Nurek_ 05.10.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Witam Zastanawiam się co zrobić z ociepleniem drzwi balkonowych od dołu. Obecnie sytuacja wygląda tak: a w przyszłości chciałbym zrobić ziemny taras z kostki, czyli coś takiego: zastanawia się jak rozwiązać kwestię ocieplenia drzwi od dołu. Czy dać tam jakiegoś XPS-a? Jak się coś takiego rozwiązuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 05.10.2018 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 najgorzej że masz bloczek a nie poszerzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 05.10.2018 20:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 A co by zmieniło poszerzenie? Można w ogóle zrobić poszerzenie 30 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 05.10.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 Nurek, masz podobną sytuację do mojej z drzwiami tarasowymi, tylko u mnie jest poszerzenie syst. do fundamentu=chudziak.Ja rozwiązałem ten szczegół przyklejeniem membrany EPDM .Kleisz pasy membrany poziomo (u mnie pas 20cm szer.), zaczynając od pionowej części styro, na poziomą część styro, później na bloczek B/K i poszerzenie.Tak jakbyś kleił z zakładem papę na dachu ze spadkiem.Ja robiłem te uszczelnienie przed ociepleniem ścian i u mnie pasy membrany zachodzą na ściany obok drzwi tarasowych na 25cm. Ściany z bloczka B/K wcześniej zagruntowałem. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 05.10.2018 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2018 A co by zmieniło poszerzenie? Można w ogóle zrobić poszerzenie 30 cm? To, że nie miałbyś gigantycznego mostka i przemarzania podłogi na metr w głąb mieszkania. Twoje rozwiązanie miałem w parterowych dev. mieszkaniach z 2015 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 06.10.2018 04:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Czyli rozumiem, ze kleję membranę tak jak zaznaczyłem na czerwono. A co z ociepleniem tego odcinka, czy mogę dać styropian (a w zasadzie xps-a) tak jak zaznaczyłem na niebiesko? Czy może lepsze byłoby takie rozwiązanie (wygląda na łatwiejsze do wykonania): To, że nie miałbyś gigantycznego mostka i przemarzania podłogi na metr w głąb mieszkania. Twoje rozwiązanie miałem w parterowych dev. mieszkaniach z 2015 roku. W którym miejscu jest ten gigantyczny mostek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 06.10.2018 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Pierwsza wersja. Dojeżdżasz kostką do poszerzenia (membrany). Pomiędzy membranę, a kostkę brukową dałbym jeszcze z 1 cm piankowej dylatacji, aby nie uszkodzić membrany. U siebie zastosowałem membranę grubości 0,8mm. Bloczek B/K zrobi Ci jakiś tam mostek term. ale nie ma tragedii. 25 cm bloczka B/K robi za 5cm styropianu.To co narysowałeś na niebiesko, rozumiem że ma być XPS. Odpuściłbym, bo będzie nietrwałe, chyba że opuścisz to ocieplenie ze 2cm i wstawisz próg z deski.Klejenie membrany tak jak na pierwszym rysunku jest prawidłowe. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nurek_ 07.10.2018 07:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 To co narysowałeś na niebiesko, rozumiem że ma być XPS. Odpuściłbym, bo będzie nietrwałe, chyba że opuścisz to ocieplenie ze 2cm i wstawisz próg z deski. Cezary Taki miałem plan zabezpieczyć to czymś z góry. Ocieplic to jakoś musze, bo inaczej faktycznie byłby mostek. Bloczek B/K zrobi Ci jakiś tam mostek term. ale nie ma tragedii. 25 cm bloczka B/K robi za 5cm styropianu. Tak właśnie myślałem, jak będzie xps z zewnątrz, to jedyny mostek jest do przez BK do chudziaka - jakieś tam straty są, ale mówienie o przemarzaniu podłogi na metr gruba przesada. Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 07.10.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2018 Proszę bardzo:) Klej do EPDM nakładasz na zagruntowane powierzchnie ceramiczne z tuby, lub kiełbaski i rozprowadzasz szpachelką.Po przyklejeniu membrany dociskasz ją do powierzchni twardym wałeczkiem. Klej do membrany powinien być bezrozpuszczalnikowy, bo styropian blisko. PozdrawiamCezary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
drozduu 13.10.2018 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 pytanie czy musi być folia membrana epdm czy może być folia fundamentowa do izolacji poziomej gr 1mm (muszę mieć to w poniedziałek zrobione a nie wiem czy gdzieś to dostane poza wysyłką https://allegro.pl/folia-epdm-zewn-illbruck-me220-0-75x450mm-25mb-i7348951135.html) - jedynie co mnie martwi to to że membrana ma za zadanie nie wpuścić wilgoci ale ma oddać wilgoć jeśli będzie - folia nie puści ani w jedną ani w drugą stronę - no i jeszcze zagięcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 14.10.2018 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Ja dałem szarego XPS'a 5cm. Do odciecia mostka wystarczy, a wizualnie też ok, tzn. nie zwraca na siebie uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TM3d 16.10.2018 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Mam HS prawie 6m, i 4 drzwi balkonowych na takich 30 cm poszerzeniach i mam mostki. Podchodzi się do okna i czuć zimniejszą podłogę pod stopami. Jest to na tyle dokuczliwe że przy najbliższym remoncie podłogi wytnę pasek posadzki wzdłuż okien i wkleję styrodur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ArokX 24.01.2019 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2019 Mam HS prawie 6m, i 4 drzwi balkonowych na takich 30 cm poszerzeniach i mam mostki. Podchodzi się do okna i czuć zimniejszą podłogę pod stopami. Jest to na tyle dokuczliwe że przy najbliższym remoncie podłogi wytnę pasek posadzki wzdłuż okien i wkleję styrodur. Masz poszerzenia systemowe? Możesz powiedzieć jaki producent okien i HS? Mam ten sam dylemat i przyglądam się ciepłym poszerzeniem typu Stropex Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter76 09.03.2019 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2019 (edytowane) pytanie czy musi być folia membrana epdm czy może być folia fundamentowa do izolacji poziomej gr 1mm (muszę mieć to w poniedziałek zrobione a nie wiem czy gdzieś to dostane poza wysyłką https://allegro.pl/folia-epdm-zewn-illbruck-me220-0-75x450mm-25mb-i7348951135.html) - jedynie co mnie martwi to to że membrana ma za zadanie nie wpuścić wilgoci ale ma oddać wilgoć jeśli będzie - folia nie puści ani w jedną ani w drugą stronę - no i jeszcze zagięcia Właśnie, mam ten sam problem. Czy to powinna być membrana epdm czy wystarczy folia używana do izolacji poziomej pod posadzką (akurat trochę zostało)? U mnie wygląda to jak na załączonych zdjęciach. Wykonawca proponuje poziom tarasu podnieść na wysokość do końca poszerzenia i tak byłoby najwygodniej. Wewnątrz po całości jest położona podłogówka i od tarasu byłaby odgrodzona tylko poszerzeniem. Rozumiem, że w tej sytuacji powinienem na całej szerokości tarasu a w przypadku tarasu zadaszonego (zdjęcie drugie) również po ścianie bocznej: 1. przykleić na klej do poszerzenia i bloczków membranę epdm lub folię izolacyjną (po wcześniejszym zagruntowaniu bloczków), 2. następnie na to w poziomie dać styropian, najlepiej xps, grubość 5 cm, może więcej (więcej będzie chyba mocno widoczne), 3. dopiero do takiej dylatacji dojdzie taras na gruncie, czyli kostka dotknie styropianu, 4. take rozwiązanie powinno uchronić ścianę przed zawilgoceniem i od namarzaniem posadzki. Teraz kilka konkretnych pytań do forumowiczów - czy taka metoda w mojej sytuacji jest prawidłowa, co ewentualnie zmienić? - stosować membranę, czy folię i w zależności od przypadku jaki stosować klej (wiem, że bezrozpuszczalnikowy, ale jaki)? - jak przytwierdzić styropian do folii, na jakiś klej, czy wystarczy docisk od strony tarasu? - powyżej dylatacji z xps 5 cm, będzie styropian grafitowy gr 20cm, który w jakiś sposób, jeśli chodzi o bok tarasu zadaszonego zamaskuje dylatację ze styropianu, ale co zrobić z tym paskiem gr 5 cm (lub szerszym) pomiędzy drzwiami a kostką), czy on z czasem nie ulegnie zniszczeniu, czy trzeba go czymś przykryć od góry? Pozdrawiam Wszystkich i będę bardzo wdzięczny za rzeczowe rady. Przyznam, że sporo szukałem rozwiązań po rozmaitych forach, ale nie było tam satysfakcjonujących odpowiedzi. Edytowane 10 Marca 2019 przez Peter76 dodatkowe zdanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter76 13.03.2019 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Naprawdę nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 13.03.2019 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ja na xps dałem profil aluminiowy (kątownik), patrząc od góry tak jak na twoim szkicu mam okno tarasowe, profil alu i kostkę/płyty tarasowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter76 13.03.2019 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Ja na xps dałem profil aluminiowy (kątownik), patrząc od góry tak jak na twoim szkicu mam okno tarasowe, profil alu i kostkę/płyty tarasowe. Dzięki. Do czego przymocowałeś ten profil? (też o tym myślę) Między XPS a poszerzenie pod drzwiami dawałeś jakąś izolację od wilgoci? Zastanawiam się, czy nie lepiej obniżyć poziom tarasu, wtedy powyżej obecnej izolacji pionowej fundamentów byłby tylko schodek, czyli około połowa drzwi a w zadaszonej części całe drzwi ale bez bocznej ściany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 13.03.2019 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 (edytowane) XPS przykleiłem do bloczków pod oknem tarasowym, zaciągnąłem od czoła i od góry klejem i wtopiłem siatkę i na to dałem izolację (folię budowlaną), natomiast profil (zwykły kątownik alu) przykleiłem od góry do xps klejem mamuta jakimś do wszystkiego. Przetrwało upalne lato i tegoroczną zimę więc chyba ok rozwiązanie. Edytowane 13 Marca 2019 przez michalck81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 13.03.2019 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2019 Jaki sens ma dawanie aluminium, które ma lambdę ponad 100x gorszą od betonu i prawie 4x gorszą od stali, a do tego jest drogie i mniej wytrzymałe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 14.03.2019 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 A no tak, i cały misterny plan w p..u. Lambdę tego elementu mam w głębokim poważaniu, bo stanowi to tylko coś a'la parapet, a raczej próg i wykończenie przestrzeni między płytami tarasu a oknem tarasowym. Taki oto sens, a koszt... nie rozbrajaj mnie, nie kupuje się tego w ilościach stali zbrojeniowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts