bumar1 14.10.2018 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Witam,u córki w domu będzie ogrzewanie kotłem elektrycznym. Wszystko jest podłączone a kocioł będzie sterowany tylko termostatem. Próbowałem tą instalację i okazuje się, że termostat wyłącza grzałki w kotle ale pompa cały czas pracuje. Czy tak ma być. Czy termostat wyłączając grzałki w kotle nie powinien wyłączać też pompy. Wszystkie grzejniki znajdują się na jednym poziomie i jest ich 6.Proszę o jakieś informacje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2018 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Jak urządzenie bazuje tylko na temperaturze zasilania i powrotu (nie ma termostatu pokojowego) to nie ma innej opcji, niż gonić wodę żeby poznać jej zapotrzebowanie na ciepło. Inaczej nie wie, czy trzeba grzać.Ale jeżeli masz termostat pokojowy, to pytanie do producenta czy można/jak to zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumar1 16.10.2018 07:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Witam ponownie,Kocioł jest w kotłowni. W pokoju jest zainstalowany termostat. Bez programatora czasowego. Reaguje tylko na temperaturę. Grzeje jeżeli jest zimno. Jak pomieszczenie się nagrzeje termostat wyłącza kocioł. Ale tylko kocioł. Pompa nadal pracuje. Na tej zasadzie pompa będzie pracować 24/24 przez cały tydzień. Czy tak może być ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 16.10.2018 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Podepnij dodatkowy stycznik pod termostat, do niego pompka.Nie podałeś jaki masz termostat i jaki kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 16.10.2018 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 a nie jest tak, że pompka wyłącza się z opóźnieniem? spotkałem się z takim czymś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumar1 16.10.2018 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Faktycznie nie sprawdziłem na 100 % czy pompa nie wyłącza się z opóźnieniem. Sprawdzę to. Co prawda do pompy jest osobny włącznik na kotle. Kocioł to polski trzyfazowy nie najnowszy w k kształcie walca (coś jak butla z gazem do spawania). Termostat to Siemens Landis & Staefa RAA20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JD1719512917 17.10.2018 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 A możesz odczytać nazwę tego kotła lub zdjęcie z tabliczki znamionowej. Kotły są wykonywane w różnych konfiguracjach i nie ważne że stary wążne by wiedzieć co się ma. Sterownik był z nim czy go dokupiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bumar1 18.10.2018 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 A więc tak. Kocioł to: ELTERM EKW-6A. Podłączony do trzech faz. Pompa obiegowa CRS 25/40 - 120. PERFEKSIM. Sterownik był dokupiony do kotła osobno. Sprawdziłem też, czy pompa po wyłączeniu kotła sama się nie wyłącza po jakimś czasie. Otóż nie. Pracuje cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts