Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Aranżacja salonu ze schodami

DorotaMO

Recommended Posts

Dzień dobry :D

Czytałam Wasze porady na forum i pomyślałam, że jest tu sporo osób z dużą wiedzą i umiejętnościami aranżacyjnymi dlatego proszę o pomoc. To już niedługo będzie mój salon. I dla mnie jest bardzo trudny w aranżacji :(

https://www.fotosik.pl/zdjecie/d590b30ab67b06a4

W salonie musi zmieścić się stół z krzesłami, duża sofa (najlepiej narożnik), i miejsce na duży telewizor. Dobrze by było wcisnąć jakąś komodę. Deweloper gniazdko tv-sat zaplanował pod schodami. Prawa ściana ma skos od połowy ściany (na projekcie nie jest zaznaczony).

Rozważam zmianę rodzaju schodów - może w tym też mi ktoś pomoże (jakie schody byłyby tu najlepsze?) - tak żeby schody mieściły się w otwór o długości 210cm (szer 135 cm), i wtedy reszta otworu schodowego (od prawej ściany) zostałaby zamurowana (około 160 cm od prawej ściany). To bardzo poprawiłoby funkcjonalność piętra.

Z góry dzięki za wszystkie porady.

Dorota

A stół z krzesłami wejdzie pod schody? Tak żeby głową nie obijać o schody? Czy stół obok schodów?

I to coś między kuchnią a pokojem to stolik? Mieszkanie stoi, układu ścian nie zmienię, nie wiem czy chcę samodzielnie jeszcze ścianę kuchnia/łazienka przerabiać, ale nie powiem, wygląda atrakcyjnie :)

Projektant mieszkania chciał dać stół tam gdzie TV Elfira, TV pod schody, a sofę jak u Elfira. Tylko takie rozwiązanie jakoś mi się nie widzi.

I chyba jednak bardzo zależałoby mi na zmianie schodów na jakieś w literę U lub okrągłe i zamurowaniu części otworu schodowego - wtedy nie da rady ze stołem.

Chciałam na poddaszu wydzielić dwa pokoje zamykane - ścianki na czerwono na rysunku. A dzięki zamurowaniu części otworu schodowego mieć miejsce na szafę w mojej sypialni. Wolny kąt na poddaszu byłby kątem do pracy. Co sądzicie?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/d6a7cb56d4ee3b35