killer500 20.10.2018 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) Jestem na etapie wyboru źródła ciepła. Myślę o kotle na pellet i o powietrznej PC jeszcze w grę wchodzi piec na ekogroszek ale gdy różnica w ogrzewaniu domu była by znacząca. http://cieplowlasciwie.pl/wynik/4izr Wychodzi na to że ogrzanie domu pompą ciepła powietrzną wyniesie 1400 zł razem z CWU Czy ten wynik nie jest zaniżony ? Głównie to chciał bym wziąć prąd z taryfą stałą bo w dzień mam duże zapotrzebowanie na prąd więc ten wynik może dużo odbiegać od tych wyliczeń. Ale czy koszt użytkowania pompy ciepła będzie tańszy od kosztu ogrzewania pelletem w stałej taryfie ? Edytowane 20 Października 2018 przez killer500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.10.2018 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Zwykle omijam takie posty, ale stary - kup słownik albo zwróć uwagę, jak Ci się słowa podkreślają na czerwono.taryfom - taryfĄpąpy - pOMpy Jezu... I tak, generalnie przy zrobieniu ocieplenia i przeliczeniu i przemyśleniu sprawy - PC wyjdzie taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer500 20.10.2018 07:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) Zwykle omijam takie posty, ale stary - kup słownik albo zwróć uwagę, jak Ci się słowa podkreślają na czerwono. taryfom - taryfĄ pąpy - pOMpy Jezu... I tak, generalnie przy zrobieniu ocieplenia i przeliczeniu i przemyśleniu sprawy - PC wyjdzie taniej. już poprawiłem Tylko że program już policzył ocieplenie... Edytowane 20 Października 2018 przez killer500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer500 20.10.2018 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Policzyłem że w stałej taryfie będę płacił 3.2 tyś na rok za ogrzewanie PC a w taniej taryfie 1,6tys na rok. 11 546kWh/2.2COP*0.6zł=3150zł Dobrze to liczę ? To nie jest wcale tak mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 20.10.2018 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Napisz coś więcej co to za domek, jakie materiały, jaki fundament, gdzie się budujesz, jak i czym ocieplasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer500 20.10.2018 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 Wrocław II strefa klimatyczna fundament ocieplony styropianem 10cm ściany Pustak MEGA-MAX 250/238 P+W + styropian 20cm λ0.031posadzka beton 15cm + 10 cm styro λ 0.0031dach czterospadowy dachówka+ papa+deski+ 18cm piana pur strop 5cm ocieplenia λ0.030okna trzyszybowerekuperacja 100% podłogówkaPowierzchnia pomieszczeń netto 200m2Powierzchnia ogrzewana 175m2 (parter, poddasze)Kabulatura ~750m3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 20.10.2018 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2018 (edytowane) Wrocław II strefa klimatyczna fundament ocieplony styropianem 10cm ściany Pustak MEGA-MAX 250/238 P+W + styropian 20cm λ0.031 posadzka beton 15cm + 10 cm styro λ 0.0031 dach czterospadowy dachówka+ papa+deski+ 18cm piana pur strop 5cm ocieplenia λ0.030 okna trzyszybowe rekuperacja 100% podłogówka Powierzchnia pomieszczeń netto 200m2 Powierzchnia ogrzewana 175m2 (parter, poddasze) Kabulatura ~750m3 Dziwne, bo wynik z Cieplowlasciwie masz taki jak ja przy dużo lepszym ociepleniu. ' Jeśli planujesz podłogówkę, to dorzuć izolacji w podłodze. Jak chcesz pianę PUR w dachu to też rób więcej. Różnica w cenie wykonawców 18 cm, a 25-30 cm jest nieduża. Nie rozumiem tej idei, żeby robić tak mało na dachu. Zrób min. o te 3-5 cm więcej niż mają krokwie, bo co Ci po izolacji poprzerywanej krokwiami (chyba że masz takie cienkie, ale u mnie były 20 cm i dałbym min. 25 cm). Przedstawiciele wszystkich firm mówili, panie po co więcej, nasza piana jest super hiper ekstra i szczelna. Tylko czemu na moje pytanie, a co z miejscami gdzie są krokwie (czyli niemal 10% dachu) dziwnie odbierało im mowę. Byłeś w pomieszczeniach na górze w domu z dachem czterospadowym?! Radzę przemyśleć raz jeszcze, bo ładnie to wygląda, ale funkcjonalności za grosz. Edytowane 20 Października 2018 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek12251 21.10.2018 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Killer500, polecam piec na ekogroszek ale do tylko tylko i wyłącznie porządny węgiel. Zwróć uwage na skład opału , chyba najlepszy ekogroszek na rynku Polskim. Warto dołożyć bo gdy doliczysz inne koszty utrzymania pieca przy paleniu słabym jakościowo paliwem to wychodzi jeszcze drożej. Edytowane 21 Października 2018 przez Greengaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kulibob 21.10.2018 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 (edytowane) Killer500, polecam piec na ekogroszek ale do tylko tylko i wyłącznie porządny węgiel. Zwróć uwage na skład opału[moderowano], chyba najlepszy ekogroszek na rynku Polskim. Warto dołożyć bo gdy doliczysz inne koszty utrzymania pieca przy paleniu słabym jakościowo paliwem to wychodzi jeszcze drożej. Po1 to spam Po2 wsadzenie wegla/peletu do nowego domu to błąd Po3 w takim domu jak się grzeje węglem to nalepiaj jak najsłabszym i jak najtańszym. Wtedy zmniejszasz koszt strat postojowych i masz szansę na dłuższą jazdę na małej mocy Edytowane 2 Listopada 2018 przez Tomaszs131 Spam w cytowanym poście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer500 21.10.2018 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 Dziwne, bo wynik z Cieplowlasciwie masz taki jak ja przy dużo lepszym ociepleniu. ' Jeśli planujesz podłogówkę, to dorzuć izolacji w podłodze. Jak chcesz pianę PUR w dachu to też rób więcej. Różnica w cenie wykonawców 18 cm, a 25-30 cm jest nieduża. Nie rozumiem tej idei, żeby robić tak mało na dachu. Zrób min. o te 3-5 cm więcej niż mają krokwie, bo co Ci po izolacji poprzerywanej krokwiami (chyba że masz takie cienkie, ale u mnie były 20 cm i dałbym min. 25 cm). Przedstawiciele wszystkich firm mówili, panie po co więcej, nasza piana jest super hiper ekstra i szczelna. Tylko czemu na moje pytanie, a co z miejscami gdzie są krokwie (czyli niemal 10% dachu) dziwnie odbierało im mowę. Byłeś w pomieszczeniach na górze w domu z dachem czterospadowym?! Radzę przemyśleć raz jeszcze, bo ładnie to wygląda, ale funkcjonalności za grosz. Nie mogę już dorzucić styropianu na podłodze bo mam już wstawione okna tarasowe i balkonowe. A co do poddasza myślałem już zęby dać trochę więcej tylko się boje że sie mocno skurczą pomieszczenia bo ścianę kolanową mam 75cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.10.2018 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 PC i PV za 50 000 i masz ogrzewanie za darmo przez 30 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaizen 21.10.2018 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 PC i PV za 50 000 i masz ogrzewanie za darmo przez 30 lat PC nie wygeneruje żadnych kosztów serwisu i napraw przez 30 lat? To chyba będzie rekord Guinessa. Tylko po co PC, skoro prąd za darmo? Czy COP=1 czy COP=5 - koszt ogrzewania będzie 0. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer500 21.10.2018 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 a może coś takiego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 21.10.2018 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 PC nie wygeneruje żadnych kosztów serwisu i napraw przez 30 lat? To chyba będzie rekord Guinessa. Tylko po co PC, skoro prąd za darmo? Czy COP=1 czy COP=5 - koszt ogrzewania będzie 0. Wszystko trzeba czasem przejżeć . A z PC to masz rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d7d 21.10.2018 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2018 PC i PV za 50 000 i masz ogrzewanie za darmo przez 30 lat A konkretniej? Ile za PC a ile za PV i jakie moce ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer500 23.10.2018 17:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Co myślicie o tej wycenie ? cena jak za dobrą pompę PW Czy wykonanie kolektora na 150 mb wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerad85 23.10.2018 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 (edytowane) [ATTACH=CONFIG]420633[/ATTACH] Co myślicie o tej wycenie ? cena jak za dobrą pompę PW Czy wykonanie kolektora na 150 mb wystarczy ? No cóż ja miałem to samo, z chłodzeniem i odwiertami 190 m za 42 k. Nie mogę już dorzucić styropianu na podłodze bo mam już wstawione okna tarasowe i balkonowe. A co do poddasza myślałem już zęby dać trochę więcej tylko się boje że sie mocno skurczą pomieszczenia bo ścianę kolanową mam 75cm No to trochę bieda. w 10 cm na podłodze musisz jeszcze ukryć pewnie rurki. Inwestować w PIR też nie ma co, bo lepiej zrobić 2 warstwy styro na podłodze. Niestety będziesz miał spore straty. Pozostaje otwarte pytanie, jak przy tych parametrach wyszły Ci takie dobre wyniki?! Mi wyszły podobnie, a niemal wszędzie lepsza izolacja. Czyżby to przez liczbę okien?! Edytowane 23 Października 2018 przez kerad85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
killer500 23.10.2018 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 (edytowane) Może to przez okna bo nie jest ich dużo Mam jeszcze jedna wycenę z odwiertami 2x100mb Co jest lepsze 1x 150mb czy 2 x 100mb ?A może zna ktoś jakieś firmy które robią całe instalacje (sanitaria, rekuperator, pompy ciepła i kanalizę) Okolice Wrocławia? Edytowane 23 Października 2018 przez killer500 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jak_to_mozliwe 23.10.2018 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Jaka jest przewaga pompy gruntowej od pompy powietrznej? To mnie ciekawi, bo nakład inwestycyjny na gruntową jest kilkukrotnie wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomno 23.10.2018 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2018 Nie mogę już dorzucić styropianu na podłodze bo mam już wstawione okna tarasowe i balkonowe. A co do poddasza myślałem już zęby dać trochę więcej tylko się boje że sie mocno skurczą pomieszczenia bo ścianę kolanową mam 75cm Pewnie taniej wyjdzie wyciąć okna, podnieść i wstawić na nowo, żeby dołożyć kolejne 10 cm styropianu na podłogę niż grzać grunt pod domem. Podobnie z sufitem. Ile Ci się zmniejszy, jak dołożysz np. 5 cm? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts