Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przyłącz wody, a utwardzenie dojazdu

BeeJay

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie przyłączy wody i kanalizacji. Obecnie złożyłem już wszystkie dokumenty i czekam na pozwolenie na budowę jednak przed budową potrzebuje utwardzić dojazd na mojej działce z drogi publicznej do miejsca gdzie będę budował dom (około 10 metrów). Całość znajduje się na mojej działce. Rura główna znajduje się przy drodze po mojej stronie więc nie będzie konieczności przekopywać się przez drogę. Pojawił się mały problem ponieważ w miejscu gdzie planuję utwardzić dojazd będą biegły rury od wody i kanalizacji. Nie chciałbym płacić dwa razy za utwardzenie drogi ponieważ jak teraz utwardzę i później będą kopane rury to po zakopaniu rur będę musiał utwardzać dojazd drugi raz od początku. Z tego powodu chciałbym wcześniej puścić tam rury, powiadomić wodociągi żeby sprawdzili czy jest to zrobione dobrze, zakopać rów, utwardzić dojazd i ruszyć z budową. Chciałbym się spytać czy ktoś wykonywał już przyłącz w takiej kolejności, czy jest to możliwe i jak to wygląda w praktyce. Z góry dziękuję za wszystkie wskazówki.

Raczej nie ma takiej możliwości ponieważ do odbioru zgłasza się gotowe przyłącza a nie luźne rury w wykopie.

Po drugie to przyłącza wymagają z reguły wykonania projektów

Jeśli sytuacja jest aż tak bez wyjścia to jedyną możliwością jest zatrudnienie do budowy przyłączy instalatora pracującego w tamtejszych wodociągach lub spółce wodnej który świadczy usługi prywatnie po godzinach pracy wykonując takie instalacje.

W tym trybie instalator jest osobą zaufaną która także załatwia zaoczny odbiór przyłącza bez wizyty inspektora i oglądania instalacji w odsłoniętym wykopie