Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wygrzewanie wylewek

maciuspala

Recommended Posts

• Odpowiedzi 132
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy w tym zdaniu, wyciętym z całego kontekstu, gdzieś jest o PF i jej stabilności?

Co?

Teorią o niestabilnośći wylewki na warstwowej PF uraczyłaś nas tu:

Przecież zaizolowana od dołu betonowa PF to swoisty piękny bufor. Oddzielając ją od wylewki styropianem, tworzymy zimną strefę i robimy niepotrzebnego termicznego przekładańca. Po co? A no po to, bo koledzy z forum i sąsiedzi tak zrobili.

W rezultacie dzieją się z taką posadzką cuda. Powietrze pozamykane pomiędzy styropianami, sterczące narożniki, nierówno poukładany styropian i nierówna warstwa wylewki, rurki OP z którymi w czasie wylewania dzieją się cuda. Nic dziwnego, że po odpaleniu ogrzewania dzieją się niestworzone rzeczy

i wg Ciebie, lepiej będzie, jak pomiędzy betonami chudziaka i wylewki zamkniemy 20cm EPS

tragedia...

A teraz zadanie dla Ciebie: znajdź mi wpis choć jednego posiadacza warstwojej PF, któy musiał zmagać sie z tymi, wydumanymi przez Ciebie problememi.

Edytowane przez fotohobby

Gość TwojPan

Z kolei kojarzę tylko Ciebie, który biega tak i pisze o swoim rozwiązaniu ...

,

Nigdzie nie biegam, bo nie lubię :) ty chyba też wolisz posiedzieć, bo postów masz sporo więcej ode mnie. Raczej rzadko pisuję.

Nienawidzę tylko bezmyślności. A tutaj jest to notoryczne. Powielanie tego, co zrobił ktoś inny. Czy mi tego trzeba czy nie. Ty jesteś tutaj jednym z "wujków dobra rada", a nie ja. popatrz na ilość swoich postów :)

....nawet w wątku o wygrzewaniu wylewek wplatasz absurdalną tezę, że problem ze stabilnośćią wylewek, unoszącymi się rogami to wina styropianu pomiędzy warstwami betonu.

Dobrze, rozwinę to bardziej.Widzę, że skróty myślowe raczej są dla ciebie za trudne.

Pisząc to co zacytowałeś, choć jak zwykle nie dosłownie, miałem na myśli, że przy takiej konstrukcji posadzki (ze styropianem) prawdopodobieństwo popełnienia błędu jest znacznie większe, niż bez styropianu. Szczególnie z rurkami OP mocowanymi do tegoż styropianu. Rozumiesz, czy mam napisać o samym wylewaniu takiej posadzki na takiej konstrukcji, problemach kiedy miejscowo idzie cienko np.5cm lub mniej (np. w narożnikach bo zwykle tam jest najgorzej - czy może postarasz się sobie to sam jakoś wyobrazić?

Gość TwojPan

i wg Ciebie, lepiej będzie, jak pomiędzy betonami chudziaka i wylewki zamkniemy 20cm EPS

tragedia...

Przepraszam, ale ty chyba nie do końca jesteś wstanie zrozumieć o czym tam napisałem.

Szkoda. Bez odbioru.

Pozdrawiam.

Dobrze, rozwinę to bardziej.Widzę, że skróty myślowe raczej są dla ciebie za trudne.

Pisząc to co zacytowałeś, choć jak zwykle nie dosłownie, miałem na myśli, że przy takiej konstrukcji posadzki (ze styropianem) prawdopodobieństwo popełnienia błędu jest znacznie większe, niż bez styropianu. Szczególnie z rurkami OP mocowanymi do tegoż styropianu. Rozumiesz, czy mam napisać o samym wylewaniu takiej posadzki na takiej konstrukcji, problemach kiedy miejscowo idzie cienko np.5cm lub mniej (np. w narożnikach bo zwykle tam jest najgorzej - czy może postarasz się sobie to sam jakoś wyobrazić?

Ha, ha - problemy z rurkami OP mocowanymi do styropianu ?

No, padnę...

widzisz tu jakieś problemy:

image.jpg

pod3.jpg

posadzkarz wymierzył różnicę poziomów +/-1cm ( w jednym miejscu płyty faktycznie zbierała sie kałuża).

Zrobił mi posadzkę 8cm + 1 tam, gdzie był dołek

Jeśli styropian w rogach trzymał poziom i wylewka po jej ułożeniu trzyma poziom, to gdzie jest te "5cm" ?

A Twoja rada na te "problemy" to "zrób sobie 20cm EPS na chudziaku"

:lol:

Edytowane przez fotohobby

Gość TwojPan

A Twoja rada na te "problemy" to "zrób sobie 20cm EPS na chudziaku"

:lol:

Poniżej konstrukcja kolegi z forum Bartka (Barth3z) ,cieplejszego domu na tym zacnym forum nie ma 10kWh/m2/rok. jest tam 30cm EPS-a.

Pewnie zbyt nowatorsko jak dla Ciebie.

Trochę mnie irytuje twoje cwane podejście do tematu akumulacji. W posadzce akumulacja jest beee, natomiast ściany masz z silikatu. I tutaj akumulacja ci pasuje.

Tak na koniec krótkie pytanie. Nie będę wrzucał wyników z programu u-vert, ale odpowiedz proszę.

Czy lepiej wykonać konstrukcje posadzki tak, aby przy OP akumulować jak najwięcej energii cieplnej w podłodze, natomiast ściany zewnętrzne wykonać np. z BK ( czyli bez akumulacji), czy tak jak zrobiłeś i opisujesz to ty. Czyli akumulacja w posadzce jest bee, ale za to w ścianach jest ok.

To tak na koniec.Bo ja już walki z Tobą nie podejmuję.

Ale oczywiście pozdrawiam ciepło.

Powodzenia.

izolacja_fund_30cm.jpg

No cóż takiego nowatorskiego jest w posadzce Barth3za ?

Zwykłą podłoga na gruncie, a zważywszy, ze brak chudziaka i 3 warstwy styropianu, jeszcze bardziej podatna na błedy wykonawcze, przed któryumi sam ostrzegałeś.

Skoro zbudowałeś dom z BK, to myśląc o akumulacji musiałeś zrobić taką płytą.

Proszę o cytat, gdzie napisałem, że akumulacja w posadzce jest "be" ?

Postaraj się.

Na akumulację należy spojrzeć kompleksowo, bo każda przegroda bierze w niej udział.

Ja wybrałem materiał na ściany o dużo większej akumulacyjnośći, to mogłem sobie pozwolić na warstwową PF, która wyszła mnie taniej, była łatwiejszą dla ciągnięcia instalacji i dała mi możliwość zmiany aranżacji łazienki.

Taki dobór materiałów nie zamyka mi drogi do grzania taryfowego, gdyż zmiany temperatury w czasie są bardzo wolne.

I tyle, w przeiwieństwie do Ciebie nie spuszczam się nad tym, kto ma jakie warstwy pod gresem, używając jeszcze do tego tak niedorzecznych argumentów, jak Twoje...

Gość TwojPan
No cóż takiego nowatorskiego jest w posadzce Barth3za ?

Zwykłą podłoga na gruncie, a zważywszy, ze brak chudziaka i 3 warstwy styropianu, jeszcze bardziej podatna na błedy wykonawcze, przed któryumi sam ostrzegałeś.

Skoro zbudowałeś dom z BK, to myśląc o akumulacji musiałeś zrobić taką płytą.

Proszę o cytat, gdzie napisałem, że akumulacja w posadzce jest "be" ?

Postaraj się.

Na akumulację należy spojrzeć kompleksowo, bo każda przegroda bierze w niej udział.

Ja wybrałem materiał na ściany o dużo większej akumulacyjnośći, to mogłem sobie pozwolić na warstwową PF, która wyszła mnie taniej, była łatwiejszą dla ciągnięcia instalacji i dała mi możliwość zmiany aranżacji łazienki.

Taki dobór materiałów nie zamyka mi drogi do grzania taryfowego, gdyż zmiany temperatury w czasie są bardzo wolne.

I tyle, w przeiwieństwie do Ciebie nie spuszczam się nad tym, kto ma jakie warstwy pod gresem, używając jeszcze do tego tak niedorzecznych argumentów, jak Twoje...

Ehh k...wa, wy zakichani forumowi doradcy i bajkopisarze z tysiącami postów na kontach.

Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie. jak zwykle odpowiadasz tak jak ci pasuje. Raz akumulacja ci pasuje, a raz nie. w zależności od tematu w jakim piszesz.Poczytaj sobie wcześniej co o niej pisałeś.

Powinieneś zmienić nick na fotościema.

Żegnam.

Niech głupi inwestorzy dalej słuchają twoich "bezcennych" rad ;)

Ehh k...wa, wy zakichani forumowi doradcy i bajkopisarze z tysiącami postów na kontach.

Nie potrafisz odpowiedzieć na proste pytanie. jak zwykle odpowiadasz tak jak ci pasuje. Raz akumulacja ci pasuje, a raz nie. w zależności od tematu w jakim piszesz.Poczytaj sobie wcześniej co o niej pisałeś.

Powinieneś zmienić nick na fotościema.

Żegnam.

Niech głupi inwestorzy dalej słuchają twoich "bezcennych" rad ;)

Już trzy razy cię żegnałeś, Twój brak konsekwencji jest udarzająco podobny do braku logiki :)

Zegnasz, bo nie potrafisz zacytować, w którym miejscu napisałem, że akumulacja w posadzce jest "be"

No cóż, wygodna forma uniku :lol:

Ja bardzo cenię cobie akumulację:

wybrałem materiał na ściany o dużo większej akumulacyjnośći, to mogłem sobie pozwolić na warstwową PF, która wyszła mnie taniej, była łatwiejszą dla ciągnięcia instalacji i dała mi możliwość zmiany aranżacji łazienki.

osiągnąłem to, co chciałem osiągnąć.

Gdybym postawił na ogrzewanie prądem w taniej taryfie (pompa, grzałki, kable) to z pewnością rozważyłbym wylanie płyty droższej, bardziej kłopotliwej w ciągnięciu instalacji, ale posiadającą zdolność zmagazynowania większej ilości ciepła.

Z tym że, jak pokazało życie aktualna akumulacja mojego domu jest na tyle duża (małe wahania temperatur), że nie wiem, czy gra byłąby warta świaczki.

A już na pewno mimo sugestii architektki od wnętrz nie nie mógłbym zmienić aranżacji łazieki

A odpowiedź wszystkim tu czytającym czy w nowo budowanych biurowcach, galeriach handlowych jest ogrzewanie podłogowe? Nie niema ogrzewania podłogowego.

A czy widziałeś w jakim tempie buduje się takie obiekty, jakie materiały się stosuje i kiedy wchodzi się na następne zakresy prac. A czy tam odpadają pękają płytki czy panele od podłogi.

W budownictwie jest tak że jak tynkarz spartoli robotę to się tłumaczy że mury krzywe są, jak płytkarz spartoli robotę to że posadzka słaba (np. niewygrzana).

A co ma powiedzieć płytkarz w biurowcu czy galerii handlowej? Nic nie odpowie tylko przeprosi że nie odpylił posadzki, że nie gruntował posadzki i szybko poprawi swoją robotę, nawet w nocy, bo rano jest odbiór. I bierze mniejsze pieniądze niż ci wszyscy wielcy znawcy co tylko swoje babole na poprzedników zwalają.

Widzisz w mojej kilkunastoletnie obserwacji różnego rodzaju inwestycji (biurowce, galerie handlowe) nie było problemu z odpadającymi płytkami czy pękniętymi, pomimo bardzo dużego tempa prac. I nikt tam nie wygrzewa posadzki, ponieważ obiekty te są ogrzewana nagrzewnicami czy klimakonwektorami.

Tylko niewiedza inwestorów powoduje pewnego rodzaju powielanie nie w pełni zasadne informacje, dzięki którym papudroki mogą się wytłumaczyć.

jacentyy też mówi że kable wygrzewające w konstrukcjach żelbetowych to Discovery a dla mnie to normalność, po prostu potrzeba szerszej perspektywy i wiedzy nabytej i ją przekazywać dalej.

Ja nie mogę dać gwarancji na prace które osobiście nie wykonuję, od tego jest wykonawca danego zakresu prac. Ale to ty powinieneś wiedzieć, jako rzetelna firma, że gwarancję daje ten co fizycznie wykonuje prace.

Ależ Ty to po prostu na salonach się obracasz, no prostu szczęka mi opada, pokaz mi te technologię z kablami grzejnymi i jej codzienność stosowania.

Pokaż która z wielkich firm szalunkowych ma coś takiego w swojej ofercie, masz do wyboru Peri, Doka, Ulma, Hunnebeck, Palisader, Noe, Budosprzęt .....

Co do wygrzewania wylewek no to przecież sam piszesz, że tam nie ma podłgówki czyli po co wygrzewać , to dowodzi tego że chyba do końca tak naprawdę nie rozumiesz tego procesu i tekstu pisanego, bo ja jak i Kaizen i asolt cały czas piszemy o wygrzewaniu wylewki na ogrzewaniu podłogowym .....

Akurat w galeriach handlowych (szczególnie kilka miesiecy po oddaniu) luźne, odspojone i pèonięte plytki to czesty widok.

I niespecjalnie interesuje mnie, ze fliziarz:

przeprosi że nie odpylił posadzki, że nie gruntował posadzki i szybko poprawi swoją robotę, nawet w nocy

Bo do mnie w nocy nie przyjedzie, poza tym, jak plytka peknie, a nie mam zapasu, to nowa moze byc już z innej serii, odróżniająca się odcieniem.

Ależ Ty to po prostu na salonach się obracasz, no prostu szczęka mi opada, pokaz mi te technologię z kablami grzejnymi i jej codzienność stosowania.

Pokaż która z wielkich firm szalunkowych ma coś takiego w swojej ofercie, masz do wyboru Peri, Doka, Ulma, Hunnebeck, Palisader, Noe, Budosprzęt .....

jacentyy wyjdź z zaścianka i poszukaj pracodawcy co umożliwi ci dalszy rozwój zawodowy.

A dostawcy szalunków nic nie mają do tego co wkładasz, wlewasz do ich szalunków. Jak masz ochotę to i ciasta drożdżowego możesz nalać:p

Ważne by na zdawce ilość oczyszczonych blatów, zamków, nakrętek itp się zgadzała.

Co do wygrzewania wylewek no to przecież sam piszesz, że tam nie ma podłgówki czyli po co wygrzewać , to dowodzi tego że chyba do końca tak naprawdę nie rozumiesz tego procesu i tekstu pisanego, bo ja jak i Kaizen i asolt cały czas piszemy o wygrzewaniu wylewki na ogrzewaniu podłogowym .....

No i znowu trzeba tłumaczyć, cofnij się parę postów. Wygrzewanie posadzki powoduje wprowadzenie naprężeń do niej jako podstawowa czynność, a nie powoduje odparowanie wilgoci w takiej ilości by mówić że wyschła. I tu na potwierdzenie tego masz post mój i Kaizena (#50). U mnie bez wygrzewania po 60 dniach miałem wilgotność na poziomie 2,5-2,7% a u Kaizena po wygrzaniu było coś ok.3,5%.

Edytowane przez J&D

jacentyy wyjdź z zaścianka i poszukaj pracodawcy co umożliwi ci dalszy rozwój zawodowy.

A dostawcy szalunków nic nie mają do tego co wkładasz, wlewasz do ich szalunków. Jak masz ochotę to i ciasta drożdżowego możesz nalać:p

Ważne by na zdawce ilość oczyszczonych blatów, zamków, nakrętek itp się zgadzała.

O mój rozwój zawodowy się nie martw lepiej pokaż te technologię, ja jeszcze na budowie kabli wkładanych do szalunku nie widziałem, jak taki jesteś światowy to pokaż jakiś link do takiej techologii , pokaż zdjęcia bo przecież jak taki jesteś swiatowy i bywający na budowach wielkich galerii to chyba jakieś zdjęcia robiłeś.

Ja miałem styczność tylko z jedną budowaną galerią w Krakowie tylko przez projekt techniczny deskowania i nie sylszałem o podgrzewaniu stropów kablami, no ale ja taki światowy nie jestem ...

No i znowu trzeba tłumaczyć, cofnij się parę postów. Wygrzewanie posadzki powoduje wprowadzenie naprężeń do niej jako podstawowa czynność, a nie powoduje odparowanie wilgoci w takiej ilości by mówić że wyschła. I tu na potwierdzenie tego masz post mój i Kaizena (#50). U mnie bez wygrzewania po 60 dniach miałem wilgotność na poziomie 2,5-2,7% a u Kaizena po wygrzaniu było coś ok.3,5%.

Ale to Ty tutaj coś za przeproszeniem pierdzielisz o jakiś galeriach w których nie ma podłogówek, tak wiec moze lepiej to Ty sie cofnij i doczytaj, że dyskusja tyczy się wyłącznie wylewek na ogrzewaniu wodnym podłogowym. Nikt tutaj nie pisze, że gdy nie beda spełnione warunki wilgotnościowe to pomimo wysokiej temperatury wylewki nie uda się wycisnąć wilgoci do cna, ale niepodwarzalne jest, że włączenie wygrzewania zmniejsza wilgotność wylewki w jakimś tam stopniu , gdyby nie zmieniała to nie następowalby skurcz, a to ze nie da się zejść stosunkowo szybko i łatwo do dosyć rygorystycznych wymogów dla drewna czyli te 1,8 % to już inny problem.

i za przeproszeniem nie chrzań tutaj że wygrzewanie to jest jakiś bardzo kosztowny proces, przeciez Ty to światowy jesteś i te 120 (EDIT pomylilo misie:) PLN na prąd ( tyle moja pompa zużyła prąd przez 3 tygodnie) jesteś w stanie wydać plus wynajem osuszacza ( strzelam maks 500 PLN za wynajem )

EDIT : jeszcze jedno odnośnie tych Twoich pomiarów, akurat na tym sie nie znam ale z tego co czytałem wypowiedzi parkieciarzy to aparaty do badania wilgotności wg tych samych metod porafią sie różnić między sobą o dość istotną wartość, a poza tym nie wiemy jaką metoda mierzyl Kaizen , jaki miał cement, ile wody w mieszance zarobowej i podobnie u Ciebie tak więc porównywanie tych wartości to nieporozumienie

Edytowane przez jacentyy

........Ja miałem styczność tylko z jedną budowaną galerią w Krakowie tylko przez projekt techniczny deskowania i nie sylszałem o podgrzewaniu stropów kablami, no ale ja taki światowy nie jestem ...

Czyli jesteś czystym teoretykiem, wobec powyższego lepiej żebyś nie udzielał rad innym bo są tylko teoretyczne rozważania.

Jeżeli potrzebujesz praktyki budowlanej to mogę ci ją zorganizować, z Cieszyna masz blisko do Katowic, Dąbrowy Górniczej czy Gliwic i pokażę ci jak budowa w praktyce wygląda.

A wygrzewanie kablami stosowane było przez Mostostal W-wa, nawet konkretny adres przytoczyłem, no ale nie doczytałeś...

Na budowie z ludzmi przy betonach spedzilem chlopcze wiecej niz Ty, super praktyku czytalem o Mostostalu, ale konkretnie jak to sie robi Wielki praktyku, ja wielki teoretyk nigdy nie betonowalem stropu z kablami grzejnymi.

I skoncz z tym zaltwianiem mi roboty gdybym kochal robote na budowie to bym tam pozostal...zreszta nie wiem czy byloby stac te Twa firme na moje uslugi

Edytowane przez jacentyy

Na budowie z ludzmi przy betonach spedzilem chlopcze wiecej niz Ty, super praktyku czytalem o Mostostalu, ale konkretnie jak to sie robi Wielki praktyku, ja wielki teoretyk nigdy nie betonowalem stropu z kablami grzejnymi.

I skoncz z tym zaltwianiem mi roboty gdybym kochal robote na budowie to bym tam pozostal...zreszta nie wiem czy byloby stac te Twa firme na moje uslugi

Wpierw byś się musiał oprócz wiedzy teoretycznej wiedzą praktyczną przedstawić, rozwiązać parę problemów bieżących, organizacyjno-technicznych. Dopiero wtedy jak byś przeszedł dalej mógłbyś o pieniądzach rozmawiać. A jak zaczynasz od kasy to wybacz odpadasz w przedbiegach. Takich to jest wielu...

W dawnych czasach dyplom inżyniera szedł do szuflady i jak pokazałeś co umiesz, mogłeś go odzyskać i odpowiednią kasę dostać.

A z tego co piszesz, to nic nie umiesz, dlatego z budowy uciekłeś bo wiedza tam potrzebna jest większa niż za biurkiem.

Edytowane przez J&D

^^

Smieszny jestes na budowie to najczesciej sa same "orly" , ktore podwykonawcow tylko doic potrafia. Do projektowania to sie w ogole nie nadaje. Wiesz jak chlopaki, inzynierowie ktorzy bezposrednio przy robocie sie udzielaja mowia o Was (edit)? Biurwy, to bylo najczestsze okreslenie takich podobnych Tobie, idz lepiej skseruj dokumenty sprzedazowe bo nadzor Wam za robote nie zaplaci...

Edytowane przez jacentyy

No i wyszło przysłowiowe szydło z worka.

Nie znasz mnie a osądy wydajesz, to do stażu pracy, to że "biurwa"jestem, itd., czyli cały czas nieświadomie potwierdzasz że jesteś internetowym trollem, bo jako anonim możesz wszystkim nawrzucać co ci paluchy wystukają na klawiaturze.

A ja cię na początku za poważną i zrównoważoną osobę miałem, jak to człowiek może się mylić.

No tak Pan wielki praktyk kota ogonem odwraca , to w koncu zes widzial te kable w szalunku czys moze tylko slyszal, czy jednak to tylko na discovery bylo ?

Przybyles na forum jako swiatowiec to chcialbym od Cuebie sie czegos nauczyc....

Edytowane przez jacentyy

Gość TwojPan
No i wyszło przysłowiowe szydło z worka.

Proponuje się raczej "nie wychylać". Sprowadzą cię do swego poziomu i zabiją praktyką.

Tutaj nie lubi się tego, czego nie ma większość na forum i jak uważa większość na forum.

To jak dyskusja z gościem, który układa taras z drewna za 300-500 pln/m2, na sosnowych czy świerkowych legarach, zaimpregnowanych drewnochronem i czeka ile mu te wspaniałe dechy wytrzymają, nie zastanawiając się ile wytrzyma konstrukcja z tej sosenki. I oczywiście, pisze przy tym poradnik.

Ot taka naturalna krótkowzroczność.