Pawel . 19.10.2018 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Witam Prace na budowie trwaja, wiec potrzebuje szybkiej porady. Dom na zboczu, z czesciowym podpiwniczeniem. W czesci piwnicy plyta denna i sciany wylane z betonu. W czewci niepodpiwniczonej fundament schodkowy. Wykonawca zaproponowal mi, ze nie bedzie zasypywac czesci niepodpiwniczonej, tylko wyleje taka sama grubosc plyty nad piwnica i nad czescia niepodpiwniczona (zamiast chudziak w niepodpiwniczonej). Stwierdzil ze zostawi stemple w czesci niepodpiwniczonej zostana tam na wieki i nie ma sensu zasypywac tego ziemia. Twierdzi, ze to zamkniete powietrze bedzie lepiej izolowac niz ziemia, ktora tylko niepotrzebnie bedzie napierac na sciane piwnicy. Co myslicie o takim rozwiazaniu? Czy warto nie zasypywac czesci niepodpiwniczonej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 19.10.2018 17:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Doradzi ktos jakies rozwiazanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 19.10.2018 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Ziemia będzie napierać - co gorsza rylko od zewnątrz.Za to zamiast taniego chudziakamtrzeba zrobić drogi strop nad tą pustką. Tylko skoro juz sobie fumdujesz ryzyko i koszty pt. podpiwniczenieto czemu nie wykorzystać tej pustki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 19.10.2018 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 Dom jest na sporym zboczu. Wjazd od dołu, także piwnica jest wykorzystana na duży garaż, kotłownie i dodatkowe pomieszczenia, w sumie 150 metrów po podłogach. Chudziaka nie będzie, na całości nad piwnicą i w części niepodpiwniczonej będzie płyta zbrojona 15cm. Chodzi mi tylko i wyłącznie o zasypywanie, czy to ma sens. Ten pustki nie będę wykorzystywał, jest na pochyłym terenie razem z ławami schodkowymi. Pytanie co lepsze:1) - zasypać - napór na ściany nie ma takiego znaczenia, ściany są podwójnie zbrojone z żelbetu 25cm2) - zostawić puste ze stemplami Koszty nie grają roli, wykonawca powiedział, że jemu jest obojętne, cena ta sama Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 19.10.2018 23:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2018 (edytowane) Co KB na takie rozwiązanie?Jeśli akceptuje, to ok.Jeśli jest zgoda KB, to bym zrobił tam drzwi. Po co marnować m2, skoro za nie zapłaciłeś?Kierownik budowy podbija Ci Dziennik.On jest najważniejszy.Przedstaw mu to, on to ma zatwierdzić. Edytowane 19 Października 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 20.10.2018 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Piwnica jest już wybudowana, ściana od strony zbocza jest wylana z betonu wodoszczelnego, izolacja przeciwwilgociowa, xps i folia kubełkowa. Nie ma sensu rozwalać ściany żelbetowej, przerywać izolacje, kosztem dostępu do pomieszczenia 1x7 metrów. Pozostałe pustki są jeszcze mniejsze, poprzedzielane ścianami nośnymi na ławach schodkowych. W części niepodpiwniczonej schowane są kanalizacja i woda. Piwnica pod całością domu nie wchodziła w grę, bo dom jest parterowy i ma 230m2 po podłogach. Poza tym w tylnej części zaczęła się twarda skała, o czym wiedziałem, bo zrobiłem badania gruntowe.Kierownik budowy twierdzi, że pod względem konstrukcyjnym nie ma znaczenia czy będzie zasypane czy nie. Płyta nad piwnicą i nad częścią niepodpiwniczoną opiera się na ścianach nośnych a nie na gruncie. Podsumowując, piwnica wybudowana, fundamenty schodkowe zrobione. Z tyłu za ścianą piwnicy jest dren opaskowy, narazie obsypany piaskiem i żwirem. Ja to widzę tak:Zostawiając pustą przestrzeń, ten dren powinien działać o wiele efektywniej, bo nie będzie zatkany. Z biegiem czasu powinien się wolniej zatykać. Poza tym ściana piwnicy powinna być mniej zawilgocona, bo nie będzie miała bezpośredniego kontaktu z mokrą ziemią. Zasypując, nie widzę jakiś plusów. Minusy to napór na ścianę piwnicy i większy kontakt ściany z wodą ( wilgotną ziemią). Kierownik twierdzi, ze cokolwiek postanowię, to on zaakceptuje.Architekt mówi, że może lepiej zasypać, ale nie ma jakiś argumentów Doradźcie coś, bo muszę podjąć decyzję Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 20.10.2018 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) ^^Zostawienie stempli w przestrzeni do ktorej nie ma dostepu to nieporozuminienie, z czego poza tym mają byc z drewna cczy systemowe? Jakbys chcial pozostawic te pustke to strop musi byc pelnowartosciowy tzn taki ktory jest nosny bez stempli. Kolejne wady pustki, jak bedzie za szczelna to bedzie w niej gromadzic sie woda, jak ktoredys dolem sie tam dostanie, jak nie bedzie za szczelne to moze sie tam gromadzic inn syf w postaci szczurow np ? Moim zdaniem masz dwie mozliwosci czyli zasyp gruntem nieprzepuszczalnym czyli glina albo zasyp piaskiem z tym ze w najnizszym punkcie trzeba zrobic dziure i rure wsadzic w celu odprowadzenia wody... Aa jeszcze taka pustke mozesz zalac tzw pianobetonem jak kasy Ci nie zal , ok jest to drozsze od piasku ale nie trzeba zageszczac i nie daje takiego parcia na sciane Edytowane 20 Października 2018 przez jacentyy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 20.10.2018 10:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Strop bedzie pelnowartosciowy, taki jak nad czescia piwnicy. Konstruktor tak wymyslil, zebyvstrop dodatkowo spinal czesc podpiwniczona z niepodpiwniczona. W piwnicy jest plyta denna a w czesci niepodpiwniczonej sa lawy schodkowe, ktore sa polaczone z plyta denna. Za sciana piwnicy jest dren opaskowy, ponizej law schodkowych. Wody zabardzo nie ma, wiec tego sie nie obawiam. A nawet jakby byla, to jest odprowadzenie. Wykonawca twierdzi, ze on stemple zostawi, one nie beda sluzyc w przyszlosci jako podpora stropu, strop jest zbrojony, 15cm. Poprostu nie widze argumentow za zasypaniem tego, no ale nie jestem budowlancem i nie znam sie na tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samotnik 20.10.2018 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Ale przecież to będzie normalny strop żelbetowy. Drewniane stemple są tylko na czas wiązania betonu i potem sobie tam po prostu zgniją. Ja nie widzę żadnej zalety z zasypywania takiej piwnicy. Wilgoć jeśli ma tam być, to i tak tam będzie, wszystko jedno, czy w formie wody czy w ziemi wymieszanej z wodą. Mam taką samą konfigurację (jest to notabene jedyne sensowne rozwiązanie w tej sytuacji, żeby chudziak nad częścią niepodpiwniczoną nie osiadał inaczej niż strop nad piwnicą!!) i podjęliśmy decyzję o zasypaniu tylko dlatego, że tam poziom gruntu był dość wysoko (trzeba było dosypać 100cm w najgłębszym miejscu), a stemple plus deskowanie stropu byłoby droższe. Po zasypaniu i zagęszczeniu po prostu rozłożyliśmy folię i na to poszło zbrojenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 20.10.2018 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Zostaje kwestia kosztów robocizny i materiałów.Jak deskowanie i szalowanie wychodza taniej, niz zasypanie - to nie ma sensu zasypywać. Ale to dziwne, ze zasypanie lichym piaskiem wychodzi drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 20.10.2018 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Cena jest taka sama. Kwestia kosztow odpada. Mozna to sasyoac gruntem z wykopu (glina) i piaskiem. Wykonawcy jest obojetne czy zostawi stemple z deskowaniem czy zasypie. Chodzi mi tylko o kwestie techniczne, co lepsze dla budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 20.10.2018 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 @samotnik...Czyli jesli cena bylaby taka sama to zostawilbys stemple i nie zasypywal? U mnie cena ta sama Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.10.2018 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) Piwnica jest już wybudowana, ściana od strony zbocza jest wylana z betonu wodoszczelnego, izolacja przeciwwilgociowa, xps i folia kubełkowa. Nie ma sensu rozwalać ściany żelbetowej, przerywać izolacje, kosztem dostępu do pomieszczenia 1x7 metrów. Rysunek masz nieadekwatny do tego co piszesz. Nawet jeśli na dolnej "półce" masz tylko metr, to pozostałe także można wykorzystać. Osobiście bym to zagospodarował. Twoja piwnica według skali rysunku ma aż 2,25 metra szerokości. To bardziej korytarz niż piwnica. Edytowane 20 Października 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 20.10.2018 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 To prawda, rysunek wrzuciłem jakikolwiek z internetu, ale zobrazowania sytuacji. Pewnie niepotrzebnie wprowadziłem przez niego zamieszanie. Z całym szacunkiem, mi nie chodzi o to czy mam to wykorzystać czy nie...piwnica jest wybudowana, ściany zaizolowane i ocieplone. Piwnicy mam 150m2, to aż nad to co potrzebuje. Chcę tylko wiedzieć czy dla samego budynku, lepiej jest gdy taką pustkę się zasypie czy lepiej pozostawić niezasypaną. Dziękuję ja inne sugestie, ale nie zamierzam wycinać otworów w ścianie żelbetowej, która jest zbrojona i zaizolowana, po to by mieć dostęp do kilku malutkich pomieszczeń, w których idą rury od kanalizacji.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.10.2018 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) Powietrze jest dobrym izolatorem, jeśli jest zamknięte w mikro przestrzeniach. Np styropian..W tak dużej przestrzeni, to się nie sprawdzi.Wejdź do działu Dom energooszczędny - projekt, dom, życieTam to jest dobrze zobrazowane. Edytowane 20 Października 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 20.10.2018 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 A jeśli chodzi o zawilgocenie ścian, czy ma to znaczenie czy ściana jest obsypana czy nie? W przypadku gdyby pojawiła się woda i napierała na ściany piwnicy? Czy lepiej dren będzie pracować jak zostawi się pustkę czy przysypie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.10.2018 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Masz ścianę zabezpieczoną przeciwwilgodnościowo. Przeciwwodne, jest znacznie lepsza izolacją, jak sama nazwa wskazuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 20.10.2018 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 na chwile obecną wody nie ma. Dren jest założony za tylną ścianą piwnicy na wszelki wypadek. Płyta denna i ściany piwnicy z betonu wodoszczelnego. Na ścianach Remers K2, xps i folia kubełkowa. Myślę, że to i tak spokojnie wystarczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 20.10.2018 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Najwyższy poziom wód jest wiosną po roztokach. Z tego co piszą tu na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gnago 20.10.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Zasypać wg radiestetów swszelkie pustkie bez wentylacji , szczelne są niewskazane feng shui czy waste też wypowiadają się negatywnie. Ale zrobisz jak chcesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts