dawplo 18.10.2018 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Nie zdazyłem ocieplić ścian fundamentowych a zbliża się zima i deszcze. Poziom wodu gruntowej poniżej 2m. Ziemia gliniasta. Częściowo udało się po prawej stronie wysmarować dysperbitem. Czy mogę na tym etapie przykryć i zostawić tak obecny stan do przyszłego roku czy koniecznie trzeba odkopać , pomalować Izohanem i ocieplić XPS? Prace przedłużały się z uwagi na decyzje dotyczące drenażu wokół fundamentów który na obecnym etapie nie został wykonany i dalej nie jestem przekonany czy go wykonywać. Kierownik i geotechnik przekazali że drenaż jeszcze nikomu nie zaszkodził nawet w takich gruntach ale obawiam się że jak się to zatka to będzie woda przy fundamentach. Z góry dziekuję za informacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 18.10.2018 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2018 Niepotrzebnie zrobiłeś sobie podwójną robotę i to jeszcze zakopałeś bez posmarowania czymkolwiek. Teraz trzeba to odkopać, czyścić, smarować, itd. Jak nie było przysypane to miałeś 10 razy mniej roboty. Edit. Ja też mam glinę i żadnego drenażu nie robiłem, bo po pierwsze nie miałbym gdzie tej wody odprowadzić a po drugie mogłoby to spowodować tylko dostawanie się dodatkowej wody w miejsce przy fundamentach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dawplo 31.10.2018 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2018 Niestety nie miałem wyjścia. Dodatkowo niewybrana ziemia z okolic ścian fundamentowych, walka z sąsiadem blokującym dojazd do budowy i ulewy co niestety spowodowało taką a nie inną sytuację. Odwodnienie też miało być robione na całej drodze łącznie z domem ale powyższe wstrzymało te prace i zdecydowałem się to zasypać przed zimą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts