dkpl 06.10.2018 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Dzień dobry, uszanowanie dla wszystkich forumowiczów Szukam porady. Chcę się przewiercić z garażu na zewnątrz 3 rurkami (garaż jest w bryle budynku): 1. 25mm HDPE (PRZEWIERT 1) 2. 2x 12mm mikrorurka (PRZEWIERT 2 - dwie sztuki) Problem: Chcę, aby przewierty wychodziły w ziemi. Ta ściana jest jedyną, na której mogę sensownie wykonać przewiert, ale niestety względy estetyczne uniemożliwiają zrobienie ich ponad poziomem gruntu. I w związku z tym mam pytania: 1. Jak zabezpieczyć te przewierty od zewnętrznej strony? Najbardziej boję się zawilgocenia ścian i podciągania kapilarnego. 2. Czy dam radę przewiercić się metrowym wiertłem SDS MAX (25mm) i SDS+ (12mm) czy mogą być jakies problemy? 3. Mogę spodziewać się innych problemów? Załączam rysunek poglądowy. Linie przecinają się, ale przewierty nie będa się przecinać - będa wykonywane na różnej szerokości ściany, a rysunek to rzut od boku. Za wszelkie uwagi, sugestie i rady z góry serdecznie dziękuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Nie możesz przewiercić powyżej poziomu gruntu, a niżej zejść pod termoizolacją? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkpl 06.10.2018 19:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Nie możesz przewiercić powyżej poziomu gruntu, a niżej zejść pod termoizolacją? Masz na mysli coś takiego? (załącznik) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 06.10.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2018 Przez scianę konstrukcyjną moze byc nawet pod sufitem. Potem pionowo pod styropianem choćby do samej ławy. A jak musi być pod ziemią - to piana ZK - najposciej Polynor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dkpl 15.10.2018 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Przez scianę konstrukcyjną moze byc nawet pod sufitem. Potem pionowo pod styropianem choćby do samej ławy. A jak musi być pod ziemią - to piana ZK - najposciej Polynor. Kaizen - dzięki, zastosowałem Polynor. Pytanie: Aktualnie piana mi mocno odstaje od ściany. Czy mogę ją obciąć? (bez obcięcia prawdopodobnie odpadnie przy zasypywaniu) Zastanawiam sie też, czy może na wszelki wypadek nie posmarować tego jeszcze jakąś masą bitumiczną? Tak dla swojego spokoju. Tylko nie wiem jaka byłaby dobra - i najlepiej łatwo dostępna w małych ilościach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts