Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

mam problem z elewacją - zakończeniem elewacji przy kostce

nie chcę robić cokołu i teraz co z przejsciem pomiędzy styropianem na elewacji a styrodurem

kierownik się uparł że styropian nie może być poniżej góry kostki tylko 3 cm wyżej

sytuacja wygląda tak

styropian 20cm na elewacji na poziomie 0,00 budynku do góry

planowana kostka na poziomie -0,03

od góry ławy fundamentowej do poziomu 0,00 jest 8cm styroduru

w pionie jest różnicy 12cm pomiędzy styropianem a xpsem - planowałem tam dodać drugą 8cm XPSa ściętego na dole (niby wcelu że jak ma wysadzać grunt to ma wysadzać po skosię a nie natrafiać na poziomą barierę

problemem jest ta szpara 3cm i to że ta szpara powiększy się na tarasie ponieważ taraz graniczy z dwoma ścianami domu i przy jednej ścianie musi być spadek i z 3cm powiększy się ta dziura do 8cm (przy 1% spadku na tarasie)

myślałem aby dodać pod styropianem 5cm dodatkowego styropianu żeby 3cm było nad kostką a 2cm pod powierzchnią kostki - ale czy te ok 2cm pod powierzchnią nie będzie problemem - niby nie jest styropian w ziemi tylko w warstwie przy kostce

aaa

jeszcze myślałem o sznurze dylatacyjnym pod dołożonym xpsem - nie pije wody a pracuje

proszę bardzo o porady bo temat na już ;(:(

kostka.jpg

kostkaaa.jpg

Edytowane przez drozduu
https://forum.murator.pl/topic/242264-elewacja-bez-coko%C5%82u-co-na-poziomie-kostki-styropian-czy-xps/

Chudziaka i izolację pozioma masz głeboko ponizej poziomu terenu? To zajmujesz się kosmetyką, a nie problemem.

Tak masz w projekcie?

nie mam tak w projekcie

w projekcie było tak tylko przy tarasach, garażu i wejsciu do domu

ja podzieliłem tak że połowa kostki wokół domu po obwodzie zamiast robić schodki na dół i do góry (zejscie z jednego tarasu i wyjście na drugi) jest na poziomie -0,03 a druga połowa kostki po obwodzie na poziomie -0,33 (tak jak w projekcie)

w projekcie jest cokół - którego nie chce (przynajmniej przy tarasach wejsciu i garażu)

izolacja pozioma jest poniżej 15cm od kostki (18cm od poziomu 0,00) [na połowie domu]

inaczej mówiąc

jak zejść nisko ze styropianem z elewacji a jak wysoko z xpsem od fundamentu przy tarasie (gdzie poziom kostki jest delikatnie niżej (ok 3cm) od poziomu 0,00 budynku przy wariancie bez sztucznego cokołu (który jest powyżej poziomu 0,00)

jeżeli styropian wyżej niż kostka to czy zostawiać lukę ?

czy ścinać xpsa w klin żeby wysadziny mam nadzieje poszły po ścianie odchylonej od pionu

Az tak sie tym bardzo nie przejmuj, nasiakliwosc styropianu az taka straszna nie jest, niektorzy nawet maja eps pod plyta....ja bede np mial tak z 10-20cm styro pod poziomem kostki i jakos specjalnie sie nie przejmuje, tez nie chce miec cokolu ....

wiesz ja jednak przysłowiewe jajo znosze

bo ja nie mówie, że tam wiecznie będzie stała woda ale jednak jak będzie zacinało deszczem, że będzie szło po elewacji to pójdzie dokładnie w miejscu kostki przy elewacji

a druga sprawa zależy też od podłoża czy piaszczyste czy gliniaste bo jakbym miał piasek to bym sie wcale nie przejmował - co wleje to wsiąknie a tu jednak co wleje to zatrzyma glina

prosze o wypowiedzi