Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Brak ocieplenia / odwodnienia ścian fundamentowych przed zimą

dawplo

Recommended Posts

Nie zdazyłem ocieplić ścian fundamentowych a zbliża się zima i deszcze.

Poziom wodu gruntowej poniżej 2m.

Ziemia gliniasta.

Częściowo udało się po prawej stronie wysmarować dysperbitem.

Czy mogę na tym etapie przykryć i zostawić tak obecny stan do przyszłego roku czy koniecznie trzeba odkopać , pomalować Izohanem i ocieplić XPS?

Prace przedłużały się z uwagi na decyzje dotyczące drenażu wokół fundamentów który na obecnym etapie nie został wykonany i dalej nie jestem przekonany czy go wykonywać.

Kierownik i geotechnik przekazali że drenaż jeszcze nikomu nie zaszkodził nawet w takich gruntach ale obawiam się że jak się to zatka to będzie woda przy fundamentach.

Z góry dziekuję za informacje. A18101810053120.jpg

Niepotrzebnie zrobiłeś sobie podwójną robotę i to jeszcze zakopałeś bez posmarowania czymkolwiek. Teraz trzeba to odkopać, czyścić, smarować, itd. Jak nie było przysypane to miałeś 10 razy mniej roboty.

Edit. Ja też mam glinę i żadnego drenażu nie robiłem, bo po pierwsze nie miałbym gdzie tej wody odprowadzić a po drugie mogłoby to spowodować tylko dostawanie się dodatkowej wody w miejsce przy fundamentach.

• 2 weeks później...

Niestety nie miałem wyjścia. Dodatkowo niewybrana ziemia z okolic ścian fundamentowych, walka z sąsiadem blokującym dojazd do budowy i ulewy co niestety spowodowało taką a nie inną sytuację.

Odwodnienie też miało być robione na całej drodze łącznie z domem ale powyższe wstrzymało te prace i zdecydowałem się to zasypać przed zimą.