Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam i proszę o poradę czy na takiej działce uzyskam pozwolenie na budowę domu jednorodzinnego . Załączam zdjęcia i jesli jakies dodatkowe informacje potrzeba proszę pisać. https://zapodaj.net/9855482948c31.jpg.html []. https://zapodaj.net/fae03ae61de4f.jpg.html.

IMG_20181021_211008.jpg

IMG_20181021_204116.jpg

Edytowane przez Tadelon

Działka została przepisana dla mnie jakiś rok temu. jestem właścicielem. Na tej mapce nie ma ale w papierach jest wyznaczona droga dojazdowa do tej dzialki o szerokości 6 metrów. ( W sumie tak jak ta czerwona linia na zdjęciu która zaznaczyłem odległość działki od drogi publicznej ) Edytowane przez Tadelon

Byłem raz w UG i dostałem odpowiedź że nie bardzo, że odrolnic się bardzo nie da, że musiałbym być rolnikiem.

Nie wiedziałem, że można być właściciele gruntów rolnych nie będąc rolnikiem.

Wyślij do UG zapytanie PISMEM, i w takiej samej postaci oczekuj odpowiedzi. Bo ustna wypowiedź urzędnika jest gówno warta...

Nie wiedziałem, że można być właściciele gruntów rolnych nie będąc rolnikiem.

Wyślij do UG zapytanie PISMEM, i w takiej samej postaci oczekuj odpowiedzi. Bo ustna wypowiedź urzędnika jest gówno warta...

Nie wiem, nie znam się, przepraszam. Tak zrobię dziękuję. Na forum pisze, ponieważ mam nadzieję że się dowiem cos dodatkowo.

Jeśli na mapie nie ma drogi jako oddzielnie zanumerowanej działki, to jest dojazd po służebności*. Powinna (MUSI) być wpisana do ksiąg wieczystych obu działek ,twojej ( działka władnąca) i sąsiada (działka obciążona) . Służebność nie musi być wolna od opłat = bezpłatna :o Pytanie czy treścią służebności jest przechód i dojazd & przepęd zwierząt hodowlanych czy także prawo przejścia z instalacjami (jeśli nie to może skończyć się w sądzie = nerwy i czas). Odrolnić pewnie sie da, ale za słoną ustawową opłatą, bo to III klasa.

*) Chyba że mapa jest bardzo stara, z czasów przed darowizną, to zrzuc nowa lub podaj obręb i nr, może będzie na portalu. Może