darcjusz 15.10.2018 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 (edytowane) Witam. mój problem polega na tym iż. gdy komin, kominek jest zimny np. w nocy wygasł to zamiast ciągnąc powietrze to z niego dmucha strasznie śmierdzi w domu. Komin jest ok 1 m poniżej kalenicy dachu w ścianie szczytowej. komin planuje przedłużyć aby był nad kalenicą , mam nadzieje, że nie będzie wówczas efektu dmuchania z popielnika. Co o Tym myslicie. Odpowiem na zaś . Dlatego komin stalowy ponieważ nie miałem juz czasu na tradycyjny komin a jest co raz zimniej, Producent taki mi polecił. Edytowane 15 Października 2018 przez darcjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 15.10.2018 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 otwórz okno, to nie będzie dmuchać z komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 15.10.2018 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Cóż..uroki posiadania takiego kominka Przez ponad 20 lat miałem piękną francuską 'kozę' i nie takie numery wywijała. Czasami, przy bezwietrznej pogodzie i słabym ciśnieniu, nawet papieru nie można było w niej zapalić. Teraz, w nowo budowanym domu, nie chcę mieć żadnych kominków Może gdybyś na ten komin założył specjalną 'czapke" która wymusza ciąg, to by pomogło. Cą też rury, te czarne, które po wypaleniu drewna możesz zamknąć, ale często bywają niezbyt szczelne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 15.10.2018 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Cóż..uroki posiadania takiego kominka Przez ponad 20 lat miałem piękną francuską 'kozę' i nie takie numery wywijała. Czasami, przy bezwietrznej pogodzie i słabym ciśnieniu, nawet papieru nie można było w niej zapalić. Teraz, w nowo budowanym domu, nie chcę mieć żadnych kominków Może gdybyś na ten komin założył specjalną 'czapke" która wymusza ciąg, to by pomogło. Cą też rury, te czarne, które po wypaleniu drewna możesz zamknąć, ale często bywają niezbyt szczelne. zrobie tak przedłuze komin o dodatkowy metr będzie wtedy nad kalenicą - sprawdze czy wieje z rana. jesli bedzie wiało zmienie kominek na ten z wewnetrznym zasysem. wtedy przy rozpalaniu mozna wlaczyc dmuchawę. jak znaleźć tą specjalna czapkę która wymusza ciąg? masz na mysli takie cos obrotowe co czasami sie widzi? rycerz czy jak to sie nazywa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endrju6 15.10.2018 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Jasna cholera facet kto Ci ten drewnospalacz podłączał do komina?! Przede wszystkim za dużo kolanek, spaliny idą w górę potem w dół...to nie ma prawa dobrze się palić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danton676 18.10.2018 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Polecam inaczej podłączyć rury kominowe, tak aby spaliny szły jak najszybciej do komina z jak najmniejszymi zagięciami, do tego załóż koniecznie strażaka i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Slawko123 18.10.2018 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Hmmm , autorowi nie chodzi o spalanie, tylko mu dmucha zimno w momencie jak ta koza jest wygaszona. . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 18.10.2018 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Nie gasić tej kozy...Proste. Takie zrobił to takie ma. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.10.2018 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Jak ciągnie to otwórz okno i wtedy też ciągnie z komina?? Prawdopodobnie ciąg wsteczny czyli niesprawna wentylacja. Mam podobnie jak włączę odkurzacz i nie podkręcę nawiewu na maksa to koło kominka też czuć trochę spalenizną jak długo odkurzam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.10.2018 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Jak ciągnie to otwórz okno i wtedy też ciągnie z komina?? Prawdopodobnie ciąg wsteczny czyli niesprawna wentylacja. Mam podobnie jak włączę odkurzacz i nie podkręcę nawiewu na maksa to koło kominka też czuć trochę spalenizną jak długo odkurzam Gdzieś dzwonią tylko w którym kościele;-) Jaka wentylacja jaki odkurzacz;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 18.10.2018 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Gdzieś dzwonią tylko w którym kościele;-) Jaka wentylacja jaki odkurzacz;-) Ja mówię o swoim przypadku przy WM/, A u autora tematu Pewnie niesprawna WG i tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darcjusz 18.10.2018 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 (edytowane) jest lepiej. Sytuacja poprawiła się o wiele kiedy odetkałem rure 9 dopływ świeżego powietrza do kominka) a z racji tego iż mój kominek takiego zasysu z rury nie ma więc ten dolot zatkałem bo wiało i to było błędem. podczas palenia sprawdziłem czy ciągnie . Ciągnie tak az jest to wyczuwalne ręką na zewnątrz budynku z rana już nie dmuchało z komina sprawdzę jeszcze jutro i po jutrze. Po prostu za szczelny budynek był.w sumie racja ile kominek powietrza pobierze tyle samo trzeba mu dostarczyć. rurę i tak przedłużę to pewne. nad strażnikiem się zastanowię w tym momencie. Edytowane 18 Października 2018 przez darcjusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Remiks 18.10.2018 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Pewnie niesprawna WG i tyle Pewnie? A skad ta pewność, raczej bajdrzenie. Jak widać po wpisie autora otwarte okno zadziała;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 19.10.2018 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Jak nie przetestuje to się nie dowie. Zresztą widać facet olał już temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 19.10.2018 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Jest taka mądrość dotycząca włościanina, chronometru i ekskrementów... - Gówno chłopu a nie zegarek, jak go nakręcić nie umie! Ewidentny brak znajomości podstawowych praw fizyki...No to zaciąga. Tak jest zbudowane, że musi. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts