkowym 100% podlogowka 110m2+30m2 garaz powiatrzna pompa ciepla to bedzie dobry wybor czy moze lepiej zainwestowac w gruntowa? Jaki by byl mniejwiecej koszt ogrzania takiego domu powietrzna pompa ciepla? Z gory dziekuje za kazda odpowiedz Jak nie dałeś ocieplenia, bo nic o nim nie mówisz, to nawet gruntówka ci nie pomoże, a jak dałeś jakieś (bo ni o nim nie mówisz) to może styknie powietrzna... Twój opis budynku pozwala na zainstalowanie nawet 20 kW pieca na węgiel. Jeśli nie podasz ozc lub choć ocieplenia jakie masz na chacie to nawet nie oczekuj na odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 13.02.2019 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Jakbyś znał swoje obciążenie cieplne, które podejrzewam że będzie wynosić 4-5kW w domu z rekuperacją to byś sobie mógł wrysować taką linię zapotrzebowania w wykres, który wkleiłem poniżej i to by Ci wiele wyjaśniło jeśli chodzi o dobór mocy pompy. Oczywiście kwestia producenta również otwarta bo ten mały typoszereg pomp to podobne urządzenia. Ja sobie zrobiłem takie wykresy dla swoich potrzeb ale może tobie się też przyda:) Splity - temperatura zasilania 35 stopni https://tinyurl.com/y95t3r5j Pozdrawiam:) Super sprawa te wykresy. Szkoda, że nie ma takich dostępnych dla monobloków... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
suspectt 13.02.2019 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Dzień dobry, czy ktoś z użytkowników słyszał lub posiada pompę ciepła Saunier Duval GeniaAir Split ? Instalator strasznie zachwala te pompy twierdząc, że to pionierzy w tej dziedzinie i że taki np Vaillant to się od nich uczył robić pompy. Z resztą Vaillant ich chyba kupił, tak mi wciskał kit instalator. Nie mogę znaleźć za wiele informacji na temat tego producenta. Do tej pory byłem zdecydowany na Panasa ale trochę mi zamieszał w głowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jolka Bobek 13.02.2019 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2019 Nie wiem czy znajdzie sie ktoś na forum kto znałby ten produkt. Ja znam firmę bo od wielu lat użytkuję ich piec gazowy. Obecny model już 12-ty rok bezawaryjnej pracy, przegląd co 2 lata. Ale czy to ma przełożenie na segment pomp to nie mam pojecia. Myśle, że jeśli chcesz znaleźć jakieś opinie to musiałbyś poszukać na francuskich forach bo to firma francuska i o ile sprzedaja gdzieś swoje pompy to najprędzej tam. Polski rynek totalnie opanowany przez fiirmy niemieckie i azjatyckie, marne szanse. Mój instalator nic nie wspominał o przejęciu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 26.03.2019 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Pytanie do sprzedawców powietrznych pomp ciepła. Czy macie pojęcie jaką taryfę prądu przyjąć powinien użytkownik PC posiadający duży bufor ? Czy praca PC w nocy na niskiej temperaturze otoczenia przy tańszym o połowę prądzie jest korzystniejsza od pracy tej pompy w dzień przy prądzie drogim ? Jakie są te zależności ? Od jakich różnic temperatur otoczenia ?Jak to sensownie ustalić w przypadku już posiadanej PC ? Jak to jest w przypadku zakupu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PrzyszłyBudowniczy 26.03.2019 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Poszukaj na forum i poczytaj kilka wątków. Zdania są podzielone, jedni cenią sobie że jest taniej inni narzekają że mniejszy komfort Musisz kupić mocniejszą pompę. Prąd nie jest o połowę tańszy jeśli masz jedną taryfę, jest o połowę tańszy jak porównasz drogą i tanią taryfę. Pytanie co byś wybrał gdybyś nie miał pompy? 2 taryfy czy 1? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 26.03.2019 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2019 Prąd nie jest o połowę tańszy jeśli masz jedną taryfę, jest o połowę tańszy jak porównasz drogą i tanią taryfę. Przy g12as tania strefa jest jakiesś 3x tańsza od g11 a tym samym od drogiej strefy g12as. A COP niższy o kilka dziesiątych. Ekonomicznie sprawa jest oczywista. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOMIS 27.03.2019 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2019 Aktualne ceny prądu http://cena-pradu.pl/tabela.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 28.03.2019 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Ja mam taryfę G12 W więc albo płacę 0,7 zł albo 0,35 (mniej więcej) , średnia cena za kwh brutto z opłatami wychodzi 0,45 zł /kwh.Gdybym odpalał PC tylko w godzinach tańszej taryfy miałoby to jakiś sens bo przy COP 2 zbliżam się do ceny węgla za 1 kwh w innym wypadku jest drożej.Dlatego chciałbym ustalić jaki jest spadek COP pomiędzy 0 w nocy a 10-15 C w dzień. Jak się to kształtuje u różnych producentów pomp.Czy jest to jednakowa zalezność czy też np Panasonic traci "kilka dziesiątych " i trzyma sie powyżej magicznej dla mnie 2jki a np Meeting czy inny chińczyk spada poniżej tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agb 28.03.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Panasonic podaje COP od 7 do -7 stopni, a jak pogrzebiesz na niemieckiej stronie, to nawet dla niższych i wyższych temperatur. Ale żeby COP wynosił 2 to albo musi być naprawdę zimno - przed większość sezonu takie temp. nie występują, albo musisz mieć bardzo wysoką temperaturę zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 28.03.2019 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2019 Ja mam taryfę G12 W więc albo płacę 0,7 zł albo 0,35 (mniej więcej) , średnia cena za kwh brutto z opłatami wychodzi 0,45 zł /kwh. Gdybym odpalał PC tylko w godzinach tańszej taryfy miałoby to jakiś sens bo przy COP 2 zbliżam się do ceny węgla za 1 kwh w innym wypadku jest drożej. Dlatego chciałbym ustalić jaki jest spadek COP pomiędzy 0 w nocy a 10-15 C w dzień. Jak się to kształtuje u różnych producentów pomp. Czy jest to jednakowa zalezność czy też np Panasonic traci "kilka dziesiątych " i trzyma sie powyżej magicznej dla mnie 2jki a np Meeting czy inny chińczyk spada poniżej tego. Ale gdzie tak jest, że 0 noc i 15 dzień. Przecież nie w normalną zimę. Różnica jest chyba max 10C. Ja i tak włączam pompę w nocy działając na sterowniku pogodowym, to naładuje mi ciepło w podłogę i ciepło jest przez cały dzień (+ zyski ze słońca). Jakbym grzał sterownikiem pokojowym to pompa w ogóle by się nie włączyła w dzień i chodzenie po zimnych podłogach jak ciepło w domu - dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.03.2019 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Ale gdzie tak jest, że 0 noc i 15 dzień. Przecież nie w normalną zimę. Różnica jest chyba max 10C. Ja i tak włączam pompę w nocy działając na sterowniku pogodowym, to naładuje mi ciepło w podłogę i ciepło jest przez cały dzień (+ zyski ze słońca). Jakbym grzał sterownikiem pokojowym to pompa w ogóle by się nie włączyła w dzień i chodzenie po zimnych podłogach jak ciepło w domu - dziękuję. Kilka dni temu u mnie ... -8 w nocy + 12 w dzień Czyli różnica temperatur w ciągu kilku godzin 20 stopni ... Edytowane 29 Marca 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
booot 29.03.2019 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Skrajne przypadki. W zimę temperatura miedzy nocą a dniem jest zblizona +-5 do 8 stopni. Dla porównania 3 dni temu miałem +5 w nocy i +8 w dzien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.03.2019 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Skrajne przypadki. W zimę temperatura miedzy nocą a dniem jest zblizona +-5 do 8 stopni. Dla porównania 3 dni temu miałem +5 w nocy i +8 w dzien. Czy ja wiem czy skrajne ... Dziś do obecnej godziny mam już 10 stopni różnicy (-1,5 + 8 stopni) ... 2 dni temu - 20 stopni 3 dni temu różnica temp - 14 stopni 4 dni temu różncia - 12 stopni 5 dni temu - 15 stopni Duzo zależy od lokalizacji i położenia. Nie mieszkam w górach a w kujawsko-pomorskim .. W Polsce jest olbrzymie zróżnicowanie tempertaur , jest kilka stref klimatycznych w PL ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.03.2019 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Tak duze amplitudy występuja już poza szczytem sezonu grzewczego, w okresach, kiedy na ogrzewanie zużywa się już dużo mniej energii. Tak wiec nie ważą zbyt wiele w ostatecznym rozrachunku Edytowane 29 Marca 2019 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts