Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać ? PC vs Pellet

killer500

Recommended Posts

Jestem na etapie wyboru źródła ciepła. Myślę o kotle na pellet i o powietrznej PC jeszcze w grę wchodzi piec na ekogroszek ale gdy różnica w ogrzewaniu domu była by znacząca.

http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4izr

Wychodzi na to że ogrzanie domu pompą ciepła powietrzną wyniesie 1400 zł razem z CWU :jawdrop: Czy ten wynik nie jest zaniżony ?

Głównie to chciał bym wziąć prąd z taryfą stałą bo w dzień mam duże zapotrzebowanie na prąd więc ten wynik może dużo odbiegać od tych wyliczeń. Ale czy koszt użytkowania pompy ciepła będzie tańszy od kosztu ogrzewania pelletem w stałej taryfie ?

Edytowane przez killer500

Zwykle omijam takie posty, ale stary - kup słownik albo zwróć uwagę, jak Ci się słowa podkreślają na czerwono.

taryfom - taryfĄ

pąpy - pOMpy

Jezu...

I tak, generalnie przy zrobieniu ocieplenia i przeliczeniu i przemyśleniu sprawy - PC wyjdzie taniej.

już poprawiłem :p

Tylko że program już policzył ocieplenie...

Wrocław II strefa klimatyczna

fundament ocieplony styropianem 10cm

ściany Pustak MEGA-MAX 250/238 P+W + styropian 20cm λ0.031

posadzka beton 15cm + 10 cm styro λ 0.0031

dach czterospadowy dachówka+ papa+deski+ 18cm piana pur

strop 5cm ocieplenia λ0.030

okna trzyszybowe

rekuperacja

100% podłogówka

Powierzchnia pomieszczeń netto 200m2

Powierzchnia ogrzewana 175m2 (parter, poddasze)

Kabulatura ~750m3

Wrocław II strefa klimatyczna

fundament ocieplony styropianem 10cm

ściany Pustak MEGA-MAX 250/238 P+W + styropian 20cm λ0.031

posadzka beton 15cm + 10 cm styro λ 0.0031

dach czterospadowy dachówka+ papa+deski+ 18cm piana pur

strop 5cm ocieplenia λ0.030

okna trzyszybowe

rekuperacja

100% podłogówka

Powierzchnia pomieszczeń netto 200m2

Powierzchnia ogrzewana 175m2 (parter, poddasze)

Kabulatura ~750m3

Dziwne, bo wynik z Cieplowlasciwie masz taki jak ja przy dużo lepszym ociepleniu. '

Jeśli planujesz podłogówkę, to dorzuć izolacji w podłodze.

Jak chcesz pianę PUR w dachu to też rób więcej. Różnica w cenie wykonawców 18 cm, a 25-30 cm jest nieduża. Nie rozumiem tej idei, żeby robić tak mało na dachu. Zrób min. o te 3-5 cm więcej niż mają krokwie, bo co Ci po izolacji poprzerywanej krokwiami (chyba że masz takie cienkie, ale u mnie były 20 cm i dałbym min. 25 cm). Przedstawiciele wszystkich firm mówili, panie po co więcej, nasza piana jest super hiper ekstra i szczelna. Tylko czemu na moje pytanie, a co z miejscami gdzie są krokwie (czyli niemal 10% dachu) dziwnie odbierało im mowę.

Byłeś w pomieszczeniach na górze w domu z dachem czterospadowym?! Radzę przemyśleć raz jeszcze, bo ładnie to wygląda, ale funkcjonalności za grosz.

Edytowane przez kerad85

Killer500, polecam piec na ekogroszek ale do tylko tylko i wyłącznie porządny węgiel. Zwróć uwage na skład opału :spam:, chyba najlepszy ekogroszek na rynku Polskim. Warto dołożyć bo gdy doliczysz inne koszty utrzymania pieca przy paleniu słabym jakościowo paliwem to wychodzi jeszcze drożej. Edytowane przez Greengaz

Killer500, polecam piec na ekogroszek ale do tylko tylko i wyłącznie porządny węgiel. Zwróć uwage na skład opału[moderowano], chyba najlepszy ekogroszek na rynku Polskim. Warto dołożyć bo gdy doliczysz inne koszty utrzymania pieca przy paleniu słabym jakościowo paliwem to wychodzi jeszcze drożej.

Po1 to spam

Po2 wsadzenie wegla/peletu do nowego domu to błąd

Po3 w takim domu jak się grzeje węglem to nalepiaj jak najsłabszym i jak najtańszym. Wtedy zmniejszasz koszt strat postojowych i masz szansę na dłuższą jazdę na małej mocy

Edytowane przez Tomaszs131
Spam w cytowanym poście.

Dziwne, bo wynik z Cieplowlasciwie masz taki jak ja przy dużo lepszym ociepleniu. '

Jeśli planujesz podłogówkę, to dorzuć izolacji w podłodze.

Jak chcesz pianę PUR w dachu to też rób więcej. Różnica w cenie wykonawców 18 cm, a 25-30 cm jest nieduża. Nie rozumiem tej idei, żeby robić tak mało na dachu. Zrób min. o te 3-5 cm więcej niż mają krokwie, bo co Ci po izolacji poprzerywanej krokwiami (chyba że masz takie cienkie, ale u mnie były 20 cm i dałbym min. 25 cm). Przedstawiciele wszystkich firm mówili, panie po co więcej, nasza piana jest super hiper ekstra i szczelna. Tylko czemu na moje pytanie, a co z miejscami gdzie są krokwie (czyli niemal 10% dachu) dziwnie odbierało im mowę.

Byłeś w pomieszczeniach na górze w domu z dachem czterospadowym?! Radzę przemyśleć raz jeszcze, bo ładnie to wygląda, ale funkcjonalności za grosz.

Nie mogę już dorzucić styropianu na podłodze bo mam już wstawione okna tarasowe i balkonowe.

A co do poddasza myślałem już zęby dać trochę więcej tylko się boje że sie mocno skurczą pomieszczenia bo ścianę kolanową mam 75cm

[ATTACH=CONFIG]420633[/ATTACH]

Co myślicie o tej wycenie ? cena jak za dobrą pompę PW

Czy wykonanie kolektora na 150 mb wystarczy ?

No cóż ja miałem to samo, z chłodzeniem i odwiertami 190 m za 42 k.

Nie mogę już dorzucić styropianu na podłodze bo mam już wstawione okna tarasowe i balkonowe.

A co do poddasza myślałem już zęby dać trochę więcej tylko się boje że sie mocno skurczą pomieszczenia bo ścianę kolanową mam 75cm

No to trochę bieda. w 10 cm na podłodze musisz jeszcze ukryć pewnie rurki. Inwestować w PIR też nie ma co, bo lepiej zrobić 2 warstwy styro na podłodze. Niestety będziesz miał spore straty. Pozostaje otwarte pytanie, jak przy tych parametrach wyszły Ci takie dobre wyniki?! Mi wyszły podobnie, a niemal wszędzie lepsza izolacja. Czyżby to przez liczbę okien?!

Edytowane przez kerad85

Może to przez okna bo nie jest ich dużo

Mam jeszcze jedna wycenę z odwiertami 2x100mb

Co jest lepsze 1x 150mb czy 2 x 100mb ?

A może zna ktoś jakieś firmy które robią całe instalacje (sanitaria, rekuperator, pompy ciepła i kanalizę) Okolice Wrocławia?

Pewnie taniej wyjdzie wyciąć okna, podnieść i wstawić na nowo, żeby dołożyć kolejne 10 cm styropianu na podłogę niż grzać grunt pod domem.

Podobnie z sufitem. Ile Ci się zmniejszy, jak dołożysz np. 5 cm?