dedert 09.10.2018 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 (edytowane) Witam. Robiliśmy projekt indywidualny, jednakże pod sam koniec wpadły nam pomysły jak zwiększenie kąta dachu z 30st na 35 żeby było więcej miejsca na strychu, dodanie balkoników nad wejściem i tarasem, dodanie okienka w łazience, przesuniecie jednego okna w pokoju w lewo.Projektant powiedział że projekt już wysłał do starostwa celem uzyskania pozwolenia, chociaż mieliśmy odbyć jeszcze jedno spotkanie omawiające projekt no ale cóż. Powiedział też że część zmian można bez problemu zrobić podczas budowy, byle by nie przekraczały kubatury budynku (możliwa jest ewentualna odchyłka rzędu chyba 2% w kwestii wielkości domu). Czy orientuje się ktoś czy któreś z tych powyższych można wykonać bez większych dopłat? Czy dodanie balkoników zwiększa kubaturę domu? Nie podoba nam się tez również zakończenie od strony wschodniej dachu nad garażem, tak jakby projektant nie miał pomysłu co z tym zrobić. Nasz majster będzie typowym dekarzem i pewnie zaproponuje inne ciekawsze rozwiązanie, pytanie tylko czy można odbiegać od rozwiązania z projektu? Edytowane 9 Października 2018 przez dedert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 09.10.2018 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 O dopłaty to pytaj projektanta - bo to on wycenia swoją pracę a to jemu płacisz za zmiany w projekcie które można zrobić na każdym etapie (ale czasami trzeba przejść ścieżkę urzędniczą - część obowiązkowo, część zależy od decyzji projektanta). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 09.10.2018 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 No właśnie interesuje mnie ta część urzędnicza. O dachu wspominałem mu już wcześniej i wspomniał że to już na etapie budowy będziemy zmieniać, nie mówił oczywiście nic o dopłacie za to. Owy projektant (czy też właściwie kierownik projektu, bo to on ma ludzi od rysowania) będzie kierownikiem budowy wiec myślę że na kilka drobniejszych zmian machnie ręką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal_wro 09.10.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 Jak dla mnie wszystkie wymienione zmiany są zmianami istotnymi: zmiana kąta nachylenia połaci, balkony, okna. Takie rzeczy należy zrobić teraz projektem zamiennym. To że kierownik machnie na to ręka to nie znaczy że nadzór odbierze. Generuje nadzór zazwyczaj nie przychodzi na odbiory, ale jeśli komuś zajdziesz za skórę i zmierzy Ci ten kat nachylenia połaci, nie wspominajac o balkonach to może być kiepsko. Ja bym nie ryzykował. Cisnij tego projektanta, żeby od razu robił projekt zamienny i śpij spokojnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ŁUKASZ ŁADZIŃSKI 09.10.2018 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Października 2018 zwiększenie kąta dachu z 30st na 35 - zmiana istotna - zmiana kubatury i wysokości budynkudodanie balkoników nad wejściem i tarasem- zmiana istotna - zmiana powierzchni zabudowy ( zagospodarowania działki ) + zmiany konstrukcyjne budynkudodanie okienka w łazience- zmiana istotna - jeżeli dotyczy ściany w odległości 3m od gr.działki- zmiana nieistotna - jeżeli dotyczy ściany w odległości nie mniejszej niż 3m od gr.działkiprzesuniecie jednego okna w pokoju w lewo- zmiana nieistotna o klasyfikacji zmian ( istotna / nieistotna ) decyduje projektant obiektu !!!i w zależności od tego mamy, albo :- wpis do dziennika budowy i rys zamienny ( dla zmian nieistotnych )- projekt zamienny ( dla zmian istotnych ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts