niktspecjalny 23.10.2018 05:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 (edytowane) Co tam proponujesz jeszcze w pojedynku, może tatar z kurczaka? .................... Tatar z piersi kurczaka SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WYKONANIE: Mielimy mięso z piersi,dodajemy przyprawy i przyprawę do zup, wyrabiamy, moczymy ręce w oliwie i formujemy kulki, robimy wgłębienia za żółtko używamy tyle żółtek ile robimy sztuk ( osobiście żółtko dodaje do mięska a reszta składników dekoruję). Pozostałe składniki kroimy w drobną kosteczkę. Dekorujemy. SMACZNEGO! SKŁADNIKI filety z kurczaka 2 podwójne surowe żółtko jaja sól pieprz oliwa z oliwek pieczarki marynowane 5-6 sztuk cebulka 2-3 sztuki przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki https://www.doradcasmaku.pl/przepis/303535/tatar-drobiowy Choć nie jadam ale kto zabroni takiemu jak Ty napisać ,że nieprawda.Jak widzisz można i nie ja tego dokonałem. Może być i taki : Tatar z parówek To wersja tatara dla osób, które nie jedzą surowego mięsa. Składniki 1 kg grubych parówek 3 cebule 5 ogórków kiszonych 3 łyżki oliwy żółtko przyprawa uniwersalna pieprz Sposób przygotowania przepisu: Tatar z parówek 1. Z parówek usuwamy osłonki. Mielimy. Cebule obieramy. Razem z ogórkami kroimy w małą kostkę. 2. Do parówek dodajemy żółtko, oliwę i 2 łyżki cebuli. Doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i formujemy półkulę. Wokół układamy ogórki i pozostałą cebulę. Tatar z łososia Składniki 500 g. łososia surowego 2 małe cebule sok z 1/2 cytryny sól, pieprz do smaku 3-4 ogórki konserwowe Przygotowanie Łososia kroimy w kostkę i siekamy na drobno kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy. Cebulkę i ogórek kroimy w drobną kostkę i też jeszcze dodatkowo siekamy. Wszystko dodajemy do łososia. Mieszamy wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. To jest wersja łączenia składników. Można przygotować wszystko i ułożyć obok na talerzu. Tatar gotowy. https://smaker.pl/przepis-tatar-z-lososia,114847,ewam45.html Na uwagę zasługuje zwłaszcza tatar, którego przygotowanie zajmie tylko 15 minut. Kinga Rusin oceniła go jako przepyszny. Spodziewaliście się, że można przygotować to klasyczną polską przystawkę bez grama mięsa?Składniki: 12 pomidorów, które upieczemy 4 cebule szalotki 2 ząbki czosnku po łyżce sosu sojowego i musztardy 1/2 łyżeczki cukru oliwa sól, pieprz, świeża bazylia lub szczypiorek https://kuchnia.wp.pl/takiego-tatara-jeszcze-nie-jadles-gotowy-w-15-minut-6054912153952897a https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tatar-z-suszonych-pomidorow-i-grillowanej-cukinii [h=1]TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW I GRILLOWANEJ CUKINII[/h] SKŁADNIKI 4 PORCJE, PO 70 KCAL 1 mała cukinia 2 łyżeczki oliwy np. z suszonych pomidorów lub extra vergine szczypta suszonego tymianku 90 g suszonych pomidorów w oleju 1 cebulka szalotka 1 łyżeczka czerwonego octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego świeżo zmielony pieprz 2 - 3 krople sosu tabasco (opcjonalnie) 2 łyżki posiekanego szczypiorku DODAJ NOTATKĘ PRZYGOTOWANIE Cukinię pokroić na plasterki i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez ok. 5 - 7 minut aż pokryje się od spodu ciemnymi paskami. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie. Na koniec skropić oliwą i posypać szczyptą suszonego tymianku. Zdjąć z patelni na talerz. Do pojemnika rozdrabniacza (melaksera) włożyć pomidory i pokrojoną na kilka kawałków cebulę. Rozdrobnić na małe kawałeczki, następnie dodać cukinię i powtórzyć miksowanie. Dodać ocet winny i balsamiczny, pieprz, sól, tabasco i szczypiorek. Jeszcze raz krótko zmiksować. Edytowane 23 Października 2018 przez niktspecjalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.10.2018 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Każdy może sobie fantazjować i opisywać owoce swoich dokonań w internecie. Jednak rozumny kucharz wie, jak wykorzystać czyjeś pomysły. Wybacz, ale nie kupuję "jak leci" wszystkich przepisów, z różnych powodów. Jedne są nie w moim guście, inne zbyt karkołomne a jeszcze inne po prostu z góry wiadome-podłe. Tatara czasem przygotowuję z wołowiny, częściej z łososia (dzikiego, bałtyckiego, na ogół ze świeżego, własnoręcznie złowionego), norweskiego unikam, z wiadomych względów. O ile "tatar" z suszonych pomidorów czy warzyw (tylko jaki to tatar, przecież to sałatka warzywna podana a'la tatar) śmiało można podawać, to kurczakowy, a tym bardziej parówkowy, pozostawię amatorom o zupełnie innym guście. Zaryzykuję twierdzenie, że żaden szanujący się kucharz, nie podałby gościom takiego wynalazku. Dostaję gęsiej skórki na samą myśl, o "tatarze" z parówek czy kurczaka. Skoro bezmyślnie przejmujesz takie dziwne propozycje z internetu "jak leci", świadczy to o Twoim guście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bertha 23.10.2018 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Takie typy jak przypadkiem tasakiem ciachną sobie paluszka, to nazwą potrawę "coś tam z wkładką". Fuuj!Bo niby lepiej zjeść i odchorować niżby miało się zmarnować. Fuuuj!Paluszek od lewej dłoni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.10.2018 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Każdy może sobie fantazjować i opisywać owoce swoich dokonań w internecie. Jednak rozumny kucharz wie, jak wykorzystać czyjeś pomysły. Wybacz, ale nie kupuję "jak leci" wszystkich przepisów, z różnych powodów. Jedne są nie w moim guście, inne zbyt karkołomne a jeszcze inne po prostu z góry wiadome-podłe. Tatara czasem przygotowuję z wołowiny, częściej z łososia (dzikiego, bałtyckiego, na ogół ze świeżego, własnoręcznie złowionego), norweskiego unikam, z wiadomych względów. O ile "tatar" z suszonych pomidorów czy warzyw (tylko jaki to tatar, przecież to sałatka warzywna podana a'la tatar) śmiało można podawać, to kurczakowy, a tym bardziej parówkowy, pozostawię amatorom o zupełnie innym guście. Zaryzykuję twierdzenie, że żaden szanujący się kucharz, nie podałby gościom takiego wynalazku. Dostaję gęsiej skórki na samą myśl, o "tatarze" z parówek czy kurczaka. Skoro bezmyślnie przejmujesz takie dziwne propozycje z internetu "jak leci", świadczy to o Twoim guście. czy wiesz co to za watek.Nie wiesz skoro tak piszesz i niedługo dojdziemy do pojedynku miedzy sobą. Wykładnie masz dobrą ale nie tu i nie z Tobą. Zrozum to jeśli możesz.Przy okazji nie jestem kucharzem. Pietrasze spontany amatorsko i najbardziej wku....a mnie jak rad udziela kompletny laik kulinarny i zarzuca ,że nie zjadłby tego czy tego zapominając ,że nawet tego nie spróbował. Pokusiłbym się abyś wskazał np co ukuło Cię najbardziej.Wszedłeś tu nawsadzałeś mi to teraz sprecyzuj to: ..Wybacz, ale nie kupuję "jak leci" wszystkich przepisów, z różnych powodów. Jedne są nie w moim guście, inne zbyt karkołomne a jeszcze inne po prostu z góry wiadome-podłe. ........... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 (edytowane) Łał łał łał "No nic", zabieram się za niepecjalnego tatata... Edytowane 23 Października 2018 przez Władca Przysmaków dodatkowe zdjecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Tada! Bęc! Tatar A LA Niespecjalny Wewiór! Tada!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.10.2018 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 czy wiesz co to za watek.Nie wiesz skoro tak piszesz i niedługo dojdziemy do pojedynku miedzy sobą. Wykładnie masz dobrą ale nie tu i nie z Tobą. Zrozum to jeśli możesz.Przy okazji nie jestem kucharzem. Pietrasze spontany amatorsko i najbardziej wku....a mnie jak rad udziela kompletny laik kulinarny i zarzuca ,że nie zjadłby tego czy tego zapominając ,że nawet tego nie spróbował. Pokusiłbym się abyś wskazał np co ukuło Cię najbardziej.Wszedłeś tu nawsadzałeś mi to teraz sprecyzuj to: Pitraszę, nie "pietrasze". i chodziło Ci o "ukłuło" a nie "ukuło", bo raczej nie może mnie nic ukuć. Wybacz, ale znam swój smak i choć jem prawie wszystko, to na tatar z kurczaka nie skusiłbym się dobrowolnie. Czujesz się urażony, niepotrzebnie, mamy po prostu inny gust. Różnica jest taka, że chętnie przeszedłbym na kuchnię Twojego niby rywala, Twoją wolę pozostawić Tobie. Prezentujesz tutaj takie dania, które raczej powinno pozostawić się dla siebie, a nie chwalić na forum publicznym. Jak dla mnie te Twoje dania są często kompromitujące, byle jak z byle czego. Kompletnym laikiem w kuchni nie jestem, znam swój gust i bardzo różne smaki. Właśnie za chwilę kończę i podam dzikiego sandacza (smażony krótko na maśle Ghee), podanego na czarnej soczewicy, do tego fasolka szparagowa i nieco roszponki. Proste i bardzo smaczne danie, ale nie będę tutaj świecił fotografiami, bo uważam że nie ma czym,. Aha, jeśli o tatarach mowa, jeśli zdołasz gdzieś kupić troć wędrowną, kup i zrób z niej tatara. Żaden inny się nie umywa, nawet z dzikiego łososia (nie mówiąc o podłym norweskim), troć jest delikatna, rozpływa się w ustach. Tylko troć musi być "srebrna". ryba już zstępująca z tarła, tzw. kelt absolutnie nie nadaje się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.10.2018 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Tada! Bęc! Tatar A LA Niespecjalny Wewiór! Tada!!!! Tą naklejkę dostawcy kiwi pozostawiłeś celowo? Idziesz ostro po bandzie, ale czasem może tak trzeba podkreślić parodię tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Tą naklejkę dostawcy kiwi pozostawiłeś celowo? Idziesz ostro po bandzie, ale czasem może tak trzeba podkreślić parodię tematu. To jeszcze nie wszystko. Musztarda Kielecka Czeska! Tada!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 23.10.2018 13:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Pitraszę, nie "pietrasze". i chodziło Ci o "ukłuło" a nie "ukuło", bo raczej nie może mnie nic ukuć. Wybacz, ale znam swój smak i choć jem prawie wszystko, to na tatar z kurczaka nie skusiłbym się dobrowolnie. Czujesz się urażony, niepotrzebnie, mamy po prostu inny gust. Różnica jest taka, że chętnie przeszedłbym na kuchnię Twojego niby rywala, Twoją wolę pozostawić Tobie. Prezentujesz tutaj takie dania, które raczej powinno pozostawić się dla siebie, a nie chwalić na forum publicznym. Jak dla mnie te Twoje dania są często kompromitujące, byle jak z byle czego. Kompletnym laikiem w kuchni nie jestem, znam swój gust i bardzo różne smaki. Właśnie za chwilę kończę i podam dzikiego sandacza (smażony krótko na maśle Ghee), podanego na czarnej soczewicy, do tego fasolka szparagowa i nieco roszponki. Proste i bardzo smaczne danie, ale nie będę tutaj świecił fotografiami, bo uważam że nie ma czym,. Aha, jeśli o tatarach mowa, jeśli zdołasz gdzieś kupić troć wędrowną, kup i zrób z niej tatara. Żaden inny się nie umywa, nawet z dzikiego łososia (nie mówiąc o podłym norweskim), troć jest delikatna, rozpływa się w ustach. Tylko troć musi być "srebrna". ryba już zstępująca z tarła, tzw. kelt absolutnie nie nadaje się. Przecież to Ty napisałeś o tatarze z kurczaka to pokazałem Ci co jadają ludzie w sieci. Co tam proponujesz jeszcze w pojedynku, może tatar z kurczaka? Napisałem także ,że ja nie jadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Mielony pieprz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 23.10.2018 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Tada! Bęc! Tatar A LA Niespecjalny Wewiór! Tada!!!! Obrałbym kiwi albo przynajmniej odkleił naklejkę, stwarza to wrażenie że autor robił to w pijackim widzie.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noc 23.10.2018 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Obrałbym kiwi albo przynajmniej odkleił naklejkę, stwarza to wrażenie że autor robił to w pijackim widzie.... W tej sytuacji, autor celowo mógł pozostawić tę naklejkę (skórkę także), dla podkreślenia nieracjonalności zarówno dania jak i pojedynku.. Przecież to nie jest do jedzenia, nie nadaje się, przynajmniej ja nie znam nikogo, kto dobrowolnie pałaszował by to "coś". PS @niktspecjalny-nie co jadają, a co prezentują w sieci. W sieci istnieje tyle wierutnych bzdur i idiotyzmy nie oszczędzają także gotowania. Każdy, kto ma trochę pojęcia, nawet nie spojrzy bliżej na "tatar z kurczaka", przecież to propozycja jakiegoś imbecyla(ki). Z porad w sieci korzystam często, ale bardzo rzadko kopiuję toczka w toczkę. Najczęściej kieruję się ogólnymi wskazówkami do przygotowania, wyobrażam sobie proponowane zestawienia i wynikający z tego smak, oraz "przemeblowuję" zestawienie pod swój gust. Nieraz jakiś przepis jest dla mnie szkieletem głównym, ale dalej jest pole dla mojej inwencji. Nie traktuję przepisów jako dogmatów, lubię "czuć" smak tej głównej treści, a przypraw nie używam do zabijania smaku i aromatu tego co jem, raczej jedynie do podkreślenia. Ostatnio praktycznie nie używam cukru, a sól tylko minimalnie, tyle co konieczne, innych przypraw nie wykluczam i nie omijam ich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Obrałbym kiwi albo przynajmniej odkleił naklejkę, stwarza to wrażenie że autor robił to w pijackim widzie.... Tatar A LA Wiewiór jest jeszcze w trakcie tworzenia. Właśnie wróciłem z lokalnego organiczniaka. Miód organiczny w misiowej ... Tadaaaaaaa! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 W tej sytuacji, autor celowo mógł pozostawić tę naklejkę (skórkę także), dla podkreślenia nieracjonalności zarówno dania jak i pojedynku.. Przecież to nie jest do jedzenia, nie nadaje się, przynajmniej ja nie znam nikogo, kto dobrowolnie pałaszował by to "coś". PS @niktspecjalny-nie co jadają, a co prezentują w sieci. W sieci istnieje tyle wierutnych bzdur i idiotyzmy nie oszczędzają także gotowania. Każdy, kto ma trochę pojęcia, nawet nie spojrzy bliżej na "tatar z kurczaka", przecież to propozycja jakiegoś imbecyla(ki). Z porad w sieci korzystam często, ale bardzo rzadko kopiuję toczka w toczkę. Najczęściej kieruję się ogólnymi wskazówkami do przygotowania, wyobrażam sobie proponowane zestawienia i wynikający z tego smak, oraz "przemeblowuję" zestawienie pod swój gust. Nieraz jakiś przepis jest dla mnie szkieletem głównym, ale dalej jest pole dla mojej inwencji. Nie traktuję przepisów jako dogmatów, lubię "czuć" smak tej głównej treści, a przypraw nie używam do zabijania smaku i aromatu tego co jem, raczej jedynie do podkreślenia. Ostatnio praktycznie nie używam cukru, a sól tylko minimalnie, tyle co konieczne, innych przypraw nie wykluczam i nie omijam ich. Normalny człowiek wie o "co chodzi". ps co to za tatar bez młodego jęczmienia? Tak więc bęc! Tadaaaaaaa!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Rewolucyjny tradycyjny tatar musi zawierać makaron. Kupiłem 12 jajeczny, co prawda nie jest organiczny. Jaja egzotycznego ptaka o nazwie łacinskiej "bezmuzgus pospolitus".cdn... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Oczywiście dodam tradycyjne dotatki do tatara rewolucjonisty... ps na tym etapie zamienie talerz na duze naczynie szklane, tatar bedzie rósł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Zabieram się za tradycyjny makaron do tradycyjnego tatata rewolucjonisty. Bęc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Poezja smaków tradycyjnego rewolucjonisty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Władca Przysmaków 23.10.2018 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Tradycyjny tatar rewolucjonisty A La Wewiór, nabiera tradycyjnej formy. Topimy wszystko w oleju, grecka oliwka dziewicza 250ml, 150 ml octu jabłkowego, oczywiście ocet balsamiczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.