mihalski 16.10.2018 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 witajcie mam dylemat , chciałbym zainstalować w domu pionową termę (pojemnościowy podgrzewacz wody) tka 80-100 l . Ze względu odległości łazienki na piętrze od termy (ok 10 m) myślę o zastosowaniu pompy cyrkulacyjnej. Problem w tym , że nie widzę dostępnych bojlerów elektrycznych o pojemności 80-100l ze środkowym wejściem na cyrkulację . Jak to można rozwiązać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2018 15:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Za zaworem bezpieczeństwa (bliżej bojlera) wpinasz trójnik i gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Problem w tym , że nie widzę dostępnych bojlerów elektrycznych o pojemności 80-100l ze środkowym wejściem na cyrkulację . Jak to można rozwiązać ? Joule Cyclone Direct spełnia warunki. Możesz też cyrkulację podłączyć przez trójnik razem z zasilaniem. Tyle, że wtedy wymiesza Ci się dosyć szybko zawartość zasobnika jak część zużyjesz. Jak przyłącze cyrkulacji masz wyżej, to dołu nie miesza i dłużej będzie tam zimna woda, a na górze ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihalski 16.10.2018 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 wiem , ale ten małe termy nie mają wejścia w środkowej części stąd konieczność wpięcia przy zimnej co trochę niweczy zasadę dobrej cyrkulacji - a nie zaburza to odczytów z czujnika temperatury ? jeżeli woda zimna ma z definicji wyższą trochę temperaturę gdy "od dołu" dopływa do niej cieplejsza woda z cyrkulacji ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 16.10.2018 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 Oczywiście, jak tylko ruszy cyrkulacja włączą się grzałki. Po wyrównaniu temperatury zbiornik i instalacja powinny mieć nastawioną temperaturę na termostacie bojlera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 16.10.2018 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2018 wiem , ale ten małe termy nie mają wejścia w środkowej części Podałem Ci model, który ma. Co do wpływania cyrkulacji - nawet jak wystygnie całkiem po drodze, to i tak wymiesza wodę w zbiorniku, jak masz tam na górze ciepłą, a na dole zimną. Tyle, że jak masz grzałkę na dole, to i tak jest ona zanurzona w zimnej wodzie w takiej sytuacji. Więc jej termostat włączyłby grzanie. Jak chcesz grzać w taniej strefie, to trzeba timerem odciąć jej zasilanie w czasie drogiej strefy. W Joule masz dwie grzałki - jedną na dole, drugą mniej więcej w połowie wysokości. To daje możliwość odcięcia dolnej grzałce grzania w drogiej strefie, a pozostawienie zasilania górnej. Dolna może mieć ustawione np. 65* a górna 45*. I jak w połowie zbiornika spadnie temperatura poniżej to dogrzeje pół zasobnika do tej temperatury nawet w drogiej strefie. Możesz też obydwie grzałki odcinać od zasilania w czasie drogiej strefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihalski 17.10.2018 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Joule Cyclone Direct rzeczywiście spełnia warunki (nierdzewka... piękny jest) , ale nie cenowe , przekracza to mój budżet , obawiam się , że będę musiał pozostać przy Kospelu, Biawarze lub Aristonie. Który z tych 3 byście polecili i dlaczego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 17.10.2018 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 Jak chcesz grzać w taniej strefie, to nie ma wyboru. No, może jeszcze Termica z modyfikacją na zamówienie. Ale wyjdzie drożej. Inaczej wyłączysz cyrkulację albo będziesz grzał w drogiej, bo będzie brakowało ciepłej wody po wymieszaniu przy grzaniu w taniej strefie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mihalski 17.10.2018 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2018 może to bez sensu ale to dom letni , chciałem grzać w weekendy głównie, no ale latem w tygodniu też . Myślałem aby włączać pompę cyrkulacyjną wtedy kiedy mi to potrzebne w momentach dużego zapotrzebowania na ciepłą wodę wieczorem i rano , aby nie spuszczać litrów zimnej w szambo. Bredzę ?....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts