Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Też jeszcze nie mam pewności co do tego dopóki nie podpiszę. Byłem w piątek w BOK Tauronu i w rozmowie wyszło że będę mógł mieć tę taryfę. Na razie nie wypełniłem formularzy bo się zastanawiam czy ją chcę.

Mieć możesz. Tylko pytanie, jakie zużycie za zeszły rok wezmą pod uwagę.

Napisz przez e-boka czy chociaż mailem, jaka będzie "baza", żebyś miał po tym ślad.

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

A niech ich wszyscy diabli.Idąc za sugestią Kaizena wysłałem do BOK zapytanie jaki będzie wolumen po zmianie umowy a nawet właściciela. Zadzwonili do mnie i wyjaśniali że najpierw formularze potem nowa umowa i dopiero zmiana taryfy. Nie umiało powiedzieć ani po ile będzie ten prąd ani od kiedy. Wolumen niby zero ale od nowego okresu obliczeniowego coś tam już pogrzebią - nabrałem obaw co do ich rzetelności, oraz niechęci do stania w kolejkach w BOK. Zlecam sprawę doradcy energetycznemu. Z wstępnej rozmowy wywnioskował że najlepsza będzie dla mnie G13 ale jeszcze muszę mu dosłać dane i skany dokumentów. Szlag by trafił te BOK i infolinie.

Żeby nie można było zwyczajnie sie dowiedzieć ile kosztuje kilowatogodzina. Wyglądało mi na to że zechca mi wcisnąć jakąś umowę w której znów będę utrzymywał jakiegoś elektryka czy serwisanta dzięki czemu ONI sie napasą a ja potem dopiero będę mógł wybrać gorsze albo złe. Nie mam na to siły -chyba jest za gorąco.

• 2 weeks później...

Sprawa w toku . Będzie taryfa G13 z ceną 0,25 w nocy i 3 godziny 13-16 południa. Od 6 do-13 tej bedzie 0,5 za 1 kwh i po południu 16-22 0,7 zł.

Wygląda lepiej od G12W bo zawiera również tanie weekendy. Tak więc po 25 groszy to już nawet samym prądem da się grzać a jak pompa ciepła pomoże powinienem średnią zmieścić poniżej ceny węgla -czego sobie i wszystkim życzę. Jak sfinalizuję tę papierologie a raczej jak mi sfinalizuje doradca to porównam rachunki.

A mogło być prościej - 20 groszy przez 10 godzin dziennie i zniknie wiele wiele dymu. Tylko pewnie wtedy by prądu brakło.

• 4 weeks później...

Jest realizacja. Umowa bez gwarancji ceny taryfa G13 płatne co miesiąc faktura elektroniczna. Moc przyłącza 19 KW.

Liczniki spisane dwa tygodnie temu. Czekam na pierwszy rachunek.

Przewertowałem sporo stron tauronu i wygląda mi na to że nawet tauron nie wie jak faktycznie wygląda sprawa z g12as.

W pewnej ofercie nawet proponują albo g12as albo g13 wiec chyba bardziej wierzą w g13.

Z układu godzin i cen g13 wynika że latem masz 15 godzin prad poniżej 0,3zł / kwh a zimą 13.

Dla pompy ciepła wystarczy a dla kotła elektrycznego opłacalność tak sobie ale jak to połaczyć to chyba spoko w cenie wungla lub daj boże taniej wyjdę.

Czas pokaże.

CDN.

• 1 month później...

No i czas pokazał .

Pierwszy rachunek za cały miesiąc G13 wyniósł za 1032 kwh 366 zł z groszem. jest w tym trochę grzania a trochę klimatyzacji.

Bardzo dobrze sprawa wygląda dzieki temu że najdroższa taryfa trwała tylko 3 godziny na dobę.

Jest lekki optymizm.Średnia cena około 0,35 za kwh. Na ten moment mój chińczyk PC bije węgiel i cokolwiek innego z drewnem włącznie.

faktura1.jpg

Ale jak się zrobi zimniej to oplacalność spadnie. Czy na tyle żeby napalić wunglem nie wiem.

Czas pokaże.