Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa ciepła a gaz

barteklwc

Recommended Posts

Dodatkowo użytkownicy PC nie poruszają tematu droższego prądu używanego w ciągu dnia. Grzeją dom nocą gdy prąd jest tańszy a w dzień płacą więcej za użytkowanie telewizora, lodówki, płyty kuchennej, odkurzacza itp. Tego już w kalkulator kosztów nie wrzucają. a taki prąd jest do 50% droższy od standardowego i ten koszt ponosi przez cały rok kalendarzowy.

. Nie zapominajmy że cały czas mamy drogi prąd w ciągu dnia i z tej oszczędności 1000-1500zł robi nam się 500-700zł

Widać kolego że nie wiesz oc zym piszesz. Ja w sierpniu wymieniam kocioł na ekogroszek na PC powietrze-woda i od miesiąca prowadzę ewidencję zużycia prądu w poszczególnych porach dnia - właśnie po to żeby sprawdzić czy opłaca się prąd dwutaryfowy. Na chwilę obecną - nie grzejąc prądem, prowadząc normalne życie już widzę że zaoszczędziłbym na taryfie G12w ok 30-40 zł w stosunku do G11 - przy obecnych rachunkach za brąd bytowy na poziomie 200 zł/miesiąc. JEŚLI dodatkowo przesunąłbym pranie i pieczenie placków na weekend oszczędności są jeszcze większe. Wiele osób już na forum o tym pisało - sam stosunek godzin tanich do drogich powoduje oszczędności, a to jak duże każdy może sobie obliczyć przy pomocy wielu dostępnych w necie kalkulatorów.

Na gaz sieciowy czekałem wiele lat, teraz kiedy w końcu będą go kłaść stwierdziłem że lepiej opłaci się PC...

• Odpowiedzi 41
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

widzę że każdy żyd swój towar chwali :) uzupełnienie co do ceny gazu, gaz u dystrybutora kosztuje w moim rejonie Lubelskie w okresach letnich od 1,40 -1,50 do 2-2,20 w sezonie zimowym. Tak wiec różnica w cenie może wahać się o 50% dla jednego domu grzanego gazem zakupionym latem wydamy 4000tys a drugi powie ze wydał 6tys jak kupuje gaz zimą. Dodatkowo użytkownicy PC nie poruszają tematu droższego prądu używanego w ciągu dnia. Grzeją dom nocą gdy prąd jest tańszy a w dzień płacą więcej za użytkowanie telewizora, lodówki, płyty kuchennej, odkurzacza itp. Tego już w kalkulator kosztów nie wrzucają. a taki prąd jest do 50% droższy od standardowego i ten koszt ponosi przez cały rok kalendarzowy. Dodatkowo koszt instalacji jest dwa razy droższy. Jeśli instalacja gazowa to koszt około 17-20tys a PC 35tys to mamy 15-18tys różnicy. Przy założeniu tańszego grzania o 1000-1500 na sezon to koszty zwrócą się po 10-15 latach. Gdzie sens gdzie logika ? Pod warunkiem że nic się nie zepsuje przez ten okres a i tak po 15latach pompa do wymiany i znowu bulimy. Nie zapominajmy że cały czas mamy drogi prąd w ciągu dnia i z tej oszczędności 1000-1500zł robi nam się 500-700zł

Po co uskuteczniasz takie kłamstwa? komu to służy?

Ty jesteś chyba takim gazownikiem, który dzwonił do mnie na jesieni z zapytaniem, dlaczego nie podłączam się do sieci.. Wykrzyczał mi przez telefon, że będę tego żałował.

Pompy do domu 200m2 spokojnie kupisz już za 20-25 tys za całą kotłownie. Prad w najdroższym przedziale nie jest droższy o 50% od taryfy G11.

Piszesz że lodówka chodzi w droższej. Tak jest w istocie, ale przez 70 godzin w tygodniu. Przez kolejne 98 godzin chodzi w taniej. Nie liczę dni ustawowo wolnych od pracy - ale jest to kolejne 10-20 dni w roku. Stad właśnie nawet Ci którzy nie grzeją prądem, osiągają mniejsze rachunki na taryfach g12w, g13.

Pozwolę sobie - aby nie być gołosłownym - wkleić link do opracowania które pomaga w wyborze taryfy. Można również pobrać z niej gotowy kalkulator zawierający wszystkie opłaty i składniki poszczególnych taryf. Wystarczy odrobina samozaparcia żeby po tygodniu obserwacji wiedzieć czy opłaca się zmienić taryfę.

http://www.pieniadzepodkontrola.pl/taryfa-g12w-g11-g12-kalkulator-kwh-porownanie-taryf-ktora-taryfa-jest-najtansza/

Oczywiście taryfę mogą zmienić również ogrzewający gazem... w końcu oni też są uzależnieni od prądu ORAZ gazu.

Edit na linkowanym blogu można znaleźć ciekawe porównanie kosztów ogrzewania różnymi paliwami. O ile przyjęta do obliczeń wartość COP równe 4 jest nieco z sufitu, to każdy może sobie z grubsza wyrobić zdanie o gazie czy prądzie.

Edytowane przez plamiak

Jeśli instalacja gazowa to koszt około 17-20tys a PC 35tys to mamy 15-18tys różnicy. Przy założeniu tańszego grzania o 1000-1500 na sezon to koszty zwrócą się po 10-15 latach. Gdzie sens gdzie logika ? Pod warunkiem że nic się nie zepsuje przez ten okres a i tak po 15latach pompa do wymiany i znowu bulimy. Nie zapominajmy że cały czas mamy drogi prąd w ciągu dnia i z tej oszczędności 1000-1500zł robi nam się 500-700zł

Pompa ciepła może się zepsuć i piec gazowy też.

Piec jest tańszy ale należy koszt jego wymiany też przyjąć w powyższej kalkulacji.

Edytowane przez d7d

Dodatkowo użytkownicy PC nie poruszają tematu droższego prądu używanego w ciągu dnia.

Zależy od taryfy. W G12as masz w dzień cenę prądu jak w G11, w nocy rekordowo niską 21gr/kWh.

W innych odmianach G12 masz też zazwyczaj dwugodzinne dzienne okienko taniej strefy. To pozwala ustawić pralkę, zmywarkę i dogrzewanie tak, by zużywały prawie 100% w taniej strefie nie tracąc wygody (opóźniony start).

Do tego G11 nikomu się nie opłaca. W taryfie G12 mamy 58% czasu drogiej strefy. Dla urządzeń pracujących ze z grubsza stałą mocą 24/7, jak lodówka, router, monitoring, alarm czy rekuperator wychodzi u mnie średnia cena 0,51zl/kWh w porównaniu z 0,57zł/kWh w G11. Tyle, że takie urządzenia nie są najbardziej energochłonne w domu - u mnie zużywają jakieś 120-150W. To u mnie jakaś 1/3 zużycia prądu bytowego. Zdecydowaną większość z reszty bytowego zużywam w taniej strefie (głównie pralka i zmywarka). Taki TV ciągnie ze 100W, sprzęt audio drugie tyle, komputer spory rozrzut - tak od 20W w energooszczędnym laptopie przy przegladaniu netu przez 100W średnio obciążony blaszak po 300-500W mocniejsza maszyna w czasie gier. Weźmy, ze mamy w domu takie cztery urządzenia ciągnące 100W po godzinie codziennie wyłącznie w drogiej strefie. Razem 4 x 100W x 1h x 365dni = 146kWh czyli raptem 95zł w porównaniu z 83,53zł przy G11 - raptem 11,47zł drożej.

Inaczej - prościej. Jak ktoś zużywa 3000kWh/r to wg cennika PGE płaci kosztów rozliczanych od kWh (czyli bez opłat miesięcznych):

G11 - 1395,30 zł

G12@58% drogiej strefy - 1252,34 zł

G12@30% drogiej strefy - 1026,63

G12as@80% drogiej strefy - 1221,19 zł

Powyższe przykłady gdy ktoś nie grzeje prądem - tylko prąd bytowy.

A jak ktoś do tego dorzuci z 6MWh/r na ogrzewanie domu i CWU w taniej strefie, to wychodzi

G11 - 4185,90zł

G12@20% drogiej strefy - 2838,06 zł

G12@10% drogiej strefy - 2596,23

G12as@27% drogiej strefy - 2275,31 zł

a taki prąd jest do 50% droższy od standardowego

Bzdura. W G11 cena u mnie to 0,5721. Droga strefa kosztuje

G12 - 0,6523zł, czyli 14% drożej - za to tania kosztuje 0,3218 zł, czyli jest tańsza od G11 o 44%

G12as - droga jak w G11, czyli 0% drożej, za to tania po 0,2143 czyli jest tańsza o 63%

G11 jest dla naiwnych albo nie potrafiących liczyć. Ewentualnie jak ktoś ma PV rozliczane proporcjonalnie do zużycia, a nie produkcji.

Dodatkowo koszt instalacji jest dwa razy droższy. Jeśli instalacja gazowa to koszt około 17-20tys a PC 35tys to mamy 15-18tys różnicy.

Nie zapomniałeś o kosztach zbiornika? Sama PC kosztuje kilkanaście tysięcy, kocioł gazowy połowę tego. Reszta kotłowni podobna. Za to jak dołożysz koszt zbiornika na gaz, to cena instalacji grzewczej wychodzi bardzo podobna.

Prawdziwe oszczędności na inwestycji masz, jak położysz kable i zainstalujesz bojler grzewczy - wtedy w niewielkim domu całe koszty (podłogówka, kotłownia, zwiększenie mocy przyłączeniowej, pociągniecie kabli zasilających) zamkną się w 10K zł.

Trochę OT: pytałem w punkcie obsługi klienta PGE o taryfę G12w (kwestie licznika, faktur itd.) i spodziewałem się że miła Pani będzie chciała zachęcić mnie do G12as... ale sama przyznała że lepsza jest G12w....

Operatorzy zniechęcają a wręcz ukrywają G12as. Minister rozporządzeniem zmusił ZE (każdy musi mieć je w ofercie) do jej utworzenia określając, by droga kosztowała tyle co w G11, a tania ma być odpowiednio tańsza. Jest tu pewien haczyk - tanie jest zużycie jest w nocy, ale tylko tyle kWh o ile wrosło zużycie ponad poziom z roku poprzedzającego rok w którym zmieniłeś taryfę na G12as. Ale jak ktoś od razu w nowym domu bierze G12as to zużycie z zeszłego roku (nawet, jak było, ale nie był to pełny rok) jest = 0kWh.

dziś uzupełnienie mojej wypowiedzi z przed kilku dni. Kolega posiadający PC powietrze w największe mrozy dogrzewa na przemiennie dom w zależności od chęci albo kominkiem w salonie albo ( o czym Wcześniej mi nie powiedział) piecem gazowym :D, dodatkowo w trakcie dzisiejszej rozmowy ze mną stwierdził że w przyszłości chyba zamontuje ogniwa na dachu ponieważ ilość prądu zużywanego przez PC jest wyższa niż zakładał oraz wyższa od ilości jaką przedstawiała jemu firma montująca urządzenie

No pewnie że założy, przecież on to wszystko wiedział zanim zapytał, a jeszcze potem mu się przypomniało że przecież znajomi mówili...A niech ma. Niech każdy ma to co sobie wybrał. Co prawda gdzieby nie czytać to droższe od LPG jest tylko grzanie opałem i prądem z COPrówne1 w G11, ale wiecie znajomi....

Kolego sajron7 załóż sobie ten gaz, może być i z tej butli, ale nie pisz takich głupot jak wyżej, bo czytać hadko.

Niekoniecznie to muszą byc głupoty, bądzmy szczerzy ile firm instalujacych PC wykonuje lub zleca wykonanie dokładnych i rzetelnych OZC. Jest to nieduzy, jesli nie mały procent wszystkich instalacji. Gdy nie ma ozc to sa szacunki na kalkulatorach firmowych lub "obliczenia: na cieplewlasciwym. Efekty jak wyzej.

Koledzy w przeciwieństwie do niektórych osób na forum ,swoich wypowiedzi nie opieram na reklamach czy opinii sprzedających dane rozwiązanie. pracowałem w handlu i wiem że sprzedający zawsze będzie chwalił swój towar. a tacy na tym forum też są ! moje wypowiedzi są oparte na oświadczeniach osób z którymi rozmawiałem i u których byłem w domu ( nie na podstawie tego że ktoś tam coś na forum napisał ). Rozmawiałem również z osobami które mają gaz w starych i nowych domach z butlą własną wynajmowaną lub gazem ziemnym. Zdania są podzielone. Nikomu nic nie wmawiam i nie wypisuje "głupot" jak tu ktoś napisał. Osobiście sam rozważałem założenie ogrzewania na pelet, prąd + ogniwa, gaz i PC. Każdy ma plusy i minusy. Każdy sam musi ocenić. Ale jak widzę jak się niektórzy wręcz kłamią odnośnie PC jakie to ma same plusy i zero minusów to moja pierwsza myśl jest taka " no chłop to sprzedaje i na priv wysyła wiadomości gdzie i co kupić "

Witajcie!

Minął sezon grzewczy i podzielę się uwagami, jak to wyglądało u mnie jeśli chozi o PC i gaz. Gaz jest wprawdzie "z rury", a nie ze zbiornika, ale różnice w cenie jednego do drugiego są do przeliczenia.

Nie koniecznie takie jak sugeruje Kolega @Greengaz. Przypomnę: "Nie znam nikogo kto mając zbiornik na własność przeszedł na gaz ziemny. Ekonomicznie bez sensu."

Mając gaz od 29.11.2018 r. i podłączając 3 kolejne klimy do Świąt BN stopniowo przechodziłem na coraz to większe wykorzystanie tych PC do ogrzewania. Nie zrezygnowałem z gazu! Zawsze jak było "na minusie" włączałem Junkersa.

- gaz od 29.11.2018 do 31.12.2018 r. - 134 m3

- gaz od 01.01.2019 do 22.05.2019 r..2019 r. - 128 m3

- energia elektryczna od 29.11.2018 r. do 22.05.2019 r. - 3682 kWh

Czyli da się pogodzić oba systemy ogrzewania. O wyższości taryf z serii G1x, do G1y nie chcę się wypowiadać, gdyż prąd miałem "za darmo" (z PV).

Wracając do gazu ze zbiornika:

Widziałem w jednej z firm, która potrzebowała do celów technologicznych gazu że do czasu przejścia na zbiorniki używali butli 33 kg na gaz płynny. Butle były połączone równolegle po trzy.

Nie wiem, czy nadal takie butle są w użyciu (dopuszczone do eksploatacji), ale jeśli są to może być to alternatywą, dla tych którzy zdecydują się na PC i gaz.

Nie jestem sprzedawcą ani pomp ciepła, ani gazu w żadnej postaci

Witam,

kolejny raz odgrzewany starego kotleta-trudno.Odnośnie gazu ziemnego i PC P/W.

Ponownie odniosę się do kilku spraw :

1.jeśli w porównywanych domach jest OP , to wg średniej mamy tak :

1kWh gazu ok 0,20 pln brutto (z wszystkimi opłatami), konwersja „umowna”

1kWh energii elektrycznej ok 0,09 pln brutto (z przesyłem) np z mojej G12W , ok 80% w T2, średni COP ok 3.5

2.koszty energii dla całego domu w dwóch taryfach np G12W-u mnie przy grzejnikach mam na cały dom ok 60% w T2 (średni koszt 1kWh ok 0,42pln brutto, w G11 ok 0,50 pln brutto miałem do wyboru wtedy), całe „naginanie” życia pod T2 to raptem zmywarka i czasem pralka (oczywiście jeśli to nie koliduje z bieżącymi potrzebami ).Użytkownicy z OP mają znacznie mniejszą średnią za cały dom

3.koszty instalacji są zazwyczaj nie znacznie większe przy PC o ok 5 000pln (zdarzają się nawet zbliżone), kondensat swoje kosztuje ( ma najlepszą sprawność przy gazie) , instalacja swoje też kosztuje, przeglądy także.

4.PC ma możliwość chłodzenia , a gaz nie-klimat wariuje i na poddaszach pomimo dobrej izolacji , bywa ukrop

5.przy gazie koszt eksploatacji będzie zawsze , przy PC montując fotowoltaikę możemy wyeliminować lub znacznie zmniejszyć fizyczny koszt w budżecie domowym.Obecnie mamy kilka możliwości w zakresie dotacji , do tego szykujące się podwyżki prądu- tylko przyśpieszają decyzje w tym kierunku.

6.koszty naprawy -teoretycznie droższa w naprawie jest PC (sprężarka) , tylko nie słychać o awarii jakiejś nie chińskiej PC

Każdy może sobie wyrobić zdanie- są plusy i minusy każdego rozwiązania.

Poniżej link do podobnej dyskusji

https://forum.muratordom.pl/showthread.php?345028-Gaz-ziemny-vs-powietrzna-pompa-ciep%C5%82a/page74

Pzdr

PS

Odnośnie nieprawidłowego doboru PC- piec gazowy też można dobrać za mały i też trzeba będzie się dogrzewać w mrozy...

Edytowane przez bobrow
Uzupełnienie

Koledzy w przeciwieństwie do niektórych osób na forum ,swoich wypowiedzi nie opieram na reklamach czy opinii sprzedających dane rozwiązanie. pracowałem w handlu i wiem że sprzedający zawsze będzie chwalił swój towar. a tacy na tym forum też są ! moje wypowiedzi są oparte na oświadczeniach osób z którymi rozmawiałem i u których byłem w domu ( nie na podstawie tego że ktoś tam coś na forum napisał ).

Jeden Pan powiedział drugiemu Panu, że jest źle.

Że cała ta pompa ciepła jest zupełnie ble

Drugi Pan rzekł ową prawdę objawioną forumowej gawiedzi

Obruszona gawiedź wysyła zatem Panu podpowiedzi

A to, że moc za mała, a to, że chałupa dziurawa

A to, że pierwszy Pan....tu podejrzana sprawa...

Też głupstwa plecie, celowo?, przypadkiem?, z roztargnienia?

A przecież proste są to do rozwikłania zagadnienia

Urządzenie musi dostarczyć tyle ciepła do domu

Aby pokryć jego straty i nie było zimno nikomu

Jak jego moc za mała, to na nic techników starania

Pan pierwszy inną machinę załącza do grzania

I tu do sedna przechodzimy zagadnienia

Urządzenie nie ma fundamentalnego znaczenia !!!

Człowiek je montuje, choć nie wie jak działają

Ale wie, że źle, że za drogo, że reklamy kłamią

Morał? Nie słuchać opowieści pierwszego Pana

Zdobyć wiedzę, ustalić możliwości, poznać arkana

Wybrać mądrze, bez uprzedzeń gaz....

albo pompę ciepła, oby w sam raz !!!!

• Like 3