Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Średnica starszych jodeł i minimalne odległości od ogrodzenia

Ivonex

Recommended Posts

Witam, mam nadzieję, że tutaj Dziewczyny rozwieją nasze wątpliwości, bo w necie pusto. Dostaliśmy w prezencie 2 duże (ok. 2.5m) choineczki: jodła kalifornijska Abies concolor Argentea i koreańska Abies koreana. Obecnie kalifornijska jest wąziutka i ma średnicę tylko 70cm, a koreańska szersza i ma średnicę ok. 140cm.

Chcę aby była na styk z ogrodzeniem np. po 10-15latach -jakie odległości minimalne mogę przyjąć? Dzięki z góry i pozdrowionka.

kalifornijska to duże, szybko rosnące drzewo. Średnica 3,5-5 m do osiągnięcia w 20 lat

Koreańska rośnie wolniej. 3,5m będzie miała po 30 latach.

Można spokojnie przycinać pędy.

Edytowane przez Elfir

Dziękuję Elfir i Sławko123 :) Spodziewałam się odpowiedzi "min. 2.5m", ale co powiecie na "2m"? Po drugiej stronie jest nasza działka, więc ew. po 10 latach mogłaby delikatnie wchodzić w siatkę lub być przycinana...

Mamy problemy z miejscem, więc czy da radę w odległości ok. 2m od ogrodzenia? :rolleyes:

cos Ci pokaże,

Swierki które sa na zdjęciu maja trzy lata(rosną tyle czasu po posadzeniu).

Zostały posadzone w odległości 2,5-2,7m od ogrodzeniaIMG_20180804_193957.jpg

A tak wyglądały po posadzeniu w marcu 2015 r. Miały wtedy ok. 1m wysokości20150308_144532.jpg

sama oceń czy te 2,5m to tak dużo

Edytowane przez Slawko123
literówki

Możesz posadzić i bliżej, skoro będziesz cięła.

Sąsiad ma jodły i świerki poniżej 1 m od płotu a ja w listopadzie i grudniu mnóstwo stroiszu na wiązanki.

:o Elfir powiedz proszę co znaczy w tym przypadku "ciąć"? Chodzi o przycinanie od strony ogrodzenia, czy całościowe? Dopiero zaczynam z ogrodem....