Levy_ 14.10.2018 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Witam wszystkich. Wiem, wiem - kolejny temat o ociepleniu poddasza... Przejrzałem już dobre kilka wątków, gdzie przewijał się ten temat i odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłem. Mam do ocieplenia poddasze - padło na wełnę ze względu na dobrą cenę (w porównaniu do pianki). W sumie konstrukcja to nic specjalnego - prosty dach dwuspadowy, jeden wyłaz do komina i tyle - żadnych okien w połaci. Ale do rzeczy - domyślam się, że dając wełnę między krokwie muszę ją zabezpieczyć folią paroizolacyjną. Ale czy muszę także od razu dawać także stelaże i kręcić płyty KG? Czy mogę zrobić tylko tak, że rozłożę wełnę na całości, osznurkuję ją, dam na to folię paroizolacyjną i tyle? A budynek docieplam ze względu na projekt unijny, z którego można dostać zwrotu części kosztów. Może to coś wniesie do tematu. Dodam, że poddasze ogólnie jest jako takie nieużywane - bardziej traktowane jest jako magazynek na rupiecie, więc rozłożenie wełny na podłogę nie wchodzi w grę. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 14.10.2018 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2018 Przejrzałem już dobre kilka wątków, gdzie przewijał się ten temat i odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłem. [...] Dodam, że poddasze ogólnie jest jako takie nieużywane - bardziej traktowane jest jako magazynek na rupiecie, więc rozłożenie wełny na podłogę nie wchodzi w grę. Przejrzyj jeszcze trochę, to znajdziesz sposób i pogląd, że taniej w zrobieniu i używaniu wyjdzie docieplenie stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Levy_ 15.10.2018 08:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Rozumiem, ale przypominam pytanie. Czy ocieplając poddasze wełną muszę ją zabezpieczyć folią paroizolacyjną czy nie. A jeżeli tak, to w jaki sposób to zrobić, żeby było dobrze i czy trzeba kręcić powiedzmy profile i płyty kg? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.10.2018 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Jak robisz przestrzeń nieizolowaną od przestrzeni ogrzewanej, to robisz jak ogrzewaną. Czyli z paroizolacją, zeby w welnie się nie skraplała para. Folia moze byc na wierzchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strusp 21.10.2018 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Daj się przekonać i ocieplaj strop. Łatwiej zrobić to dobrze, czyli masz większą szansę na zwrot poniesionych nakładów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts