Moville 10.10.2018 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Witam Mam problem z nowo założonym bojlerem firmy kospel przy rozpalaniu pieca i grzanie wody tylko w bojlerze leci mi woda przez zawor bezpieczeństwa robi się większe ciśnienie wyrzuca wodę przez ten zawor , zawor mam założony 6 bar zwrotny gdy odkrece ciepła wodę przestaje lecieć w czym jest problem czy pomoże założenie 8 bar zawor czy po prostu trzeba czasu aż się unormuje i wyrzuci z układu całe powietrze z góry dziękuję i proszę o pomoc pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2018 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Pomoże Ci reduktor ciśnienia wody, raczej nic się samo nie unormuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Reduktor +naczynie przeponowe do CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.10.2018 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Naczynie przeponowe na zasilaniu (na CWU to chyba jako wylęgarnia legionelli).Tylko po co ten zwrotny? Reduktor nie pusci cisnienia z sieci - ale nie zmniejszy ciśnienia w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cezary.pl 10.10.2018 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Reduktor nie pusci cisnienia z sieci - ale nie zmniejszy ciśnienia w instalacji. Tylko geniusz mógł coś takiego wymyślić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 10.10.2018 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 heh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.10.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Tylko geniusz mógł coś takiego wymyślić No, fajny wynalazek. W sieci 6 bar, a u mnie ustawione 1,5 i tyle trzyma. W druga stronę, jak w sieci 1,5 bara a u mnie bojler nagrrzal i rozszerzył wodę zwiekszając jej ciśnienie do 6 bar nic nie zrobi. Do tego potrzeba upuscić wody (co robi zawor) albo sprężyć powietrze i wpuszczajac wodę do jakiegoś zbiornika. Taki zbiornik nazywa się naczyniem przeponowym. Ktoś, kto twierdzi, ze reduktor cisnienia rozwiaże powyższy problem nie ma pojęcia jak działa reduktor. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2018 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Kto powiedział że naczynie na zasilaniu?Ma być na dolocie zimnej wody z sieci.Zawór odcinający-zawór zwrotny,naczynie na trójniku,ZB 6bar na trójniku-zasobnik.Elementarz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.10.2018 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Kto powiedział że naczynie na zasilaniu?Ma być na dolocie zimnej wody z sieci. Przeciez to to samo. Zawór odcinający-zawór zwrotny,naczynie na trójniku,ZB 6bar na trójniku-zasobnik.Elementarz Elementarz nie zaleca grupy bezpieczeństwa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kondensat 10.10.2018 22:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Przecież grupa bezpieczeństwa to to samo) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 10.10.2018 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Przecież grupa bezpieczeństwa to to samo) Grupa ma jeszcze co najmniej taki drobiazg, jak zawor bezpieczenstwa. Pewnie stąd nazwa. Manometr też chyba jest w standardzie? Za to nie ma naczynia przeponowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moville 11.10.2018 18:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Dzięki za odpowiedzi moja instalacja to obieg otwarty rozumie że będę musiał zastosować naczynie przeponowe aby uniknąć przelewania się wody z zaworu bezpieczeństwa pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 11.10.2018 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Tylko geniusz mógł coś takiego wymyślić U mnie także zawór bojlera czasami upuszcza wodę. Na reduktorze 3 bar. Zawór z bojlera na 6. Przy grzaniu wody CWU w bojlerze elektrycznym, puszcza. Obniżyłem temperaturę na bojlerze temp wody do połowy, czasami puszcza. Przy większym nastawie, zawsze. Ciśnienie w instalacji u mnie wtedy wzrasta do 6bar. Patrzyłem na reduktorze z wodociągów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Moville 12.10.2018 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Spytam się o jeszcze jeden szczegół czy zawor bezpieczenstwa musi być w pionie czyli strzałka w dół czy moze być w poziomie jest jakaś różnica z góry dziękuję i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.10.2018 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Naczynie przeponowe na zasilaniu (na CWU to chyba jako wylęgarnia legionelli). Tylko po co ten zwrotny? Reduktor nie pusci cisnienia z sieci - ale nie zmniejszy ciśnienia w instalacji. Przeciez to to samo. Elementarz nie zaleca grupy bezpieczeństwa? oj Kaizen, Kaizen, tyle lat na forum, tyle postów i jeszcze sie nie nauczyłeś czytać ze zrozumieniem? przecież kondensat wyraźnie napisał .Zawór odcinający-zawór zwrotny,naczynie na trójniku,ZB 6bar na trójniku-zasobnik.Elementarz ZB = zawór bezpieczeństwa kolejna sprawa, to ta wylegarnia legionelli. jak legionella? jaka legionella? A słyszał o przepływowych naczyniach przeponowych z atestem PZH do cwu??? zwykłych sie nie montuje, tylko przepływowe, no ale ci co niesłyszeli o takowych to montuja zwykłe i póxniej piszą takie bzdury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2018 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 zwykłych sie nie montuje, tylko przepływowe, no ale ci co niesłyszeli o takowych to montuja zwykłe i póxniej piszą takie bzdury Zgodnie z atestem "zwykle" nadaja się do wody pitnej. Instrukcja mojego bojlera wymaga zwyklego naczynia przeponowego na zasilaniu dla zachowania gwarancji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 12.10.2018 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Przepływowy jest tylko Reflex DD pozostałe maja atest PZH ale tylko dotyczący samych materiałów. Głównie chodzi o to, aby w takim zbiorniku woda nie stała. Ja znalazłem tylko jeszcze jedna firmę która robi takie zbiorniki przepływowe i to nawet skuteczniej. Niestety jak na zbiornik cena zabija i trudno go dostać w PL. Kazdy zbiornik CWU wymaga zbiornika przeponowego i to nie tylko do zachowania gwarancji, ale dla bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 12.10.2018 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2018 Kazdy zbiornik CWU wymaga zbiornika przeponowego i to nie tylko do zachowania gwarancji, ale dla bezpieczeństwa. Od bezpieczenstwa, to są zawory bezpieczeństwa. Brak zbiornika [rzeponowego ma tylkomtakie konsekwencje, jak w pierwszym poście tego wątku. Atest jest na urządzenia. Materialy nie są nawet tam wymienione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 13.10.2018 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 .......... Atest jest na urządzenia. Materialy nie są nawet tam wymienione. a urządzenie jest z powietrza? czy czego innego wyimaginowanego? tam wyraźnie jest napisane, ze produkt(urządzenie=materiały) odpowiada wymaganiom higienicznym, natomiast atest nie dotyczy parametrów technicznych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts