tomzika 14.03.2019 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 siemka witajcie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2019 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 A no tak, i cały misterny plan w p..u. Lambdę tego elementu mam w głębokim poważaniu, Piszesz w wątku o ocieplaniu, nie o maksymalizacji mostków. Jaką zaletą wygrało aluminium? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 14.03.2019 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 (edytowane) Z tymi mostkami to widzę, że co poniektórzy już przesadzają tutaj na forum. O jakiego rzędu mostkach cieplnych mówimy w przypadku stalowych okuć typu parapet na ZEWNĄTRZ okna? W przypadku parapetu blacha o grubości milimetra styka się na długości dajmy na to 1m z plastikowym oknem od zewnątrz? I to ma być mostek? EDIT: A czasami blacha wcale nawet nie musi stykać się z oknem i może być oddzielnona np. silikonem. Mam tak rowiązaną obróbkę progu przy drzwiach wejściowych Edytowane 14 Marca 2019 przez marcin_5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.03.2019 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 O jakiego rzędu mostkach cieplnych mówimy w przypadku stalowych okuć typu parapet na ZEWNĄTRZ okna? 4x mniejsze, niż przy parapecie alu. Więc jaki sens dawania tu amelinum, które ma same wady w prównaniu do stali czy płyty betonowej (zamiast kostki jakieś duże płyty, które w 80 czy 90% będą spiczywać na podbudowie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalck81 14.03.2019 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 Jeżu no nie da sie, ano taki, że tak chciałem i mam w dupie ten zajebisty mostek. Nie będę latał i flirtował wszystko co się da bo bym pierdolca dostał jak niektórzy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 14.03.2019 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2019 4x mniejsze, niż przy parapecie alu. Więc jaki sens dawania tu amelinum, które ma same wady w prównaniu do stali czy płyty betonowej (zamiast kostki jakieś duże płyty, które w 80 czy 90% będą spiczywać na podbudowie)? Nie pytałem o różnice we współczynniku przenikania ciepła dla poszczególnych materiałów, ale wpływ tych materiałów w tym konkretnym przypadku na mostek cieplny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter76 15.03.2019 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 XPS przykleiłem do bloczków pod oknem tarasowym, zaciągnąłem od czoła i od góry klejem i wtopiłem siatkę i na to dałem izolację (folię budowlaną), natomiast profil (zwykły kątownik alu) przykleiłem od góry do xps klejem mamuta jakimś do wszystkiego. Przetrwało upalne lato i tegoroczną zimę więc chyba ok rozwiązanie. Dzięki za sprecyzowanie. Na razie tylko Ty napisałeś coś konstruktywnego. Temat trochę podryfował w bok Może ktoś jeszcze odniesie się do mojego pytania? (odsyłam wyżej do pytania, zdjęć i schematu). Przecież to forum to skarbnica wiedzy. Pozdrawiam Wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 15.03.2019 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2019 Dzięki za sprecyzowanie. Na razie tylko Ty napisałeś coś konstruktywnego. Temat trochę podryfował w bok Może ktoś jeszcze odniesie się do mojego pytania? (odsyłam wyżej do pytania, zdjęć i schematu). Przecież to forum to skarbnica wiedzy. Pozdrawiam Wszystkich Nie chcę Ci doradzać konkretnego rozwiązania. U mnie w nieco podobnej sytuacji założenie było takie, żeby taras drewniany dochodził do progu drzwi balkonowych. Więc pod drzwiami i fixem mam po prostu stalowy parapet, który skutecznie odprowadza wodę. Dopiero nad ten parapet będę wjeżdżał deską tarasową i finalnie nie będzie on widoczny. Jeżeli planujesz taras z kostek i nie będzie możliwości dać normalnego parapetu to i tak proponuję okuć od góry tego XPSa, np. nierdzewką i uszczelnić z oknem a od zewnątrz do okucia dojechać kostką. Ewentualnie założyć zwykly parapet na xpsa lub membranę od góry i próbować na to ułożyć/kleić wąską kostkę lub np. 4cm lico z normalnej kostki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Peter76 16.03.2019 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Nie chcę Ci doradzać konkretnego rozwiązania. U mnie w nieco podobnej sytuacji założenie było takie, żeby taras drewniany dochodził do progu drzwi balkonowych. Więc pod drzwiami i fixem mam po prostu stalowy parapet, który skutecznie odprowadza wodę. Dopiero nad ten parapet będę wjeżdżał deską tarasową i finalnie nie będzie on widoczny. Jeżeli planujesz taras z kostek i nie będzie możliwości dać normalnego parapetu to i tak proponuję okuć od góry tego XPSa, np. nierdzewką i uszczelnić z oknem a od zewnątrz do okucia dojechać kostką. Ewentualnie założyć zwykly parapet na xpsa lub membranę od góry i próbować na to ułożyć/kleić wąską kostkę lub np. 4cm lico z normalnej kostki. Niby temat dość typowy a wychodzi, że to jednak problem. Sprawdziłem u sąsiada - była identyczna sytuacja jak u mnie: brak izolacji poziomej powyżej fundamentów, poniżej drzwi tarasowych brak izolacji i ocieplenia - fachowcy dojechali kostką do drzwi i już, nikt nie wnikał i chyba tak zazwyczaj robią jak właściciel nie widzi problemu. W jaki sposób wykonać izolację pionową cokołu z betonu komórkowego, tak żeby jeszcze przykleić styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_5 16.03.2019 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2019 Według mnie najważniejsza jest izolacja od góry i szczelne połączenie z oknem, tak aby deszcz spływający po oknie nie wnikał między okno a styropian. W Twoim przypadku teoretycznie nie powinna być podciągana wilgoć do tego betonu komórkowego, zakładając, że fundament masz dobrze zaizolowany. Ale jak boisz się zawilgocenia, to przeciągnąłbym od dołu pierwszą warstwę pustaków jakąś dobrą izolacją dwuskładnikową, np Izohan WM 2K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majmaj 17.09.2020 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2020 Witajcie. Koledzy powiedzcie mi czy mam jakoś docieplać tą membranę epdm? Okno stoi na systemowych profilach plastikowych. Dać na to z 4cm xps? Tylko nie wiem co potem z kostką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts