Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...........................

Ps. W kwestii Sajgonu i wyłączania: mam na oku także inną działkę – 0,6 ha, w MPZP cała budowlana. Jeśli chciałbym sobie wyłączyć, załóżmy, to bezpłatne 0,05 ha, to urzędasy mogą mi wyłączyć całe 0,6 ha?! W końcu nie mam 1 ha, zatem nie mam gospodarstwa rolnego, więc niech płacę jak miastowy:)

Od razu dziękuję za wszelką pomoc.

urzędasy nie mają podstaw prawnych na wyłączenie z produkcji rolniczej ani jednego kawałka Twojej działki(załóżmy, ze ja kupiłeś) Wyłączasz tyle ile chcesz, natomiast w momencie wybudowania się, zmienią kwalifikacje gruntu na B i tu nie masz wiele do gadania, nie mniej jednak przy tak dużej działce, będziesz mógł wnioskować o zmianę klasyfikacji mniejszej części. to jest bezpłatne.

i pamiętaj: wyłączenie z produkcji rolniczej to jest zupełnie inna czynność niż zmiana klasyfikacji gruntu i występuje zupełnie w innym okresie inwestycji

Klasyfikacja to oznaczenie typu Ł-łąki, R-teren rolny, Ps-pastwiska, B-teren zabudowany itd.itp.

Natomiast I II III IV V VI itd z różnymi literkami to jest klasa gruntu i nie ma nic wspólnego z klasyfikacją.

Piszesz IVA jako klasę a jaka klasyfikacja?

Ja np.teraz mam PsIII czyli pastwiska klasy trzeciej. Jak zakończę budowę to gmina zmieni mi na BIII czyli teren zabudowany klasy trzeciej.

Jeśli geodeta wytyczał ci budynek (a powinien) to powinieneś podpisać wniosek o zmianę użytku w EGiB i RIII zostanie zmienione na Bp. Po inwentaryzacji na zakończenie budowy ponownie wniosek o zmianę i ujawnienie budynku, wtedy Bp zostanie zmienione na B lub Br-RIII jeśli jesteś rolnikiem. O co chodzi? O pieniążki, o stawkę podatku :(

Jeśli geodeta wytyczał ci budynek (a powinien) to powinieneś podpisać wniosek o zmianę użytku w EGiB i RIII zostanie zmienione na Bp. Po inwentaryzacji na zakończenie budowy ponownie wniosek o zmianę i ujawnienie budynku, wtedy Bp zostanie zmienione na B lub Br-RIII jeśli jesteś rolnikiem. O co chodzi? O pieniążki, o stawkę podatku :(

nie koniecznie, w mojej okolicy były tyczone budynki w tym roku na przełomie wiosna -lato i nie ma żadnej zmiany klasyfikacji gruntu do dzisiaj. Jak było R i Ps tak jest do dzisiaj. Natomiast dopiero jak były odbiory geodezyjne(powykonawcze) dopiero wtedy zmieniało się na Bp a po odbiorze budynku zmieniało sie na czyste B