Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie poddasza "półużytkowego"

Levy_

Recommended Posts

Witam wszystkich.

Wiem, wiem - kolejny temat o ociepleniu poddasza... Przejrzałem już dobre kilka wątków, gdzie przewijał się ten temat i odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłem. :(

Mam do ocieplenia poddasze - padło na wełnę ze względu na dobrą cenę (w porównaniu do pianki). W sumie konstrukcja to nic specjalnego - prosty dach dwuspadowy, jeden wyłaz do komina i tyle - żadnych okien w połaci.

Ale do rzeczy - domyślam się, że dając wełnę między krokwie muszę ją zabezpieczyć folią paroizolacyjną. Ale czy muszę także od razu dawać także stelaże i kręcić płyty KG? Czy mogę zrobić tylko tak, że rozłożę wełnę na całości, osznurkuję ją, dam na to folię paroizolacyjną i tyle?

A budynek docieplam ze względu na projekt unijny, z którego można dostać zwrotu części kosztów. Może to coś wniesie do tematu.

Dodam, że poddasze ogólnie jest jako takie nieużywane - bardziej traktowane jest jako magazynek na rupiecie, więc rozłożenie wełny na podłogę nie wchodzi w grę.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Przejrzałem już dobre kilka wątków, gdzie przewijał się ten temat i odpowiedzi na swoje pytanie nie znalazłem. :(

[...]

Dodam, że poddasze ogólnie jest jako takie nieużywane - bardziej traktowane jest jako magazynek na rupiecie, więc rozłożenie wełny na podłogę nie wchodzi w grę.

Przejrzyj jeszcze trochę, to znajdziesz sposób i pogląd, że taniej w zrobieniu i używaniu wyjdzie docieplenie stropu.