agb 29.03.2019 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Kilka dni temu u mnie ... -8 w nocy + 12 w dzień Czyli różnica temperatur w ciągu kilku godzin 20 stopni ... [ATTACH=CONFIG]428587[/ATTACH] ok 6:00 masz -8C, po to żeby 3h później mieć 19C. Cholernie wiarygodne te Twoje pomiary... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ig0r- 29.03.2019 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 ok 6:00 masz -8C, po to żeby 3h później mieć 19C. Cholernie wiarygodne te Twoje pomiary... Pewnie czujnik umieszczony od wschodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.03.2019 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 ok 6:00 masz -8C, po to żeby 3h później mieć 19C. Cholernie wiarygodne te Twoje pomiary... Dlatego temperatur w pewnych godzinach nie biorę pod uwagę. Czujnik jest od północ-wschód ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 29.03.2019 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Czyli różnica temperatur w ciągu kilku godzin 20 stopni ... To w cieniu? Czy czujnik w nasłonecznionej PC? W Warszawie przez cały styczeń była niższa amplituda (miesięczna). http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=428592 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.03.2019 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 To w cieniu? Czy czujnik w nasłonecznionej PC? Czujnik nie jest z PC ... To dodatkowy czujnik z dużą dokładnością pomiaru. Jest zlokalizowany od północy-wschodu. W pewnych godzinach mogą być przekłamania (od słońca) , dlatego nigdy nie biorę ich pod uwagę ... Mieszkam w pradolinie Wisły , obok jeziora , lasy , Wisła . Sądzę że to także ma wpływ na to że u mnie je zimniej niż np. kilka klimometrów dalej .. Taki klimat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vvvv 29.03.2019 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Kilka dni temu u mnie ... -8 w nocy + 12 w dzień Czyli różnica temperatur w ciągu kilku godzin 20 stopni ... [ATTACH=CONFIG]428587[/ATTACH] Dlatego temperatur w pewnych godzinach nie biorę pod uwagę. Czujnik jest od północ-wschód ... No to kurcze jak? Podajesz jakiś wykres i na podstawie niego wyciągasz jakieś wnioski, potem piszesz, że nie bierzesz temp. w pewnych godzinach . O co kaman? Ty tak zawsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 29.03.2019 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) Ostatnie 7 dni. Czujnik od północnej strony, słońce nigdy go nie dopada. Edytowane 29 Marca 2019 przez plusfoto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 29.03.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 (edytowane) No to kurcze jak? Podajesz jakiś wykres i na podstawie niego wyciągasz jakieś wnioski, potem piszesz, że nie bierzesz temp. w pewnych godzinach . O co kaman? Ty tak zawsze? Ehhh ... Na przykładzie 27.03.2019. Najniższa temp - 8,1 stopnia 5:42 Najwyższa temp + 19 stopni 8:33 Najwyższa temp po kilku godzinach 13:55 + 12,3 stopnia. I teraz. jakbym wziął pod uwagę temp -8,1 i 19 stopni to różnica temepratur wyniosła by 27,1 stopnia ... Jednak wziąłem pod uwagę temp -8,1 i 12,3 stopnia czyli różnica temp wyniosła - 20,4 stopnia Chyba jaśniej się już nie da .... Czytaj ze rozumieniem. Pisałem że nie biorę pod uwagę odczytów w pewnych godzinach bo mogą przekłamywać wyniki .. Edytowane 29 Marca 2019 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milsa666 29.03.2019 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2019 Tak duze amplitudy występuja już poza szczytem sezonu grzewczego, w okresach, kiedy na ogrzewanie zużywa się już dużo mniej energii. Tak wiec nie ważą zbyt wiele w ostatecznym rozrachunku Dokładnie. Tak ja pisałem takich amplitud w normalną zimę nie ma za często.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konsultant marki Junkers 08.04.2019 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2019 Witam Czy dla nowo budowanego domu z poddaszem uzytkowym 100% podlogowka 110m2+30m2 garaz powiatrzna pompa ciepla to bedzie dobry wybor czy moze lepiej zainwestowac w gruntowa? Jaki by byl mniejwiecej koszt ogrzania takiego domu powietrzna pompa ciepla? Z gory dziekuje za kazda odpowiedz Witam, Przy powierzchni Pana budynku wynoszącej 110m2 wyposażonego w ogrzewanie podłogowe lepszym rozwiązaniem może być zastosowanie powietrznej pompy ciepła, ze względu na niższe koszty inwestycyjne. W zależności od wykonania budynek o tej powierzchni nie powinien mieć dużego zapotrzebowania na energię cieplną, więc różnica kosztów przy pracy powietrznej pompy nie będzie znaczna w porównaniu do pompy gruntowej. Praca gruntowej pompy ciepła jest bardziej stabilna przy pracy w niższej temperaturze zewnętrznej. Temperatura gruntu praktycznie przez cały rok jest dodatnia i wynosi w przybliżeniu +8 stopni. Pozwoli to na uzyskiwanie wyższej sprawności COP w całym sezonie grzewczym. Należy pamiętać, że gruntowa pompa ciepła wymaga znacznie wyższych nakładów finansowych oraz wymagane jest posiadanie na posesji odpowiedniej ilości miejsca na wykonanie gruntowego kolektora poziomego. Koszty ogrzewania można policzyć, jeżeli będzie Pan posiadał obliczenia OZE budynku. Przy okazji zachęcam do sprawdzenia oferty pomp ciepła marki Junkers-Bosch. Znajdują się w niej sprawdzone, powietrzne pompy ciepła z rodziny Supraeco oraz Bosch Compress, które posiadają jeden z wyższych współczynników COP na rynku. W celu uzyskania bardziej szczegółowych informacji o pompach ciepła zachęcam do odwiedzenia strony internetowej produktu: https://www.junkers.pl/produkty/pompy-ciepla/. Chętnie odpowiem na ewentualne pytania. Pozdrawiam, ________________________________ Konsultant Junkers-Bosch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 12.04.2019 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Tak wiec nie ważą zbyt wiele w ostatecznym rozrachunku .Co w takim razie waży ? Mnie interesuje właśnie temat okresów przejściowych - bo sa dwa. Jaka taryfa prądu jest najbardziej opłacalna dla posiadacza pompy ciepła i bufora. Zwłaszcza dla pompy ciepła o słabym COP -gdzie sens ekonomiczny zaczyna się dopiero przy temperaturach powyżej 5 C. Mam G12 W i nie bardzo mi się uśmiecha grzanie po 0,7 za jedną kwh z której pompa zrobi albo nie dwie kwh ciepła.Bo to nadal o ponad 50 proc drożej od węgla a ten już jest i tak za drogi . Żeby producenci uczciwie podawali swoje wyniki przy konkretnych temperaturach byłoby łatwiej.Niestety cokolwiek podają tylko najdrożsi reszta olewa albo wręcz kłamie. Stąd potem takie dylematy jak mój - włączać czy rozpalać w śmieciuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.04.2019 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Mam G12 W i nie bardzo mi się uśmiecha grzanie po 0,7 za jedną kwh z której pompa zrobi albo nie dwie kwh ciepła. Czemu chcesz grzać w drogiej strefie? Grzej po 0,35. I co to za pompa, co ma COP=2? Chyba nie dostępna na rynku? Średnio to >3 można się spodziewać. Oczywiście o ile nie używasz bufora ogrzanego do temperatury potrzebnej dla CWU do ogrzewania domu, bo to bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 12.04.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2019 Ten COP 2 to minimalny sensowny COP ekonomicznie, wtedy bowiem koszt jednej kwh ląduje w poblizu kosztu węgla. Moja pompka ma taki COP w temperaturze powyżej 7 C. COP mierzony jako stosunek zużytego prądu do ciepła umieszczonego w zbiorniku tak więc ten firmowy zapewne jest ciut większy ale szału nie robi.Jakbym chciał więc włączać dmuchawkę w taniej taryfie to w nocy musi być w okolicach 7 C. Rozważam zmianę dmuchawki na lepszy model ale finansowo póki co kiepsko się mam. Za to w weekendy dmucham bez zahamowań. Dobre i to. Ostatnio zastanawiam się co to za wynalazek ? https://www.olx.pl/oferta/rewolucyjna-pompa-ciepla-inwerter-3-12-4-kw-powietrze-woda-do-25-sto-CID628-IDs5Lcj.htmlI czy czasem nie sprowadzić go prosto z Chin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gogush 14.04.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Dokładnie. Tak ja pisałem takich amplitud w normalną zimę nie ma za często.. Juz kiedys podawalem te dane u siebie : w zimie roznica to max 7-8 stopni , wieksze aplitudy są na wiosne i lato . W zimie jest stabilnie , jak zimno to zimno i w dzien i w nocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.04.2019 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Kol Zielonka,zerknij na temat o kosztach PC na grzejnikach - kol Frobek kupił PC w Chinolandzie , do tego ma 1000 ltr bufor.Tam jest pełne wyliczenie kosztów i wyniki pomiarów.Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frobek 14.04.2019 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Ponieważ zostałem przywołany do tablicy, napiszę jak, miniony już prawie, sezon grzewczy wyglądał energetycznie i kosztowo. Stan na dziś, start ogrzewania 8.10.2018. Taryfa G13 Tauron. Zużycie energii elektrycznej CO= 5316 kWh, taryfa tania=4811 kWh, średnia = 355, droga=150 Koszt energii el. na CO = 1583 PLN, odpowiednio 1286 w taniej, 178 w średniej, 119 w drogiej. W tym czasie wg. mojego ciepłomierza pompa wyprodukowała na CO 12700 kWh energii cieplnej, co daje średni COP=2.39. P.S. Ta pompa z linku powyżej jest tego samego producenta co moja, z tym że jak za monoblok to trochę drogo Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez frobek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.04.2019 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Czyli widać na przykładzie Frobka :średni koszt kWh energii elektrycznej 0,30 pln i koszt za 12 700kWh ciepła (przy średnim COP=2,39) 1583 pln.Dla porównania na gazie :12 700 kWh : 10.8=1 176 m3 gazu x 2,18pln mamy 2 563 pln Coś się nie zgadza ?Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.04.2019 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Jeszcze małe porównanie :Frobek ma chinola+bufor 1000 ltr i przy tej konfiguracji (czyli niski średni COP, ale dużo w taniej taryfie) osiągnął taki wynik względem gazu :1583 : 2563=0,61Ja przy swojej instalacji (60% w T2 , ale ze średnim COP=3 , bez akumulacji ciepła-mój ok 40 ltr bufor to po prostu sprzęgło i może trochę energii do defrostu...) osiągnąłem taki wynik względem gazu :3074 : 4 360=0,70Czyli Frobek ma lepszy wynik niż ja.A teraz jeśli wymienię kilka grzejników na większe , to spokojnie uzyskam średni COP=3.5 , wtedy wyjdzie tak :21 700 kWh : 3.5=6 200 kWh x 0,42 pln =2604 pln za PCCzyli 2604 : 4 360=0,59 (czyli 41% taniej od kosztu na gazie)Dodam tylko , że im mniejszy ten współczynnik- tym więcej zyskujemy na PCNo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Chris Zielonka 14.04.2019 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 Dzięki frobek za zabranie głosu i dokładne dane. Sporo mi to rozjaśniło. Wnioskuję z tego że jednak lepiej stracić na COP i grzać po nocach niż odwrotnie.Moje zapotrzebowanie na ciepło jest niewiele wyższe niż wyżej podane więc spróbuję iść ta drogą. Tylko za chorobe nie umiem sprowadzić sobie takiej maszynki.Wylukałem taką maszynę https://newenter.en.alibaba.com/product/60773065353-802005739/Promotion_Cheap_Price_B5SD_16KW_18KW_20KW_22KW_Air_Source_EVI_Heat_Pump.html?spm=a2700.icbuShop.90.3.59447b9cou0hTlale co dalej ? Na dokładkę z tego co od biedy łapię minimalne zamówienie to 2 sztuki. Kolego frobek czy możesz mnie objaśnić jak się dokonuje takiego prywatnego importu ? Czy dobrze wybieram ? Może są lepsze lub tańsze maszyny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 14.04.2019 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Wszystko fajnie , ale co z gwarancją ?Zielonka-a doczytałeś ile Frobka "na cito" (tj cło, nowy sterownik, itp) wyszła jego PC ? Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez bobrow uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts