MarcinPP 13.10.2018 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Witam. Niedawno skończyli mi dach, wydawało mi się, że jest całkiem OK, ale na słońcu na szczytach domu widać wgniecenia. W dni pochmurne jakoś mocno nie rzucało się to w oczy. Wygląda to trochę tak jakby tą blachę zbyt mocno przykręcili wkrętami ale fachowcem nie jestem. Załączam dwa zdjęcia, co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 13.10.2018 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2018 Słuchaj zapłaciłeś za fachowców z wykształceniem co najmniej doktorat, po studiach, więc trzeba się przyzwyczaić do takiego wyglądu. Usługi dekarskie są w cenie i nie można wybrzydzać, trzeba przyjąć to co jest bo jeśli tak zrobili to znaczy że to jest jedyny słuszny wygląd, a jak Ci się nie podoba to znaczy że się nie znasz nigdy dachu nie widziałeś, albo jesteś tylko jednorazowym teoretykiem co w porównaniu z doświadczonymi praktykami z wszechwiedzą na temat dachów to nawet nie masz prawa się odzywać. Zapłać, skul uszy, przecież to ich dach nie Twój. Sorry nie mogłem się powstrzymać, po prostu dekarzy mam powyżej uszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 14.10.2018 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Tak swoją drogą to tą więźbę tak patrząc po zdjęciach to jakąś delikatną masz, krokwie jakieś chude się wydają, nie mówiąc o murłacie. Pokrycie blachą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.10.2018 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Posadź drzewo wieczniezielone (świerk, sosna wejmutka...) aby przesłonić słońce w niekorzystnym dla dachu położeniu i po problemie. Budowa to sztuka kompromisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robos2234 14.10.2018 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Posadź drzewo wieczniezielone (świerk, sosna wejmutka...) aby przesłonić słońce w niekorzystnym dla dachu położeniu i po problemie. Budowa to sztuka kompromisów. jakich kompromisów ? budowa to walczenie o to za co płacisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 14.10.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Pytanie z jakiej półki byli dekarze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinPP 14.10.2018 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Tak swoją drogą to tą więźbę tak patrząc po zdjęciach to jakąś delikatną masz, krokwie jakieś chude się wydają, nie mówiąc o murłacie. Pokrycie blachą ? Krokiew 8x16, murłata 14x14 i podciągi 14x25, tak blachodachówka. Dachówka za ciężka, trzeba było by robić dodatkowe słupy czego nie chciałem. Pytanie z jakiej półki byli dekarze? Porównując oferty u mnie w okolicy nie byli najtańsi, zdecydowałem się na nich ze względu na polecenia i dobre opinie. Ogólnie chciałem poznać opinię jakichś fachowców, czy to nie wina np. blachy czy też innych czynników. Czy tak jak na moje oko głównym problemem jest zbyt mocno przykręcona blacha wkrętami co powoduje wklęśnięcia i brzydki wygląd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 14.10.2018 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Wiesz... 30 lat temu to blacha na dach była ciężka i twarda i można było po niej bez obaw przy montażu chodzić. Dziś 4 osoby bez większego wysiłku 6ciometrowy pas sobie niosą, strach stanąć, szczególnie na tych imitujących niewielkie dachówki...a wkręt do drewna nieźle ciągnie. Może gdyby dekarzom słońce zaświeciło podczas prac (dosłownie i w przenośni) to by zobaczyli i się bardziej przyłożyli..ale cóż, jest jak jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 15.10.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 1 post " Kemotxb" można uznać za brak wiedzy i pojęcia o budowie, udziela się wszędzie nic nie wiedząc, i zazdrości tylko pieniędzy dekarzom bo myśli że spadają im z nieba. No ale cóż tony trzeba przerzucić, on na stare lata będzie uprawiał jogging bo całe życie się ciężko nie napracował a my będziemy mieli problemu z kręgosłupem, reumatyzm itp. Problem jest w tym i go nie wyeliminujesz ponieważ jak jest ciepło to blacha się rozciąga i zaczyna falować a jak jest chłodno to się kurczy i naciąga przez co wygląda elegancko. Najlepszym rozwiązaniem byłby struktonit zamiast blachy. Druga uwaga której fachowiec " Kemotxb " nie zauważył to powinny być jętki ponieważ dach jest dość mocno wysunięty za mur i możesz z czasem zaobserwować ugięcie krokwi. Co do Pana Kemotxb to wziąłbym Pana na tydzień do noszenia dachówki po dachu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.10.2018 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 1 post " Kemotxb" można uznać za brak wiedzy i pojęcia o budowie, udziela się wszędzie nic nie wiedząc, i zazdrości tylko pieniędzy dekarzom bo myśli że spadają im z nieba. No ale cóż tony trzeba przerzucić, on na stare lata będzie uprawiał jogging bo całe życie się ciężko nie napracował a my będziemy mieli problemu z kręgosłupem, reumatyzm itp. Problem jest w tym i go nie wyeliminujesz ponieważ jak jest ciepło to blacha się rozciąga i zaczyna falować a jak jest chłodno to się kurczy i naciąga przez co wygląda elegancko. Najlepszym rozwiązaniem byłby struktonit zamiast blachy. Druga uwaga której fachowiec " Kemotxb " nie zauważył to powinny być jętki ponieważ dach jest dość mocno wysunięty za mur i możesz z czasem zaobserwować ugięcie krokwi. Co do Pana Kemotxb to wziąłbym Pana na tydzień do noszenia dachówki po dachu A co się mnie czepnąłeś ? Czy ja Ciebie opisywałem ? Uraz mam do całej budowlanki, bo z taką niefachowością to się w swoim życiu nie spotkałem. To Ty się tutaj po forum chwalisz jakie to stawki bierzesz i jaki fachura jesteś ... że większości z nas to pewnie nie stać na Twoje usługi. Inwestor autor postu niezadowolony jest z dachu tzn z wyglądu, a ja bym mu proponował żeby więcej zdjęć dodał bo skoro już blacha na wiatrownicy tak ma bo się faluje to może i reszta blachy mu się też faluje, nie mówiąc o krokwiach które pewnie krzywe były już od maleńkości. Dachówki nosić nie muszę ... szkołę mam i kilka średnich krajowych co miesiąc. Poza tym nie wypominam że praca dekarza to super lekka praca i doskonale wiem ile waży dachówka zarówno w kg jak i w zł, wypominam brak szacunku do pieniędzy inwestora, robienie go w bambuko, kombinowanie z terminami, brakiem profesjonalizmu i jakości a czasem nawet partactwem i pieniactwem. Najwięcej słów typu " panie nie znasz się pan" " widać brak wiedzy" usłyszałem nie od doktorów, profesorów, magistrów z którymi miałem i mam do czynienia na co dzień, tylko od fachurów z budowlanki ... nikt tak nie potrafił mi udowodnić że wszystkie poziomice są krzywe a tylko jego jest prosta, a ściana to musi być krzywa bo prostych się nie muruje. Dachówka też krzywa jest ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 15.10.2018 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 To dziwnych fachowców trafiasz. Jak przyjeżdżam na oględziny dachu na którym mam położyć dachówkę a patrzę że dach jest totalnie zje...(czytaj więźba), brakuje na ramie słupów, które kierownik wywalił bo stwierdził że to wytrzyma a w rzeczywistości nie wytrzyma to coś tu jest nie Halo. Przychodzę na kolejny dach który wygląda jakby był remontowany (do krokwi dobijane deski bo za krótkie zrobili miejscami , a dach stawiali murarze z rodziny inwestora) to klient jest zadowolony i nie widzi problemu, kolejny dach długość kalenicy 20m a różnica w poziomach 30cm pod płaską dachówkę zrobiony przez górali. Jest masa dachów które musimy poprawić. Ostatni przypadek byłem za drogi nie wiem o ile ale dzwoni klient że chłopaki uciekli i bo nie potrafią krokwi postawić wycieli jakiś szablon tak że słupy wychodzą 70cm od ściany działowej w pokoju, z czegoś akurat moje ceny się biorą. U nas nie odstawia się maniany jak widzę więźbę która ma płatew ale nie ma słupów w projekcie to ustawiam płatew tak aby dostawić słupy i schować je w sciance działowej. W tym przypadku muszę być mądrzejszy od projektanta. Wiesz czym różni się projekt niemiecki od polskiego z tym że niemiec ma każda krokiew wyrysowane i składa to jak klocki lego a my dostajemy rzut dachu z rozstawem i sami sobie wszystko wyliczamy. Co do wykształcenia to co się dzieje na polskich uczelniach to jest dopiero szczyt głupoty. Studenci są poniżani i traktowani jak nie wiem co, robią wszystko tak aby żywcem uwalić. ! Nie mówię tu o wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 15.10.2018 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 To wygląda trochę jak handel samochodami ... samochód po przejściach czyli tzw "panie niebity, nie malowany, nie szpachlowany" kosztuje tyle co powinien normalny samochód bez tych przejść, natomiast samochód bez przejść kosztuje 50 - 70 % drożej niż powinien kosztować .. tylko za to że faktycznie nie był "bity". Za partactwo płacimy normalnie, a za coś lepiej niż to partactwo trzeba dopłacić extra. Stąd moje niezadowolenie. Teraz jakość w usługach to jak towar spod lady za czasów PRL. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MarcinPP 15.10.2018 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 (edytowane) Panowie prosiłbym o nie zbaczanie tematu, a tematem jest to czy fachowcy zwalili robotę czy po prostu tak jest. Dodam, że ta strona dachu jest faktycznie od południa, ale nie przesadzajmy nie mamy teraz jakichś upałów raptem jakieś 15-20 stopni więc co będzie gdy temp. osiągnie 30, 35, a słońce będzie naprawdę mocno przypiekać. OK zdawałem sobie sprawę z tego, że blacha pracuje ale kawałki są dość krótkie 1,2m i np. taki efekt jak mam to będę miał np. w największe upały a nie jak słoneczko troszkę błyśnie. Tak zdaję sobie sprawę, że jest mocno wysunięty i z czasem może nieco opaść 10, 15cm? Tak mi powiedziano. Wiatrownica jest zrobiona na jedną zakładkę czy coś by to pomogło gdyby np. była zrobiona na 2 lub 3, blacha wtedy powinna być sztywniejsza? Edytowane 15 Października 2018 przez MarcinPP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pandzik 15.10.2018 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Ta sciana szczytowa do samych desek jest wymurowana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 15.10.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Taki efekt blachy. Będzie bardziej falować jak będzie dach siadać w tym miejscu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 17.10.2018 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Falowanie wiatrówki to temat rzeka. Może krokwie nierówne. Otwory pod farmery nożna zrobić w kształcie fasolki- wtedy eliminujemy efekt rozszerzania blachy. Może za mocno dociągneli. Powinni poprawić jak dbają o opinię. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 17.10.2018 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 1 post " Kemotxb" można uznać za brak wiedzy i pojęcia o budowie, udziela się wszędzie nic nie wiedząc, i zazdrości tylko pieniędzy dekarzom bo myśli że spadają im z nieba. No ale cóż tony trzeba przerzucić, on na stare lata będzie uprawiał jogging bo całe życie się ciężko nie napracował a my będziemy mieli problemu z kręgosłupem, reumatyzm itp. Problem jest w tym i go nie wyeliminujesz ponieważ jak jest ciepło to blacha się rozciąga i zaczyna falować a jak jest chłodno to się kurczy i naciąga przez co wygląda elegancko. Najlepszym rozwiązaniem byłby struktonit zamiast blachy. Druga uwaga której fachowiec " Kemotxb " nie zauważył to powinny być jętki ponieważ dach jest dość mocno wysunięty za mur i możesz z czasem zaobserwować ugięcie krokwi. Co do Pana Kemotxb to wziąłbym Pana na tydzień do noszenia dachówki po dachu Też za projekt domu policze, za samą konstrukcje 10 tysi , a co kur..wa w koncu kilka dobrych lat sie uczylem, oczy psulem, siedze calymi dniami przed kompem i mnie kregoslup boli, ale nie no kur...wa niech robotnicy zarabiaja jak prezesi..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kamil30cm 17.10.2018 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Uczyłeś się za moje pieniądze podatników;) Tak samo lekarze uczą się tyle lat za nasze pieniądze a potem jadą za granicę; ) Nie robotnicy a pracownicy, gdyby nie oni to byś roboty nie miał i dachu nad głową bo znasz się tylko na teorii a brakuje Ci i połowie inżynierów i projektantów PRAKTYKI. Nie raz poprawiam wasze błędy na projekcie, także temat rzeka. Dużo chleba musisz jeszcze zjeść aby zmądrzeć. Ps. Za darmo to tylko żółtaczka w szpitalu idziesz nie chcesz i masz. Myślisz że my będziemy tanią siłą roboczą a śmietanka(uczeni) będą się bawić. Żanujące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 17.10.2018 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 (edytowane) ^^kolego pierdolisz wracaj lepiej do łatania i kładzenia dachówki, dach bym sobie lepiej sam od ciebie zrobił gdyby tylko miał czas, ale niestety sam sobie domu nie wybuduje i parataczom niesttey zarobic musze dac....o mojej praktyce to masz marne pojecie, a za moje tez uczyłes tak wiec nie wyjezdzaj z takim tekstami dekarzu Edytowane 17 Października 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kemotxb 17.10.2018 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Falowanie wiatrówki to temat rzeka. Może krokwie nierówne. Otwory pod farmery nożna zrobić w kształcie fasolki- wtedy eliminujemy efekt rozszerzania blachy. Może za mocno dociągneli. Powinni poprawić jak dbają o opinię. Jan U mnie się nie falują ... ale opitolić musiałem inaczej by było jak dołączonym obrazku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts