Bocian_s 15.10.2018 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Witam Od ponad roku szukam optymalnego materiału na ściany. Wiadomo termika jest narzucona przez przepisy ale dla mnie priorytetem jest akustyka w związku z "hałaśliwym" sąsiedztwem. Beton komórkowy nawet w wersji najcięższej ma Rw na poziomie 48 dB. Silka ma zdecydowanie więcej ale znowu z termiką stoi kiepsko. Dodatkowo żona jest bardzo sceptycznie nastawiona do tego materiału a i perspektywa robienia instalacji w tym materiale jest mało atrakcyjna. Pustakami z poryzowanej gliny nie jestem zainteresowany ja. Przeglądając oferty rożnych producentów natrafiłem na coś co może być kompromisem między tymi trzema wyżej wymienionymi materiałami - bloczek fundamentowy keramzytowy. Akustyka na poziomie pustaka poryzowanego, termika niewiele gorsza jak BK a z uwagi na masę akumulacja coś jak silka. Nie widziałem tego materiału na żywo ale wydaje się być ciekawą alternatywą i co najważniejsze jest materiałem względnie jednorodnym (bez pustek) więc kołki i inne takie nie powinny stanowić problemów. Murowanie na pionową i poziomą spoinę jest zalecane dla poprawy akustyki więc piuro-wpust nie jest jakoś istotny. Pytanie tylko jak cenowo ma się zestawienie tego materiału z innymi. Ciężko trafić jakąś aktualną ofertę w necie. Tutaj pytanie dla tych co budowali i mogą coś opowiedzieć o tym materiale. Niby można zbudować z pustaków "akustycznych" ale one w większości mają 18 cm więc nie ma dla nich asortymentu uzupełniającego typu szalunki tracone wieńców czy nadproży systemowych. No i termika jak przy silce albo gorsza. PozdrawiamBocian_s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 15.10.2018 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Rok myślisz o materiale na ściany? To dom wybudujesz w jakieś 150 lat. Chcesz mieć ciepło ocieplaj grubo dobrym styro, chcesz cicho użyj dobrej wełny. Chyba że piszesz o działowych to ten zrezygnuj z drzwi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 15.10.2018 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2018 Znaleźć ekipę od wełny trudno a koszt z 1/3 wiekszy, niz styro i to przy gorszym U. Akustyka nie daje się sprowadzic do prostego parametru. Zwłaszcza przy ścianie warstwowej. Niektóre częstotliwości w niej rezonują - więc paradoksalnie, zależnie od rodzaju hałasu, czasami styropian może być lepszy od welny a BK od silki.Czasami też halas "wchodzi" przez wibracje konstrukcji (np. tramwaje)Często też inwestorzy kombinują, wybierają silkę i/lub wełnę na sciany, a potem śpią w sypialniach na poddaszu czy robią wiazary i strop z GK i wpuszczają cały hałas od góry. BTW. Nie tylko termika jest narzucona przez przepisy. Akustyka też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bocian_s 16.10.2018 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Z kilku powodów jeszcze nie zacząłem budowy. Może na wiosnę się uda wystartować. Dlatego to ostatnia chwila na szukanie optymalnego materiału na ściany. Co do akustyki to tu jest to łatwiejsze do spełnienia norm. Ale wiadomo im więcej tym lepiej... dlatego planuję trumnę i jakby kasy starczyło to i dachówkę. Do tego WM i może okna 3 szybowe. Sporo będę próbował zrobić sam to kto wie czy wełny nie będę kleił osobiście... Nadal czekam na opinię ludzi co mieli doczynienia z bloczkami keramzytowymi. No i cennik jakiś szukam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brencik 16.10.2018 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 kto wie czy wełny nie będę kleił osobiście... Klejenie wełny to nienajlepszy pomysł. W ogóle ocieplanie wełną. Styropian grafitowy jest o wiele lepszy i wygodniejszy w pracy. Kolega sam ocieplił całą chałupę w tydzień klejąc oczywiście na klej piankowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurtz 16.10.2018 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Też zgłębioałem przed budowa ten temat.Ściany z pełnego silikatu (silikat A z grupy silikaty) to Rw chyba 58db do tego okna co najmniej Rw=42 (ja brałem 51db to cena była x2) i na to styropian i nie będziesz rozczarowany.Możesz też dać mur 3 warstwowy i wtedy na betonie komórkowym uzyskasz porównywalna akustykę. Ściana dwuwarstwowa generalnie nie jest dobrym układem jeśli chodzi o akustykę, bo na powierzchni styro lub wełny dochodzi do zjawisk rezonansowych w zakresie pewnych częstotliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2018 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Co do akustyki to tu jest to łatwiejsze do spełnienia norm. Nie jest to proste. Normy określają maksymalne natężenie hałasu w różnych pomieszczeniach. Za ekspertyzę, czy dane rozwiązanie (m3system) spelni wymogi mi krzyczeli 5k zł. Rw poszczegolnych warstw się nie dodaje. To dużo bardziej skomplikowane i do tego zależne od częstotliwości. Klik klik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 16.10.2018 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Keramzyt - mówisz o tych kulkach sklejonych na ślinę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pytajnick 16.10.2018 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 (edytowane) Panie Bocian... Z keramzytowymi bloczkami fundamentowymi jest tak, że są takie za 5 i za 10zł. Z tego co pamiętam tych o standardowym wymiarze na m2 idzie około 19. Dlaczego taka różnica w cenie? Taka poważna firma jak PRAFEA miała problem z jakością keramzytu i musiała rozbierać domy, cóż więc sądzić o bloczkach robionych na podwórkach? Pustaki stropowe z keramzytów jakie układałem bywały bezproblemowe ale trafiały się też takie, na które strach było stanąć bo noga wpadała albo w rękach się rozpadały. Jeśli więc chcesz z tego budować, musisz mieć materiał dobrej jakości, od dobrego producenta z "papierami" = będzie drogo. Pamiętaj też, że tynki to na keramzycie dłuuuugo schną. Tu są "jakieś" ceny.https://cozaile.pl/fundamenty-sciany-stropy/elementy-keramzytobetonowe/239-bloczek-keramzytowyhttps://cozaile.pl/fundamenty-sciany-stropy/elementy-keramzytobetonowe/239-bloczek-keramzytowyCiekawe dlaczego ten mniejszy jest..drozszy? Tu jeszcze - https://sprzedajemy.pl/bloczek-fundamentowy-keramzytowy-24x24x38-bialogard-2-a1d299-nr48067837 Edytowane 16 Października 2018 przez Pytajnick Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts