Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ytong / Beton komórkowy pod kojec

macieywr

Recommended Posts

Cześć,

Zamierzam zrobić kojec dla psa. Koparkowy wykopał mi dołek głęboki na ok 40-50cm i trochę szkoda mi lać pod to tyle betonu z gruszki. Obok budują dom i widzę, że mają pełno odpadów z których chyba raczej nic już nie będzie. Nie wiem co to jest, ale to takie jasne bloczki. Nadałoby się to po pokruszeniu na taki fundament pod kojec ? Na to oczywiście trochę wyleję beton, później kafelki (żeby można było łatwo sprzątać) i taka wiatko-altanka jako zadaszenie pod jego teren. Ciężkie to raczej nie będzie.

Primo - beton pod psa to reumatyzm. Ale za kilka lat jak pies będzie starszy to nikt nie skojarzy przyczyny.

Secundo - kafelki może i łatwe do utrzymania tzw. czystości, lecz akustyka dla psa nieciekawa. Widziałem tak zaprojektowany box dla psa tropiacego. Box zaprojektowano razem z obiektem - koniec komentarza.

Po odbiorze i zasiedleniu obiektu przyjechał przewodnik z psem (nikt z nim nic nie raczył konsultować), rzut okiem - "to nie nadaje sie dla żadnego psa". Podobno stoją tam pojemniki na śmieci.

Pies jest domownikiem (wszystko rozumie, kontaktowy, jest z niego pożytek) czyli więcej sprzątania, ale po dzieciach też się sprząta.

Niekiedyw domu sprząta sie nawet bez powodu, bywają takie domy.

Lub pies jest łańcuchowcem albo w kojcu a jak się wyrwie oszalały, to zęba wbije w cokolwiek co sie rusza lub ucieka.

Wtedy to nie jest wina, psa lecz właściela z żadną wyobraźnią i zerowym kontaktem ze zwierzakiem.

Podstawianie michy z ochłapem to nie jest kontakt ze zwierzakiem.

Na kierowanie pojazdem wymagane są kursa i papiery a efekty i tak bywaja marne (wypadek PL na Słowacji plus codzienne kroniki). Na machnięcie dzieciuka lub posiadanie zwierzaka wystarczą chęci, niektóre efekty też widzimy.

Wiecie co... :) Pytałem o to czy się coś nadaje czy nie a nie o psa. Kupuje psa z prywatnej hodowli gdzie facet zajmuje się tym od prawie 30 lat. Ma 2 suki i psa które są w czołówce światowej psów obronnych. "Ojciec" mojego szczeniaka ma pierwsze miejsce w PL i kilkunaste na świecie i ciężko znaleźć coś lepszego. Wszystkie psy są hodowane wg. niemieckiej normy która jest bardziej rygorystyczna jak Polska. Wszystkie psy zawsze trzymał od szczeniaka w kojcu. Bez wcześniejszego rozeznania hodowli na pewno bym się nie zdecydował na zakup. Niedaleko mnie jest tartak gdzie też mają dwa psy z tej hodowli i też trzymają w kojcu. Kojec jest tylko na czas jak nie ma nas w domu - tak pies jest na podwórku.

Na kafelkach będą jeszcze takie drewniane puzzle co się daje na taras czy balkon. Zastanawiam się czy przed płytkami nie dać jeszcze styropianu i na to wylewkę ale niby nie trzeba. Pies będzie miał kanalizację i ocieploną budę. - to tyle ile chodzi o psa.

Obok mnie jeszcze wstawiają okna w jednym domu i mają pełno gruzu po pustakach ceramicznych. lub porothermie. Nada się to ? Piachu też mam ze 3-4 tony na działce

Pamiętaj że pies chowany w kojcu może "zaatakować" nawet kabel dzwonkowy lub przedłużacz do kosiarki. Szlacheckim pochodzeniem nie zaimponujesz tu nikomu, znam zwierzaki o tytułach dłuższych niż ilośc liter w alfabecie.

Najszło mnię pytanie: miałeś w dzieciństwie i później zwierzaka w najblizszym otoczeniu? Jjak długo pożyły?

Edytowane przez Bertha

Pamiętaj że pies chowany w kojcu może "zaatakować" nawet kabel dzwonkowy lub przedłużacz do kosiarki. Szlacheckim pochodzeniem nie zaimponujesz tu nikomu, znam zwierzaki o tytułach dłuższych niż ilośc liter w alfabecie.

Najszło mnię pytanie: miałeś w dzieciństwie i później zwierzaka w najblizszym otoczeniu? Jjak długo pożyły?

Masakra jakaś z wami... :) Psy które trzyma hodowca jakoś wypuścił i reagowały na każdą jego komendę. A w dodatku bez wyraźnego znaku nie zaatakują.

Miałem kilka psów tej rasy i nigdy z nimi nie było problemów. Nie wiem skąd te chore teorie

Można ten pustak ceramiczny dać na pod beton czy nie ?

Edytowane przez macieywr

Najbezpieczniej będzie podsypać piaskiem tak jak pisałem wcześniej...Jeśli dasz pustak ceramiczny to najlepiej przejechać po nim zagęszczarką,żeby pokruszyć i zagęścić,na to ok. 10 cm. piasku ponieważ posadzka nie może być wylewana bezpośrednio na gruzie i dopiero posadzka właściwa-wszystko...