Pawel . 20.10.2018 20:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Zasypać wg radiestetów swszelkie pustkie bez wentylacji , szczelne są niewskazane feng shui czy waste też wypowiadają się negatywnie. Ale zrobisz jak chcesz Dalej nic nie wiem, chyba to zasypie i problem z głowy. Nigdzie nie znalazłem podobnego tematu, czyli pewnie wszędzie zasypują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.10.2018 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) W projekcie masz to zasypane. Czyli ściana ma wytrzymać napór.U mnie jest ściana na 2m zasypana z bloczku betonowego wymurowana na szerokość 38cm.Projektant dał ścianę w tym miejscu na 25cm z bloczka i powiedział, że wystarczy.Ja mimo to obróciłem bloczek na 38cm. Nawet słupów nie mam.Masz tam drenaż do tej przestrzeni?Jeśli pojawi się woda, to musi mieć ujście.Zapytaj w dziale o którym pisałem.Tam Ci odpowiedzą co korzystniej pod kątem izolacji cieplnej wyjdzie.Ja bym wykuł drzwi. Jeśli chcesz zasypać, to masz w projekcie czym. Ale piasek jest chyba najlepszy.Nie wiem, dlaczego wykonawcy się tutaj nie wypowiadają.Jest jajrmar i inni. Mają doświadczenie.Na wszystko musisz mieć zgodę KB. Edytowane 21 Października 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 21.10.2018 15:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Masz tam drenaż do tej przestrzeni? Jeśli pojawi się woda, to musi mieć ujście. . Tak, jest drenaż opaskowy, jakieś 50cm od tylnej ściany, przysypany narazie warstwą żwiru. Dlatego wydaje mi się, że taki drenaż nieprzysypany kolejnymi warstwami gliny i piasku, lepiej będzie odprowadzał wodę, gdyby taka się pojawiła. No ale nie jestem ekspertem w tym temacie. Poza tym w kwestii wykuwania drzwi, to zawsze mógłbym to drobić w przyszłości, nie zasypując pustki ( chociaż dla mnie to bez sensu, bo ściana jest zaizolowana i jeśli pojawiła by się woda, to jakieś otwory w tej części to nieporozumienie. Pomieszczeń mam aż nadto). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 21.10.2018 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Mam na myśli odprowadzenie wody z tej pustki, ze środka na zewnątrz, nie do piwnicy. Przepis na katastrofę. A jakąś izlację przeciw wodną może byś zaproponował ? Kliknij w to sobie. Edytowane 21 Października 2018 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 21.10.2018 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Mam na myśli odprowadzenie wody z tej pustki, ze środka na zewnątrz, nie do piwnicy. Kliknij w to sobie. Tak, odprowadzenie wody poza dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 21.10.2018 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Tak, odprowadzenie wody poza dom Przeczytałem ten post i wychodzi na to, że nie ma sensu zasypywać, bo wykonawca chce to zasypać ziemią z wykopu ( czyli gliną ). Chyba narobiłbym sobie problemów, bo mogłoby to zatkać odprowadzenie wody. A gdybym chciał to zasypać piaskiem, to chyba bym zbankrutował, bo jest tego sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2018 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Chcę tylko wiedzieć czy dla samego budynku, lepiej jest gdy taką pustkę się zasypie czy lepiej pozostawić niezasypaną. Dziękuję ja inne sugestie, ale nie zamierzam wycinać otworów w ścianie żelbetowej, która jest zbrojona i zaizolowana, po to by mieć dostęp do kilku malutkich pomieszczeń, w których idą rury od kanalizacji. Pozdrawiam Jak technicznie chcesz wykonać rury w tej przestrzeni jak do niej nie będzie dostępu? ............... co będzie jak taka rura pęknie lub się z czasem rozszczelni? Wanna syfu......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 22.10.2018 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Tego nie wzialem pod uwage. Jak siebteraz nad tym zastanawiam, to jak w przyszlosci to deskowanie pod stropem sie zawali, to moze te rury uszkodzic. Jest to jakis argument za zasypaniem. Dzieki jajmar:bye: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 22.10.2018 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Zapomnialem o jeszcze jednej sprawie. Skoro plyta bedzie zbrojona i nie bedzie sie opierac bezposrednio na gruncie, to czy mozna zasypac ta pustke ziemia z wykopu? Ogolnie typowa glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2018 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Zapomnialem o jeszcze jednej sprawie. Skoro plyta bedzie zbrojona i nie bedzie sie opierac bezposrednio na gruncie, to czy mozna zasypac ta pustke ziemia z wykopu? Ogolnie typowa glina. A dasz radę to zagęścić ? Znowu instalacje kojna sprawa to ma być szalunek pod ta płytę. Jak tego nie ubijesz zazbroisz wylejesz beton i pójdzie w dół na 99%. Kombinujesz strasznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 22.10.2018 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 A dasz radę to zagęścić ? Znowu instalacje kojna sprawa to ma być szalunek pod ta płytę. Jak tego nie ubijesz zazbroisz wylejesz beton i pójdzie w dół na 99%. Kombinujesz strasznie. Plyta bedzie pelnowartosciowa, zbrojona nad caloscia w czesci podpiwniczonej i niepodpiwniczonej. Bedzie spoczywac na lawach i scianach nosnych. Grunt nie bedzie mial za zadanie utrzymywac plyty. Moze go wogole nie byc. Z zageszczeniem moze byc klopot. Chcialem czesc zasypac glina, a na sama gore i naokolo scian piwnicy dac piasek. Jeden dren jest juz w kolo plyty dennej w piwnicy. Drugiego chcialem wsadzic troche wyzej, w polowie wysokosci scian piwnicy. Wyloty drenow sa poza budynkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2018 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 . Grunt nie bedzie mial za zadanie utrzymywac plyty. Moze go wogole nie byc. . To an czym wylejesz tą płytę już z szalunku z desek 3 posty temu zrezygnowałeś , beton na drutach nie uleży............muisz mieć grunt zagęszczony na czas betnowania lub szalunek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2018 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 To an czym wylejesz tą płytę już z szalunku z desek 3 posty temu zrezygnowałeś , beton na drutach nie uleży............muisz mieć grunt zagęszczony na czas betnowania lub szalunek. Nie musi być zagęszczony. Mam tak wylane tarasy. Mokry, byle jaki, gliniasty piasek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 22.10.2018 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Podłoże ma być zagęszczone, ale nie jakoś super starannie. Na tyle, aby utrzymać tą płytę na czas jak stwardnieje. Zastanawiam się tylko, czy w takiej konfiguracji jest sens ocieplać od spodu, skoro po pewnym czasie grunt troche siądzie i styropian pewnie odpadnie od strony płyty. Może lepiej dodać te kilka centymetrów od środka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 22.10.2018 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Nie musi być zagęszczony. Mam tak wylane tarasy. Mokry, byle jaki, gliniasty piasek. Jakaś nowa technologia...............tak na marginesie piasek gliniasty to chyba nie to samo co glina.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2018 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Zastanawiam się tylko, czy w takiej konfiguracji jest sens ocieplać od spodu, skoro po pewnym czasie grunt troche siądzie i styropian pewnie odpadnie od strony płyty. Może lepiej dodać te kilka centymetrów od środka. Powietrze nieźle izoluje. Ale chętnie się przemieszcza. Wlasciwie powszechne izolatory, to głównie powietrze. Ale + materiał nie pozwalajacy mu sie przemieszczać. Jakaś nowa technologia...............tak na marginesie piasek gliniasty to chyba nie to samo co glina.............. Wątpię, zeby nowa. Ekipa leciwa i zaprawiona w bojach mi to robila. A w necie też częsty obrazek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 22.10.2018 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Powietrze nieźle izoluje. Ale chętnie się przemieszcza. Wlasciwie powszechne izolatory, to głównie powietrze. Ale + materiał nie pozwalajacy mu sie przemieszczać. Wątpię, zeby nowa. Ekipa leciwa i zaprawiona w bojach mi to robila. A w necie też częsty obrazek. Tylko czy w przypadku jak styropian nie bedzie dokladnie przywierac do spodu plyty, jest sens go tam dawac. Moze lepiej dolozyc od strony cieplej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2018 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Tylko czy w przypadku jak styropian nie bedzie dokladnie przywierac do spodu plyty, jest sens go tam dawac. Moze lepiej dolozyc od strony cieplej? To byloby lepsze rozwiazanie, gdyby nie piwnica. Chyba, ze bedzie nieogrzewana i w calym domu sturopian bedzie na tej płycie (czyli tak, jak standardowo robi się podłogę na gruncie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawel . 22.10.2018 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 To byloby lepsze rozwiazanie, gdyby nie piwnica. Chyba, ze bedzie nieogrzewana i w calym domu sturopian bedzie na tej płycie (czyli tak, jak standardowo robi się podłogę na gruncie). Tak, piwnica nie ogrzewana pod 2/3 domu. Na calym parterze styropian na plycie o tej samej grubosci. W niektorych miejscach mam do nadsypania 2.5 metra i napewnio po jakims czasie ziemia siadzie i styropian od spodu odpadnie. Chyba szkoda kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 22.10.2018 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2018 Tak, piwnica nie ogrzewana pod 2/3 domu. Na calym parterze styropian na plycie o tej samej grubosci. W niektorych miejscach mam do nadsypania 2.5 metra i napewnio po jakims czasie ziemia siadzie i styropian od spodu odpadnie. Chyba szkoda kasy Jakbys styropian przymocował (choćby drutem wiązalkowym do zbrojenia) to by nie odpadł. Ale w takiej sytuacji lepiej styro daj na (o ile cala płyta w jednej płaszczyxnie, bez schodka). I sciany konstrukcyjne i działowe (przynajmniej 1-2 warstwy) z materiału o jak najlepszej lambdzie, żeby te "dziury" w styropianie były jak najmniejszym mostkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts