Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka pompa ciepła? Jakie koszty użytkowania

donkacper

Recommended Posts

Gdybym miał 1 ofertę to bym się nie dziwił, że jest zbyt wysoka ale mam ich już sporo.

Podam Wam szczegóły bo nie wiem jakim cudem wasze kotłownie kosztowały dużo mniej :)

1. Zestaw DAIKIN Compact EHSH16P50B/EBRL016CW1 - urządzenie kosztuje 31 900 netto, cała kotłownia 38 880 netto

2. Mitsubushi PUHZ-SHW140YHA - pompa i hydromoduł kosztuje 32 400 netto, cała kotłownia 39 900 netto

3. PANASONIC WH-SXC16H9E8 - pompa i hydromoduł kosztuje 32 000 netto, cała kotłownia 39 500 netto

4. Alpha Innotec LWD 90A-HTD - pompa kosztuje 32 500 netto (po rabacie), cała kotłownia 43 010 netto

5. GRUNTOWA Alpha Innotec WZS 102H3M - pompa kosztuje 33 000 netto, cała kotłownia i odwierty 56 160 netto

6. GRUNTOWA Thermia Diplomat Optimum 10 - Pompa kosztuje 31 700 netto, cała kotłownia i odwierty 54 860 netto

Jeśli chodzi o te powietrzne Panasonic i Mitsubishi to mam oferty z 2 źródeł i się pokrywają....

• Odpowiedzi 725
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Zamiast gruntówki można mieć Powietrzną i PV ( jeszcze zostanie ) A ogrzewanie i życie za darmo .

Np Atlantic duo 16 za około 30000 i 6 kW na dachu za 22000 zł

I opłaty za prąd "zero"

Tego nic nie przebije nawet drewno z własnego lasu

Przebijam.

Kable z bojlerem za 10K zł + PV 10kWp za 36666 zł.

6K zł zostaje w kieszeni jeszcze. I nie trzeba płacić za serwis i naprawy PC ani nie da się przeżyć kabli - a PC bez większego problemu.

Dzis zakupione za powiedzmy 5 lat będą mniej spalały, czy zamierzasz w przeciągu kilku latwymienic wszystkie urzadzenia elektryczne w domu?

Za 5 lat to pewnie będę miał już trzeci komputer i telefon, drugi TV, tablet i inne sprzęty. Mam nadzieję, że lodówka, pralka i zmywarka tyle wytrzymają.

Te pół % spadku mocy rocznie (czy nawet 0,2%) spokojnie nadrobi. Ba, jak jeszcze uwzględnimy zmianę klimatu, to może i więcej będą produkowały, niż nowe.

Ja zapłaciłem za konwektory 2000 zł i żadna PC mi się nie zwróci za mojego życia

No właśnie. Jak ktoś nie potrafi majsterkować i zrobić kotłowni elektrycznej za tysiaka to kupuje za 3000zł elektryczny piec CO i oszczędza powiedzmy 35.000zł w stosunku do pompy ciepła. A za 35.000zł to możemy sporo prądu kupić...

Wg poniższego artykułu wychodzi 26gr/kWh w nocnej taryfie

http://czysteogrzewanie.pl/2016/07/prad-taki-sam-ale-tanszy-taryfa-g12w/

Więc mamy prawie 134 615 kWh. Troche ciepła z tego będzie. Wg moich obliczeń mój dom będzie potrzebował około 5000kWh/rok. Nawet jeśli sie pomyliłem i wyjdzie dwa razy tyle to i tak mam 13lat ogrzewania za darmo (w stosunku do zakupu pompy ciepła której praca by mnie co roku kosztowała)

Jestem inżynierem elektronikiem, sporo pracowałem w branży agd ale też trochew sprzecie medycznym. Patrząc na to co jest w środku takiej Pc to ona nie powinna kosztowac więcej jak 5000zł. Z reszta wystarczy popatrzeć na ceny klimatyzatorów. A to urzadzenia które różnią sie tylko detalami od PC. Ceny po 20 000zł za urzadzenie to nieporozumienie wynikające z takiej a nie innej sutuacji rynkowej. Na razie są to urządzenia nieco prestiżowe albo kupowane przez ludzi dostajacych dopłaty. Dlatego producenci tak zdzierają. No cóż, pamiętam jak nagrywarki CD-R kosztowały 1000zł za sztukę. Za parę lat po 100zł pomimo niewielkiego spadku jakości.

Edytowane przez e_gregor

Wszystko zależy jak duży dom i jak "energetyczny" jest. Do typowego domu starczy pompa 7-9 KW.

Ja za swoją LG 9KW ze zbiornkiem 300L , całym osprzętem i montażem płaciłem poniżej 20tys. Dodatkowo od gminy dostałem 3000zł dofinansowania do pompy czyli realnie zapłaciłem 17tys. Jakby odliczyło się zbiornik 300L to wychodzi 15 tys.

Rocznie za CO + CWU mam rachunek poniżej 900zł.

35 tys nigdy bym za pompę nie zapłacił. Jak już to sądzę że zdecydowałbym się na pompę 9KW i dodatkowo "awaryjnie" jakiś grzejniczek elektryczny aby w ostateczności dogrzać jak będzie naprawdę problem.

Zgłoś się do firm porównaj oferty, sprawdź parametry zapytaj o ceny części zamiennych. Teraz będzie drożej wszyscy instalatorzy zarobieni po pachy i jeszcze program czyste powietrze, raczej ceny będą teraz 20, 30 % większe niż np. w lutym, marcu.

No porównuję, zbieram oferty, doszła mi oferta na Mitsubishi Zubadan od kolejnego instalatora, jeszcze droższa.

Także na pompę gruntową CTC EcoHeat 412 z odwiertem 240m, cena brutto całości 64 000 zł.

Tak więc podawane tu przez Was ceny typu powietrzna za mniej niż 30 czy gruntowa za mniej niż 40 pozostają dla mnie całkowitą abstrakcją....