Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nowy bojler

Moville

Recommended Posts

Witam

Mam problem z nowo założonym bojlerem firmy kospel przy rozpalaniu pieca i grzanie wody tylko w bojlerze leci mi woda przez zawor bezpieczeństwa robi się większe ciśnienie wyrzuca wodę przez ten zawor , zawor mam założony 6 bar zwrotny gdy odkrece ciepła wodę przestaje lecieć w czym jest problem czy pomoże założenie 8 bar zawor czy po prostu trzeba czasu aż się unormuje i wyrzuci z układu całe powietrze z góry dziękuję i proszę o pomoc pozdrawiam

Tylko geniusz mógł coś takiego wymyślić:D

No, fajny wynalazek. W sieci 6 bar, a u mnie ustawione 1,5 i tyle trzyma.

W druga stronę, jak w sieci 1,5 bara a u mnie bojler nagrrzal i rozszerzył wodę zwiekszając jej ciśnienie do 6 bar nic nie zrobi. Do tego potrzeba upuscić wody (co robi zawor) albo sprężyć powietrze i wpuszczajac wodę do jakiegoś zbiornika. Taki zbiornik nazywa się naczyniem przeponowym.

Ktoś, kto twierdzi, ze reduktor cisnienia rozwiaże powyższy problem nie ma pojęcia jak działa reduktor.

Tylko geniusz mógł coś takiego wymyślić:D

U mnie także zawór bojlera czasami upuszcza wodę.

Na reduktorze 3 bar.

Zawór z bojlera na 6.

Przy grzaniu wody CWU w bojlerze elektrycznym, puszcza.

Obniżyłem temperaturę na bojlerze temp wody do połowy, czasami puszcza.

Przy większym nastawie, zawsze.

Ciśnienie w instalacji u mnie wtedy wzrasta do 6bar.

Patrzyłem na reduktorze z wodociągów.

Naczynie przeponowe na zasilaniu (na CWU to chyba jako wylęgarnia legionelli).

Tylko po co ten zwrotny?

Reduktor nie pusci cisnienia z sieci - ale nie zmniejszy ciśnienia w instalacji.

Przeciez to to samo.

Elementarz nie zaleca grupy bezpieczeństwa?

oj Kaizen, Kaizen, tyle lat na forum, tyle postów i jeszcze sie nie nauczyłeś czytać ze zrozumieniem?

przecież kondensat wyraźnie napisał

.Zawór odcinający-zawór zwrotny,naczynie na trójniku,ZB 6bar na trójniku-zasobnik.Elementarz

ZB = zawór bezpieczeństwa

kolejna sprawa, to ta wylegarnia legionelli. jak legionella? jaka legionella?

A słyszał o przepływowych naczyniach przeponowych z atestem PZH do cwu???

zwykłych sie nie montuje, tylko przepływowe, no ale ci co niesłyszeli o takowych to montuja zwykłe i póxniej piszą takie bzdury

zwykłych sie nie montuje, tylko przepływowe, no ale ci co niesłyszeli o takowych to montuja zwykłe i póxniej piszą takie bzdury

Zgodnie z atestem "zwykle" nadaja się do wody pitnej. Instrukcja mojego bojlera wymaga zwyklego naczynia przeponowego na zasilaniu dla zachowania gwarancji.

Przepływowy jest tylko Reflex DD pozostałe maja atest PZH ale tylko dotyczący samych materiałów.

Głównie chodzi o to, aby w takim zbiorniku woda nie stała. Ja znalazłem tylko jeszcze jedna firmę która robi takie zbiorniki przepływowe i to nawet skuteczniej. Niestety jak na zbiornik cena zabija i trudno go dostać w PL.

Kazdy zbiornik CWU wymaga zbiornika przeponowego i to nie tylko do zachowania gwarancji, ale dla bezpieczeństwa.

Kazdy zbiornik CWU wymaga zbiornika przeponowego i to nie tylko do zachowania gwarancji, ale dla bezpieczeństwa.

Od bezpieczenstwa, to są zawory bezpieczeństwa. Brak zbiornika [rzeponowego ma tylkomtakie konsekwencje, jak w pierwszym poście tego wątku.

Atest jest na urządzenia. Materialy nie są nawet tam wymienione.

..........

Atest jest na urządzenia. Materialy nie są nawet tam wymienione.

a urządzenie jest z powietrza? czy czego innego wyimaginowanego?

tam wyraźnie jest napisane, ze produkt(urządzenie=materiały) odpowiada wymaganiom higienicznym, natomiast atest nie dotyczy parametrów technicznych