Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dopuszczalna powierzchnia garażu w domu jednorodzinnym?Garaż dwa razy większy jak dom

mlodyzz

Recommended Posts

Czy zagospodarowanie przestrzenne określa SPOSÓB zagospodarowania tego co jest pod gruntem?

Adam M.

W tym przypadku chyba nie (nie widzieliśmy całego tekstu MPZP). Teoretycznie MPZP może ograniczać np. liczbę kondygnacji podziemnych, ich wysokość albo całkowitą powierzchnię. Można napisać w definicji czy podziemna kondygnacja wlicza się do całkowitej powierzchni zabudowy. Przypomnę, że Warunki Techniczne nie ustalają wymagań odległości od granicy działki dla kondygnacji podziemnych. Ponadto zabudowa podziemna jest najmniej uciążliwa dla sąsiadów (zacienienie, przysłanianie, itp) pomijając uciążliwość wykopów w trakcie budowy.

Mnie najbardziej bulwersuje w całej tej zabawie, że to urzędnik wg własnego widzimisię może blokować prawo zabudowy własnej działki. Za chwilę okaże się, że innemu sąsiadowi jednak urzędnik wyda decyzję na 10 garaży i powie "no bo wie pan do 10 garaży to jeszcze by przeszło, ale 14 to już przesada". Taki system jest korupcjogenny. Żeby uniknąć takich sytuacji wymyślono bardziej cywilizowany system: społeczność lokalna wybiera radnych, a radni uchwalają MPZP dla większego obszaru. Inna sprawa, że jednym podpunktem w MPZP mogą cię z milionera zrobić dziadem bezdomnym, ale po to są wybory lokalne, żeby ich rozliczyć. Takie rozwiązanie, że urzędnik mówi z zasady "nie, bo nie" to jest jeszcze większa dżungla niż wuzetki, które i tak są patologią.

Prawie rok bujałem się z moim pozwoleniem na budowę. Niestety tak samo miałem pytania, ale oni powiedzieli, żeby złożyć PnB to się będą odnosić, bo tak naprzód nie mogą powiedzieć. Nie wspomnę o tym, że ja przez ponad rok śledziłem konsultacje publiczne nowych Warunków Technicznych

https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/12285403/katalog/12353157

i wiedzieliśmy z architektem, które dokładnie punkty będą dla nas lepsze,

to urzędnicy mówili, że oni dopiero doczytują jeden konkretny paragraf jak się pojawi problem. Najchętniej to by wszystkim zablokowali budowy bo tak najbezpieczniej. Dlatego prawo chroni inwestora przed samowolą urzędniczą. Sąsiad miał wiele zastrzeżeń, a ponieważ mój projekt spełnia wszystkie przepisy, to urzędnik musiał napisać (cytat z mojego PnB):

Zgodnie z art. 35 ust.4 ustawy Prawo budowlane „W razie spełnienia wymagań określonych w ust. 1 oraz w art. 32 ust. 4, właściwy organ nie może odmówić wydania decyzji o pozwoleniu na budowę.

I sądzę, że tym przepisem powinieneś się podeprzeć.

Edytowane przez Lew2

Dziękuję za podpowiedzi widzę że z niektórych napewno skorzystam. Te 40 garaży to budowali ponad 20 lat temu wiec MPZP nie było i kiedyś było dużo łatwiej. A ja bym wolał żeby sąsiad postawił mi garaże bliżej granicy bez okien niż tak jak tam jest bloki 4 piętrowe gdzie robisz sobie grilla czy się opalasz a na balkonie stoją pala fajki i się gapia. W planie jest zapis że usługi nie mogą przekroczyć 30% zabudowy a co z takim zapisem jak w domu będą dwa mieszkania a ja wynajmę je odpłatnie dla dwóch rodzin to co już wtedy jest dom w 100% usługowy? Bo nie mieszka właściciel to te chore polskie prawo.

Znowu pytasz?

Zapytaj czy za wynajem garażu płacą i czy zysk przy tym powstaje.

Zapytaj czy od zysku jest haracz.

Adam M.

Adam, daj sobie luz.

Temat dotyczy możliwości budowy wielostanowiskowego garażu a nie haraczy, zysków i podatków zwłaszcza w twojej interpretacji.

Sam sobie odpowiadaj na swoje namolne wątpliwości.

Czy w Polsce jest zabronione posiadanie 14 samochodow?

Jak ktoś jest ich kolekcjonerem to potrzebuje garaż do ich przechowywania.

Zwlaszcza że mogą być takie ktore są droższe od domu.

Miałem znajomego ktory kolekcjonowal Rolls-Royce. Miał ich 6 sztuk a jeden był wart $250 tysięcy.

Miał dom z 7 garażami.

Nie jest zabronione, pod warunkiem że nie pchasz się z tymi swoimi 14-ma autami pod okno sąsiada i nie rozpychasz łokciami ogrodzenia, żądając respektowania Twoich wyimaginowanych praw. Najpierw są ludzie później samochody, najpierw jest cisza, później hobby, najpierw jest spokój, później zabawa, w tej kolejności. Jesteś kolekcjonerem stać cię na 14 aut zabytkowych to kup działkę pod lasem na skraju wsi i nie zakłócaj spokoju na osiedlu. Sąsiedztwo kolekcjonera aut może być znośne, ale sąsiedztwo wynajmowanych garaży już może być uciążliwe, w MPZP czepiają się koloru dachu bo zakłóca symetrię i jednakowość otoczenia, a można się wpierniczyć garażami i autami i ma być ok ... jak to się nazywa fachowo ?

Odnosisz się do tego przypadku opisanego przez autora tematu czy tak ogólnie wylewasz swoją frustrację?

Niestety prawo jest jakie jest i nie można komuś zabronić czegoś co nie jest prawem zabronione.

I do jednego i do drugiego się odnoszę. Możesz robić coś nie jest zabronione prawem ale nie miej później pretensji że sąsiedzi będą cię przeklinać. To jest właśnie bolączka naszych czasów kiedy prawem i przepisami reguluje się kwestie typowo ludzkie. W życiu można robić wszystko co nie jest zabronione, ale można też żyć i nie być ch...jem. Taka drobna różnica a jednak jakość życia znacznie lepsza i dla samego siebie i dla otoczenia. EOT