Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pojedynek kulinarny pomiędzy Chef Paul ,a niktspecjalny


Recommended Posts

Co tam proponujesz jeszcze w pojedynku, może tatar z kurczaka? ....................

 

Tatar z piersi kurczaka

 

big-0-0d8e-9b01-6dab-1ceb-beca-7ddb-629d-447a

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

 

WYKONANIE:

 

Mielimy mięso z piersi,dodajemy przyprawy i przyprawę do zup, wyrabiamy, moczymy ręce w oliwie i formujemy kulki, robimy wgłębienia za żółtko używamy tyle żółtek ile robimy sztuk ( osobiście żółtko dodaje do mięska a reszta składników dekoruję). Pozostałe składniki kroimy w drobną kosteczkę. Dekorujemy.

 

SMACZNEGO!

 

SKŁADNIKI

  • filety z kurczaka
    2 podwójne surowe
  • żółtko jaja
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • pieczarki marynowane
    5-6 sztuk
  • cebulka
    2-3 sztuki
  • przyprawa do zup i potraw w płynie
    2 łyżeczki

 

https://www.doradcasmaku.pl/przepis/303535/tatar-drobiowy

 

Choć nie jadam ale kto zabroni takiemu jak Ty napisać ,że nieprawda.Jak widzisz można i nie ja tego dokonałem.

 

 

 

Może być i taki :

Tatar z parówek

 

To wersja tatara dla osób, które nie jedzą surowego mięsa.

 

 

 

Składniki

 

1 kg grubych parówek

3 cebule

5 ogórków kiszonych

3 łyżki oliwy

żółtko

przyprawa uniwersalna

pieprz

 

Sposób przygotowania przepisu:

 

Tatar z parówek

 

  • 1. Z parówek usuwamy osłonki. Mielimy. Cebule obieramy. Razem z ogórkami
    kroimy w małą kostkę.
  • 2. Do parówek dodajemy żółtko, oliwę i 2 łyżki cebuli. Doprawiamy do smaku przyprawą uniwersalną i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Wykładamy na talerz i formujemy półkulę. Wokół układamy ogórki i pozostałą cebulę.

 

3d095b68870944b911888b1533f8e58b17c320e4.jpeg

Tatar z łososia

 

Składniki

 

 

  • 500 g. łososia surowego
  • 2 małe cebule
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz do smaku
  • 3-4 ogórki konserwowe

88945b488965297932846e4be46a9e27_361234_564de8a9a8e57_wm.jpg

 

Przygotowanie

 

 

 

  • _li_step.pngŁososia kroimy w kostkę i siekamy na drobno kawałki. Wyciskamy sok z cytryny i mieszamy.
     
    Cebulkę i ogórek kroimy w drobną kostkę i też jeszcze dodatkowo siekamy.
     
    Wszystko dodajemy do łososia.
     
    Mieszamy wszystko doprawiamy solą i pieprzem do smaku. To jest wersja łączenia składników. Można przygotować wszystko i ułożyć obok na talerzu. Tatar gotowy.

https://smaker.pl/przepis-tatar-z-lososia,114847,ewam45.html

 

Na uwagę zasługuje zwłaszcza tatar, którego przygotowanie zajmie tylko 15 minut. Kinga Rusin oceniła go jako przepyszny. Spodziewaliście się, że można przygotować to klasyczną polską przystawkę bez grama mięsa?Składniki:

12 pomidorów, które upieczemy

4 cebule szalotki

2 ząbki czosnku

po łyżce sosu sojowego i musztardy

1/2 łyżeczki cukru

oliwa

 

sól, pieprz, świeża bazylia lub szczypiorek

 

https://kuchnia.wp.pl/takiego-tatara-jeszcze-nie-jadles-gotowy-w-15-minut-6054912153952897a

 

dsc_6727.jpg

 

 

 

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/tatar-z-suszonych-pomidorow-i-grillowanej-cukinii

 

tatar_z_suszonych_pomidorow_02.jpg

 

 

[h=1]TATAR Z SUSZONYCH POMIDORÓW I GRILLOWANEJ CUKINII[/h]

 

SKŁADNIKI

 

4 PORCJE, PO 70 KCAL

 

  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżeczki oliwy np. z suszonych pomidorów lub extra vergine
  • szczypta suszonego tymianku
  • 90 g suszonych pomidorów w oleju
  • 1 cebulka szalotka
  • 1 łyżeczka czerwonego octu winnego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeżo zmielony pieprz
  • 2 - 3 krople sosu tabasco (opcjonalnie)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku

 

DODAJ NOTATKĘ

 

PRZYGOTOWANIE

 

 

  • Cukinię pokroić na plasterki i położyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować przez ok. 5 - 7 minut aż pokryje się od spodu ciemnymi paskami. Przewrócić na drugą stronę i powtórzyć grillowanie. Na koniec skropić oliwą i posypać szczyptą suszonego tymianku. Zdjąć z patelni na talerz.
  • Do pojemnika rozdrabniacza (melaksera) włożyć pomidory i pokrojoną na kilka kawałków cebulę. Rozdrobnić na małe kawałeczki, następnie dodać cukinię i powtórzyć miksowanie.
  • Dodać ocet winny i balsamiczny, pieprz, sól, tabasco i szczypiorek. Jeszcze raz krótko zmiksować.

 

 

Edytowane przez niktspecjalny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

:x

Każdy może sobie fantazjować i opisywać owoce swoich dokonań w internecie. Jednak rozumny kucharz wie, jak wykorzystać czyjeś pomysły.

Wybacz, ale nie kupuję "jak leci" wszystkich przepisów, z różnych powodów. Jedne są nie w moim guście, inne zbyt karkołomne a jeszcze inne po prostu z góry wiadome-podłe. Tatara czasem przygotowuję z wołowiny, częściej z łososia (dzikiego, bałtyckiego, na ogół ze świeżego, własnoręcznie złowionego), norweskiego unikam, z wiadomych względów. O ile "tatar" z suszonych pomidorów czy warzyw (tylko jaki to tatar, przecież to sałatka warzywna podana a'la tatar) śmiało można podawać, to kurczakowy, a tym bardziej parówkowy, pozostawię amatorom o zupełnie innym guście. Zaryzykuję twierdzenie, że żaden szanujący się kucharz, nie podałby gościom takiego wynalazku. Dostaję gęsiej skórki na samą myśl, o "tatarze" z parówek czy kurczaka.

Skoro bezmyślnie przejmujesz takie dziwne propozycje z internetu "jak leci", świadczy to o Twoim guście.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:x

Każdy może sobie fantazjować i opisywać owoce swoich dokonań w internecie. Jednak rozumny kucharz wie, jak wykorzystać czyjeś pomysły.

Wybacz, ale nie kupuję "jak leci" wszystkich przepisów, z różnych powodów. Jedne są nie w moim guście, inne zbyt karkołomne a jeszcze inne po prostu z góry wiadome-podłe. Tatara czasem przygotowuję z wołowiny, częściej z łososia (dzikiego, bałtyckiego, na ogół ze świeżego, własnoręcznie złowionego), norweskiego unikam, z wiadomych względów. O ile "tatar" z suszonych pomidorów czy warzyw (tylko jaki to tatar, przecież to sałatka warzywna podana a'la tatar) śmiało można podawać, to kurczakowy, a tym bardziej parówkowy, pozostawię amatorom o zupełnie innym guście. Zaryzykuję twierdzenie, że żaden szanujący się kucharz, nie podałby gościom takiego wynalazku. Dostaję gęsiej skórki na samą myśl, o "tatarze" z parówek czy kurczaka.

Skoro bezmyślnie przejmujesz takie dziwne propozycje z internetu "jak leci", świadczy to o Twoim guście.

 

czy wiesz co to za watek.Nie wiesz skoro tak piszesz i niedługo dojdziemy do pojedynku miedzy sobą. Wykładnie masz dobrą ale nie tu i nie z Tobą. Zrozum to jeśli możesz.Przy okazji nie jestem kucharzem. Pietrasze spontany amatorsko i najbardziej wku....a mnie jak rad udziela kompletny laik kulinarny i zarzuca ,że nie zjadłby tego czy tego zapominając ,że nawet tego nie spróbował. Pokusiłbym się abyś wskazał np co ukuło Cię najbardziej.Wszedłeś tu nawsadzałeś mi to teraz sprecyzuj to:

..Wybacz, ale nie kupuję "jak leci" wszystkich przepisów, z różnych powodów. Jedne są nie w moim guście, inne zbyt karkołomne a jeszcze inne po prostu z góry wiadome-podłe. ...........
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

czy wiesz co to za watek.Nie wiesz skoro tak piszesz i niedługo dojdziemy do pojedynku miedzy sobą. Wykładnie masz dobrą ale nie tu i nie z Tobą. Zrozum to jeśli możesz.Przy okazji nie jestem kucharzem. Pietrasze spontany amatorsko i najbardziej wku....a mnie jak rad udziela kompletny laik kulinarny i zarzuca ,że nie zjadłby tego czy tego zapominając ,że nawet tego nie spróbował. Pokusiłbym się abyś wskazał np co ukuło Cię najbardziej.Wszedłeś tu nawsadzałeś mi to teraz sprecyzuj to:

 

Pitraszę, nie "pietrasze". i chodziło Ci o "ukłuło" a nie "ukuło", bo raczej nie może mnie nic ukuć.

Wybacz, ale znam swój smak i choć jem prawie wszystko, to na tatar z kurczaka nie skusiłbym się dobrowolnie. Czujesz się urażony, niepotrzebnie, mamy po prostu inny gust. Różnica jest taka, że chętnie przeszedłbym na kuchnię Twojego niby rywala, Twoją wolę pozostawić Tobie. Prezentujesz tutaj takie dania, które raczej powinno pozostawić się dla siebie, a nie chwalić na forum publicznym. Jak dla mnie te Twoje dania są często kompromitujące, byle jak z byle czego.

Kompletnym laikiem w kuchni nie jestem, znam swój gust i bardzo różne smaki. Właśnie za chwilę kończę i podam dzikiego sandacza (smażony krótko na maśle Ghee), podanego na czarnej soczewicy, do tego fasolka szparagowa i nieco roszponki. Proste i bardzo smaczne danie, ale nie będę tutaj świecił fotografiami, bo uważam że nie ma czym,.

Aha, jeśli o tatarach mowa, jeśli zdołasz gdzieś kupić troć wędrowną, kup i zrób z niej tatara. Żaden inny się nie umywa, nawet z dzikiego łososia (nie mówiąc o podłym norweskim), troć jest delikatna, rozpływa się w ustach. Tylko troć musi być "srebrna". ryba już zstępująca z tarła, tzw. kelt absolutnie nie nadaje się.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pitraszę, nie "pietrasze". i chodziło Ci o "ukłuło" a nie "ukuło", bo raczej nie może mnie nic ukuć.

Wybacz, ale znam swój smak i choć jem prawie wszystko, to na tatar z kurczaka nie skusiłbym się dobrowolnie. Czujesz się urażony, niepotrzebnie, mamy po prostu inny gust. Różnica jest taka, że chętnie przeszedłbym na kuchnię Twojego niby rywala, Twoją wolę pozostawić Tobie. Prezentujesz tutaj takie dania, które raczej powinno pozostawić się dla siebie, a nie chwalić na forum publicznym. Jak dla mnie te Twoje dania są często kompromitujące, byle jak z byle czego.

Kompletnym laikiem w kuchni nie jestem, znam swój gust i bardzo różne smaki. Właśnie za chwilę kończę i podam dzikiego sandacza (smażony krótko na maśle Ghee), podanego na czarnej soczewicy, do tego fasolka szparagowa i nieco roszponki. Proste i bardzo smaczne danie, ale nie będę tutaj świecił fotografiami, bo uważam że nie ma czym,.

Aha, jeśli o tatarach mowa, jeśli zdołasz gdzieś kupić troć wędrowną, kup i zrób z niej tatara. Żaden inny się nie umywa, nawet z dzikiego łososia (nie mówiąc o podłym norweskim), troć jest delikatna, rozpływa się w ustach. Tylko troć musi być "srebrna". ryba już zstępująca z tarła, tzw. kelt absolutnie nie nadaje się.

 

Przecież to Ty napisałeś o tatarze z kurczaka to pokazałem Ci co jadają ludzie w sieci.

Co tam proponujesz jeszcze w pojedynku, może tatar z kurczaka?

Napisałem także ,że ja nie jadam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Obrałbym kiwi albo przynajmniej odkleił naklejkę, stwarza to wrażenie że autor robił to w pijackim widzie....

 

W tej sytuacji, autor celowo mógł pozostawić tę naklejkę (skórkę także), dla podkreślenia nieracjonalności zarówno dania jak i pojedynku.. Przecież to nie jest do jedzenia, nie nadaje się, przynajmniej ja nie znam nikogo, kto dobrowolnie pałaszował by to "coś".

PS

@niktspecjalny-nie co jadają, a co prezentują w sieci. W sieci istnieje tyle wierutnych bzdur i idiotyzmy nie oszczędzają także gotowania. Każdy, kto ma trochę pojęcia, nawet nie spojrzy bliżej na "tatar z kurczaka", przecież to propozycja jakiegoś imbecyla(ki). Z porad w sieci korzystam często, ale bardzo rzadko kopiuję toczka w toczkę. Najczęściej kieruję się ogólnymi wskazówkami do przygotowania, wyobrażam sobie proponowane zestawienia i wynikający z tego smak, oraz "przemeblowuję" zestawienie pod swój gust. Nieraz jakiś przepis jest dla mnie szkieletem głównym, ale dalej jest pole dla mojej inwencji. Nie traktuję przepisów jako dogmatów, lubię "czuć" smak tej głównej treści, a przypraw nie używam do zabijania smaku i aromatu tego co jem, raczej jedynie do podkreślenia. Ostatnio praktycznie nie używam cukru, a sól tylko minimalnie, tyle co konieczne, innych przypraw nie wykluczam i nie omijam ich.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W tej sytuacji, autor celowo mógł pozostawić tę naklejkę (skórkę także), dla podkreślenia nieracjonalności zarówno dania jak i pojedynku.. Przecież to nie jest do jedzenia, nie nadaje się, przynajmniej ja nie znam nikogo, kto dobrowolnie pałaszował by to "coś".

PS

@niktspecjalny-nie co jadają, a co prezentują w sieci. W sieci istnieje tyle wierutnych bzdur i idiotyzmy nie oszczędzają także gotowania. Każdy, kto ma trochę pojęcia, nawet nie spojrzy bliżej na "tatar z kurczaka", przecież to propozycja jakiegoś imbecyla(ki). Z porad w sieci korzystam często, ale bardzo rzadko kopiuję toczka w toczkę. Najczęściej kieruję się ogólnymi wskazówkami do przygotowania, wyobrażam sobie proponowane zestawienia i wynikający z tego smak, oraz "przemeblowuję" zestawienie pod swój gust. Nieraz jakiś przepis jest dla mnie szkieletem głównym, ale dalej jest pole dla mojej inwencji. Nie traktuję przepisów jako dogmatów, lubię "czuć" smak tej głównej treści, a przypraw nie używam do zabijania smaku i aromatu tego co jem, raczej jedynie do podkreślenia. Ostatnio praktycznie nie używam cukru, a sól tylko minimalnie, tyle co konieczne, innych przypraw nie wykluczam i nie omijam ich.

 

Normalny człowiek wie o "co chodzi".

 

 

ps co to za tatar bez młodego jęczmienia? Tak więc bęc! Tadaaaaaaa!!!!!

 

tatar-niespecjalnego-kretyna9.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...