Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Remont łazienki, pomysły

Belweder

Recommended Posts

Cześć. Mam trochę wolnego czasu i planuję sobie zrobić drugą łazienkę, ogólnie jestem laikiem, ale coś takiego jak malowanie, gipsowanie robię sobie samemu, a teraz, że mam trochę wolnego czasu i bardzo mi się nie spieszy naszło mnie na łazienkę.

Mam kilka pytań, ogólnie instalacja sanitarna jest zrobiona z rur stalowych, czy kawałek instalacji (zaznaczony czerwoną przerywaną linią), który mam zamiar wstawić pod tynkiem lepiej/łatwiej zrobić z rur stalowych, czy Pex-Al-Pex?

Nie mam praski, ewentualnie mógłbym zapytać w wypożyczalni sprzętu. Za to żabki, francuzy i pakuły już posiadam. Do rur stalowych nie mam za to gwintownicy, ale słyszałem, że w niektórych sklepach mogą od razu nagwintować.

Druga sprawa, czy nie ma problemu, żeby do podgrzewacza pojemnościowego wpływała woda, która w okresie grzewczym jest podgrzewana przez piec i czy ma znaczenie czy podgrzewacz będzie na podłodze, czy na górze, bo teoretycznie ciepła woda unosi się ku górze.

Łazienka znajduje się na 2 piętrze, dlatego trochę się zejdzie zanim dopłynie tam ciepła woda z parteru, dlatego podgrzewacz będzie pracował nawet w okresie grzewczym

Planuje też zrobić obejście podgrzewacza na kraniki(zawór trójdrogowy przed wejściem do podgrzewacza), żeby woda mogła płynąć z pominięciem podgrzewacza, gdy już ciepła woda dopłynie z pieca.

Solarów na razie nie mam, ale za rok, może dwa prawdopodobnie też już będą.

0db1ecb7e8bbe787gen.jpg

Ciągłą czerwoną linią dochodzi do łazienki ciepła woda

Natomiast zakreskowane na biało - wyjście zimnej wody u góry, nie wiem co było w planach, ale mam zamiar wykręcić ten kawałek rurki.

c1d115709768b948gen.jpg

Przed moimi zmianami

49ad83f23ab19f37gen.jpg

23bf92341fd8d843gen.jpg

Kilka innych zdjęć

Edytowane przez Belweder

Małe przeróbki najwygodniej (bez sprzętu) zrobić w systemie klejonym.

Rury klejone od ciepłej wody mogą być chowane pod tynkiem? Z jakiego materiału te rurki?

Mogą być pvc-c?

Tak w ogóle w jaki sposób są teraz mocowane rury pod tynkiem, aby się nie ruszały. Bo u mnie było coś takiego-

ca5af36a1a2eec22gen.jpg

Edytowane przez Belweder

http://m.instalacjebudowlane.pl/5927-25-56-co-warto-wiedziec-o-systemie-klejonym-nibco.html

Tu masz trochę info o rurach klejonych (pvc-c, pvc-u), mogą być pod tynkiem - u teściów cały dom jest w tym systemie - bardzo wygodne w samodzielnych naprawach /przeróbkach.

Edytowane przez przemo1

http://m.instalacjebudowlane.pl/5927-25-56-co-warto-wiedziec-o-systemie-klejonym-nibco.html

Tu masz trochę info o rurach klejonych (pvc-c, pvc-u), mogą być pod tynkiem - u teściów cały dom jest w tym systemie - bardzo wygodne w samodzielnych naprawach /przeróbkach.

Dzięki za pomoc, ale stal wydaje mi się być lepsza. Z tego co czytałem stal ocynkowana mniej pracuje pod wpływem ciepła, tylko nie powinno przekraczać się zbyt często temperatury 60°C. U mojej babci rury ze stali są już 50 lat i teraz dopiero niedawno jedna rurka zaczęła lekko przeciekać, ale odpowiednim środkiem dało radę to załatwić.