Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Teriva - rysy na belkach

Recommended Posts

Witam forumowiczów!

Mam problem ze stropem Teriva, parę miesięcy temu wykonawca (spółdzielnia) wykonała strop w systemie TERIVA . Parę dni temu przyjrzałem się temu stropowi dokładniej i okazało się że na belkach stropowych pojawiły się rysy. Rysy występują na większości belek, przeważnie zaraz za pierwszym pustakiem. Proszę o opinię, czy to jest kwestia kosmetyczna, czy też może jakiś poważny problem zagrażający konstrukcji budynku. Poniżej załączam zdjęcie poglądowe jednej z belek:

20181016_102039_m.jpg

Edytowane przez gregory1976

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Są powody do niepokoju.

Pewnie nie jesteś inwestorem więc nic formalnie nie możesz. Rozważyłbym poważnie ściągnięcie PINBu zanim to otynkują. I zrób sporo zdjęć. Dorzuć poziomicę, żeby było widać czy/jakie jest ugięcie. Jak masz fotki jak to było podparte przed zalaniem i jak wyglądało przed zalaniem i po od góry, byłoby też przydatne.

Edyta:

Możesz sprawdzić, czy nie pomylili się i piętro wyżej nie postawili ściany zamiast nad podciągiem, to obok?

Edytowane przez Kaizen

Niestety nie wiem o co dokładnie pytasz, nie znam się zbytnio na tym. Generalnie system to TERIVA E 4,5/1-2 (REMBET). Ale to same pustaki, jakie belki zastosowali nie mam pojęcia, całość budowy prowadzi spółdzielnia, ja właściwie powinienem odebrać w stanie developerskim, ale parę rzeczy zaczyna mnie niepokoić, stąd wizyta na forum. Generalnie w projekcie był strop monolityczny, ale spółdzielnia wykonała TERIVE.

Nie mam niestety zdjęć przed zalaniem.

Hmm, jest to możliwe, ale tego teraz nie rozstrzygnę, nie mam żadnych zdjęć wskazujących gdzie były składowane pustaki. Pytanie bardziej co teraz, czy ten strop jest bezpieczny, czy też mam rozpatrywać jakieś kroki formalne, jeśli tak to proszę o podpowiedź jakie? Spółdzielnia będzie się upierać, że wszystko jest ok.

jesli ten strop tak popekał juz teraz, a na nim nic nie ma, to teraz moze byc tylko gorzej łącznie z zawaleniem.

ogólnie jest źle zrobiony. Na pierwszym zdjęciu widać, że nie zrobili nawet poduszki betonowej pod belkami i pustakami.

Jak poprzednik napisał, nic tylko eksperta budowlanego od konstrukcji nie związanego ze spółdzielnią zamówić celem oceny poprawności konstrukcji i czy nie grozi zawaleniem. Wszystko na piśmie. Nawet z PINBu może być. Powiedzieć, że wydaje sie, ze wykonanie stropu grozi katastrofa budowlaną.

Dziękuję wszystkim za opinie i porady.

Wydaje mi się, że znalazłem możliwą przyczynę pojawienia się rys. Znalazłem jednak w moim archiwum zdjęć z budowy fotkę, na której widać jak zalegają tam (wzdłuż belek na których są największe rysy) pustaki do budowy poddasza. Wydaje mi się, że przesadzili z ilością i sposobem ułożenia na świeżym stropie (jakiś miesiąc po wylaniu i świeżo po zdjęciu większości podpór):

1m_20180606_205031.jpg

Edytowane przez gregory1976

Faktem jest, że belki mają rysy.

To źle.

1. Kazdy strop oprócz ciężaru własnego musi przeniesc obciążenia od wylewki i obciążenia użytkowe.

2. Na zdjęciu widać że na 1mb stropu jest składowane 5 warstw pustaków. Pustak ma wymiar w tym kierunku 25 cm. Czyli dokładnie 5x4 czyli 20 pustaków w jednym rzędzie.

Jest to wszystko w dwóch rzędach. Pas obciążenia jest więc szerokości około 68 cm (pustak 30 cm i pomiędzy ok 5-10 cm)

Policzmy obciążenie m2 stropu dla takich załozeń i gdy pustak wazy 8 kg.

40 sztuk x8 kg to 320 kg na powierzchni 0,7 x1m =0,7m2

Jest to więc 457 kg na m2.

Takie jest miejscowe obciążenie teoretyczne.

Praktycznie jest ono rozłożone na większej powierzchni gdyz belki ze sobą współpracują.

3 .na jakie obciążenie projektowany jest strop

Wylewka min 4 cm

0,04x1,9 kN co daje 76 kg /m2

Obc. użytkowe

1,5 kN/m2

Razem w kilogramach 226 kg

Trzeba to pomnozyc przez obliczeniowy współczynnik bezpieczeństwa bo takjest sie projektuje stropy.

Więc m2 stropu musi przenieść około 285 kg.

A pas szerokości 70 cm jak na zdjęciu ok 200 kg

Jeśli więc wezmiemy że istnieje współpraca w obrębie belek sąsiednich i przyjmiemy że obciążenie rozkłada się na powierzchni 2x większej to z 457 kg zostanie nam 225kg

A dopuszczalne było 200.

4.

Wnioski. ?

Wnioski. ?

Jakis nędzny strop opisujesz. Nawet sciany działowej murowanej nie udźwignie. U mnie stoi w projekcie tak:

"Poz. 2 STROP NAD PARTEREM

Zestawienie obciążeń

- stałe

........parkiet 0,025 x 8,0 x 1,2 = 0,2 kN/m2

........wylewka 0,04 x 21 x 1,3 = 1,1 kN/m2

........płyta żelbetowa 0,15 x 25 x 1,1 = 4,1 kN/m2

........tynk 0,02 x 19 x 1,3 = 0.5 kN/m2

................................5,9 kN/m2

- zmienne

........zastępcze od ścianek 0,75 x 1,2 = 0,9 kN/m2

........użytkowe 1,5 x 1,4 = 2,1 kN/m2

........z dachu 5,9 kN/m2"

Czyli razem 14,8kN/m2 = ponad 1,5t/m2.

IMO te kilka pustaczków na gotowym stropie nie mogło zaszkodzić. Albo uszkodzenie nastąpiło przed ukonczeniem stropu, albo leżało tam coś dużo cięższego.

Nieodmiennnie - ściągnąłbym PINB.