asolt 20.10.2018 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Ja nie mogę dać gwarancji na prace które osobiście nie wykonuję, od tego jest wykonawca danego zakresu prac. Ale to ty powinieneś wiedzieć, jako rzetelna firma, że gwarancję daje ten co fizycznie wykonuje prace. Ale osobiscie doradzasz (na forum) i za te dorady odpowiedzialnosci wziac nie chcesz. To po co taka dorada? Nie musi byc fizycznie wykonana praca aby brac odpowiedzialnosc, obliczenia, projekt, porady i zalecenia tez sie sie wiążą z odpowiedzialnoscią. Fizyczne wykonanie prac to jedno, bo wykonawca bierze odpowiedzialnosc za prawidłowe czyli zgodne z projektem wykonanie, ale odpowiedzialnym jest tez ten który zaprojektował daną instalację czy inny fragment budowli i sposób rozruchu, uruchomienia czy tez inne czynnosci konieczne do uzyskania pełnej funkcjonalnosci. To wygląda tak, piszesz "nie musicie wygrzewac, ale gdy sie cos stanie nie miejcie do mnie pretensji". Mozna i tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.10.2018 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Ale osobiscie doradzasz (na forum) i za te dorady odpowiedzialnosci wziac nie chcesz. To po co taka dorada? Nie musi byc fizycznie wykonana praca aby brac odpowiedzialnosc, obliczenia, projekt, porady i zalecenia tez sie sie wiążą z odpowiedzialnoscią. Fizyczne wykonanie prac to jedno, bo wykonawca bierze odpowiedzialnosc za prawidłowe czyli zgodne z projektem wykonanie, ale odpowiedzialnym jest tez ten który zaprojektował daną instalację czy inny fragment budowli i sposób rozruchu, uruchomienia czy tez inne czynnosci konieczne do uzyskania pełnej funkcjonalnosci. To wygląda tak, piszesz "nie musicie wygrzewac, ale gdy sie cos stanie nie miejcie do mnie pretensji". Mozna i tak. Uparłeś się tej gwarancji którą daje wykonawca i mylisz ją z odpowiedzialnością zawodową którą mają projektanci, kierownicy budów, inspektorzy nadzoru czyli ci co pracują w oparciu o Prawo Budowlane. Więc odpowiem ci tak, że mogę dać gwarancję na prace którą wykonana znana mi firma x czy y, którą znam i wiem jak wykonują swoje prace oraz pod warunkiem że będę osobiście jej prace nadzorował. Zaznaczam że nie jestem wykonawcą i nie jestem zainteresowany nadzorami nad pracami innych wykonawców. A skoro jesteś wykonawcą to może wyślą ci moi znajomi zaproszenie do złożenia oferty w twoim zakresie działalności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Uparłeś się tej gwarancji którą daje wykonawca i mylisz ją z odpowiedzialnością zawodową którą mają projektanci, kierownicy budów, inspektorzy nadzoru czyli ci co pracują w oparciu o Prawo Budowlane. Wygrzewania wymaga gwarant okładziny wierzchniej. Np. Barlinek wymaga wypełnienia takiego protokołu. Nie ważne, kto i jak wykonał wylewki i ogrzewanie ani jak długo dojrzewał jastrych. Masz wygrzać, jak chcesz mieć gwarancję Barlinka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.10.2018 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Uparłeś się tej gwarancji którą daje wykonawca i mylisz ją z odpowiedzialnością zawodową którą mają projektanci, kierownicy budów, inspektorzy nadzoru czyli ci co pracują w oparciu o Prawo Budowlane. Więc odpowiem ci tak, że mogę dać gwarancję na prace którą wykonana znana mi firma x czy y, którą znam i wiem jak wykonują swoje prace oraz pod warunkiem że będę osobiście jej prace nadzorował. Zaznaczam że nie jestem wykonawcą i nie jestem zainteresowany nadzorami nad pracami innych wykonawców. A skoro jesteś wykonawcą to może wyślą ci moi znajomi zaproszenie do złożenia oferty w twoim zakresie działalności. Wygrzewanie lub jego brak nie lezy w kompetencji wykonywujacego wylewkę, a przynajmniej ja sie nie spotkałem z takim przypadkiem na budowach domów mieszkalnych. Inwestycje typu zakłady, galerie itp. to inna rzecz. Czy Twoje publiczne porady odnosnie braku wygrzewania wylewek wiążą sie z jakąkolwiek odpowiedzialnoscią czy jest to tylko osobiste zdanie na dany temat? Czy takie mieszanie w głowach inwestorów ma na celu ochronę ich finansów? Co do wykonawstwa to nie jestem i nigdy nie byłem wykonawcą zadnych wylewek, to nie moja branża, i zajmowac sie tym nie zamierzam. Harmonogramy które przekazuję moim klientom są autorstwa producentów pokryc podłogowych w tym desek trójwarstwowych. Przy okazji informuję ich o znanych mi przypadkach odspojenia lub pekania płytek w razie braku wygrzewania. Nie jest to zabezpieczenie mojej odpowiedzialnosci, bo za wylewki nie odpowiadam, a jedynie informacja dla klienta. Czy skorzysta z mojej dorady to jest jego osobisty wybór i jego ewentualne dodatkowe koszty w razie nieprawidłowosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 20.10.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) Wygrzewania wymaga gwarant okładziny wierzchniej. Np. Barlinek wymaga wypełnienia takiego protokołu. Nie ważne, kto i jak wykonał wylewki i ogrzewanie ani jak długo dojrzewał jastrych. Masz wygrzać, jak chcesz mieć gwarancję Barlinka. Nie tylko, niektórzy płytkarze tez tego wymagaja, a przynajmniej znam takich kilku, mieli dosc duze kłopoty z niewygrzewanymi wylewkami i dmuchają na zimne, czy mogą miec takie wymagania to inna rzecz. Ja tez gdy widzę połozone płytki na niewygrzanej posadzce a przed rozpoczeciem wygrzewania zalecam zakrecenie tych pętli. Edytowane 20 Października 2018 przez asolt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.10.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Wygrzewania wymaga gwarant okładziny wierzchniej. Np. Barlinek wymaga wypełnienia takiego protokołu. Nie ważne, kto i jak wykonał wylewki i ogrzewanie ani jak długo dojrzewał jastrych. Masz wygrzać, jak chcesz mieć gwarancję Barlinka. Zabezpieczają się jak asolt wspomniał na wszystkie sposoby, zwróć uwagę ze wygrzewanie dla podłogi pływającej jest nieistotne, jedynie dla przyklejanej a najważniejszy punkt to 6 Uwagi dla montażystów wilgotność podłoża poniżej 1,8% dla cementowych jastrychów. I co myślisz że samym wygrzewaniem dojdziesz do tej wartości nie ma szans. Zabezpieczenie mają na dwa sposoby, jak nie wygrzewanie to wilgotność byleby odstąpić od gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2018 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) zwróć uwagę ze wygrzewanie dla podłogi pływającej jest nieistotne, Skąd taki wniosek? W linku który ja podałem czegoś takiego nie widzę. Jest napisane: 3. Warunkiem przystąpienia do układania desek na ogrzewaniu podłogowym jest sporządzony i podpisany przez wykwalifikowaną ekipę montażową protokół z wygrzewania posadzki grzewczej. [...]Wygrzewanie wylewki dotyczy tylko i wyłącznie montażu podłogi na wodnym systemie ogrzewania podłogowego. Ciekawe jest natomiast to ostatnie zdanie. Chyba nie wiedzą, że w wylewce można zatopić kable i mają na myśli maty pomiędzy wylewką a okładziną. Tym nie da się wygrzać wylewki. Ale to ich problem, jak zgłosi się z reklamacją ktoś, kto nie wygrzał wylewki z kablami. Co do wilgotności - zwróć uwagę na metodę pomiaru. Bo tu jest clue problemu. Wierzch wylewki wyschnie bez wygrzewania. W głębi to będzie trwało latami. Wymóg sprawdzenia wilgotności dotyczy każdej wylewki. A grzewczej dodatkowo dotyczy wymóg wygrzania. Edytowane 20 Października 2018 przez Kaizen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.10.2018 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Wygrzewanie lub jego brak nie lezy w kompetencji wykonywujacego wylewkę, a przynajmniej ja sie nie spotkałem z takim przypadkiem na budowach domów mieszkalnych. Inwestycje typu zakłady, galerie itp. to inna rzecz. Czy Twoje publiczne porady odnosnie braku wygrzewania wylewek wiążą sie z jakąkolwiek odpowiedzialnoscią czy jest to tylko osobiste zdanie na dany temat? Czy takie mieszanie w głowach inwestorów ma na celu ochronę ich finansów? Co do wykonawstwa to nie jestem i nigdy nie byłem wykonawcą zadnych wylewek, to nie moja branża, i zajmowac sie tym nie zamierzam. Harmonogramy które przekazuję moim klientom są autorstwa producentów pokryc podłogowych w tym desek trójwarstwowych. Przy okazji informuję ich o znanych mi przypadkach odspojenia lub pekania płytek w razie braku wygrzewania. Nie jest to zabezpieczenie mojej odpowiedzialnosci, bo za wylewki nie odpowiadam, a jedynie informacja dla klienta. Czy skorzysta z mojej dorady to jest jego osobisty wybór i jego ewentualne dodatkowe koszty w razie nieprawidłowosci. Mieszasz trochę ty i zaczynasz w kółko to samo prawić jak TB swego czasu. Cały czas zaznaczam, że samo wygrzewanie jastrychów nie powoduje pełnego pozbycia się wilgoci z ich przekroju a jedynie odprężenie posadzki. Żeby można było położyć np. deski barlineckie na takiej posadzce (po wygrzaniu) to jeszcze trzeba resztę wilgoci z niej wypędzić albo mechanicznie (osuszacze) albo przez intensywne wietrzenie przez w dłuższym okresie czasu. Ja w sam raz w moim domu nie wygrzewałem posadzek (a mam je b.grube), ale miałem odpowiednie warunki pogodowe po ich wykonaniu i po 60 dniach ich wilgotność była odpowiednia do kładzenia płytek.Żeby położyć deskę barlinecką musiałbym czekać następne 8 miesięcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tkaczor123 20.10.2018 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Inwestorom się spieszy budowa w niecałe dwa lata wiadomo kredyt goni, więc potrzeba skrócić czas wygrzewając. Kiedyś się nie wygrzewało, teraz rekomendują że potrzeba. Jak masz kasę to nawet w zimie fundamenty się leje i to nie technologia z discovery płacisz wymagasz;).Każdy robi jak uważa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 20.10.2018 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Skąd taki wniosek? W linku który ja podałem czegoś takiego nie widzę. Jest napisane: 3. Warunkiem przystąpienia do układania desek na ogrzewaniu podłogowym jest sporządzony i podpisany przez wykwalifikowaną ekipę montażową protokół z wygrzewania posadzki grzewczej. [...]Wygrzewanie wylewki dotyczy tylko i wyłącznie montażu podłogi na wodnym systemie ogrzewania podłogowego. Ciekawe jest natomiast to ostatnie zdanie. Chyba nie wiedzą, że w wylewce można zatopić kable i mają na myśli maty pomiędzy wylewką a okładziną. Tym nie da się wygrzać wylewki. Ale to ich problem, jak zgłosi się z reklamacją ktoś, kto nie wygrzał wylewki z kablami. Co do wilgotności - zwróć uwagę na metodę pomiaru. Bo tu jest clue problemu. Wierzch wylewki wyschnie bez wygrzewania. W głębi to będzie trwało latami. Wymóg sprawdzenia wilgotności dotyczy każdej wylewki. A grzewczej dodatkowo dotyczy wymóg wygrzania. Kaizen czy ty nie rozróżniasz okładziny pływającej od przyklejanej, znowu po łebkach coś przeczytałeś...A znasz inną metodę pomiaru jastrychu ogólnie dostępną, przykładasz przyrząd i masz wynik akceptowany przez wszystkich, w tym barlinek. Możesz tez sprawdzić za pomocą młotka Schmidta:p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.10.2018 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 I z czego się cieszysz?To co pisze J&D wcale nie jest potwierdzeniem Twojej racji. Jest. Pisałem, że wygrzewanie nie jest konieczne. I nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.10.2018 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 W budownictwie jest tak że jak tynkarz spartoli robotę to się tłumaczy że mury krzywe są, jak płytkarz spartoli robotę to że posadzka słaba (np. niewygrzana). I to jest całe sedno zagadnienia typu gwarancja. Tylko niewiedza inwestorów powoduje pewnego rodzaju powielanie nie w pełni zasadne informacje, dzięki którym papudroki mogą się wytłumaczyć. Piszę o tym setki razy na FM. Forum, które "stworzyło " znawców takich jak Liwko,Arturo, asolt i kilkunastu innych. Tutaj, wystarczy parę tysięcy napisanych postów i jest się znawcą. A potencjalny inwestor myśli, że ma do czynienia z budowlanym guru. Przy całym szacunku do asolta, który nigdy nie był otwarty na nowości, powiela tylko raz rozpoczęty proces maksymalnego zarabiania na FM. A każdy kto ma inne zdanie, jest głupcem i się nie zna. Jak komuś to pasuje, niech dalej jak kolega fotohobby i kilkunastu (masakra) innych, projektuje sobie posadzkę na izolowanej od spodu PF, posadzkę wyglądającą jak termiczny hamburger, z niepotrzebnymi zimnymi strefami. Tylko potem, niech nikt z nich nie zmienia zdania co chwilę. Raz, że nie potrzebowali akumulacji, a raz że potrzebowali ale tak nie do końca....Bo było tak taniej, itd. To są wyniki czytania pierdół na forum. A wystarczy zdrowy rozsądek. Jest tu madamme mwie, która wygrała konkurs na forum i "specjaliści" wybudowali jej pasywny dom. taki miał być. Po pierwszym roku zamieszkania, okazało się, że jednak coś im nie wyszło. Skończył się "pasywny blog" tej Pani i wspaniałe wpisy w forumowym dzienniku. Nie ma po tych wpisach już śladu. Temat zamilkł. A szkoda. To był flagowy przykład głupoty i braku rozsądku przy budowania tego typu domu. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.10.2018 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Kaizen czy ty nie rozróżniasz okładziny pływającej od przyklejanej Mozesz zacytować, że wymog dotyczy tyko jednego rodzaju? A znasz inną metodę pomiaru jastrychu ogólnie dostępną, przykładasz przyrząd i masz wynik akceptowany przez wszystkich, w tym barlinek. Metoda wymagana przez Barlinek nie polega na przyłożeniu miernika. Barlinek wymaga wiarygodnej metody zmierzenia wilgotnosci w głębi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.10.2018 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Harmonogramy które przekazuję moim klientom są autorstwa producentów pokryc podłogowych w tym desek trójwarstwowych. Czy skorzysta z mojej dorady to jest jego osobisty wybór i jego ewentualne dodatkowe koszty w razie nieprawidłowosci. I tak trzeba było od razu. Trzeba było napisać, że tak wymagają producenci, a nie upierać się, że jest to konieczność. Nie masz tak prawa mieszać w głowach innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.10.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 I to jest całe sedno zagadnienia typu gwarancja. Piszę o tym setki razy na FM. Forum, które "stworzyło " znawców takich jak Liwko,Arturo, asolt i kilkunastu innych. Tutaj, wystarczy parę tysięcy napisanych postów i jest się znawcą. A potencjalny inwestor myśli, że ma do czynienia z budowlanym guru. Przy całym szacunku do asolta, który nigdy nie był otwarty na nowości, powiela tylko raz rozpoczęty proces maksymalnego zarabiania na FM. A każdy kto ma inne zdanie, jest głupcem i się nie zna. Jak komuś to pasuje, niech dalej jak kolega fotohobby i kilkunastu (masakra) innych, projektuje sobie posadzkę na izolowanej od spodu PF, posadzkę wyglądającą jak termiczny hamburger, z niepotrzebnymi zimnymi strefami. Tylko potem, niech nikt z nich nie zmienia zdania co chwilę. Pozdrawiam. Myślę, że już kilkudziesięciu, nie kilkunastu, bo jak wpadam na dzienniki budowy domów z PF, to najczęściej widzę taki układ warstw. Ludzie umieją liczyć, a wielu z nich mega akumulacje nie jest potrzebna. Myślę, że Twoje rady typu "zrób 20 cm EPS na gruncie,żeby posadzka była stabilniejsza " powinieneś okraszać odpowiednimi emotikonkami, bo jeszcze ktoś weźmie to na serio Muszę Cię uświadomić, żę wszelkie problemy z pękającymi, wiszącymi, czy osiadającymi posadzkami wynikają z niewłaściwego zagęszczenia gruntu ew niechlujnego położenia styropianu i jak dobrze kojarzę, nie dotknęły nikogo, kto budowała na PF. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.10.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Ja w sam raz w moim domu nie wygrzewałem posadzek (a mam je b.grube), ale miałem odpowiednie warunki pogodowe po ich wykonaniu i po 60 dniach ich wilgotność była odpowiednia do kładzenia płytek.Żeby położyć deskę barlinecką musiałbym czekać następne 8 miesięcy. Tak jak pisałem. Wystarczy zdrowy rozum. Wszystko jest proste. Jeśli trzeba, to trzeba zaczekać. Żaden protokół czy zasady gwarancji tutaj nic nie zmienią. zaistniała ewentualna szkoda, to zawsze problem. Nawet, jeśli uznają gwarancję. Ale tak się chyba nie zdarzyło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.10.2018 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Myślę, że Twoje rady typu "zrób 20 cm EPS na gruncie,żeby posadzka była stabilniejsza " powinieneś okraszać odpowiednimi emotikonkami, bo jeszcze ktoś weźmie to na serio Zacytuj, gdzie tak napisałem. Nic nigdzie nie pisałem o stabilności PF. Jedynie o różnicy w stabilności cienkiej wylewki na PF, ze styropianem i bez niego. Więc nie kłam. Proszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość TwojPan 21.10.2018 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Myślę, że już kilkudziesięciu, nie kilkunastu, bo jak wpadam na dzienniki budowy domów z PF, to najczęściej widzę taki układ warstw. I to jest przykre. Niestety. Ludzie umieją liczyć, a wielu z nich mega akumulacje nie jest potrzebna. Akumulacja nie zawsze jest pożądana. Ale to trzeba wiedzieć wcześniej. I nie ma tam, mega czy nie mega. Jeśli jest konieczna, to jak największa. Najtańszym i prostym sposobem. A z tych kilkudziesięciu, przynajmniej 70% o których napisałeś, mocno by się przydała. Ale potraktowali ten temat po macoszemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.10.2018 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Zacytuj, gdzie tak napisałem. Nic nigdzie nie pisałem o stabilności PF. Jedynie o różnicy w stabilności cienkiej wylewki na PF, ze styropianem i bez niego. Więc nie kłam. Proszę. I włśnie po tym napisałeś, że powinienem sobie zrobić: Tradycyjny fundament, chudziak i 20cm dobrego posadzkowego EPS-a byłby o 30% tańszy od tego nie wiadomo czego, co sobie zrobiłeś Sądzisz, że grubsza warstwa styropianu i to na chudziaku, a nie na żelbecie poprawiłaby mi stabilność tej cienkiej wylewki ?? Przemyśl coś, zanim napiszesz...o I jeszcze jedno: jakoś nie zauważyłem, żeby po wątkach latał ktoś z posiadaczy warstwowej PF i przekonywał, że te rozwiązane jest najlepsze, jedynie słuszne itp itd. Z kolei kojarzę tylko Ciebie, który biega tak i pisze o swoim rozwiązaniu - nawet w wątku o wygrzewaniu wylewek wplatasz absurdalną tezę, że problem ze stabilnośćią wylewek, unoszącymi się rogami to wina styropianu pomiędzy warstwami betonu. Prawdziwa wiedza aż bije z takich wypowiedzi,,,, Edytowane 21 Października 2018 przez fotohobby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 21.10.2018 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 I to jest przykre. Niestety. . Nie przykre, ale świadczy o dobrym podejściu do tematu. Po co pakować się w droższe rozwiązanie, które nie jest nam do niczego potrzebne ? Przeciez współczesne domy mają tak małe straty, że nawet ja nawet przy grzaniu tanioraryfowym nie zauważyłbym dyskomfortu. 8cm betonu, ściany z silikatu odpowiednie ocieplenie i grzanie w oknach nie jest problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts