Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

z wychłodzonego komina dmucha powietrze do domu

darcjusz

Recommended Posts

Witam. mój problem polega na tym iż. gdy komin, kominek jest zimny np. w nocy wygasł to zamiast ciągnąc powietrze to z niego dmucha strasznie śmierdzi w domu. Komin jest ok 1 m poniżej kalenicy dachu w ścianie szczytowej. komin planuje przedłużyć aby był nad kalenicą , mam nadzieje, że nie będzie wówczas efektu dmuchania z popielnika. Co o Tym myslicie. Odpowiem na zaś . Dlatego komin stalowy ponieważ nie miałem juz czasu na tradycyjny komin a jest co raz zimniej, Producent taki mi polecił.44190308_593010774464560_2570456030219599872_n.jpg

44045289_1938182019606812_2315951674306330624_n.jpg

Edytowane przez darcjusz

Cóż..uroki posiadania takiego kominka :D Przez ponad 20 lat miałem piękną francuską 'kozę' i nie takie numery wywijała. Czasami, przy bezwietrznej pogodzie i słabym ciśnieniu, nawet papieru nie można było w niej zapalić. Teraz, w nowo budowanym domu, nie chcę mieć żadnych kominków :D

Może gdybyś na ten komin założył specjalną 'czapke" która wymusza ciąg, to by pomogło. Cą też rury, te czarne, które po wypaleniu drewna możesz zamknąć, ale często bywają niezbyt szczelne.

Cóż..uroki posiadania takiego kominka :D Przez ponad 20 lat miałem piękną francuską 'kozę' i nie takie numery wywijała. Czasami, przy bezwietrznej pogodzie i słabym ciśnieniu, nawet papieru nie można było w niej zapalić. Teraz, w nowo budowanym domu, nie chcę mieć żadnych kominków :D

Może gdybyś na ten komin założył specjalną 'czapke" która wymusza ciąg, to by pomogło. Cą też rury, te czarne, które po wypaleniu drewna możesz zamknąć, ale często bywają niezbyt szczelne.

zrobie tak przedłuze komin o dodatkowy metr będzie wtedy nad kalenicą - sprawdze czy wieje z rana.

jesli bedzie wiało zmienie kominek na ten z wewnetrznym zasysem. wtedy przy rozpalaniu mozna wlaczyc dmuchawę.

jak znaleźć tą specjalna czapkę która wymusza ciąg? masz na mysli takie cos obrotowe co czasami sie widzi? rycerz czy jak to sie nazywa?

Jak ciągnie to otwórz okno i wtedy też ciągnie z komina?? Prawdopodobnie ciąg wsteczny czyli niesprawna wentylacja.

Mam podobnie jak włączę odkurzacz i nie podkręcę nawiewu na maksa to koło kominka też czuć trochę spalenizną jak długo odkurzam

Gdzieś dzwonią tylko w którym kościele;-) Jaka wentylacja jaki odkurzacz;-)

jest lepiej. Sytuacja poprawiła się o wiele kiedy odetkałem rure 9 dopływ świeżego powietrza do kominka) a z racji tego iż mój kominek takiego zasysu z rury nie ma więc ten dolot zatkałem bo wiało i to było błędem. podczas palenia sprawdziłem czy ciągnie . Ciągnie tak az jest to wyczuwalne ręką na zewnątrz budynku z rana już nie dmuchało z komina sprawdzę jeszcze jutro i po jutrze. Po prostu za szczelny budynek był.w sumie racja ile kominek powietrza pobierze tyle samo trzeba mu dostarczyć. rurę i tak przedłużę to pewne. nad strażnikiem się zastanowię w tym momencie. Edytowane przez darcjusz

Jest taka mądrość dotycząca włościanina, chronometru i ekskrementów...

- Gówno chłopu a nie zegarek, jak go nakręcić nie umie!

Ewidentny brak znajomości podstawowych praw fizyki...

No to zaciąga. Tak jest zbudowane, że musi.

Adam M.