Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przewiert w zewnętrznej ścianie budynku do ziemi

dkpl

Recommended Posts

Dzień dobry, uszanowanie dla wszystkich forumowiczów :cool:

Szukam porady. Chcę się przewiercić z garażu na zewnątrz 3 rurkami (garaż jest w bryle budynku):

1. 25mm HDPE (PRZEWIERT 1)

2. 2x 12mm mikrorurka (PRZEWIERT 2 - dwie sztuki)

Problem: Chcę, aby przewierty wychodziły w ziemi. Ta ściana jest jedyną, na której mogę sensownie wykonać przewiert, ale niestety względy estetyczne uniemożliwiają zrobienie ich ponad poziomem gruntu.

I w związku z tym mam pytania:

1. Jak zabezpieczyć te przewierty od zewnętrznej strony? Najbardziej boję się zawilgocenia ścian i podciągania kapilarnego.

2. Czy dam radę przewiercić się metrowym wiertłem SDS MAX (25mm) i SDS+ (12mm) czy mogą być jakies problemy?

3. Mogę spodziewać się innych problemów?

Załączam rysunek poglądowy. Linie przecinają się, ale przewierty nie będa się przecinać - będa wykonywane na różnej szerokości ściany, a rysunek to rzut od boku.

Za wszelkie uwagi, sugestie i rady z góry serdecznie dziękuję.

Pozdrawiam

przewierty.jpg

• 2 weeks później...
Przez scianę konstrukcyjną moze byc nawet pod sufitem. Potem pionowo pod styropianem choćby do samej ławy.

A jak musi być pod ziemią - to piana ZK - najposciej Polynor.

Kaizen - dzięki, zastosowałem Polynor.

Pytanie:

Aktualnie piana mi mocno odstaje od ściany. Czy mogę ją obciąć? (bez obcięcia prawdopodobnie odpadnie przy zasypywaniu)

Zastanawiam sie też, czy może na wszelki wypadek nie posmarować tego jeszcze jakąś masą bitumiczną? Tak dla swojego spokoju. Tylko nie wiem jaka byłaby dobra - i najlepiej łatwo dostępna w małych ilościach :D