Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Za dwa tygodnie mam odbiory, tynk cw. Zauważyłem sporo pajączków takich jak na załączonych zdjęciach czy jest się czym przejmować? Chyba tak bo nie miałem w planach kładzenia gładzi, tylko grunt i malowanie.

Dodatkowo na podłodze, praktycznie w każdym przejściu pęknięcia takie jak na zdjęciu. Wydaje mi się że powstały po uruchomieniu ogrzewania podłogowego.

Czy deweloper powinien mi te puszki jakoś poprawić czy to normalne że zostawia z takimi dziurami?

Proszę o podpowiedzi.

IMG_1720 (Kopiowanie).jpgIMG_1735 (Kopiowanie).jpgIMG_1728 (Kopiowanie).jpgIMG_1746 (Kopiowanie).jpgIMG_1727 (Kopiowanie).jpg

https://forum.murator.pl/topic/242142-nied%C5%82ugo-odbiory-p%C4%99kni%C4%99cia-tynku-i-pod%C5%82%C3%B3g/

te pęknięcia na wylewce to dobrze że są - to dylatacje.

co do tynków to rzeczywiście bez gładzi będzie ciężko, a te puszki to jakaś porażka :/

Dziękuję za zainteresowanie tematem.

Czyli podłoga ok.

Co do ścian to rozumiem że nawet jak developer poprawi to i tak wyjdzie ponownie?

Poza tym nawet jak bym kładł gładź to te pęknięcia mam zostawić czy naprawić i dopiero gładź?

Miałem gładzi nie kłaść bo po co w takim razie tynk cw.

A co do puszek to będę wymagał poprawienia.

puszki powinny być zakryte takimi "kapslami" do tynkowania kto to będzie wygrzebywał w ogóle kto będzie obrabiał te puszki ? ja bym tego nie przyjął jak płacisz to ma być zrobione dobrze

Podłoga nie jest pęknięta ale nacięta szkoda że żle tzn nie pod drzwiami /skrzydłem/ gdzie się wykonuje styk wykończeń.

Co do pęknięć na tynku wygląda to bardziej na pęknięcia ścian ..........sam tynk nie pęka tylko od naroży.............

Co do pęknięć na tynku wygląda to bardziej na pęknięcia ścian ..........sam tynk nie pęka tylko od naroży.............

Kazdy tynk cw peka,jeden bardziej inny mniej:) wina tynku jednak nic sie z tym nie dzieje wystarczy pomalowac farba mostkujaca i po problemie,

Chyba tylko te pęknięcia nad otworami są potencjalnie niebezpieczne. Nie tyle same pęknięcia, co ich przebieg - bo wygląda, jakby nie było nadproży.

Puszki to nie problem. Rozumiem, że to kuchnia albo łazienka i będą płytki. To w ogóle dziwne, że zrobili pod nie otwory. Tu zazwyczaj robi się je dopiero przy układaniu płytek, żeby w odpowiednim miejscu i na odpowiedniej głębokości obsadzić. Tynk CW nie trzyma się puszek - łatwo się wykruszy i odklei (dlatego puszki trzeba obsadzać na czymś innym - np. Goldband).

Dylatacja powinna być przy krawędzi, tam gdzie się zmienia szerokość od strony, z której będą obsadzone drzwi. Wtedy łatwo to przenieść na okładzinę.

Edytowane przez Kaizen
Chyba tylko te pęknięcia nad otworami są potencjalnie niebezpieczne. Nie tyle same pęknięcia, co ich przebieg - bo wygląda, jakby nie było nadproży.

Puszki to nie problem. Rozumiem, że to kuchnia albo łazienka i będą płytki. To w ogóle dziwne, że zrobili pod nie otwory. Tu zazwyczaj robi się je dopiero przy układaniu płytek, żeby w odpowiednim miejscu i na odpowiedniej głębokości obsadzić. Tynk CW nie trzyma się puszek - łatwo się wykruszy i odklei (dlatego puszki trzeba obsadzać na czymś innym - np. Goldband).

Dylatacja powinna być przy krawędzi, tam gdzie się zmienia szerokość od strony, z której będą obsadzone drzwi. Wtedy łatwo to przenieść na okładzinę.

Gadałem z developerem, mają poprawić tynki. Powiedział że na podłogach to dylatacje. A co do puszek, to faktycznie łazienka i powiedział że zawsze tak zostawia.

Czyli na razie nie ma się co stresować. Dziękuję za odpowiedzi.

• 2 weeks później...
Nadproża pewnie są, ale minimalnie osiadły z jakiegoś powodu. To niestety typowe pęknięcia z takim miejscu i też je miałem (pojawiły się jakiś rok po wykończeniu). U mnie na szczęście to tylko tynk :)