walent 10.10.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2018 Witam, mam wybudowany dom parterowy z użytkowym poddaszem (skosy lane), parter 130 m2, poddasze 40 m2, Klatka schodowa na poddasze jest otwarta, będą wykonywane dwa obiegi ogrzewania góra i dół. Przez kilka lat nie będę w ogóle mieszkał na poddaszu . W zimie ogrzewanie na górze, mam zamiar włączyć na minimum, tak tylko żeby mi woda w rurach nie pozamarzałą. A dół będę ogrzewał normalnie tak żeby mieszkać. I mam pytanie czy ciepło z dołu będzie uciekać mi do góry, czy będzie to energooszczędne ogrzewanie? Czy będę czuł chłód na dole, idący z poddasza. Czy przez to będę zużywał więcej gazu aby ogrzać dół. Proszę o wymiany doświadczenia i porady. Mam możliwość oddzielenia się , mogę na poddaszu wybudować ściankę i wstawić drzwi i odciąć się od dołu, a więc od dołu do góry zostaje otwarta potężna wysoka klatka schodowa, a dopiero u góry na stropie drzwi ze ścianką. Czy to ma sens, czy może zostawić to jednak otwarte ( bo tak bym wolał, żeby zostawić otwarte). Proszę o porady, zależy mi n a oszczędnym ogrzewaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redbox 11.10.2018 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 a ja Ci doradze tak: albo ogrzewasz albo nie ogrzewasz. Juz widziałem u rodziców skutki "troche grzejemy zeby woda niezamarzła" i pozniej na scianach grzyby przebarwienia itp. Jak chcesz zrobic przy okazji ogrzewanie na górze to odetnij całkiem obieg, nie zalewaj wodą i nie grzej. Wg mnie najgorsze co mozna zrobić to wychładzać i ogrzeać pomieszczenie. Jeżeli chcesz to oddziel to drzwiami ( o ile możesz), oczywiscie ociepl i zostaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareks77 11.10.2018 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2018 Większych oszczędności nie przewiduję. Ze względu na fakt że to z reguły ciepłe powietrze idzie do góry powiew zimnego będziesz odczuwał raczej tylko na schodach i to od któregoś poziomu.Wszystko zależy jaką chcesz tam utrzymywać temperaturę bo jeśli minimum to faktycznie ochrona przed zamarzaniem to w domu z otwartą klatką schodową może okazać się że doprowadzamy do efektu w którym mniejsza liczba grzejników ogrzewa prawie taką samą powierzchnię.Ponadto u siebie podczas budowy i wykańczania kiedy to stosowałem minimalne temperatury w granicach 15 - 18*C na klatce schodowej stwierdziłem występowanie notorycznego przeciągu który powodowało ciepłe powietrze z dołu idące ku górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
walent 13.10.2018 17:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 I co w tym wypadku zrobiłeś, oddzieliłeś dół od góry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts